Şimdi Ara

Evrim Teorisi mufredattan kalkti, Big Bang ise 'tartismali' ilan edildi (8. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
579
Cevap
0
Favori
17.087
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
10 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Allaha inanmak demek bilime inanmamak karşıtı olmak demek değil .

Adı üstünde teori ıspatlanmış net olan birşey değil, oyle olsa adını teori koymazlar okey?

Bana zaman kavramı bile bir mühendislik mimarlık harikası geliyor kendi kendine oluşçak birşey değil .

Teori denilen tanım teknolojinin bilimin ilerlemesiyle çürütülebilir Albert Einstein ın bile bir sürü teorisi çürütülüp çöp oldu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 11 Şubat 2024; 23:44:25 >
  • erkahn kullanıcısına yanıt

Usta yorumları okudum, sonra derin bir iç çektim. Hala aynı noktada duruyorlar, 1 arpa boyu yol gidememişler.

Bende açıkçası uzun uzun yazmaya eriniyorum.

Zaten yıllarca eğitimde anlatılmasına karsın bugün bu tipler türediyse evrimi anlatmasak da bir cacık olmaz sanırım bizdeki eğitim sistemi ile zaten okulların yarısı imam hatip yuzde 70i bakkal üniversitesi orada eğitümcilik oynarlar karsılıklı...

Biliyorsun artık sokaktan geçen dayıyı bile Prof yaptılar bu memlekette.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Topraktan yaratıldıgını iddia edenler, bilime saçmalık diyor.  

• Belin yukarısından geliyormuş ya meni. Testisleri olmayanın çocuğu olur o zaman.

Hayır meni testisten gelir diyorsan eğer, kuranı inkar etmiş oluyorsun. Ona göre yorum yapın ha.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sinirli ve Süratli -- 12 Şubat 2024; 0:2:15 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Topraktan yaratılmayı inkar edenler ortak ataları "maymun" olmakla iftihar ediyor.

• kerimcem K kullanıcısına yanıt

Teori olan şey evrim değildir, evrim bir doğa yasasıdır. Tohumlar ıslah ediliyor, istenilen özelliklerde köpek üretmek için seçim yapılıyor, daha verimli süt üretmek için süt üretim kapasitesi yüksek olan inekler seçiliyor, daha bir dolu örnek verebilirim. İşte bunlar hep evrim. Teori olan şey evrim mekanizmasına yani evrimin hangi yollarla gerçekleştiği sorusuna getirilen tutarlı açıklamalar bütünüdür. Darwin'in evrim teorisine kısaca evrim teorisi deniyor, evrimin kendisine teori denmiyor. Bilimsel teori dediğimiz şey ispatlanmamış tez değildir. Bilimsel teoriler bugüne kadar bütün sınamalardan ve sorgulamalardan başarıyla geçmiş açıklamalardır. Teorinin çürümesi ise senin zannettiğin gibi bir şey değil. Bir teori çürüyünce getirdiği açıklamalar tümden yanlış olmuyor, sadece yeni bulguları açıklamakta yetersiz kalıyor. Yerine geçen teori, eski teorinin açıklayabildiklerini açıklamak zorunda. Yani evrim teorisi çürüyünce evrim çürümüş olmayacak. Einstein'in hangi teorisi çöpe gitmiş söyler misin?

• DarkTechno kullanıcısına yanıt

Tüm heryerde teori diye geçiyor biliyorum ab-abd dahil,bing bang de teori.

Şu anki bulunduğumuz ilkel teknolojide allahın varlığını yada yokluğunu tartışmak bile saçma bence.

Bilimin görevi allahın varlığını yada yokluğunu ıspat etmek değil zaten.

İnsanlık mantık yürütüyor sadece.

Sadece biri.

www.hurriyet.com.tr
    'Einstein yanıldı!' Ünlü fizikçi “en şok edici keşfe” karşıydı
    https://www.hurriyet.com.tr/dunya/einstein-yanildi-unlu-fizikci-en-sok-edici-kesfe-karsiydi-41893731
  • Evrimi reddeden modern biyolojiyi reddediyor ve bilim cahili ya da düşmanı kategorisine düşüyor; bu kadar basit.

Çünkü modern biyoloji esasında modern sentez dediğimiz güncel evrim teorisi üzerine kuruludur.

Bir sürü bilim dalına eklemlenen ve bir sürü sahaya açılan ve hepsinde temel veya yardımcı bir başvuru noktası olan bu kuram çok ama çok kabaca;

- Darwin'den filizlenen Doğal Seçme Mekanizmasına,

- Mendel'den filizlenen Kalıtım Mekanizmasına,

- de Vries'in Mutasyon Teorisine,

- Canlılardaki ilgili evrimi değişkenler matematiğinin dilinde yasalaştıran Popülasyon Genetiğine,

- Evrimin genetik arka planını ortaya koyup evrimsel araştırma sahalarında majör bir alan işgal eden ve evrim teorisiyle organik-dinamik bir olgusal ilişki kuran Moleküler Biyolojiye dayanır.

Evrimi reddeden kuantum fiziğini ya da izafiyet kuramını reddeden birisi kadar bilim cahilidir veya düşmanıdır. Evrimi reddeden yerçekimini reddeden birisine, uzaya çıkılmadığına inanana ya da bir düz dünyacıya denktir. Yüzünüze soğuk su çarpılsın diye bu gerçekleri yüzünüze vuruyorum. Bireysel tercih olarak evrim kuramını öğrenmek zorunda değilsiniz. Ama bu kuramın olgusallığını reddetme ya da bilhassa biyoloji öğretirken bu kuramı öğretmeme gibi bir lüksünüz yok.

Bu anlamda daha da çarpıcı olan noktaya geliyoruz. Evrim bir olgudur. Bu olgunun ispatlı mekanizmaları ve matematik modellemeleri evrim yasasıdır. Evrim olgusunu izah etmek maksadıyla evrimle ilgili yukarıda saydığım başat yaklaşımlardan başlayarak tüm bunların - ispatlanmış yaklaşımların, yasaların, olası veya alt hipotezlerin - hepsinin sistemli bir bütün olarak bir araya getirilişi kuramdır/teoridir.

Kültür-bilim bölümünde benden önceki bölüm yöneticisi @Kabuska'nın - orijinalde ben de o bölümün bölüm yöneticisiydim - bir teorinin/kuramın ne olduğuna dair sabitlediği bir başlık bile mevcut:

Hipotez-Kanun-Teori İlişkisi | DonanımHaber Forum (donanimhaber.com)

Böyle bir konu bilhassa bilimde evrimin - bakın "teori" bile demiyorum, ki teori/kuram bilimdeki en üst düzey statü ve evrim bir teori - ne olduğunun anlaşılabilmesi için gerekli. Hani forumun bilim bölümünde gezenler ilk bilimin ne olduğuna az çok aşina olsunlar da bölümde öyle gezsinler diye yıllar öncesinde bile bir teorinin ne olduğunu açıklayan bir konu koymuşlar.

Prensipte evrimin nasıl gerçekleştiğini ve evrimin çeşitli boyutlarını bilimsel bir zemin içerisinde tartışabilirsiniz. Gene prensipte evrimdeki mevcut yaklaşımlara eklemeler yapabilir veya evrim teorisindeki mevcut yaklaşımlardan daha iyi bir yaklaşım formüle edebilirsiniz. İlgili formülasyonunuzun dayandığı bulgularınızı da bilimin kalıpları içerisinde hakemli bilim camiasına sunar, yaklaşımınızı yerleştirirsiniz. Ancak, tekrar ediyorum; evrimi bilimsel zeminde veya bilimsel açıdan reddetme gibi bir lüksünüz yok.

Bugün evrim kuramını reddedin. Evrilen virüsler ve bakterilerle başa çıkamazsınız. Bir yığın genetik, zoolojik, ekolojik ve benzeri fenomeni açıklayamazsınız. Milyonlarca yıllık organizmalar tarihini - ve yanında evrenin başlangıcından bu yana "evrilen" diğer hemen hemen her şeyin tarihini - anlamlandıramazsınız. Bugün genel izafiyet kuramını reddedin, zaman genleşmesinden dolayı bütün GPS sistemleriniz altüst olur ve büyük hatalar vuku bulur. Yıldızların, galaksilerin, nebulaların vb tam yerlerini ışığın uzay zaman dokusunda kaymasından dolayı anlayamazsınız. Karadelik gibi masif bir objenin veya fenomenin neden ışınlarda mercek etkisi yaptığını tatmin edici biçimde açıklayamazsınız. Böyle örnekler - bilimin diğer teorilerini de dahil edersek - çoğaltılır.

Kısaca oturduğunuz yerden abuk sabuk koşullanmalarınıza veya garip beğenilerinize uymuyor diye gayet aymaz biçimde bilimdeki teorileri öylece reddedemezsiniz! Bilim sizin beğenilerinize göre çalışmıyor. Gerçekliğin üzerine gerçekliği ona en yakın şekilde anlayalım diye hayatının binlerce saatini laboratuvar ortamındaki veya sahadaki araştırmalarına gömen bilim insanlarının alın teriyle ve bu işe adanmış ömürleriyle bina ediliyor! Michael Faraday, Charles Darwin, Thomas Henry Huxley, Gregor Mendel, Hugo de Vries, Marie Curie, Erwin Schrödinger, Werner Heisenberg, Ernst Mayr, Richard Feynman ve daha nicesi.

Evrimi reddeden o sen! Sen kimsin be arkadaşım? Vasfın ne, araştırman ne, elinin altında hangi araçlar var, fonun ne, yaptığın iş ne, bulguların ne? Tek yaptığın oturduğun yerden tüm bunları pişkince reddetmek ve sosyal medyada ya da bir forumda cahilce evrim bir teoridir gerçek değildir, ayyy ama evrim hiç benlik değil ki demek....

Her yerde bolca kaynak mevcut, 21.yüzyıldayız, internet de var; insan birazcık olsun tekamül eder. Bilişsel kapasitesini kullanır. Hala evrimi maymundan gelmek zanneden, aklının hayalinin bile alamayacağı veya benimki gibi zar zor alacağı evrim olgusunu buna indirgeyen var. Denk geldiğim bir başkası da bilimdeki evrimi ateizm - yani felsefi pozisyon - zannediyor. :D

< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

Bilimsel terminolojiden çok uzakta olduğun için ne dediğimi hiç anlamamışsın. Teorinin ne demek olduğunu da bilmiyorsun neye teori dendiği bilmiyorsun. Bu yüzden Einstein'in bir görüşünü teori sanıyorsun. Senin verdiği linkte çürüyen şey bir teori değil, tezdir. Tanrının varlığını tartışmaktan daha saçma olan şey, tanrının varlığını %100 doğru kabul edip, onun belirlediği iddia edilen kurallara insaları uymaya zorlamaktır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DarkTechno -- 12 Şubat 2024; 0:53:37 >

Ben evrimi tamamen redetmiyorum evrimi yaratanında allah olduğunu düşünüyorum raslantısal olarak olduğuna inanmıyorum raslantı yada tesadüfen tanımı bana çok saçma geliyor.

Ama canlıların birbirinden çok farklı türlere dönüştüğü tezine inanmam tutupda bir balığın dinazora döndüğüne filan.

Atıyorum at binek sınıfından eşek zebra katır yada bir papağan türünden daha ufak yada daha iri papağan türleri olmuş olabilir.

A dan Z çıkçağı bana mantıklı gelmiyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 12 Şubat 2024; 11:32:10 >
  • Evrim ideolojisini medya ve akademiya illüzyonları dayatan Siyonizm, hipnotize ettiği insanlığı akıldan uzaklaştırdı. Siyonizm illüzyon ve hokuspokuslarla hipnotize ettiği dünyaya Evrim ideolojisini dayattığı gibi Türkiye'ye Kemalizm'i dayatıyor.  

• Evrim teorisi ve de Big Bang teorisi adı üzerinde bir teoridir. İkisinin de açıklayabildiği ya da açıklayamadığı şeyler vardır. Kaldırmak yerine teori olarak işlenmesinde bir sorun görmüyorum. Ancak Kuantum fiziği ve sicim teorisi de fen derslerine girmelidir artık. Benim evren oluşum teorim de şudur. Big Bang'deki tekil bir noktadan büyük bir patlama ortaya çıkması ancak daha önceki büyük bir evrenin kendi içine çökerek o tekilliği oluşturması ve sonra yeniden genişlemesi ile olabilir.

Yani Big Bang bizim evrenimizin belki de trilyonuncu başlangıcı olabilir. Sonsuz bir döngüdür yani. Ancak big bang öncesi ne vardı? Buna cevap vermemiz şuan mümkün değil. Paralel evren teorisi bu noktada çok ağır basıyor. Hatta farklı boyutlardaki evrenlerin bizim evrenimize değmesi bile mümkün olabilir, bunun bir takım kanıtları bulunmuştur ama bu teorilerin kanun olabilmesi için belki de 300 yıl geçmesi gerekecek diye düşünüyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sensaura -- 12 Şubat 2024; 1:24:25 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

Mükemmel biçimde açıklamışsınız.

Eğer 100 yılda biraz değiştiğine inanıyorsan 100.000 yılda çok daha fazla değişeceğine de inanman gerekmiyor mu mantıksal açıdan?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Periah -- 12 Şubat 2024; 1:36:24 >
  • Evrimi ben tek görselle ispat ederim hiç kimsede itiraz edemez

• Yıl 2024 oldu cidden hala evrime inananlar kaldı mı ya Allah akıl versin .

• Evrime yani bilime inanmayanlarin cogu akp partizani. Acaba bir nedeni mi var?  

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi captain_turkiye -- 12 Şubat 2024; 3:22:44 >
  • Yani ALLAH ı bir yaratıcının varlığını inkâr eden bir teoriyi kabul etmemeyi Ak partiye bağlayacak kadar akıldan yoksunluk yaşayan zatlar var. O mantığa göre ALLAH ın varlığını inkâr eden teoriyi kabul etmek de chp hdpkk bebek katili terör zihniyeti ile DEMlenenler mi oluyor?

Her şeyi bırakın bu hayattın gerçeği olan ölümün olduğunu bile bile ALLAH ı inkâr etmek akıl yoksunluğu yaşamaktır. Haa ölümsüzlüğü bulursanız gelin konuşalım onun dışında ALLAH ı inkâr etmek inkâr edene nasıl bir artı sağlayacak acaba? öldükten sonra hiç olacağını bilmek düşünmenin insana nasıl bir artısı faydası olacak acaba?

Hala evrim teorisine bilimsel deme aymazlığına da giriyorlar neyi ispatladınız neyi kesin net olarak ispatlayıp delillendirdiniz de kesin olarak evrim teorisi var diyebiliyorsunuz. Milyon yıl içinde evrimleşiyor diye bir iddia ortaya atıp ortaya somut bir delil bile sunamazken bide buna bilimsellik kılıfı uyduruyorsunuz :)

Neyse dediğim gibi bu hayatın sonunda ölüm varsa ALLAH ı inkâr etmenin hiçbir akıllı gerekçesi olamaz. Çünkü inkâr etmenin ölümden sonra hiçbir faydası yok. Hiç bir aklı başında insan bunu kabul etmez zaten :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ŞAKACI -- 12 Şubat 2024; 6:16:37 >

• Bilimsel yontemlerin asamalarindan bi haber olanlar kafalarinca uydurmaya yoluna girmisler

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Eskiden konu hortlatmak uzaklaştırma sebebiydi

• 
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.