Şimdi Ara

Ev satışları durdu. Fiyatlar düşüyor. (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
255
Cevap
1
Favori
16.857
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
35 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Aynısı geçen basima geldi. Daha 1 hafta oldu olmadı. Ps5 alacak idim. Normal fiyattan %5 10 daha ucuz idi. Yazdım adama Les kargasi pek de güzel konusuyor. Sak diye link attı girdim baktım sarı site nin fake I 😂 Birkaç yere dikkatlice bakınca hemen belli oluyor zaten. Neyse ben Baska yerden alacam dedim muhattap olmadım engelledim gitti. 10 dakika sonra link e yine baktım fiyatı asagiya cekmis. Dedim içimden sanırım hit keklik buldu indirim yapar misiniz dedi buda indirdi. Yoldu kesin onu 😂😂

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ev ve araba bu 85 milyonluk ülkede çok büyük ihtiyaç hiç kimse zarar etmez merak etmeyin. Dolar ve faiz meselesi insanların kafasını karıştırdı ellerinde tutuyorlar paralarını ama dolar sabit kaldığı sürece insanlar gene gidecek ev arabaya yatırım yapacak.

• bu forum beni çok güldürüyo.

yahu millet 2018-2020'de BEDAVA KREDİ İLE ev aldı ulan, kimse milyonlarca TL ödemedi evlere.

o dönem: "ev almak enayiliktir" naraları atan kişiler şimdi gelmişler: "yaşasın evsahipleri evlerini satamayacak" diye seviniyolar.

KİMMİŞ SATMAK İSTEYEN? ulan benim kredi taksidim 2250 TL! neredeyse peşinat bile ödemeden bedavaya getirmişim evi, kendi evimi şuanda kiralık tutmak istesem 11~12 bin TL ödeyecem aylık kira. NİYE SATAYIM LAN BEN EVİMİ?

ev fiyatları yükselmiyosa bunun nedeni bankaların kredi vermemesi. peki soruyorum: banka sana ucuz faizli kredi vermediği sürece sen o evi nasıl alacaksın?

ev fiyatları şuankinin altına düşse bile sen kredisiz o evi alabilecek misin? 3 milyon liralık eve 100 bin TL kredi veriyo banka. cebinde 2.9 milyon TL var mı senin naki olarak?

2018-2020 arası ev alsaydın bedava krediyle neredeyse peşinat bile ödemeden bedavaya ev sahibi olacaktın. şuanda git ev al bakalım alabiliyo musun.

ekleme: 2016'da 4 bin TL'ye yurtdışından getirdiğim karbon yarış bisikletim şuanda 70-75 bin TL'den satılıyor. 2018'de 125 bin TL olan otomobil şuanda 1.8 milyon TL. dolar olmuş 28, ve daha da uçacak. durum buyken ev fiyatlarında ne kadar balon olabilir? bankalar krediyi kestikleri için fiyatlar bi süre sabit seyredebilir ama bu süre zarfında da sen dahil neredeyse kimse ev A-LA-MA-YA-CAK çünkü almak istersen cebinden peşin-nakit para çıkartman gerekecek.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 01001101 -- 31 Ekim 2023; 7:16:40 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Vict0ry kullanıcısına yanıt
    ev alan kimse zarar etmedi zaten hocam.

2018-2020'de bu forumda: "SAKIN EV ALMAYIN" başlığı büyük rağbet görüyodu, o dönem bi arkadaşım İstanbul'da Eltes Güneşi gibi en iyi sitelerden ev bakıyodu. ama: "almasam da olur zaten evler artık hep değer kaybedecek" diye rahat davranıyodu. o dönem ev almak aşırı kolaydı çünkü kredi imkanları sınırsızdı, cebinden para çıkartmadan ev alıyodun adeta.

bi emlakçı arkadaşıma demiş, bak demiş ben seni sevdim, düzgün birisin, ben sana söyliyim benden almasan bile git bi yerden ev bulup satın al yoksa fiyatlar uçacak demiş. arkadaşım bunu bana anlattı. ben o dönem ev almıştım arkadaşım benle dalga geçmişti ev alınmaz diye. ben arkadaşa dedim sen de evi al artık diye. beni dinlemedi, emlakçıyı da dinlemedi, almadı. sonra hüngür hüngür ağlıyo tabi.

dün konuştuk, vicdansız evsahipleri ev satamayacaklar balon patlayacak diye dua ediyo telefonda. bişey demedi. sanki evini satmaya çalışan bi evsahibi varmış gibi. bu arkadaşım bide evsahibi ile mahkemelik olmuş, evsahibi çık ben kendim oturacam kendi evimde diye bunu mahkemeye verdi, bu da inşallah mahkeme uzun sürer diye dua ediyo. rezillik.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 01001101 -- 31 Ekim 2023; 7:23:26 >

• Bence nedeni bu değil.

hayat pahalılığı ve bankaların "uygun kredi" vermemesi. sorun sadece ülkemize de has değil.

çocukluk arkadaşım, almanya'daki evini satıp buraya kesin dönüş yapmak istiyor, 8 aydır evini satamadı.

kredi faizleri yüksek diyor.

• Evi 500 bine alırken 100000 dolar ediyordu.
    Yine ev 100000 dolar.
    Sen ben fakirleştik.
    Kredilerin faizleri çok düşüktü şimdi zirvede.
    Alım olmamasının ikinci sebebi de bu.

• august landmesser kullanıcısına yanıt

Ereğli?Ekgyo?Kordsa?Mobltel?Pcilt?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Babam mütahit kral keşke dediğin gibi olsaydı

• Sinirli ve Süratli kullanıcısına yanıt

Bende bu kafalara tavım işte :)

İşletmede 60+ yaşında bir üstüm var. Kendisi 40 yıllık mühendis.

Evler arsalar arabalar almış yıllar içinde, mülk zengini diyebilirim. Hobi olarak hala çalışmaya devam ediyor, ve tüm bu birikimi maaş ile yapmış, herhangi ticaret yahut ortaklığı yok sadece yönetici maaşı karısıda memur.

Geçen konu maldan mülkten açıldı, o yatları katları arsaları olan "mühendis" adam şu an hayata atılsa 1 daire bile almakta zorlanacağını belki de alamayacağını söyledi ki durumda tam bu şekilde.

O yüzden "kaldıracaklar çalışacaklar v.s." kelamları etmeyiniz.

Bu ülkedeki genç nesil geçmiş neslin yükünü omzunda taşıyor.

Fabrika işçileri dahi ev alabiliyordu bu ülkede krediyle mrediyle altın borcuyla v.s.

Şu an öğretmen alamıyor ?

Ülkede konut gelire oranla fazla yükseldi. Konu alma ekonomik gücü olan kesimde parasını mülke değil mevduata yahut farklı yatırım araçlarına gömdü ve bence doğruda yaptı.

Eskiden bu ülkede kiracı-ev sahibi muhabbeti böyle değildi, şimdi bir denk gelin adamınada bakın o kiracı size neler ediyor. Yok asarım keserimle olmuyor bu işler sadece denk gelin :)

• 01001101 kullanıcısına yanıt

2018-2020 arası öğrenci olan, hayata başlamamış olan ölsünmü kardeşim :)

O zaman bedava verilen kredinin acısı şu anki genç nesilden çıkıyor işte sorun orada.

nasıl 40 yaşında emekli edilenin yükü gençlerin sırtındaysa, bedava kredi ile servet transferi yapılan on-yüzbinlerinde yükü genç nesile bindi.

• VolkanCOO kullanıcısına yanıt

kordsa çok iyi şirket çok gelecek vaadediyo ama bilanço hep vasat geliyo

ereğli 2 yıldır aynı yerlerde sürünüyor durumu küresel, dünyada çin talebi azaltınca demir fiyatları düştü...ama muhtemelen emeklilik fonları ve yatırım fonları şimdiden ereğlide pozisyon almışlardır çünkü dünyada resesyon muhabbeti bitence ereğli soluksuz 200 e gider bence bugünlerin acısını çıkarır

mobitel çok iyi şirket bilanço da çok iyi geldi portföyümde var

ekgyo herkes devletten konut projesi bekliyor ama proje için ucuz konut kredisi lazım o iş nasıl olacak ? devlette para yok ve özel bankalar da asla böyle ucuz kredi yükünün altına giremez artık

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi august landmesser -- 31 Ekim 2023; 9:40:18 >
  • Xreleave kullanıcısına yanıt
    o konuda sana %100 katılıyorum. Karadeniz'li müteahhitler BMW'den aşağı bi araca binmesinler diye bir neslin geleceği karartıldı.

ben o dönemin bdava kredilerini politika olarak asla savunmuyorum. ama realiteyi göze alıp değerlendirirsek şu gerçeği söylüyorum: şuandaki fiyat durgunluğu banka kredi vermediği içindir ve bu durumda zaten kimse ev alamaz kredisiz.

• Hocam kredili satışların toplam satışa oranı hadi olsun %20 olsun. Ki bununda %30 luk dilimini zaten durumu iyi olan insanlar 2. 3. evini yatırım için alarak kullanıyordu. Onunda önüne ciddi bir engel konuldu.

Kimdi bunlar ? yüksek gelirli özel sektör çalışanları, esnaflar, ticaretten gelir elde eden insanlar. Şimdi bu insanlarda o kadar peşinatı konuta gömmüyor, ama kredi varken, konutu %80-90 kredi ile alırken aylık taksitler sinek vızıltısı gibi geliyordu, yüksek gelirli adamı rahatsız etmiyordu ama 2-3 milyon nakit gömmek rahatsız ediyor :)

Şu anki durgunluğun sebebi fiyatlar gerçekten yüksek, sabit gelirlinin miras-aileden kalan malı satmadan ulaşabileceği rakamlar değil. Sabit gelirli olup konut alan insanlarında neredeyse tümü var olan bir malı (toprak-araç-eski ev) satıp üzerine ekleyerek alıyorlar.

Ocak-eylül arası parası olanda gömeceği yere gömdü, şu anda parası olanda konut almıyor mevduata ve borsaya yatırıyor parasını. Ki bu toprakçıları bile mevduatlar cezbetmeye başladı ilanlar artış gösteriyor.

Kiracı meseleleri de insanları evden soğutuyor. Eskiden birikimle 2.evi al kiraya ver hem ev değerlenir hem de akmasa da damlardı. tüfe oranında zam yapılır devam edilirdi.

Şu an %25 kira muhabbetleri, ev tadilatlarının aşırı pahalı olması, kira getirisinin mevduatın çok çok altında kalması gibi nedenlerle trink parası olan adam eve gömmüyor. Keza deprem korkusu da var insanlarda. İçinde kiracısı olan evler piyasa değerinin %10-15 altına bekliyor. Neden ? Kiracı var, şahsen ben kiracılı ev ilanını direkt eliyorum bakmıyorum bile. Zaten başımda bir tane bela var.

Benim gözlemim; ev alacak kadar parası olmayan ama nakiti olanlar kredi de olmadığı için parasını toprağa gömdü, arsa altı tarla aldı. Misal 1 m nakiti olan adam aman param değer kaybetmesin diye gitti çanakkalede, edirnede düzcede,sakaryada arsa aldı. Ev alsa alamıyordu, araba alsa bayide bulamıyordu, araba alsa vergisi otu b.ku vardı durduğu yerden masraftı, ne yaptı ? toprak aldı.

Araba furyasında kar eden etti, geç kalan kurtulmaya çalışıyor ve aldığı parayı vadeye gömecek. En kötü gidip toprak alacak.

Ev fiyatları düşecek mi ?

Ülke stabil olmadığı için ciddi düşüşler olmayacak, ama o şişik fiyatlardanda satılamayacak. Mülk sahibi beklemekte sıkıntı görmüyorsa aylarca bekleyecek.

Kurban bayramından beri satılamayan onlarca daire var çevremde. Mülk sahipleri ortalama %5-10 fiyat arttırdı. Ama akılsız herifler kurbanda satsalardı dolar bazlı kardalardı :) mevduat gelirinden zararlarını saymıyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Xreleave -- 31 Ekim 2023; 10:22:56 >

• Enflasyonist ortama hala devam ediyor bu fiyatların üztüne en az %60 ekleyin bu yorumum dursun

• adam ciddi ciddi ev satışlarının çoğunun kredisiz gerçekleştiğini iddia ediyor.

arkadaşlar bu forumda sizi yanlış yönlendiriyorlar benden söylemesi. 2018-2020'de ev almayın dediler bu forumda, şimdi de ev satın alanların çoğu kredi kullanmıyor diyolar.

işin gerçeği şu: ev satışları herzaman %100 banka kredisine bakar. nasıl mı?

mesela ben zamanında kredi kullanarak 240 bine ev aldım. evi bana satan adamın eline direk 240 geçti. bu adam zaten emekli biriydi ve biraz birikimi ardı. adam başka yerde 380 bin'e alacağı ev için borç falan topladı, birikimini koydu, bide azcık bi nakit avans çekti, evi kredisiz aldı.

ona evi satan kişinin eline direk 360 bin nakit geçti. o belki birikimini koyup 450 bine başka ev almış olabilir.

bu durumda 3 ev satışı gerçekleşti. ikisi kredisiz gerçekleşti. kağıt üzerinde yani.

realite ise şu: bu 3 satışta sadece ben ilk evimi aldım. diğer kişiler ev almadılar, ev değiştirdiler. ve ben kredisiz asla alamazdım ilk evimi. ben almasam bana evi satan kişi zaten satamayacaktı çünkü 2018'de kimse ev almak istemiyodu (kredi olmasına rağmen kimse almıyodu o zamanlar) bu durumda ben kredi ile ev aldığım için diğer iki satış gerçekelşti.

banka bana kredi vermeseydi, bu 3 adet satışın HİÇBİRİ gerçekleşmeyecekti.

belki başka kişilere satılacaktı ama süreç aynı olacaktı, gene ilk evini kredi kullanarak alan biri ile tetiklenecekti.

yahu günümüz için yazıyo adam "evler kredisiz alınıyo" diye, soruyorum kimin cebinde birkaç milyon para var?

Hocam siz ülkeyi sizin benim gelir seviyemiz olarakmı düşünüyorunuz gerçekten ?

Konut satışlarındaki kredili satış oranı düşündüğünüz gibi %80 filan değil. Bu rüyadan uyanın lütfen.

Bknz linkler lütfen.

Bedava kredinin olduğu dönemde bile %45 filan oldu kredili ev alımının oranı.

TÜİK Kurumsal (tuik.gov.tr)

İpotekli konut satışları 13 bin 463 olarak gerçekleşti

Türkiye genelinde ipotekli konut satışları Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %66,8 azalış göstererek 13 bin 463 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı %16,1 olarak gerçekleşti. Ocak-Haziran döneminde gerçekleşen ipotekli konut satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %28,6 azalışla 121 bin 530 oldu.

Haziran ayındaki ipotekli satışların 4 bin 698'i; Ocak-Haziran dönemindeki ipotekli satışların ise 39 bin 499'u ilk el satış olarak gerçekleşti.

TÜİK Kurumsal (tuik.gov.tr)

Ev satışları durdu. Fiyatlar düşüyor.

Konut satışı 100 bini aştı kredi ile değil peşin alındı - Dünya Gazetesi (dunya.com)

Kiminmi cebinde bir kaç milyon para var ?

Bugün çalıştığım fabrikaya malzeme aldığım hırdavatçı amg serisi mercedese biniyor, fabrikama servis çeken firmanın sahibi eqs kullanıyor, dışarıdan elektrik servis hizmeti aldığım elektrik mühendisi firma sahibi sıfır ranger ile geliyor, palet aldığım firmanın sahibi audi ile ziyaretime geliyor ?

Yani para ticaret yapabilen insanda var. sabit gelirlide olamaması ülkede para olmayacağı anlamına gelmiyor.

Parası olan adamda şu an konuta gömmüyor. İlerde mevduat değişir başka durumlar olur gömebilirler ama şuan gömmüyorlar bütün mesele kabul edin yada etmeyin bu.

sen benim mesajı hiç okumamışsın.

sana bedava kredili dönemde kendi örneğimi verdim %33 oran ile 3 satış biri kredili ikisi kredisiz. ama hepsi kredi sayesinde oldu. kredisiz ev alanlar ev almadılar ev değiştirdiler.

abicim benim çalıştığım şirkette evli olan hemen herkes iki ev sahibi. bekar olanlar 1 ev sahibi. daha geçen gün bi arkadaşım emin evim tarzı bi sisteme 1 milyon nakit verip Kadıköy deki gökdelenlerden ev aldı. bu saydığım kişilerin hiçbiri kredisiz ev almadılar.

neyse zaten bi önceki mesajımda detaylı yazmıştım anlayan anlar. resmi istatisliğe bakıp "aaaa 3 ev satılmış ikisi kredisiz satılmış" diyen kişiye de lafım yok artık.

alakasız örnek veriyorsun.

o saydığın kişilere git sor kaçı sıfırdan ev alıp kredisiz almış. evi satıp üzerine para koyup başka ev almaktan bahsetmiyorum.

zaten ülkede ev sahibi olup kendi evinde oturan tonla dar gelirli denebilecek insan var. hepsi kredi ile aldılar.

• quote:

Parası olan adamda şu an konuta gömmüyor

şu cümleye muhalif değilim de şu cümle seni haklı çıkartmıyor.

zaten ben de diyorum ki şuanda kimse kredisiz ev almaz. parası olan da almaz. yahu benim kendi param olsa ben de eve gömmem şuanda.

ama bunun tartıştığımız konuyla doğrudan alakası yok. yahu benim çalıştığım iş arkadaşlarımdan evli olan herkeste lüks araç var alayı kredi ile aldılar evleri. parası olan adam zaten parayı nasıl harcauacağını bilir ve kredisiz eve para gömmez.

ayrıca şuanki lüks araç sahipleri de genelde ucuza aldılar birkaç yıl önce. Çoğu öyle.

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.