Şimdi Ara

Ergoterapi nedir? Ergoterapist ne iş yapar? Bölüm Tanıtımı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
8
Cevap
0
Favori
69.804
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • - Gün geçmiyor ki yeni bir meslek grubu hayata dahil olmasın. Yaşam ve teknolojik şartların gelişmesi nedeniyle Ergoterapi gibi meslek grupları ortaya çıkmakta. Aslında bunun bir zorunluluk olduğunu da söyleyebiliriz.

- Geçen sene buradan takip ederek yoğun bir maraton geçirdiğim Forum Donanım'dan gerek meslek seçimi gerekse sınav bazında faydalanmıştım. Bende ileride meslek seçmek isteyen arkadaşlara yeni yetme bir Ergoterpist adayı olarak yardımcı olmak istedim.

- Ergoterapi ile ilgili bir çok başlık açılmış soru sorulmuş fakat yeterince cevap bulunamamış. Bu başlık altında Ergoterapi nedir? Ergoterapist ne iş yapar? gibi sorulara sıkıcı olmaması için soru-cevap şeklinde cevap vermeyi kendime borç bildim.
    - Bu sayede hem yeni bir meslek gurubu tanıyacak hem de Ergoterapi ile ilgili sorularınıza yanıt bulacağınızı umuyorum. Uzatmadan başlayalım..

Ergoterapi nedir?[/

- Kısacası İş ve Uğraşı Terapisti demektir.
    - ''Ergo'' Yunanca'da iş anlamına gelmektedir. Burada kullandığımız iş bildiğimiz anlamdan farklı olarak kişinin günlük yaşamda yaptığı rollerdir. Örneğin; öğretmenin işe gitmesi, öğrencinin ders çalışması vb. Ergoterapistlerde bu rollerde eksiklik varsa çeşitli aktiviteler ile o rolü maksimum düzeyde yükseltmeye çalışır.

Ergoterapi hangi puan türünden öğrenci almaktadır?

- MF3 puan türünden öğrenci alan 4 yıllık bir Sağlık Fakültesi bölümüdür.

Ergoterapinin amacı nedir?

- Ergoterapinin amacı bireyleri hayata kazandırmak, yaşam kalitesini arttırmak ve bağımlılık düzeyini minumuma indirmektir. Bunları yaparken asıl amaçları minimum olanaklarla o kişi için çok büyük bir yaşam kalitesi kazandırmaktır.

Ergoterapistler kimlerle ilgilenir?

- Herhangi bir sağlık problemi ile vücut yapı ve işlevlerinde bozukluk olan veya sosyal ya da kültürel azınlık nedeniyle toplumdan dışlanmış herkesle ilgilenir.

Ergoterapistlerin kimlerle ilgilendikleri ve ne yaptıkları hakkında somut örnekler verebilir misiniz?

- Dikkat eksikliği ve hiperaktivite tanısı konulmuş çocukların tedavisinde.
    - Disleksiye sahip bireylerin tedavisinde.
    - Toplumdan dışlanmış bireylerin topluma kazandırılmasında. (Madde bağımlıları, eşcinseller, fiziksel ve zihinsel engelliler, psikolojik problemi olan kişiler)
    - Bağımlılıktan kurtarma. (Engelliler, Örneğin sağ eli kopmuş bir bireye çeşitli ortez protez teknikleri ile yemek yemesi sağlanır. Veya fiziksel engeli olan bir bireyin tüm işleri annesini yapmaktadır. Ergoterapistler bazı temel ihtiyaçlarını giyinme gibi tek başına yapmasını sağlarlar.
    - Farklı alanlar. (Örneğin; kası zarar gören biri verilen egzersizleri yapmamış. Biz ona hoşuna gidecek anlamlı ve amaçlı aktiviteler vererek egzersizleri eğlenerek yapmasını sağlamaktayız.
    - Yaşlıların veya engelli bireylerin evlerini onların kolay yaşayabilecekleri bir hala getirme.
    - İş yerlerini, evleri, okulları ergonomik bir şekilde düzenleme.
    - Suç işlemeye eğilimli veya suç işlemiş olan insanların hayata kazandırılması.
    - Kanser hastası bir bireyi evresini göre psikolojik destek verme ve zamanını kaliteli kullanması için aktiviteler bulma.
    vs. bu gibi bir çok alanda etkin rol oynamaktadır.

Ergoterapistler nerelerde çalışır?

- Hastaneler
    - Sağlık merkezleri
    - Geriatri merkezleri (Huzur evleri, bakım evleri vs.)
    - Rehabilitasyon kurumları
    - Özel kurumlar
    - Sosyal aktivite merkezleri
    - Hastanın kendi evi ve iş yeri
    - Halk sağlığı merkezleri
    - İş sağlığı merkezleri
    - Özel okullar
    - Şirketlerin ergonomik olarak düzenlenmesi
    vb. yerlerde çalışırlar.

Ergoterapinin bizim ülkemizde karşılığı var mı?

- Ülkemizde ergoterapi bölümünün geçmişi 6 yıl önceye kadar dayansada dünyada 100 yıllık bir geçmişe sahiptir. Özellikle rehabilitasyon merkezleri ve bireysel kişiler ergoterapi aranıyor ilanları vermektelerdir. Ayrıca devlete atanmış 15 kişi mevcuttur. (Toplam mezun sayısı 60 kişidir.)

Şuan işsiz Ergoterpist var mı?

- An itibariyle böyle bir durum söz konusu değildir. Devlette 15 kişi çalışmakta diğerleri ise rehabilitasyon merkezlerinde çalışmaktadırlar. Bir kaç kişi ise öğretim üyesi olmak için çalışmalar yapmaktadır.

Ergoterapistler devlette çalışabilirler mi?

- 2015 yılından 70-80 puan aralığında 11 kişi atandı. Son atamalarda ise 4 kişi atandı. Bu senenin KPSS ergoterapist birincisi özel sektörün daha iyi olduğunu düşünmüş ve atanmamıştır.

Atanan Kişilerin Puanları ve Atanadıkları Yerlerhttp://kpss.memurlar.net/tercihrobotu/2015/1/default.aspx?SelectedItem=Kadro+Arama&BranchType=4&BranchCode=&Organization=&JobTitle=%DD%FE+ve+U%F0ra%FE%FD+Terapisti+%28Ergoterapist%29&CityCode=

Ergoterapi'de mezun sayısı çok mu? Rekabet nasıl?

- Mezun sayısı çok az ve 4 yıl sonra bile hala az olacak. Türkiye 4 üniversite mezun vermekte. Fakat sağlık bakanlığına göre 2023 yılında sağlık alanında en çok ihtiyacın olduğu meslek ergoterapistlik ve ameliyathane teknikerliği olacaktır.
    . Ergoterapi nedir? Ergoterapist ne iş yapar? Bölüm Tanıtımı

Ergoterapistler ne kadar maaş alırlar?

- Üniversiteler öğretim üyeleri ya yurt dışında Ergoterapi okuyup gelmişler ya da fizyoterapist mezunu olup doktorasını Ergoterapi üzerinden tamamlamışlardır. Bu nedenle Ergoterapi bölümünden mezun olan öğretim üyelerine ihtiyaç oldukça fazladır.
    - Baştan söylemeliyim ki Ergoterapistler özel bireylerle ilgilenirler. Bu nedenle gerçekten bu mesleği severek yapabilecek onların hayatında yaptığınız küçük bir değişiklik ile onların yüzünde veya ailesinde oluşacak mutluluk paradan daha değerli ise seçmeniz hem hasta hem de sizin için en büyük kazanç olacaktır.
    Bunu hatırlattıktan sonra çok soruluğu için somut cevap vermek zorundayım.
    - Ergoterapistler devlette memur maaşı almaktadırlar. Diyetisyen, fizyotererapist gibi üstüne döner sermaye eklenir böylece. 3-3,5 bin tl alabilirler. Şu anda özel sektörde 3-7 bin tl aralığında maaş almaktadırlar. Örneğin, haftada 3 gün çalışan bir ergoterapist şuan 2900 TL alabiliyorken. Haftanın 6 günü çalışan bir ergoterapist 4300 TL alabilmektedir. (Örnek verdiğim rakamlar gerçek ergoterapistlerden alınmıştır.)

Ergoterapiyi kimler seçmeli?

- Yardımsever
    - Sabırlı
    - Bir insan mutlu olunca kendisi de mutlu olan.
    - İnsanı seven
    - Olaylar karşısında en iyisini karar vermesi hızlı
    - Matematik, Geometri, Fizik, Kimya gibi alanlar yerine Biyoloji, Psikoloji, Sosyoloji, Sanat ve Felsefe alanlarından hoşlanan.

Ergoterapide hangi dersler görülmekte?

Tıp tarzı dersler (Anatomi, Fizyoloji, Nöroanatomi)
    Psikoloji
    Sosyoloji
    Ergoterapi dersleri (Ergoterapiye Giriş, Ergoterapi Teorileri)
    Sanat ve Felsefe (Ergoterapide Sanat yaklaşımları, Sanatla rehabilitasyon)
    gibi bir çok alanda dersler görülmektedir.

Dolu dolu bir bilgilendirme yazısı yazmaya çalıştım. Gelen soruları editlerim. Umarım ergoterapiyi araştıran arkadaşlara yararlı olmuştur veya yeni gören arkadaşlar tanımıştır. Sorularınız yorum olarak veya mesajla atabilirsiniz.
    Yazım ve imla hataları için şimdiden özür dilerim. Düzenleme yapamadım, pürüzleri daha sonra düzelteceğim.
    Sizin için en güzel bölümleri seçmeniz dileğiyle..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi takasindirimm -- 18 Ekim 2015; 19:01:59 >

• Anneme ergoterapist olucam dedim, "önce tıpı kazan, sonra uzmanlığa karar verirsin" dedi.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • beni eliyemedin
  • Dil ve konuşma terapistligide iyimiş

• quote:

Orijinalden alıntı: Hyford

Anneme ergoterapist olucam dedim, "önce tıpı kazan, sonra uzmanlığa karar verirsin" dedi.

90'lı yılarda anne ben fizyoterapist olmak istiyorum deseydin sanıyorum benzer bir cevap alacaktın.
    Sanıyorum Ergoterapinin en büyük dezavantajı şu anda bu. 90'lı yıllarda ki fizyoterapinin kaderini paylaşıyor.
    Ve de Fizyoterapinin kaderini izleyecek gibime gelmekte. Fakat bu onun kadar uzun olmayacak. Kitle iletişim araçları şimdilerde daha fazla tanınırlığı fizyoterapiye göre birkaç kat fazla olacaktır.
    Sınav döneminde avantajlı bir şeydi. Sonuçta ne kadar bilen azsa o kadar az tercih edilecek ve sıralamalar pek değişmeyecekti.
    Fakat bilinirliği ne kadar azsa aranma ihtimali azalacak. Örneğin, çocuğunda dikkat eksikliği olan bir birey nereye gideceğini tam olarak bilmiyor. Gittiği yerde de meslek etiğine sahip bir sağlıkçı yoksa tedavisini bilmese bile bir ergoterapiste göndermeyip kendisini üslenebiliyor.

• Ne yazdığınızı pek anlayamadım. Zaten bu bölümde olduğum için kimseyi elemek gibi bir derdim yok. Konuyu baştan okumanızı tavsiye ederim.
  • BOUN-EE kullanıcısına yanıt
    Sanıyorum asparagas geleceğin mesleği haberlerine inat. Şimdinin ve geleceğin mesleği olan iki meslek var Ergoterapi ve Dil ve konuşma terapisi. Arasındaki temel özellikleri saymazsak şöyle bir fark var. Ergoterapinin daha geniş bir çalışma kapasitesi var. Bu nedenle şuan pek dil ve konuşma terapisti olmamasına rağmen 10 yıl içinde üniversitelerde bu bölümün açılmasıyla mezun fazlası ortaya çıkabilir. Fakat ergoterapinin dezavantajı ise ilgilendiği insan grubu özel bireylerden oluşmakta bu nedenle gerçek ilgi ve maksimum sabır istemekte.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Ergoterapi hakkında, ergoterapi öğrencisi tarafından yazılmış şu tanıtım yazısını da okumanızı öneririm
    Taze Mühendis
    Ergoterapi Nedir? Ergoterapi İş İmkanları Nelerdir? | Taze Mühendis
    https://tazemuhendis.net/2019/08/ergoterapi-nedir-ergoterapi-is-imkanlari-nelerdir.html

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.