Şimdi Ara

Engin bilgi ve tecrübemden yararlanmak isteyenler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
22
Cevap
9
Favori
1.580
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • buyrunuz. Konunun altına sorunlarınızı anlatın. İstediklerime müsait oldukça cevap vereceğim. 2018 de girdim. Tyt m 3.5k sonuç 11k. Tyt deki sıra dışı yöntemlerimle ve ayt deki art acımla sizlere yardım etmeye çalışacağım.

Tyt Nasıl Çözülür?

Sınavın Amacı

Bir anlığına bakan olun ve düşünün sınava 2 milyon belki de daha fazla kişi giriyor. Ve bir sürü üniversite açıldığı için çoğu barajı geçmek durumunda. Bu ne demek? Sınavda kolay sorular var demek. Amacımız bu kolay soruları kaçırmamak. Bu yüzden de bütün soruları görmemiz lazım.

Önce tyt nin puanı nasıl hesaplanıyor ona bi bakalım.

Bildiğiniz gibi türkçe mat 40 ar sos fen 20 şer soru.
    Kılavuzdaki tyt testlerinin ağırlıkları tablosu
    türkçe: %33 sos: %17
    mat: %33 fen: %17
    tabloya göre türkçe ve matta her sorunun değeri 33/40
    sosyal ve femde her sorunun değeri 17/20 oluyor.

Yani anlatmak istediğim bir sosyal sorusunun değeri bir mat sorusunun değerinden fazla
    bu kadar küçük hesaplara gerek yok diyebilirsiniz. Bence de yok ama diyelim ki sınavda 5 dk arttırdınız. 1 sosyal 1 mat boşunuz var önce sosyale bakarsınız.
    Ayrıca hala tyt matın daha önemli olduğunu düşünen arkadaşlar var. Bu düşüncenizi kırmak için küçük hesabı yapmak zorundaydım.

YGS olsa çözme sırası yaparken yüzdelere bakardık. Ama TYT de her sorunun değeri aşağı yukarı aynı olduğuna göre dikkat etmemiz gereken iki madde var:

1-) Sınava alışmak
    2-) Kolay soruları kaçırmamak

Arkadaşlar eliniz erkenden ısınırsa sınava daha çabuk alışırsınız. Bunu da kolay soruları çözerek yapacaksınız. Sınavda bir sürü kolay soru var. Adamlar özellikle barajı geçsinler diye koyuyorlar. Kaçırmayın bunları.

Bu iki maddeyi sınava başlarken sağlayan tek ders matematik. Kesinlikle matematikten başlamalısınız. Matematiği de şöyle çözmenizi öneriyorum: Amacınız her soruyu görmek böylece içinden kolayları ayırt ederek çözüp turlama taktiği yapmış olacaksınız.
    Zor sorular genellikle problemler ve hayal gücünüzü kullanmanız gereken sorular oluyor.

Bundan sonra istediğiniz derse geçebilirsiniz ama benim önerim mat - fen - türkçe - sos olacak

1-) mat fen türkçe sos
    Matematikten sonra fene geçmemizin mantığını açıklayayım: Dikkat ettiyseniz en çok ezber sorulan test fen testidir. Ezberlediğiniz için bu testteki soruları yapmak daha kısa sürer. Bu da bizi hızlandıracak. Burda da turlama yapıyoruz. Hızımızı kaybetmiyoruz.

Fenden sonra Türkçe ye geçmeye sebebim: Sosyal de fen gibi bi test olduğu için mat öncesi onu tekrar hızlanmak ve kafa boşaltmak için kullanmak.

Türkçe gerçekten beni çok yıpratıyor, sıkıyor ve hızımı azaltıyordu. Ardından sosyalde turlama yapmak da rahatlatıyodu.

Bence Türkçe de turlama yapamazsınız. Çünkü kolay soru zor soru anlaşılmıyor. Kendinize göre ayarlayın. Bunu size bıraktım.

Geldik sosyale: Sosyalde bildiğimiz şeyleri hızlıca yapıp geçiyoruz. Felsefedeki sorulara veya dindeki kavram sorularına takılmayın.

Yani ilk turda kolay soruları çözüyoruz. Orta, zor ve vakit alıcı soruları görünce kaçıyoruz. İkinci turda tekrar matematikten başlayarak çözmeye devam ediyoruz.

2-) tr mat fen sos

Türkçe'yi sonra çözersem anlayamam diye korkanların yöntemi. Yazımı erkenden okuyanlar için söylüyorum biraz cesaretli olun. Bir iki denemede farklı bir şeyler yapsanız ve kötü sonuçlansa hiçbir şey olmaz aksine tecrübe edinmiş olursunuz.

Benim de başlarda kullandığım yöntem buydu. O sıralar daha sınav sistemi değişmemişti ve ilk ygs denemelerimde 160 soruda 90 net yapıyordum. Tamam konu eksiğim hala vardı ama bildiğim konular da yetişmiyordu. Sonra merak ettim. Ders ders ne kadar vakit harcıyorum diye baktım. Türkçeyi tam olarak 1 saat 5 dk da çözüyormuşum. Tabi bu süre kendi yöntemimle 40 dk ya kadar düştü.

O kadar stresli bir günde daha 15. soruda 30 dk geçtiğini görünce mata geçmeye cesaret edemezsiniz. Geçseniz bile odaklanamazsınız.
    ''Ama Türkçe yi bitirince rahatlıyorum.'' diyen öğrenciler de var. Her ihtimali düşünmelisiniz. Ya o sene akıllarına gelir köşe yazısı gibi paragraf soruları sorarlarsa Türkçe yi çözmek beklediğinizden yıpratıcı ve uzun sürerse napacaksınız? En çok kolay sorunun olduğu fen ve sosyal testlerine bakamayabilirsiniz.

3-) Kendi Yöntemim

Sınavda uyguladığım yöntemi arkadaşlarıma anlattığımda çok kafa karıştırıcı ve uygulamasının zor olacağını söylediler. Ama ben ikinci dönemin başından itibaren aynı yöntemle çözdüğüm için sınavda da uygulamakta zorlanmadım.

Sınav senesine 2. yöntemle başladığımı söylemiştim. Ondan sonra da 1. yöntemi denedim. Sonra bazı değişikler yapsam daha iyi olur diye düşündüm. Her zaman amacım kolay soruları kaçırmamak oldu. Bu amaçla zorlandığım, vakit alan soru tiplerini tespit ettim. Artık turlama yaparken bu soruları direkt atlıyordum. Örneğin matematikte çözmek için önce düşünmen gereken problem sorularını, Türkçe' deki anlatım bozukluğu sorularını, hemen göremediğim yazım yanlışı ve noktalama işareti sorularını atlıyordum.

Sonunda da şöyle bi yöntem elde ettim. Matematikte problem sorularına kadar çözüp geometriye geçiyor. Geometride hayal gücü kullanmam gereken soruları atlıyordum. Bunların dışında bana ufacık bi vakit kaybettirecek soru olursa onu da direkt atlıyordum.

Sonrasında fene geçip aynı prensiplere dikkat ederek turluyordum. Sırada Türkçe var. Uğraştırıcı dediğim anlatım bozukluğu soruları genellikle sonda olduğundan ilk 20 ye kadar turlayarak çözüyordum. Ardından sosyale geçiyordum. Önce tarihi, sonra din ve felsefedeki kolay soruları yapıp coğrafyaya bakıyordum. Ardından tekrar mata geçip bu sefer cidden uğraşak soruları çözüyordum. Fene de aynısını uygulayıp en sona Türkçe'nin son 20 sorusu kalıyordu.

En sonda da aynı sırayla boşlarıma bakıyordum. Vakit az kalmışsa sosyal veya fen sorularını önce yapmaya gayret ediyordum.

Sistem çok karışık gelebilir. Ama ben böyle 3.5k ya girdim. Bilmeniz gerektiğini düşündüm. Tamamen kendime göre ayarladığım bir yöntemdi. Bence siz de zorlandığınız yerlere dikkat ederek kendinize göre bir yöntem oluşturmalısınız.

Bu yöntemi oluştururken dikkat ettiğim şeyleri madde madde sıralayayım:

Kolay soruları kaçırmamak
    Zorlandığınız soruları tespit etmek
    Zorlandığınız yerlerden en başta kaçmak
    Turlama turunu ısınma turu gibi düşünmek
    Sınava ısındıktan sonra zor sorulara geçmek

Kalemlerin iki ucuna açarak, bir sayfadaki çözdüğünüz soruları sayfayı atlamadan optiğe işaretleyerek süre kazanabilirsiniz.

Son olarak sınava girmeden önce uygulamak için alışık olduğunuz yöntemi seçin, neler yapacağınızı kafanızda canlandırın ve sınav anında yöntem değiştirmeyin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi diğerize -- 7 Mart 2020; 17:35:50 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• sıra dışı yöntem nedir hocam
  • Dikkat hatalarını nasıl önlediniz matematikte

• 70e40 MF yapan adam ne yapsın ayt fen nasıl çalışsın ezbersiz nasıl lannn

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Aslında sıra dışı bi yöntem değil arkadaşlarıma öyle geliyordu. Hiçbiri denemedi. Sıra dışından kastım çözme sıramdı. Benim çözme yöntemim mat - fizik - türkçe 20 - sos - türkçe 20 şeklindeydi ve on dk önce bitirdim. Bu yöntemimi daha iyi açıklamak için boş kalınca ilk mesajıma editlicem.

• Pisagör P kullanıcısına yanıt
    Hocam her soruya her şaşırtmacaya alışık olmanız lazım. Bu yüzden şu an deneme zamanı olduğu için bol bol mat branş denemesi çözmeniz lazım. Çıkmış soruları çözmeyin. Ben zamanında 3 4 5 çözmüştüm. Mutlaka başka deneme de çözmüşümdür fakat ilk o aklıma geldi. Yani şaşırtmaca yapan ösyme ye yakın soru tipi olan denemeleri süre tutarak çözün. 50 dk - 1 saat süre tutabilirsiniz.

Genel deneme çözerken de bu tür denemeleri çözmeye devam edin.

Bunları yaptıktan sonra gözlem yapman lazım. Genellikle kaçıncı sorularda yanlış yapıyorsun buna bak. Mesela problemlerde dikkatsizlik yapıyorsun o zaman problemleri sona bırak.

• mekos kullanıcısına yanıt
    anlamadım hocam?

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • AYT Matematiğim iyi ama TYT Matematiği yapamıyorum baştan beri çalışıyorum napabilirim?

• SirDanielDD kullanıcısına yanıt
    Genel olarak netlerinizi, çözme sıranızı, ne kadar sürede yaptığınızı yazar mısınız hocam? Tyt yi bütüb olarak ele almak lazım. Ayrı değerlendiremem

• diğerize D kullanıcısına yanıt
    Netlerim şuan 60 civarı Türkçe 28, Sosyal 8-10, Matematik 9-12, Fen 8-12. TR-SOSYAL-FEN-MAT sırası ile çözüyorum Matematiğe ortalama 45-50 dakikam kalıyor.

Büyük ihtimalle türkçede zaman kaybediyorsundur diye tahmin ediyorum türkçeyi arttırmaya odaklan. Deneme alıp süreyle çözmeye çalış zaten deneme dönemine girdik artık. Önce yüksek bir süreden başla yavaş yavaş indir hızlandığını ve net arttırdığını görürsün bence. Türkçe değil sosyal fendeyse de aynı şekilde düzenle çünkü hepsi metin üzerine bir iki tane belki işlem oluyor fende kalanı hızlı okuma ve anlama

• hocam tmyim şuan tyt netim 60 civarı ayt netim de tam genel bi sınava girmedim ama 35-40 gelir herhalde sorum şu : mesela ayt fonksiyonlar çalışıyorum sabah oturuyorum masaya akşam kalktığımda gün içinde sadece matematik çalışmış olarak görüyorum kendimi bu yüzden edebiyata tam başlayamadım bile (divana kadar gelebildim) ayt matematikte konu eksiğim olduğu için mi böyle oluyor anlamadım gün içinde başka bir şeye vakit ayıramıyormuşum gibi geliyor ne önerirsiniz
    Branş çözsen matla feni daha mı yüksek yaparsın? Çözme sıranı değiştirebilirsin. Önce mat - fen - türkçe - sosyal diye bi çöz bakalım. Bugün çözme sırasıyla ilgili yazı editlicem ilk mesaja ona da bi bak.

• İlk mesajı editledim

• Burada ufak bir yanılgı var.Standart sapmadan dolayı tytde mat hâlâ sosyalden daha cok puan veriyor.Cunku Turkiye mat neti ortalamasi daha düşük.

Sinavla puan hesaplamadan bakın mesela.Mati 1 net artirinca say puani icin 1.5 puan artış oluyor.Aynisini sosyal için yaptigimizda 1.2 puanlik bir artış oluyor.

Ama denildigi gibi degerler cok yakin.Kisa sürede sosyalden net cikarmak mata göre daha kolay buna katılıyorum.

• Geçen sene sayisal puanda her bir dersin net başı verdigi puan

Tyt Tr 1.2
    Tyt Sos 1.2
    Tyt mat 1.5
    Tyt fen 1.4
    Ayt mat 2.9
    Ayt fizik 3.1
    Ayt kimya 3.2
    Ayt bio 3.1

• Geçen senenin fiziği kimyadan daha kolaydı. Yoksa hayatta kimya fiziği geçemez

• Daemon_Blackfyre kullanıcısına yanıt
    Aynen kimya da hep kolay gelirdi fakat gecen seneki kimya biraz zor oncekilerden.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.