Şimdi Ara

Ev satışları durdu. Fiyatlar düşüyor. (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
255
Cevap
1
Favori
16.820
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
35 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    şunu da ekliyim. ev fiyatlarının yüksek olduğuna katılıyorum ben. ama olması gerekenden ne kadar yüksektir onu bilemem.

yularda dediğim gibi 4-5 binlik bisiklet olmuş 65-70 bin, 125 binlik sıfır otomobil olmuş 1.7 milyon.

daha önce sanırım 2015-2020 arası ev fiyatlarının zar-zor arttığı görülmüştü. 2015'te ev alanlar pişmandı ama 2018-2020'de kredi sayesinde alanlar pişman değiller.

ama şu da var, günümüzdeki ev sahiplerinin çok az bir kısmı 2021 sonrası ev satın aldılar. yani günümüz evsahiplerinin çoğu böyle milyonlu rakamları ödemediler asla.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Satılmıyor evet ama kredi kaynaklı, 1.20 kredi çıkarmayı planlıyorlar o geldiği anda satışlar ve fiyatlar artar. %3 üstü faizle kim ev alsın.

Durgunluğun fiyat artışına pek etkisi yok gibi, geçen seneye göre baktığım evler en az 1m koymuş üstüne. Millet satılmasa da fiyatları artırıyor, fiyat kırmıyor.

Şu an dolar cinsinden düşüş, TL cinsinden durgunluk var. TL cinsinden düşüş olmaz hiçbir zaman. En fazla artış hızı yavaşlar ki bence şu an en yavaş döneminde.

Sade İstanbul Beylikdüzü, Avcılar, Esenyurt gibi ilçelerde evler ucuz onların da sebebi belli. Yüksek deprem riskinden veya suç oranından.

Depreme dayanıklı bölgelerdeki evler ise fiyatta tavan yaptı, İstanbul Şile bölgesine bakın merkeze çok uzak olmasına rağmen yeni binalarda fiyatlar 10 milyon ve üstü civarlarda geziyor.

Yine deprem açısından iyi bölge olan Kırklarelide de mesela küçük il olmasına rağmen emlak fiyatları hızla artıyor.

Şu ara insanlar daha çok yatırım amaçlı değil de, oturmalık depremden kendini kurtarabileceği konutlar alıyor gibi bence.

• 01001101 kullanıcısına yanıt

Ülkedeki konut satış döngünüsü dar gelirli gruba yahut kendi çevrenize endekslememelisiniz.

Özellikle Türkiyede pek çok varlıklı insan için daire yatırımdı. yani adamın eline para geçiyor, kazanıyor gidiyor uygun gördüğü yerden daire alıp kiraya veriyordu. Son 2-3 yıla kadar borsadır, coindir kaç kişi takip ediyordu ? En fazla vadeye verirlerdi, fiziksel altın alır evlerinde saklarlardı. Şu an mahalle berberi bile hisse takip ediyor ülkede :)

Bu forum dahil hebele hübele yapan mülk sahiplerinin çoğunluğu ülkenin kötü durumu sayesinde kazanım elde ettiler. Bende mülk sahibiyim, kağıt üzerinde bende ettim. Ama bu konut yatırımının muhteşem bir yatırım olması sonucu olmadı, mültecisi, depremi, enflasyonu, nas ekonomisi gibi ortadoğu ülkesi olmanın sendromları sonucu oldu.

100 asgari ücrete aldığı evin ilan fiyatının 250 asgari ücret olmasını kendi başarısı ve ticari aklı filan zannediyor bazı vatandaşlar. Hatta başkalarında "çalışın alın karşiiim" filan diye ahkam kesiyorlar.

Tartışmamızın gereği yok, bence Türkiye'de konut satışındaki büyük çoğunluk zaten cebinde parası olan insanlardı sizin fikriniz farklı olabilir saygı duyarım.

He 1,20 kredi çıkarsa nasıl olacak piyasa ? Ellerini oğuşturanlar biraz hayal kırıklığna uğrayabilir. Ev fiyatları tl bazlı gelir düzeyinin çok üzerinde, krediyle dahada üzerine çıkacak. Yatırım amaçlı kredi kullanımı da bir nebze kısıtlandı, açık kapıları kullananlar engellenirse sadece ihtiyaç sahiplerine kalacak.

İlk mülkünü alacak olan insanlarında aylık 30-50 bin krediler ödemesi kaç çift için mümkün olabilir bilemedim. Belki yüksek gelirli meslek sahipleri, iyi gelirli devlet memurları. Yada çocuğunun adına ev alacak ticaret insanı, esnaf v.s.

Dar gelirli yüksek peşinat olmadan gene faydanalamaz fikrindeyim. Heleki sadece sıfır daireler için bu kredi çıkarsa hiç faydalanamaz.

Allah hepimizin yardımcısı olsun :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Xreleave -- 31 Ekim 2023; 12:0:7 >

• Vain kullanıcısına yanıt

Hocam kırklarelinde sanayi yatırımları yapılıyor, göç almaya başladı ve daha da alacak bir il.

Bu nedenle konut yatırımı alıyor bence. Deprem dayanım etkisi olabilir mi ? Belki ama öncelik göç alacağının görülmesi ve yatırım yapılması.

• 2.000.000 tl ana para %3,79 aylık faiz oranı (yıllık 45,48 faiz) 120 ay taksit ve aylık ödeme 76.683,16 TL. bu hesabı az önce bir kamu bankasının internet sayfasından yaptırdım. 2.500.000 tl ye ev bulsanız 500.000tl nakit kalanı kredi deseniz aylık en az 130-150 bin tl civarında aile geliriniz olmalı.

bu gelir seviyesinde olmanız için karı koca doktor olmalısınız, yada kurumsal bir firmada mühendis, pazarlamacı falan, yani üst düzey gelir grubunda olmalısınız.

benim aile gelirim yaklaşık 50bin tl, 2024 yılında ailemi 7 gece herşey dahil bir otele tatile götürebilirsem çok mutlu olacağım. benim gelir seviyemdeki aileler için artık ev araba almak hayal. ancak aileden destek görülür ise, miras kalır ise bir şey edinilebilir.

siz yine fiyatlar artar diye düşünün konuşun. benim gelir seviyemde evi olmayanlar artık kirasını zor öder durumda. barınma krizine doğru hızla yol alıyoruz.

aylık geliri 20-25 bin altında olan ailelerin durumunu düşünemiyorum bile. onlar için her şey sorun, eğitim, barınma beslenme. Onların Allah yardımcıları olsun.

• 2.5- 3milyona istanbulda antalyada izmirde falan Daire alacagına,

100-120bin dolara avrupada 2+1 - 1+1 evler var. Hem oralarda ev alıp birde sana vatandaşlık veriyorlar. Hem türkiye hem avrupa vatandaşı olucan. Mis gibi kimligini göster geç pasaport derdin olmayacak.

Yurtdışına çok daha rahat çok daha ucuza gir-çık yaparak tv-telefon-konsol getirebiliyor olucan. Avrupada yapacagın alışverişlerde birçok vergiden muafsın zaten. Türkiye avrupadan çok daha pahalı ülke.

Hatta kebabın etin hasını Dönerin alasını bol gramajlısını avrupada yersin:) Hemde ucuza yersin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GenqhisKhaan89 -- 31 Ekim 2023; 12:37:3 >
  • Xreleave kullanıcısına yanıt

Hızlı tren yatırımı da yapılıyor, üstüne merkez ve daha kuzeyi 5. derece deprem bölgesi. Zemin olarak da iyi olduğunu okudum.

İstanbul'a 2.5-3 saat şu an, hızlı trenle 1 saate falan düşecek. Ben de oraya yerleşmeyi düşünüyorum, ev fiyatlarını bayadır takipteyim.

• GenqhisKhaan89 kullanıcısına yanıt

O paraya vatandaşlık vermezler hocam batı ülkelerinden bahsediyorsan. İspanya ve Portekizde vardı ancak 500.000 euro gibi epey uçuk bir fiyattı.

Verdikleri de oturum izni yani vatandaşlık değil. Bizdeki gibi direkt vatandaşlık verme yok.

• Ne evimi satarım ne de kiraya veririm. Boş kalsın depo niyetine kullanırım daha iyi. Kiraya ver diyenlere de acıyorum. Lan kiracı soksam evin sahibi gibi oluyor. Ama evde bir şey bozulsa hemen ev sahibini arıyor. Ben mi bozdum? Sen kullanırken kırdın o yüzden otur yap. Yooook bunu ev sahibi yapar.
    Geçen hafta banyonun altından su akıyor diye kiracı ve arkadaş kavgaya tutuştu. Su akabilir. Normal. Ama arkadaşım o banyoyu sağlam teslim etti. Ve 1 buçuk yıldır kullanan kiracı kullanırken su akmaya başladı. Neden ev sahibi onarsın kardeşim?
    Heh bu gibi durumlarla uğraşmamak için evimi boş bırakıyorum. Günlük kiraya isteyen de var. Vermem abi. Kuruyup gitse de vermicem.
    Bu devirde ev satılmaz ve kiraya verilmez.

• Vain kullanıcısına yanıt

Gelir şekli ve düzeyiniz uygunsa mantıklı bir tercih.

Kırklareli, vize, iğneada tarafı, saray v.s. bölgelerinde son 5 yılda pek çok insan ufakta olsa arsa alıp prefabrik yahut tek katlı yer evleri yaptırdılar. 2-3 saatlik araç yolculuğu istanbulda yaşamış insanlar için uzak mesafe değil. Cuma akşamları çıkıp pazar akşamları istanbul'a dönen pek çok aile var.

Keza dediğiniz gibi treninde etkisi olacaktır.

• mtanhu kullanıcısına yanıt
    Bankaların da suçu yok
    Korona denen dalga dümen yüzünden bütün dünyada ENFLASYON denen canavarı uyandırdılar
    Enflasyonist ortamda kim kime tutup da borc verir vallahi biz bi aile dostumuza sadece 2000 dolar borç verdik onda bile rezili rusva oldu iki taraf da

Simdi bankalar 1 milyona 3.5 milyon istiyor aylik ödeme 30k zannediyorum bu parayi bu memlekette anca yüksek memur takimi hakim savci albay vs verebilir ki onlar da eğer evlilerse ve esleri de ayni cins bir is yapiyorsa halledebilir

Yani ev almak icin tren baya kaçmış durumda dolar euro enflasyon rallisi bi durulacak daaa sonra bizim para birimi de yerine oturacak daaa enn az 5 sene daha stabile gelmez dünya

Ev satışları durdu. Fiyatlar düşüyor.

• supreius S kullanıcısına yanıt

Hocam dediğiniz gibi işin sonu barınma krizine gidiyor.

Burada önemli olan devletin politikası ve alacağı kararlar.

Su kıtlığı var görünürde, hane nüfusuna göre su tüketim kotası, kota sonrası yüksek bedeller. İkamet olmayan evlere su kotası verilmemesi, ikamet olmayan boş evlere ek vergi v.s. v.s. devletin yapmak istedikçe yapabileceği çok konu var, tüm mesele krizi çözmek mi sektörün gelirini korumak mı buna bağlı aslında.

50 bin dediğiniz rakam bugün 4,5 asgari ücret demek ve 4,5 asgari ücretin girdiği bir hane bile ev-araba alamıyor, 10 asgari ücrete ihtiyaç duyuyor. Bu gerçekten günümüz ekonomik durumunu her şeyiyle özetliyor.

Orta-dar gelir düzeyi konut edinemez, yüksek gelir grubuda yatırım için konut almaz ise hayalet evler daha da artacak. İlanlarda 5-10 milyona aylarca, belki sene boyu bekleyen daireler olacak.

• Xreleave kullanıcısına yanıt
    hemen her yazdığınıza hemfikirim.

ama şunu söyliyim, forum "benim evim değerlendi" diye caka satan pek kişi görmedim. aslında diğer görüşü savunanlar genelde evsahiplerinin havalara girdiğini sanıyolar.

yoksa ben dahil herkes biliyor ki elindeki malın değerlenmesi anlamsız. 2018'de aldığım otomobil de değerlendi ama hiçbir zaman mutlu olmadım çünkü bu otomobilin değerlenmesi demek TL'nin değerinin düşmüş olması demek, bu da farklı otomobile geçmek için ödeyeceğim farkın TL bazında uçması demek. e maaşımız o kadar uçmadığı için..

benim gibilerin forumda savunduğu görüş şu: biz ev aldığımıza pişman değiliz ve ev fiyatları düşse de pişman olmayacağız. çünkü çoook uygun bir kredi ile aldık ve evin parasını enflasyon ödedi. yani ülke ödedi aslında. bundan gurur mu duydum? hayır. keşke böyle yönetiliyor olmasak. ama Roma'dayken Roma'lı gibi davran demişler. yapacak bişey yok. adam bedava kredi dağıtıyosa faydalanmak zorundasın..

• hamza5806 kullanıcısına yanıt

Enflasyon pandemi döneminde TR yi vurmadı bence. Çünkü Sanayide çalışıyorum, yakın çevremde sanayide çalışıyor. Üretimi durdurduğumuz hiç olmadı full time çalıştık. ( Üretim tarafı özellikle )

Beyaz yaka 1 gün geldi, 1 gün gelmedi. Global de patlayınca bizim esnaf parayı sever biliyorsunuz onlarda patlattı. Düğün,kafe,nargileci bunları kapatmakla TR de enflasyon patlak vereceğini sanmıyorum.

• daikataNa~ D kullanıcısına yanıt
    Knk pandemide asgari ücret 250 dolarlara indi o yuzden trde uretim devam etti bunu atlama

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

Abd de kredili konut satışı %75, ülkemizde dediğin olay olsa bile insanlar nakit bulabiliyor şimdilik. Ülkede bi 5 milyon var hiçbir şeyden etkilenmeyen 3 kişide eşi çocuğu olsa 15 milyon insan ev araba almaya devam edece.

• tsufrankwoli kullanıcısına yanıt
    çok geniş bi çevrem var. iş çevrem baya geniştir. bisiklet, dağcılık ve çeşitli denizcilik alanlarında aktivitelere katıldım ve çevre edindim. akraba ve memleketten tanıdık çevrem de geniştir.

ben hayatımda kredisiz ev alan görmedim. ev satıp farklı ev almaktan bahsetmiyorum.

soruyorum siz acaba ev satmadan sıfırdan ev alan ve kredisiz alan kaç kişi gördünüz?

yukarda arkadaş kendi tanıdıklarının çok pahalı araçlarla gezdiğini söylemiş. benim tanıdıklarım da çok iyi araçlarla geziyolar. dükkan sahibi olmaları ya da çok iyi araçlarla gezmeleri ev alırken kredi kullanmadıkları anlamına gelmiyor.

istatisliklerde kredisiz satış olarak görülen satışların %95'i eminim ev-bağ-bahçe-araba satıp sonra üzerine azcık para koyup başka ev alanlardır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 01001101 -- 31 Ekim 2023; 14:17:30 >

Tüik istatistiğine göre sene 1 milyon ev satılıyor benim gözlemim çok önemli değil . Miras alıp 2-3 e bölünüp de adam gidip ev alabilir sonuçta nakit almış oluyor. Kredili alan evin %25 için yada %80 içinde kredi kullanmış olabilir. Gri para da dönüyor olabilir onu bilemiyoruz, ancak kredilerin faizleri arttığı için durgunluk olmaz diye düşünüyorum En fazla %10-15 gelecek ay göreceğiz bakalım. Hele ocakda kamuya %50 zam gelirse iki öğretmen 60 bine yakın maaş alacak, 2 senelik parayla ev alacak konuma gelir. Eski 1+1 falan.

Barınma temel ihtiyacı için alınan evden pişman olunmaz ki zaten.

Olunsa olunsa yatırım amaçlıdan olunur ama eski alımlardaki fiyat artışıyla mevcudiyette ondan da olunmaz.

Sadece kiracı belası olursa pişmanlık olur oda geçte olsa mülk sahibi lehine çözülür.

Yahu sadece "ev sahibi" gibi bir kavramdan kurtulmak bile ev almak için yeterli neden benim gözümde. Kiralık evde mobilyanızı yaptıramazsınız, eve tadilat yaptırmazsınız, demirbaşı değiştirmezsiniz.

Benim gördüğüm bazı arkadaşlar "zamanında alsaydınız" fikrinde, yada "zamanında bedava kredi varken almayanlar şimdi sızlanmasın","bedava kredi varken almadılar şimdi sürünsünler" gibi düşünceler gördüm forumda bazı konularda, ki özel hayatımda da denk gelmedim değil bu insanlara.

Elinde alma imkanı olan insanlar için elbette doğru olabilir ama herkesin ekonomik harcaması, maddi durumu bir değil. Keza insanların hayata atılma zamanları da bir değil. O dönemde çalışmayan, okuyan, eğiitmi olan v.s v.s. pek çok insan var.

Hadi bugün itü-ytü gibi okullardan mezun bir mühendis diyelim. Ortalama 40 bin tl ile işe başladı (ki yarısı başlayamaz). Ev alabilecek mi ? araba alabilecek mi ? Eee 5 sene önceki üst dönemi mezun olduğunda eve girebiliyordu ? Bu adamın suçu günahı nedir yani ki ülke eğitim seviyesinde top %5 %10 filan bu çocuklar. ve bu adamın karşısına geçen bir şöför-mavi yaka yahut x kişi "zamanında alacahtın yeeenim" filan diyebiliyor bu ülkede :) Benim anlatmak istediğim nokta bu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Xreleave -- 31 Ekim 2023; 14:39:39 >

• 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.