Şimdi Ara

Farklı ohm ve Watt değerlerine sahip iki veya üç Hoparlör ü tek ses çıkışına bağlama

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
18
Cevap
0
Favori
1.501
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Herkese merhaba. 8 Ohm 35watt lık bir Hoparlör ile 6 Ohm 80 watt lık iki Hoparlörü tek ses çıkışına bağlarken araya kaç volt, kaç mikrofarad (µF) lık bir kondonsatör koymak gerekiyor? Yada nereye, nasıl bağlamalıyım? Bu Pek bilmediğim bir konu. Bu yüzden bu konu hakkında yardımcı olabilecek arkadaşlardan yardım rica ediyorum. Şimdiden herkese teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vitanuova -- 27 Aralık 2021; 17:17:11 >

• 8 ve 6 ohm'luk 2 hoparlörü aynı çıkışa bağlarsanız amfiniz bunu 3.4 ohm olarak görür.

Amfiniz bu empedansı desteklemiyorsa risk almış olursunuz.

Kondansatör eklemek bu durumu değiştirmez.

• Kursun_ kullanıcısına yanıt
    Amfi 4-8 ohm arasında desteğe sahip.
  • vitanuova V kullanıcısına yanıt

Kondansatör bağlama amacınız nedir?

Eğer amacınız kondansatör üzerinden amfi çıkışına 2-3 veya 8-10 hoparlör bağlamaksa empedans yönünden hiç bir şey değişmez. Amfi bütün hoparlörleri görür ve etkin paralel empedanslar amfinizin desteklediğinden düşükse amfiniz yanar.

Bu konuda kondansatörün bir faydası olmaz.

Kondansatör alternatif akımı geçirir. Müzik de alternatif akımdır.

Şu anda iki Hoparlör de amfiye bağlı. Şimdilik sorunsuz çalışıyor. Ama sesi sonuna kadar açacak olursam ne olur bilemediğim için kondansatör takmak aklıma geldi. Eski müzik seti kabinlerinde bas ve Twitter arasında hep kondansatör oluyordu. Bende Hoparlörlerden birine zarar vermekten çekindim için takmayı düşünüyorum.
    Amacım sesi sonuna kadar açtığımda bas ve Twitter olarak sorunsuz şekilde tek kabinde bu iki Hoparlörün çalışması

Tweeter'a kondansatör takılma amacı empedansın düşmesini engellemek değil, tweeter'a bas seslerin giderek tweeter'ın yanmasını engellemektir. Yani bir çeşit filtraj amaçlıdır.

Amfiyi korumak değil de hoparlörü korumak isterseniz seri kondansatör ekleyebilirsiniz.

O takdirde o hoparlör belirli bir frekansın altına inmez.

Ancak tek kondansatörden oluşan filtre çok az eğimlidir, yani hesaplanan frekansın 1 oktav altına kadar iletmeye devam eder.

Gerekli kondansatörü şuradan hesaplayabilirsiniz:

https://www.v-cap.com/coupling-capacitor-calculator.php

Örneğin hoparlörünüzün 100 Hz'nin altına inmesini istemiyorsanız 8 ohm için ~200 mF, 6 ohm için ~250 mF kondansatör kullanmanız gerekir. Bu büyük bir değer. Kondansatör de büyük olur. Voltajı 50V-100V'dan aşağı olmaması iyi olur.

Ancak amfi için değişen pek bir şey olmaz.

Ama söz konusu amfi oto amfisi ise 3.4 ohm etkin empedansa rahatlıkla dayanır.

Eğer bağlayacağınız hoparlörlerden biri normal hoparlör değil de tweeter ise hesaplamayı ona göre yapmanız gerekir.

Ben size daha net olarak fotoğraf atarak göstereyim. Farklı ohm ve Watt değerlerine sahip iki veya üç Hoparlör ü tek ses çıkışına bağlama Farklı ohm ve Watt değerlerine sahip iki veya üç Hoparlör ü tek ses çıkışına bağlama Farklı ohm ve Watt değerlerine sahip iki veya üç Hoparlör ü tek ses çıkışına bağlama

Fotoğraflarını paylaştığım eski müzik seti kabini iki çıkışlı. Bu çıkışları doğrudan fotoğrafını attığım Max. 100 watt gücündeki amfi ile nasıl sorunsuz bir şekilde kullanabilirim?

Hoparlör standart dışı. Tiz ses hoparlörü kağıt koni tipi mi? Çapı kaç santim?

Amfi küçük soğutuculu ve fansız. Çok fazla güç verebileceğini sanmıyorum.

Entegresi TPA3116D2 galiba...

Farklı ohm ve Watt değerlerine sahip iki veya üç Hoparlör ü tek ses çıkışına bağlama

Aşağıdaki linkte kabinin detaylı iç incelemesi yapılmış

Аудио обзорyoutube
    AIWA SX-WNSZ 70
    https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=z_n_eMpy4f0

Hoparlörünüz temelde 2 yollu.

16 cm.lik bas sürücü 32W’lık bir amfiden,

10 cm.lik orta/tiz sürücü 25W’lık ayrı bir amfi kanalından besleniyor.

Buna ilave olarak orta/tiz sürücü kanalına bağlı 2 cm’lik seramik bir süper-tweeter var. Bunun pek bir ses vereceğini sanmıyorum.

Normal olarak tasarlanmış olduğu müzik setinde 16 cm ve 10 cm sürücüler bi-amp olarak ayrı kanallardan besleniyor. Aynı kanala bağlı olarak çalıştırırsanız hassasiyet farkı sorunu yaşamanız olası.

Ancak bu risk göze alınabilir. Gerekirse 10 cm sürücü hattına direnç (L-Pad) uygulanabilir.

Geriye kalıyor basit bir crossover yapmak.

Bobin kullanmayacağınıza göre 16 cm’lik alt sürücü full-range çalışır, 10 cm’lik üst sürücü hattına da seri olarak bir kondansatör bağlarsınız.

Sürücülerin teknik özellikleri elimizde olmadığına göre kondansatörün değeri en iyi deneme-yanılma yöntemi ile seçilebilir.

Ortalama bir değer olarak 2000 kHz seçersek, size daha önce verdiğim hesaplayıcıdan 8 ohm için kondansatörün değeri ~10 mF çıkar. Bu kondansatör kutupsuz olmalı. Voltajı 50-100V olabilir.

10 cm lik Twitter olarak çalışacak olan Hoparlör e 50-100 v arası 10 mikrofarad lık bir kondansatör takmam gerekiyor. Doğru anlamış mıyım acaba?

Evet, doğru.

Kondansatörün kutupsuz olması gerekiyor.

10 mF polypropilen, polyester kondansatör bulamazsanız iki adet 20 mF elektrolitik kondansatörü "-" kutuplarını birbirine bağlayarak da kutupsuz hale getirebilirsiniz. Seri bağlanan iki kondansatörün değeri yarıya düşer (20/2=10 mF). Voltaj kapasitesi de iki katına çıkar. Yani 50V-100V yerine 25V-50V'luk kullanabilirsiniz.

Ancak polypropilen, polyester kondansatörler hem daha kalitelidir, hem de değeri zamanla değişmeden daha uzun dayanır.

Peki yardımlarınız için çok teşekkür ediyorum.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.