şimdi ben zamanında asgari ücret 1600 tl iken 2350 tl aylık ödemesi olan 160 bin tl kredi ile 229 bin tl ye ev almıştım. Keza ev artık benim olmasa da (boşanma) şuan ederi 2.3m+ civarında. Tabi ki kaybım çok ancak bu işin evlilik boşanma kısmı. Ancak ev bende durmuş olsaydı. 17500+ kira getirisi ile neredeyse 1 asgari ücret daha geliyor olacaktı elime. Şimdi burada hükümet savunucuları çıkar. E baksana herşey 10x artmış herşey normal gibisinden. Ancak mesele şu. Ben o zaman %0.79 dan çektiğim kredi oranları şuan olsa bu evin fiyatı direk 2x yapar. Yani 5.m yakın olur. Çünkü millet şuan ev kirası tutarından çok bunalmış durumda. Faizlerin düşmesi ile eve saldırı başlar. Hatta maaşı iyi olanlar ev fiyatları yükselmeden az biraz faiz düşünce direk almaya başlar. Benim düşüncem ev fiyatları artmıyor olabilir. Ancak kesinlikle faizler düşmeye başladığı zaman ev fiyatları en az ama en az 1.5 kat yapacağını düşünüyorum. Çünkü çevremde bile %80 e yakın kiracı olan insanların bu faizlerin dört gözle düşmesini ve direk eve girmek istediğini görüyorum. Bu arz-talep dengesini tekrar bozacağı için fiyatlar yükselecek maalesef. Keza emlakçıları da unutmayalım. Aç gözlülükle zirve yaptılar. Bir evden 50 bin tl kazanmak onları kana susamış bir vampire dönüştürdü. Para çok tatlı geliyor. Ve şuan kansızlık sendromları zirve yapmış durumdalar. Sizce alım satımlar başlayınca onların bu açlığı piyasayı nasıl etkiler. Sonuçta sabit bir işi olan bile emlakçılık yapabiliyor oldu ülkemizde. Ek olarak. Bizim ülkemizde maalesef şu kafa var. Ben 2 milyona aldım ne olursa olsun altına satmam. Çünkü acil durumu yok. Paraya sıkışık değil. Yatırım aracı olarak görüyor. 2-3 evi olanlar ile şuan evsiz olanlar arasındaki fark çok fazla. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Akr3p0lis -- 5 Ağustos 2024; 22:2:40 > |
Ev satışları durdu. Fiyatlar düşüyor. (13. sayfa)
-
-
Ev satışları durmasının sebebi ev yapım ve inşaat maliyetlerinin artması. Adam evi yeniden yapmaya kalksa maliyeti 2 ev parası ediyor. Neden evini satsınki. Satan enayi demektir zaten bu dönemde. Heleki olası istanbul depreminden sonra artık ev bulmak imkansız hale gelecek, fiyatları düşen bikaç paraya sıkışan azınlık sebebiyle mecburiyetten satanlar varsa onlardır yada çürük binalardır
-
satışlar durabilir ama fiyatlarda düşüş yok, tuhaf bir ülke.
-
hepsi tok satıcı, fiyat düşürmezler. Bu ülkede asla ucuza malını satan olmaz.( azınlık mecbur kalanlar hariç)
-
İnşaat maliyetleri yeni evlerde arsada bedeli ve müteahhit karı eklenmeden bu kadar pahalıyken şu andaki evler biraz bedava gibi kalıyor alabilene.Biraz daha zaman geçip olurda stoklar erirse yeni konutun yapılamadığı kurtarmadığı günlerde yüksek miktarlı kiracılıkdan öte başka çare kalmaz.
-
Ev fiyatları düşmedi, ev fiyatları sabit kaldı. Bilinen tek bir gerçek var. Kredi faizleri düştüğünde hatta faizler düşürülecekmiş söylentileri başladığında şu an ki ev fiyatları mumla aranacak. Kredi faizleri düşerse ev sahipleri evin fiyatını ciddi oranda yükseltmek zorunda kalacaktır. Çünkü, evini satınca eline geçecek parayı değerlendireceği mevduat faizi de düşecektir. Mevduat faizi düşerse evini neden aynı fiyata satsın? Ya satmaz ya da daha yüksek fiyata satar.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
E devlet konusu sanırım üzerinize kayıtlı mülkü emlakçıya satabilir olarak kayıtlamak için kullanılacak. Buda yılbaşından önce zorunlu değil, yılbaşına kadar denemesi ıvır zıvırı sürecek.
Aslında her dairenin adres numarasıyla bu ilanlar verilmeli. Bu sayede dairenin konumu-cephesi belediyelerin kayıtları (inşaa yılı-iskan-projesi v.b.) v.b. interaktif olarak sunulması lazım.
Misal dairenin adres-kayıt kodu 6546984521641, bu kodla ilan verilmeli ki türlü dolandırıcılık ve vakit kayıplarının önüne geçilsin.
Arsa fiyatları neden fazla ? Arsaya 10 dairelik bina imarı var, daire başı 5 milyon satış fiyatı varsa arsa sahibi de doğal olarak 5 daire pay istiyor. Eskiden bu 3 daire idi, şehri merkezlerinde arsa-yok-azaldı. Buda merkezi lokasyondaki arsaları daha değerli kıldı. Eskiden de arsa bedava değildi ki, 10 dairenin 3 tanesini gene toprak sahibi alırdı.
Emlakçılık tam kangren, adama diyorum mülk sahibinin son fiyatı nedir. Adam diyorki "abi benim komisyonum 70 bin tl anlaşırsak mülk sahibiyle görüştüreyim pazarlığını yap."
Şu emlakçı komisyonu acilen düşürülmeli, özellikle metropol dışı şehirlerde bölgesel olarak ciddi etkileri var, sarı siteyi 5-10 ortak çalışan emlakçı direkt domine ediyor. Başka ilanları taciz ediyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Xreleave -- 6 Ağustos 2024; 11:37:29 >
-
İşin daha garibi; evsiz olup 2 evi olandan fazla sabit geliri olan insanlar var, lakin daire alamıyorlar
A dairesi için;
%3 faizle 4 milyonluk krediyi ödeyemeyen biri
%0,69 faizle 5,5 milyonluk krediyi ödeyebilir.
Yani faiz oranı alım imkanında çok ciddi etkili, aylık ödeme x2 farkediyor.
Tabi artık o muhteşem faiz oranları bu ülkede 3-5 yıl görünmez gibi duruyor. Oldu olacağı 2 civarına düşebilir. oda iyidir gerçi
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Xreleave -- 6 Ağustos 2024; 11:44:57 > -
Allah'ın her günü "Favori ilanınızın fiyatı düştü" mesajları geliyor sarı siteden. Üstelik epey uzun zaman önce favoriye eklediğim taşınmazlar hepsi.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Enag konutta aylık yüzde 18 çıkarmış ya
al birini vur ötekine
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
işte mesele de orada kopuyor zaten. Faizler düşünce 3 milyonluk ev 6 milyon olacak. Şuan 3milyonluk krediyi ödeyemeyen birisi o zaman da 6 milyonu ödeyemeyecek. Yani bu saatten sonra evsiz veya belli bir miktar nakit birikimi olmayan birisinin ev alması mucize. Ya doktor, hakim grubu gibi 100+ üstü alacak. Yada aileden gelecek yoksa imkansız. Bizim insanımız kaçırıyor. Önceden faizlerin düşük olduğu süre çok uzundu. Bu sürenin gelmesi için en az ama en az 10 sene lazım. 10 sene sonra faizler sürekli düşük kalıp arz-talep dengelenince fiyatlar normale ancak döner. O zaman da kim öle kim kala tabi.
-
Sanmıyorum.
İnsanların geliri azaldı ve işsizlik arttı. Kaldı ki günümüzde kredi ile eve girmek de çok zor. Kredi çekip ev almak isteyen insanın aylık rahat 150 bin TL gelirinin olması lazım o da en az.
-
Yahu arkadaşlar eğri oturup doğru konuşalım iyi tamam bitti gitti çuvalladı bedava artık evler YOK BÖYLE BİR ŞEY..
Tamam evler satılmıyor fiyatlar düşüyor da e abicim sen gidip 6 milyonluk evi sahibine 3 milyon teklif edip alabiliyor musun ?
Alamıyorsun ee o zaman ne anladım ben bu işten. Hani satış yoktu fiyatlar düşüyordu e alamıyosun arkadaşım senin olmuyor yani kimse öyle yüzde 30-40-50 fiyat düşütmüyor ki...
Demenize göre şu an satış rekoru kırılması gerekirdi. Hani fiyatlar düşüyor ya.
-
Göç durmadığı sürece konaklama fiyatları düşmez, sürekli yükselir. X bir şehirde 10 yıl önce 6000 kişi yaşıyordu. 6000 konut vardı. Şimdi 10.000 konut var 40.000 kişi yaşıyor. Bu kadar talep olunca fiyatlar otomatikman yükseliyor. Adam 15.000 tl ye kiraya koyuyor, her gün 30 kişi arıyor. Adam ben 20.000'e koysam da arayacaklar diyip 20k'ya kiraya veriyor. Yani kısaca hükümetin ülkenin etnik yapısını bozmak için getirdiği araplar, savaştan dolayı buraya yerleşen ruslar-ukraynalılar gelmeye devam ettiği sürece bu fiyatlar sürekli yükselecek. Gelen kişi musluğunu kapatmadığın sürece bu iş çözülmeyecek ki her geçen gün gelen sayısı artıyor.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X