Benim sorum 5940 sayılı İmar Kanunundaki değişiklik ile ilgili olacak. 4 ay önce bir ev aldım. Evin yapı kullanım izin belgesi yok. Apartmanın asansörünün faal olmamasından vede sigorta borçlarından dolayı bu belgenin alınamadığı ama yakın zamanda çözüleceği söylendi ev alırken. Fakat apartmanı yapan müteahit ortada yok bu sebepten dolayı sigorta borcunu komşularımız geçmiş senelerde dairelere böldürmüşler. Herkez bir kısmını üstüne almış. Fakat ben herhangi bir yere imza atmadım. Bu duruma itiraz edip imza atmamış 1 komşum daha var. Şimdi bu durumu incalediğimde 5940 sayılı imar kanununda 2009 yılında ev sahipleri lehinde bir değişiklik yapıldığı vede müteahitin borcundan dolayı ev sahibine yapı kullanım belgesinin verilmemesi gibi bir durumun olamayacağı söylenmiş. Geçen akşam apartman olarak bu belgeyi almak için toplandığımızda bu işleri takip eden bir kişide geldi. Ona bu durumu söylediğimde bizim inşaata 2004 yılında başlandığı için bu yasanın bizi ilgilendirmediğini vede ödemek zorunda olduğumuzu söyledi. Ama yasada inşaat ruhsat tarihiyle ilgili yada başvuru tarihiyle ilgili bir bilgi yok. Bu sigorta borcu beni mi bağlar yoksa müteahiti mi ? Eğer ilk ev sahibi bu belgeyi imzaladıysa bu beni mi bağlar yoksa ilk evsahibini mi ? Bana yazılı olarak verilen bir belge yok.
Ben şu anda nasıl bir yol izlemeyelim .Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Sanırım İzmir desiniz, Gümrük te bulunan ssk ( yeni adı sgk konak müdürlüğü) binasına uğrayın ve işverenler servisiyle görüşün. En net cevabı oradan alırsınız.
Saolun çok teşekkürler
Arsa sahibi kim?
Arsa sahibi üst kattakiler. Birde evin şöyle bir durumu var. Benim evi aldığım kişi evi icradan almış. Bu durumda icra satışı sırasında devlet Sgk borcunu almış olabilirmi ?
İşin açığı bende konuya pek hakim değilim ancak konunuzu gördüm.
Arka tarafta bir apartman var.Arsa sahibi müteahhitle anlaşıyor ve müteahhit inşaata başladıktan sonra tapuları arsa sahibinden alıyor satıyor ve bitiremeyip inşaatı ortadan kayboluyor.
Sonrasında adam inşaata devam etme kararı alıyor.Kat karşılığı verdiği dairelerden satıyor falan derken içine girilebilecek şekil alıyor bina.Tabi diğer daire sahipleride kendilerince bir seyler yapıyor.
Şimdi onlarda da bu durum var.İnşaat ruhsatının bitecek olması, iş bitirmemenin alınmamış olması ve iskan sorunlarıyla uğraşıp duruyorlar.17.000 TL ödenmesi gereken rakam varmış.Arsa sahibi sorumlu olduğu için binadan ve yapılışından yük onun omzunda.O da daire sahiplerinden para almaya çalışıyor ancak vermek istemeyenler varmış haliyle.
Bana kalırsa sizi bağlayan bir şey yok.Tabi bunları kanuni dayanaklara dayanarak söylemiyorum.Araştırmak lazım ancak aldığınız binanın Sgk borcu veya farklı borçları sizi bağlamaz.Ancak satmadan evvel keşke bina yönetimiyle evi satın aldığınız kişiden dairenin aidat vs borcunun olmadığına dair yazı alsaydınız.
Sizin yerinizde olsam kısa zamanda bir avukat ile görüşürdüm.Yine sizin yerinizde olsam o parayı ödemezdim
Şu da var belki daireyi alan kişi bunlarla uğraşmak istemediğinden dolayı sattı.Neyse çok konuştum ancak bir işe yaramadı belli ki
Açıkcası biz evi değerinin altında aldık vede alırkende bize sgk borcu olduğu söylendi bizde o sırada kabul ettik. Çünki ev o şekilde bile ucuza gelmişti.Bu sgk durumunu komşulara sorduk almadan önce. Onlarında bir kısmı ödediklerini söylediler.Bizde öyle olunca kabullendik ama sonradan durumu araştırıp yasayı öğrenince açıkcası şimdi parayı vermek istemiyorum ama bu durumda oturma raporu alamam diye telaş ediyorum Bizim apartmanında durumu sizin dediğiniz apartmanla aynı şekilde. Apartmanın asansörü çalışmıyor şu anda onun içinde ayrıca para toplanacak. Eskiden beri oturanlar apartmana çok para verdiklerini söylüyorlardı vede o yüzden para vermek istemiyorlardı arsa sahiplerine yükleniyorlardı ama yeni taşınan 2 aile ikna ettik onları çok şükür. Şimdi asansörümüzü halledicez başkada eksiği kalmıyor apartmanın birtek şu sigorta olayı var
Son cümlenizdede haklısınız aslında satan kişi çokda uğraşmak istemedi evle. Kendisi al-sat yapıyordu çünki. Bu evide icradan almış nakite çevirmek için ucuza verdi. Şimdiki umudumda devletin bu icra sırasında kendisine ait borcu tahsil etmesi
Bir yanlış anlaşılmayı düzelteyim.Bizim evimizde çok şükür öyle sıkıntı yok.Gerçi olabilirdi bende inşaat halinde satın aldım ancak olmadı şükür.Kendimi senetlerle garantiye almıştım ben.
Size şu kadarını söyleyeyim.Bence rakam 1-2 bin ise ödeyin.Neden diyeceksiniz.
Ben yeni bir daire daha arıyorum ve aradığım kriterlerde kat mülkiyetli olması.Neden.Bakın yeni yasaya göre kat mülkiyeti olmayan evlere su ve elektrik bağlanmıyor.Doğalgazdan da bahsediyorlar ama şahit olmadım henüz çevremde.Elektrik ve suyu bağlatabiliyorsunuz ancak inşaat olarak gösteriyorsunuz ve su,elektriğin birim fiyatı normal meskenin 2 katı civarında.Zaten iş bitirme almanın zor oldugu bir ilçede bir de bununla uğraşmak insanı çileden çıkarır.
Size tavsiyem hem apartmandakilerle papaz olmamak adına hemde (bence en önemli olan nokta burda) satarken değerinde ve kolay satabilmek adına resmiyetteki tüm pürüzleri birileri niyetlenmişken halledip huzurlu bir ev hayatı yaşamanızdır.
Evet bazen anarya gibi görülebilir ancak nacizane tavsiyem budur.2 gün sonra Sgk veya zabıta gelip kapıya mühür atsa ne yapacaksınız.Yapamazlar diyebilirsiniz ancak oldu ya diyelim.Bence bir daha düşünün ancak ilk olarak arsa sahiplerine yüklenmekte fayda var.Baktınız olmuyor verin gitsin ancak bir daha olmayacağının ve tüm pürüzlerin halledileceğinin garantisini de alın.
İyi akşamlar
Doğru söylüyorsunuz zayen eğer iş çok dallanacak gibi olursa mahkemeyle falan uğraşmadan parayı vereceğim dediğiniz gibi. Ama işin asıl enteresan tarafı elektrik ve suyumuz bağlı vede şantiye elektriği değil herkesin kendi sayacı ve abonmanlığı var. Türkiyede nasıl (!) oluyorsa böyle bir şey. halbuki herşey kurallara uygun yapılır
2010 da ilk abonelik için başvuru yapanlara uygulanıyor o dediğim elektrik ve suyun şantiye muamelesi görmesi.
Geriye dönük işlem yapamazlar yapsalar bile sadece arsa paylı tapulu binalara hiç bir hizmet vermemeleri gerekir.Ancak tabi yine bir seçim arefesindeyiz herşey olur bu memlekette.Ölüyü bile dirilttik diye ilan ederler.Neyse fişlenmeyim daha fazla
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme