Şimdi Ara

Evrim ve Tesadüf (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
948
Cevap
9
Favori
20.121
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Interludium

quote:

Orijinalden alıntı: I am the Danger

quote:

quote:

Orijinalden alıntı: I am the Danger

@Interludium

Galiba hassas ayar argümanını kullanmak niyetindesiniz. Bu özellikle son zamanlarda bazı kesimler tarafından inanılmaz derecede sahiplenen bir düşünce. Fakat ben daha hassas ayar argümanını ele alan bu argümanı temel alan bir fizikçi görmedim.
    Youtube'da islami bir kanalın alt yazılı olarak olarak yayınladığı bir videoyu izledim az önce. Tam da sizin dediğiniz gibi bir örnek vardı videoda.

kozmolojik sabitin ne kadar küçük bir ihtimal olduğu ve küçücük bir oynamanın bile farklı sonuçlara ulaşılmasına neden olacağını söylüyordu. Ben farklı bir bakış açısı getirmek istiyorum.

Burada sizin düştüğünüz yanılgı kendinizi (insanlıktan bahsediyorum kişisel algılamayın) vazgeçilmez sanmanız. Örnek olarak temel kuvvetler farklı şekilde dengelenseydi farklı bir evren meydana gelirdi. Bunu Caner Taslaman çok sık ifade eder.
    Ama burada düşülen yanlış dediğim gibi, bizim gibi bir yaşam forumunu meydana getirmek hedefmiş gibi düşünmek. Evet temel kuvvetler farklı olsaydı meydana gelemezdik. Hatta şimdikinden çok daha farklı bir evren de meydana gelirdi.
    Şimdi tamamen farklı bir evren dedik ama yine Dünya'yı ele alalım. Dünya'da farklı bir canlı formu oluşabilirdi.Oluşmaya da bilirdi. Zaten her hangi bir canlının oluşmasının hedef gözetilmediğinden bahsediyorum.
    Burada bahsetmek istediğim şey hassas ayarın nedeni insanın içinde yaşayabileceği bir evreni ve insanı meydana getirmek değil. Hassas ayarın bu şekilde olmasından dolayı bir ve bu evren var oldu zaten.

Yani siz inanmayan bir insana hassas ayar örneği vererek aslında yanlış bir yol izliyorsunuz. Ben benim meydana gelmem için her hangi bir çaba olduğunu düşünmediğim için zaten hassas dediğimiz bu ayarın farklı bir şekilde meydana gelmesi sonucu hiç var olamayacağımı ve o evrende farklı canlıların olacağını ya da olmayacağını kabul etmiş oluyorum. Ve bu hassas ayar benim için her hangi bir anlam ifade etmiyor.

Yani eğer bu hassas ayar bu şekilde olmasaydı başka canlılar şu an başka bir hassas ayardan bahsediyor olabilirdi. Ya da hassas ayarın farkına varacak hiç bir canlı olmaya da bilirdi.

Siz kendinize ateizm ideolojisi belirlemişseniz tabii ki belirli sabit açılardan görürsünüz olayları,oysa ki canlının olusmasının hedef olarak gözeltildigi düsüncesidir.hassas ayarlar dedigimiz şey tesadüfi ihtimali karşı olan birşeydir,belirli bir bilinc olmadan hassas ayar oluşamaz.Biz insan olarak,insandan çıkma şeyleri kötüleyebiliriz,elbette bu cok dogaldır.ancak konumuz evren oldugu zaman malesef kendi fikirlerimiz pek birşey ifade etmez.Siz zaten kendinize bu sınırlamaları oluşturduysanız,evreni veya evren hakkındaki olayları araştırmanıza gerek yoktur,cünkü zaten ne yapıcagınız bellidir,sınırlı bakış açısı görüşünüzü engeller.Yani sizin icin birşey ifade etmiyor olabilir,ama dogru her zaman tek dogrudur.

Hassas ayar bu şekilde olmasaydı sorusu bence sınır koymanın tersine sizin sınırlarınızı kaldıran bir düşünce. Tabii ki bu iki farklı dünya görüşünün çelişmesi sadece. Fakat sizin için bir şey ifade etmesi onun gerekli olduğu anlamına da gelmez.

bişey ifade etmesinden çok,gerçeklik ve dengeden bahsediyoruz,fikirlerimize pek fazla yer yok.

Aslında bu dengenin bilinçli bir denge olduğunu düşünmekte maalesef sadece bir fikir. Gerçeklik ise forum köşelerinde tartışarak ortaya çıkaracağımızdan çok daha karmaşık.Sadece Hassas ayar denen argümanın yeterli bir delil olmadığını söylemeye çalışıyordum. Kendimizi ortaya çıkması gereken varlıklar olarak gördükten sonra hassas ayar konusu bu kadar önemli bir konu değil.Zira yaratıcı başka bir denge sonucunda da bu sonucu ortaya çıkarabilirdi çünkü onun gücünü aşan bir şey değil. İnsandan bağımsız düşündüğümüzde ise hassas ayarın sonsuz sayıda farklı sonucu olabilirdi. Hassas ayar ateizmi ya da "tesadüfü" yanlışlayacak bir argüman değil. Yine sizin inancınıza bağlı bir konu. Tesadüf konusunda da günlük hayatta kullandığımız gibi basit bir tesadüf anlayışında olmamalıyız. Tesadüf kelimesi burada anlamı daraltıyor. Bu kelimeyi kullanarak yapılan eleştirilerde sadece forumda birbirimizi mat etmeye yetecek düzeydedir.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: hashus1099

quote:

quote:

denge derken? dünyada bu kadar tür kayboluren hangi dengeden bahsediyoruz?
    evren genişlerken hangi denge?
    onu bunu geçtim, yer kabuğu her geçen gün çatırdar, depremler levhaları birbirine çarpıştırırken hangi denge?

merak ettim, hangi bilimle ilgilisiniz? eğer gerçekten bir bilimle akademik açıdan ilgilenmiş/ilgileniyorsanız gerçekten sürekli bir dengesizlik ve değişimin olduğunu bilirdiniz.

ha, ilgilendiğiniz şey sadece kuran ise, evet bir mükemmellik bekleme gibi bir eğiliminiz olabilir o ayrı.

Evrenin genişlemesi sizin icin nasıl bir dengesizlik sağlıyor,açıklarmısınız acaba ? yada evrenin genişlemedigini varsayarsak olucakları ?

baştan bunlara mükemmellik, denge deyin de amacınızı anlayalım bayım.
    dengedeki, mükemmellikteki bir dünyada deprem olmaz.
    mükemmel bir evren genişleyip de andromeda ve samanyolunu çarpıştırır mı?

şu mükemmellik muhabbetini bir kenara bırakalım artık, isterseniz.

bu kadar dar düşünmeyin lütfen,mükemmel bir dünyada deprem olmaz,mutsuzluk olmaz,savaş olmaz,şu olmaz zaten bizim inancımıza gore dünya bir tekamül sürecidir ve tabii ki kötü ve acıyı tadacagız.

Samanyolu ve andromeda,3 milyar yıllık teori ortaya sürüyorsunuz bunun altına sıgınarak eleştiri yapıyorsunuz,yapmayın şunu.

öncelikle sizi terbiyeye davet ederim, seviyeyi "dar düşünmek" gibi ithamlarla düşürmeyin lütfen. "yapmayın şunu" demeniz hoş değil, emir veren sözler yerine cevap vermenizi tercih ederdim.

beyfendi, bilmediğiniz şeyler hakkında ilginç yorumlar yapıyorsunuz. deprem mekanizmasını biraz araştırırsanız, dünyanın hiç de mükemmel bir durumda olmadığını, yer kabuğunun ne denli bir rahatsızlık içinde olduğunu görürsünüz. dünyanın kabuğu, levhalar her geçen saniye stres yüklenmekte, bu stres de eşik değeri aştığında depremler yaşanmakta. yüzlerce kilometrelik devasa kara parçalarının bir anda birbirini ezdiği bir dünya bile aşama aşama oluşmanın, "sizin deyiminizle tesadüfün" bir göstergesidir zaten.

ortada hiçbir zaman bir mükemmellik olmadı, olmayacak da.

depremler malesef tanrı'nın gazabı değil. 7,4 yetmedi mi zihniyetini nasıl buluyorsunuz?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hashus1099 -- 12 Kasım 2013; 22:35:37 >

• quote:

Orijinalden alıntı: FlameSplasher

quote:

quote:

Hassas ayar,mükemmellik,bilinçli bir tasarım sonucu ortaya çıkan bir üründen bahsediyorum.Örnek olarak dinozorları verdim.Hassas ayar kendi kendini mi yok etti?Sürekli değişime uğrayacaksa mükemmellikten ve hassas ayardan nasıl bahsedilebilir?Bu derece subjektif bir yorum nasıl yapılır?

sizin sorunuz ölüyorsak neden Tanrı var ? sorusu gibi birşeydir.Dinazorlar yok olmasaydı memeliler bu kadar yaygınlaşamayacaktı,dolayısıyla insan türü cıkamayacaktı, bu sizin savundugunuz görüştür.Daha kendi içinde çelişen bir düşünceye ben ne gibi bir cevap verebilirim ?

Çelişen yer neresi?Ben bilimsel bir olaydan bahsediyorum.Dinozorlar neden ölüyor demiyorum.Neden nesilleri tükeniyor?Sonuçta hassas ayar sonucu ortaya çıkmıyor mu bunlar?Ayrıca memelilerin gelişmesi ve hakimiyet alanının artmasını da Tanrı ile anlatmadım,Tanrı ile konunun alakası ne?Entropiye kayıyor konu.

Entropi düzensizligin tek yönlü arttıgını söylemez mi zaten,bizimde evrenin bir sonu olacagını kabul ettigimiz icin tasarım delillerine girer entropi.

Bu konu hakkında aylarca konuşulur,herkesin görüşüne saygı duyarım :).iyi geceler.

• tübitak ın başkanı bile siyasiler tarafından atanıyor.
    neden yazmıyorlar dergilerine evrim yoktur yaratılış vardır diye?
    tutan mı var?

lise ve ilkokul biyoloji kitaplarında evrim vardır diyorlar ve burada yazdıklarımızdan fazlasını anlatıyorlar.

evrim anlatılmayan bir tane bile üniversite biyoloji bölümü yok!

alayının başındaki adamlar istisnasız yaratılışçı!

sana evrim yok diyen bile kitabında evrim var diyor,
    seni kandırıyorlar arkadaş...
  • quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

onu bunu geçtim, yer kabuğu her geçen gün çatırdar, depremler levhaları birbirine çarpıştırırken hangi denge?

merak ettim, hangi bilimle ilgilisiniz? eğer gerçekten bir bilimle akademik açıdan ilgilenmiş/ilgileniyorsanız gerçekten sürekli bir dengesizlik ve değişimin olduğunu bilirdiniz.

ha, ilgilendiğiniz şey sadece kuran ise, evet bir mükemmellik bekleme gibi bir eğiliminiz olabilir o ayrı.

Evrenin genişlemesi sizin icin nasıl bir dengesizlik sağlıyor,açıklarmısınız acaba ? yada evrenin genişlemedigini varsayarsak olucakları ?

bu kadar dar düşünmeyin lütfen,mükemmel bir dünyada deprem olmaz,mutsuzluk olmaz,savaş olmaz,şu olmaz zaten bizim inancımıza gore dünya bir tekamül sürecidir ve tabii ki kötü ve acıyı tadacagız.

Samanyolu ve andromeda,3 milyar yıllık teori ortaya sürüyorsunuz bunun altına sıgınarak eleştiri yapıyorsunuz,yapmayın şunu.

öncelikle sizi terbiyeye davet ederim, seviyeyi "dar düşünmek" gibi ithamlarla düşürmeyin lütfen. "yapmayın şunu" demeniz hoş değil, emir veren sözler yerine cevap vermenizi tercih ederdim.

beyfendi, bilmediğiniz şeyler hakkında ilginç yorumlar yapıyorsunuz. deprem mekanizmasını biraz araştırırsanız, dünyanın hiç de mükemmel bir durumda olmadığını, yer kabuğunun ne denli bir rahatsızlık içinde olduğunu görürsünüz. dünyanın kabuğu, levhalar her geçen saniye stres yüklenmekte, bu stres de eşik değeri aştığında depremler yaşanmakta. yüzlerce kilometrelik devasa kara parçalarının bir anda birbirini ezdiği bir dünya bile aşama aşama oluşmanın, "sizin deyiminizle tesadüfün" bir göstergesidir zaten.

depremler malesef tanrı'nın gazabı değil. 7,4 yetmedi mi zihniyetini nasıl buluyorsunuz?

7,4 diyen zihniyetle beni nasıl bagdaştırabilirsiniz,inanclı oldugum icin mi ?,bende sizi terbiyeye davet ediyorum.

Beyfendi Tanrı bizide yarattıgını söyler,ama biz gökten inmedik annemizin karnından belirli bir aşamayla çıktık,sizde oluşumların gökten indigini düşünüyorsunuz heralde.Hep aynı şeyler,hep aynı sacmalıklar.

Neyse iyi geceler diliyorum.

• quote:

quote:

quote:

quote:

Hassas ayar,mükemmellik,bilinçli bir tasarım sonucu ortaya çıkan bir üründen bahsediyorum.Örnek olarak dinozorları verdim.Hassas ayar kendi kendini mi yok etti?Sürekli değişime uğrayacaksa mükemmellikten ve hassas ayardan nasıl bahsedilebilir?Bu derece subjektif bir yorum nasıl yapılır?

sizin sorunuz ölüyorsak neden Tanrı var ? sorusu gibi birşeydir.Dinazorlar yok olmasaydı memeliler bu kadar yaygınlaşamayacaktı,dolayısıyla insan türü cıkamayacaktı, bu sizin savundugunuz görüştür.Daha kendi içinde çelişen bir düşünceye ben ne gibi bir cevap verebilirim ?

Çelişen yer neresi?Ben bilimsel bir olaydan bahsediyorum.Dinozorlar neden ölüyor demiyorum.Neden nesilleri tükeniyor?Sonuçta hassas ayar sonucu ortaya çıkmıyor mu bunlar?Ayrıca memelilerin gelişmesi ve hakimiyet alanının artmasını da Tanrı ile anlatmadım,Tanrı ile konunun alakası ne?Entropiye kayıyor konu.

Entropi düzensizligin tek yönlü arttıgını söylemez mi zaten,bizimde evrenin bir sonu olacagını kabul ettigimiz icin tasarım delillerine girer entropi.

Bu konu hakkında aylarca konuşulur,herkesin görüşüne saygı duyarım :).iyi geceler.

Entropi düzensizliktir senin dediğin gibi.Hassas ayar entropiye işlemiyor sanırım.Ben öleceğim bunu biliyorum,bu süreç içerisinde bir şeyler icat etmem beni tanrı yapar mı?

• quote:

Orijinalden alıntı: ogh

tübitak ın başkanı bile siyasiler tarafından atanıyor.
    tutan mı var?

lise ve ilkokul biyoloji kitaplarında evrim vardır diyorlar ve burada yazdıklarımızdan fazlasını anlatıyorlar.

Yine bir çelişki daha Yaratılış nasıl yaratıldıgını söylemez,evrimlede yaratılmış olabilecegini söyler(bana göre evrimde sanıldıgı gibi değil,o ayrı konu),Darwinin "türlerin kökeni" kitabını okudunuz mu ?,hani sizin şu dilinizden düşürmediginiz kitap.bir okumanı tavsiye ederim,nasıl günümüzde evrim teorisini ateizm felsefesi altına sokup insanları bilimsel diyerek kendi ideolojilerine sokuyorlar.

Neyse,iyi geceler dilerim :).

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Entropi düzensizliktir senin dediğin gibi.Hassas ayar entropiye işlemiyor sanırım.Ben öleceğim bunu biliyorum,bu süreç içerisinde bir şeyler icat etmem beni tanrı yapar mı?

Hassas ayar entropiye işler tabii ki,senin hassastan kastın ne acaba yada hassas ne demek bunu bir araştır bence :).Dünyanın bir başlangıcı ve bir sonu oldugunu entropi söylemez mi bize,buda zaten bizim kabul ettigimiz birşey,ancak hala ısrarla dünyanın ebedi oldugunu söyleyenlerde oluyor.Öleceğiz,evet.ama Tanrı ölmez bunu unutma :).

Neyse gözlerim ağırdı size cevap yazmaktan,iyi geceler diliyorum hepinize :).

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

7,4 diyen zihniyetle beni nasıl bagdaştırabilirsiniz,inanclı oldugum icin mi ?,bende sizi terbiyeye davet ediyorum.

Beyfendi Tanrı bizide yarattıgını söyler,ama biz gökten inmedik annemizin karnından belirli bir aşamayla çıktık,sizde oluşumların gökten indigini düşünüyorsunuz heralde.Hep aynı şeyler,hep aynı sacmalıklar.

Neyse iyi geceler diliyorum.

inançlı olduğunuz için bunu söylemedim. böyle acındırmalar ile dediklerimi lütfen geçiştimeyin. açıkça, dünyanın huzursuz durumunu bile mükemmelliğe bağlama eğilimindesiniz. ben de doğal olarak şu huzursuzluğu "depremleri tanrı'nın cezalandırma sistemi" olarak görüp görmediğinizi sordum. çünkü başka türlü bu düzensizliği bir mükemmeliyete bağlamak olanak dışı.

tanrı sizi yarttığını söyler. ben de sizi anne ve babanızın yarattığını söylüyorum. malum, hiçbir bebek baba (sperm, erkek hücre) olmadan anne rahmine düşmez.

tamam, tahammül edemediklerinizi "saçmalık" olarak adlandıracaksanız bunu da baştan söyleyebilirdiniz.

mükemmellik yanılsamanızı size gösterebildiğimi düşünüyorum. tanrı gibi tasarımcının yarattığı galaksilerin oluştuktan sonra birbiriyle çarpışması, dünyaların yer kabuklarının sürekli bir çatırdama halinde kararsızlık içinde depremler oluştuması, manyetik kuzeyin sürekli kayması... her şeyi geçtim, insanın kanser olması bile başlı başına mükemmelliğe aykırı.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: ogh

tübitak ın başkanı bile siyasiler tarafından atanıyor.
    tutan mı var?

Yine bir çelişki daha Yaratılış nasıl yaratıldıgını söylemez,evrimlede yaratılmış olabilecegini söyler(bana göre evrimde sanıldıgı gibi değil,o ayrı konu),Darwinin "türlerin kökeni" kitabını okudunuz mu ?,hani sizin şu dilinizden düşürmediginiz kitap.bir okumanı tavsiye ederim,nasıl günümüzde evrim teorisini ateizm felsefesi altına sokup insanları bilimsel diyerek kendi ideolojilerine sokuyorlar.

Neyse,iyi geceler dilerim :).

iyi geceler de yazdıklarımı okudunuz sanırım :)
    beni sorguladığınıza göre ilgili bir şeylerin uzmanı olmalısınız?

yazdıklarımla ilgili cevaptan darwin i kullanıp kurtulmak hoş bir kaçamak değil sanırım!

aslında haklısınız bazı eski kitaplarda, o zamanlar dünya bilgisi sınırlı olmasından dolayı "ayın 2 ye bölünmesi, güneşin doğduğu ve battığı yerlere seyahatler, güneşin doğması, küresel dünyada göhe yönelme, yer altında cehennem, uzayda cennet betimlemeleri gibi" gibi modern bilime aykırı durumlar sıkça gözlenir.
    benzer bir biçimde darwin in dna dan habersiz yazdıkları günümüz bilimine göre eksik kalmış diyebiliriz...

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Hassas ayar entropiye işler tabii ki,senin hassastan kastın ne acaba yada hassas ne demek bunu bir araştır bence :).Dünyanın bir başlangıcı ve bir sonu oldugunu entropi söylemez mi bize,buda zaten bizim kabul ettigimiz birşey,ancak hala ısrarla dünyanın ebedi oldugunu söyleyenlerde oluyor.Öleceğiz,evet.ama Tanrı ölmez bunu unutma :).

Neyse gözlerim ağırdı size cevap yazmaktan,iyi geceler diliyorum hepinize :).

Dünya ebedi değildir bunu kim söylüyor?Dünyadaki yaşamı düşün mesela.Güneş 5 milyar yıl sonra genleşip kızıl deve dönüştüğünde Dünya'yı da yutacak.Ondan önce canlılık zaten bitmiş olacak(3 milyar yıl civarı)Bunu söyleyenler bilim adamları.Sen bu kutsal kitapta var dersen bana kesin bir kanıt göstermen gerekir.Ayrıca sizin düşüncenizle de çelişir.Çünkü sonu sadece tanrı bilir dersiniz ama bilimin argümanlarını önümüze koymaktan da geri durmazsınız.

• Arkadaşlar aynı anda 4 kişiyle tartıştıgım için ve saatlerdir bilgisayar başında oldugum icin cevapları detaylı bir şekilde yazamıyor olabilirim.
    hashus adlı kullanıcı acındırma yaptıgımı söylemiş,kendi ettigi laf karşısında bir cumle kurmamam gerek sanırım,yoksa acındırma olarak algılanıyormuş :).

Tahammül edemediklerimide sacmalık olarak adlandırıyormuşum,çok güzel ama saçmalıkları ideoloji haline getirmiyorum,buda guzel birşey dimi :),tabi kendi mantıgına yatmayan şeyleri anlamanı bekleyemem.zamanla gerceklesen bir sürec bu,burada büyüden söz eden birisi yok sanırım,tabii ki süreclerle gerceklesecek bazı olaylar,bu surecler bizim algımızda tesadüf kavramını yaratmaması lazım,aksi halde tutarsız bir ideoloji benimsemiş ve kendi görüşümüz hariç herşeye kapılarımızı kapatmak zorunda kalırız.

Bu süreclere dayanarak Tanrı yoktur demek,zaten bir olasıksızlar tufanıdır,gercekleşen her bilimsel delillerde Tanrısızlıgı aramak,ve tesadüfe baglamak sanırım zihnine duvar örmektir.

Bizim inancımız zaten hayattan "iğreti hayat" diye bahseder,bu açıdan herşeyin kendi istediginiz gibi olmasını bekleyemezsiniz ki zaten bunun amacıda budur.Ancak bu gercegi değiştiremez,üzgünüm.Benim mükemmelden kastım da bu işte,herşeyin yerli yerinde olması,eksiklik olarak gördüğümüz şeyler bile aslında mükemmelligin bir parçası.

Bugunluk daha fazla cevap veremiyecegim malesef,inanın saatlerdir bilgisayar başındayım ve cok yoruldum.

Hepinize iyi geceler diliyorum,herşey gönlünüzce olur umarım :). Selam ve sevgiler.

• Interludium kullanıcısına yanıt
    hocam gerçekten kim olursa olsun sizi bu konuda tebrik etmesi gerekir,konu açildigindan beri sabirla ve saygiyla tartisiyorsunuz şahsen ben olsam yeter kardeşim anlat anlat bitmediniz der giderdim :) ben de hayranlikla takip ediyorum sizi.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Arkadaşlar aynı anda 4 kişiyle tartıştıgım için ve saatlerdir bilgisayar başında oldugum icin cevapları detaylı bir şekilde yazamıyor olabilirim.
    hashus adlı kullanıcı acındırma yaptıgımı söylemiş,kendi ettigi laf karşısında bir cumle kurmamam gerek sanırım,yoksa acındırma olarak algılanıyormuş :).

Tahammül edemediklerimide sacmalık olarak adlandırıyormuşum,çok güzel ama saçmalıkları ideoloji haline getirmiyorum,buda guzel birşey dimi :),tabi kendi mantıgına yatmayan şeyleri anlamanı bekleyemem.zamanla gerceklesen bir sürec bu,burada büyüden söz eden birisi yok sanırım,tabii ki süreclerle gerceklesecek bazı olaylar,bu surecler bizim algımızda tesadüf kavramını yaratmaması lazım,aksi halde tutarsız bir ideoloji benimsemiş ve kendi görüşümüz hariç herşeye kapılarımızı kapatmak zorunda kalırız.

Bu süreclere dayanarak Tanrı yoktur demek,zaten bir olasıksızlar tufanıdır,gercekleşen her bilimsel delillerde Tanrısızlıgı aramak,ve tesadüfe baglamak sanırım zihnine duvar örmektir.

Bizim inancımız zaten hayattan "iğreti hayat" diye bahseder,bu açıdan herşeyin kendi istediginiz gibi olmasını bekleyemezsiniz ki zaten bunun amacıda budur.Ancak bu gercegi değiştiremez,üzgünüm.Benim mükemmelden kastım da bu işte,herşeyin yerli yerinde olması,eksiklik olarak gördüğümüz şeyler bile aslında mükemmelligin bir parçası.

Bugunluk daha fazla cevap veremiyecegim malesef,inanın saatlerdir bilgisayar başındayım ve cok yoruldum.

Hepinize iyi geceler diliyorum,herşey gönlünüzce olur umarım :). Selam ve sevgiler.

bakın, edecek lafınız olmayınca terbiyenizi bozmayın. bu eğiliminiz zaten kendi fikirlerinize güvenmemenizi bile gösteriyor olabilir. bahsettiğiniz şeyler gerçekten tatmin edici olsaydı zaten bu kadar celallenip bel altı vurmaya yeltenmezdiniz.

ben hiçbir şeyi ideoloji haline getirmiyorum. söylediklerimi de tanrı'nın olmadığına kanıt olarak sunmuyorum. konuyu o kadar saptırdınız ki yalnızca güleceğim.
    siz mükemmelliği, kusursuz tasarımı ağzınıza aldınız; ben de bu bahsettiğinizin aslında olmadığını söyledim. bu, sizin tanrı'ya inanma nedeniniz diye, ben "tanrı yok" demiş olmuyorum. benim bilgiyi arayışımın temelinde "tanrı'nın varlığını/yokluğunu ispat etme" gibi bir çaba yok. bu yalnızca sizin kendi kısır döngünüz.

eğer "tesadüf" temalı iğnelemem nedeniyle kendinizde bir tanrı'yı kanıtlama görevi görüyorsanız boşverin. siz sadece şu mükemmelliği kanıtlayın yeter. ben işin yaratılışında vs değilim, o sizin kendi dogmalarınızı ispat çabanız.

dediğim gibi, siz hala bir mükemmellikten bahsediyorsunuz ama bir mükemmellik göremiyorum ben. her şeyin yerli yerinde olduğunu bile kendiniz iddia ediyorsunuz. yani konunun başından beri olduğu üzere kendiniz çalıp kendiniz oynuyorsunuz.

• Arkadaş cidden sabırlı ve oldukça seviyeli bu yanını takdir ettim ancak konuya ona cevap yazan arkadaşları onu küçük düşürmek için argümanlar üreten üyeler yerine kendisinin soru işaretlerini gidermeye çalışan kişiler olarak görse daha iyi olur sabit bir düşünce ile bilgide gelişme beklenemez. Konunun ilk mesajlarında bana arkadaş oldukça agresif ve belli kalıplar dışına çıkamayan birisi gibi geldi umarım eleştirdiği çoğu şeyin aslını öğrenmek için çaba gösterir
  • Yorumlarınız icin tesekkür ederim,iyi geceler diliyorum.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • HY nin öğrencileri artık anlayın.KB den size ekmek çıkmaz.
  • Bu konuda da yorumum olsun. Nasılsa 2 gün sürmez bunu da kilitlerler

"Tesadüf" ten benim anladığım; Bir şeyin olma ihtimalinin çok düşük olmasına rağmen (benim için bu oran %10 ve altı) olması durumudur. Yani bir olayın olma ihtimali 1/2 ise ben o işin olmasına tesadüf demem. Veya 10 kere para atsam 9 kere (ardışık değil) yazı gelse buna tesadüf diyebilirim. 8 kere yazı gelme ihtimali çok düşüktür mutlaka ama ben tesadüf demem.

Bu açıdan bakıldığında evrimci arkadaşların söyledikleri hem doğru hem çelişkili. Doğru, olasılık ile tesadüf aynı değil. Tesadüf=elma ise olasılık=sepet
    Bu bağlamda evrimcilerin tesadüf tanımına karşı olmalarının ve yaratılışçıların onları anlamadığını düşünmelerinin sebebini anladım. Evrimci diyor ki biz tesadüfe sığınmıyoruz, bütün olasılıklar denendikten sonra doğru olan baki kaliyor, yanlış olan, doğaya ayak uymayan yok oluyor. Bu konuda "I'am The Danger" (rumuzu yanlış yazdıysam özür dilerim) arkadaş beni çok güzel aydınlattı. Allah razı olsun. (Ateiste de böyle demek abesle iştigal ama anladın sen onu :)

O arkadaş (adı tehlike olan :) benim soruma cevap verebilir diye düşünüyorum. Benim burada olmam için 13,7 milyar yıl önce değil, 1 milyar yıl önce değil, 100 yıl önce de değil, 36 yıl önce (yaşım) benim sperm versiyonumun yumurtaya ulaşması ihtimali kaç/kaç idi?

En başta tesadüften ne anladığımı yazdım. Babamın menisinde 9 adet sperm olsaydık, benim yumurtaya ulaşmam bence tesadüf değildi. (1/9 > %10) Ama 10 adet kardeşim vardıysa o meninin içinde, o zaman ben kendimi çok şanslı hissederdim. (Yaratılışa inanıyor olmasaydım)

Ben kendimi o yumurtaya girdiğim için şanslı hissetmiyorum. Şanslıyım çünkü etrafımda olan olaylara, depremlere, ölümlere, doğumlara, ayrılıklara, mutluluklara, çiçeğe, kuşa, yediklerime baktığımda hiçbirisinin sebepsiz olmadığını görebiliyorum. Deprem var, ee? Neresi mükemmel? Peki o arkadaşa (hashus1099) soruyorum, dünya oluşmaya başladıktan sonra kıtalar ayrılmasaydı, toprak hareket etmeseydi, dağlar, dereler, vadiler oluşmasaydı sen o güzel insan resmini rumuzunun altına koyabilirmiydin? Sen var olabilirmiydin? Kanser varsa yaratıcı yok diyorsun da, hiçbir hastalık olmasaydı, ölümler olmasaydı bu dünya senin benim gibi kaç insana tahammül edebilirdi?

Evreni anlamak için başını labratuvardaki deney tüplerine gömmek veya gök yüzüne bakmak yetmez. İstediğin kadar güçlü merceklerle, lazerlerle, radarlarla uzaya bak göreceğin tek şey yaratıcının sanatının tecellisidir. Evreni anlamak ancak onun dışına çıkabilmekle olur. O da bizim gibi örtülü bilinçlerle olmaz. Allah hepimize açık bilinçler versin.

Selam ve saygılar.

• quote:

Orijinalden alıntı: Borsazede

Bu konuda da yorumum olsun. Nasılsa 2 gün sürmez bunu da kilitlerler

"Tesadüf" ten benim anladığım; Bir şeyin olma ihtimalinin çok düşük olmasına rağmen (benim için bu oran %10 ve altı) olması durumudur. Yani bir olayın olma ihtimali 1/2 ise ben o işin olmasına tesadüf demem. Veya 10 kere para atsam 9 kere (ardışık değil) yazı gelse buna tesadüf diyebilirim. 8 kere yazı gelme ihtimali çok düşüktür mutlaka ama ben tesadüf demem.

Bu açıdan bakıldığında evrimci arkadaşların söyledikleri hem doğru hem çelişkili. Doğru, olasılık ile tesadüf aynı değil. Tesadüf=elma ise olasılık=sepet
    Bu bağlamda evrimcilerin tesadüf tanımına karşı olmalarının ve yaratılışçıların onları anlamadığını düşünmelerinin sebebini anladım. Evrimci diyor ki biz tesadüfe sığınmıyoruz, bütün olasılıklar denendikten sonra doğru olan baki kaliyor, yanlış olan, doğaya ayak uymayan yok oluyor. Bu konuda "I'am The Danger" (rumuzu yanlış yazdıysam özür dilerim) arkadaş beni çok güzel aydınlattı. Allah razı olsun. (Ateiste de böyle demek abesle iştigal ama anladın sen onu :)

O arkadaş (adı tehlike olan :) benim soruma cevap verebilir diye düşünüyorum. Benim burada olmam için 13,7 milyar yıl önce değil, 1 milyar yıl önce değil, 100 yıl önce de değil, 36 yıl önce (yaşım) benim sperm versiyonumun yumurtaya ulaşması ihtimali kaç/kaç idi?

En başta tesadüften ne anladığımı yazdım. Babamın menisinde 9 adet sperm olsaydık, benim yumurtaya ulaşmam bence tesadüf değildi. (1/9 > %10) Ama 10 adet kardeşim vardıysa o meninin içinde, o zaman ben kendimi çok şanslı hissederdim. (Yaratılışa inanıyor olmasaydım)

Ben kendimi o yumurtaya girdiğim için şanslı hissetmiyorum. Şanslıyım çünkü etrafımda olan olaylara, depremlere, ölümlere, doğumlara, ayrılıklara, mutluluklara, çiçeğe, kuşa, yediklerime baktığımda hiçbirisinin sebepsiz olmadığını görebiliyorum. Deprem var, ee? Neresi mükemmel? Peki o arkadaşa (hashus1099) soruyorum, dünya oluşmaya başladıktan sonra kıtalar ayrılmasaydı, toprak hareket etmeseydi, dağlar, dereler, vadiler oluşmasaydı sen o güzel insan resmini rumuzunun altına koyabilirmiydin? Sen var olabilirmiydin? Kanser varsa yaratıcı yok diyorsun da, hiçbir hastalık olmasaydı, ölümler olmasaydı bu dünya senin benim gibi kaç insana tahammül edebilirdi?

Evreni anlamak için başını labratuvardaki deney tüplerine gömmek veya gök yüzüne bakmak yetmez. İstediğin kadar güçlü merceklerle, lazerlerle, radarlarla uzaya bak göreceğin tek şey yaratıcının sanatının tecellisidir. Evreni anlamak ancak onun dışına çıkabilmekle olur. O da bizim gibi örtülü bilinçlerle olmaz. Allah hepimize açık bilinçler versin.

Selam ve saygılar.

Tesadüf tanımınız yanlış ne yazık ki. Tesadüf ihtimallere bağlı olayların değişken sebebidir. Yani olasılıklardan birinin gerçekleşmesi tesadüftür. %50 ihtimalle gerçekleşecek iki durumdan birisi gerçekleşiyorsa bu tesadüf eseri oluyordur.

• quote:

Orijinalden alıntı: TRojka

quote:

Orijinalden alıntı: Borsazede

Tesadüf tanımınız yanlış ne yazık ki. Tesadüf ihtimallere bağlı olayların değişken sebebidir. Yani olasılıklardan birinin gerçekleşmesi tesadüftür. %50 ihtimalle gerçekleşecek iki durumdan birisi gerçekleşiyorsa bu tesadüf eseri oluyordur.

Benden çok farklı bir tanım yapmamışsınız ve benim yazdıklarımın yanlış olduğunu göstermez sizin tanımınız. Ben % 10 altı tesadüf diyorum. Siz daha da ilerisini (%50) söylüyorsunuz. Ben zaten en başta kendi yorumum olduğunu söylemiştim. Bence iki şeyden birinin olması o şeyin tesadüfen olduğu anlamına gelmez. Bence ihtimali düşük olan tesadüftür. Ama siz diyorsunuz ki bir ihtimal varsa onun sonucu mutlaka tesadüftür... Eyvallah. Siz de haklısınız... ve sizin yorumunuza göre biz hepimiz tesadüf eseriyiz...

Sonuç: (Düz mantık) Evrim mantığı ile evrim sonucunda oluşan tüm sonuçlar daima tesadüftür.

Birileri tesadüfü inatla reddediyor diye böyle bir çıkarım yaptım. Buyursunlar bu açıklamaların üzerine yorumlar yapsınlar.

Selam ve saygılar.

• 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.