Merhaba Bir işlem sebebiyle kamu binasına gitmiştim. Bu kamu binasında benim gittiğim birimin yanında kamu kurumunun düzenlediği iş görüşmeleri varmış. Ben de işlemim için orada beklerken yan tarafta file marketin iş görüşmesine şahit oldum ve iş başvuru formunu doldurmuş olanlarla sohbete başladım. Formu da inceledim hatta dedim fotoğrafını çekebilir miyim çünkü kafamda soru işaretleri oluştu. Sorularım şu şekilde 1)Babanızın mesleği, annenizin mesleği sorularının sebebi nedir? 2)Kaç yıllık evlisiniz veya eşinizin adı soyadı sorularının sebebi nedir? 3)İkamet ettiğiniz yer kiralık mı sorusunun sebebi nedir? Ben çok sayıda iş başvurusu formu görmüşümdür ama bu soruların yer aldığı bir form görmemiştim. Ben ilgili birimdeki işlemimi hallettim, tanıdık olduğu için biraz sohbet ettik. O sırada bu toplu görüşmeleri organize eden kurum yetkilisi ve File marketin insan kaynakları temsilcisi benim işlem yaptırdığım yere geldi ve sohbete başladılar benim tanıdık ile. Ben de File marketin insan kaynakları temsilcisine kusura bakmayın ben de formu inceledim hatta fotoğrafını çektim formun daha sonra araştırmak üzere bu bu şu şu hususları anlayamadım neden sorduğunuzu dedim. Kendisi de gülerek "dolduranların hiçbiri bu soruyu sormuyor merak etme" dedi. Ben de ikinci kez sormadım. İnternette bu sorumun yanıtını arayacağım dedim. O da sen bilirsin dedi. Elbette paylaşmak istememiş olabilir nedenleri ben saygı duyarım. İşlem bitti, tanıdığa selam verdim ve ortamdan ayrıldım. Merakım günceldir :) Bilenler beni aydınlatırsa sevinirim. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XpressMusic34 -- 3 Aralık 2024; 15:26:37 > |
File market iş başvuru formu ve File market insan kaynaklarının verdiği yanıt
-
-
işe ne kadar muhtaç olduğunuzu anlamak için. evliysen evin kiraysa anan babanın mesleği yoksa aranan elemansın. vurdukça vururlar kırbacı gıkını çıkaramazsın. ha yok ev seninse anan baban eğitimliyse bekarsan eyvallahın olmayacağı için işe alınmazsın.
-
Hocam peki bir de pozitif açıdan bakarsak ne amaçla sorulmuş olabilir bu tür sorular?
-
Pozitif amaç diye birşey sizce olabilir mi özel sektörde. İnsan kaynakları hiçbir zaman dostunuz değildir bunu kimse unutmasın.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Mantığa oturtabileceğim bir sebep düşünüyorum ama bulamadım.
-
1. Medeni Hal ve Çocuk Durumu
- Neden sorulur? İşveren, çalışanların aile sorumluluklarını anlamak isteyebilir. Örneğin, mesai saatleri, seyahat gereklilikleri veya vardiyalı çalışmanın uygun olup olmadığını değerlendirmek için.
- Eleştiriler: Bu tür sorular, cinsiyet ayrımcılığı veya özel hayata müdahale olarak algılanabilir. Ayrıca, medeni durum ve çocuk sayısı işe uygunluk açısından genelde doğrudan bir ilişkiye sahip değildir.
2. Evlilik Süresi
- Neden sorulur? Bu bilgi genelde gereksizdir ve işveren açısından pek anlamlı bir veri sağlamaz. Sadece kişisel meraktan sorulabilir.
- Eleştiriler: İşle alakasız bir soru olduğu için etik değildir ve işverenin aday üzerinde önyargıya kapılmasına yol açabilir.
3. Anne-Baba Bilgileri
- Neden sorulur? Bazı geleneksel işverenler, adayın aile geçmişini ve sosyal çevresini öğrenmek isteyebilir. Bazı sektörlerde, aile meslekleri adayın eğitim ve yetiştirilme tarzı hakkında ipucu vermek için sorulabilir.
- Eleştiriler: Bu bilgi, modern iş dünyasında genelde işe uygunlukla ilgili değildir ve ayrımcılığa neden olabilir. Ayrıca özel hayata gereksiz müdahale olarak değerlendirilebilir.
4. İkamet Durumu
- Neden sorulur? İşveren, çalışanın işe yakınlık ve yerleşim istikrarı açısından uygun olup olmadığını değerlendirmek isteyebilir.
- Eleştiriler: Bu soru, maddi durum hakkında dolaylı bir bilgi edinme çabası olarak algılanabilir ve özel hayata müdahale olarak değerlendirilebilir.
5. İkamet Adresi
- Neden sorulur? Çalışanın iletişim bilgileri ve ulaşılabilirliği açısından mantıklıdır. Ancak bu genelde iş formunun iletişim bilgileri kısmında belirtilir ve yeterlidir.
- Eleştiriler: Adres bilgisinin ötesinde kira veya mülkiyet durumu sormak, özel hayata müdahale olarak algılanabilir.
Genel Değerlendirme
Bu tür soruların iş başvuru formlarında yer alması:
- Hukuki Riskler: Birçok ülkede bu tür sorular ayrımcılıkla ilgili yasalara aykırıdır. İşe alım süreçlerinde sadece işin gerekliliklerine uygun soruların sorulması gerekir.
- Etik Problemler: Özel hayata müdahale anlamına gelebilir ve adayda negatif bir izlenim bırakabilir.
- Verimlilik: İşe uygunlukla doğrudan ilgisi olmayan sorular, işverenin doğru adayları değerlendirme sürecini olumsuz etkileyebilir.
Kaynak: ChatGPT
-
Eğer gerçekten böyleyse kendisine saygısı olan bir insan gidip bu tip yerlerde çalışmaz
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
ne kadar gururlu olursan ol, paran yoksa sineye çekip çalışmak zorundasın ne iş bulursan.
-
file markette boykot listeme girdi
-
İşte insanlar böyle düşündüğü için özel sektörün hali ortada
ne yapcak hocam? ülkenin gerçekleri ortada. bu ülkede liberalizm yok. şirketler kendilerinin rakibiymiş gibi görünen şiretlerle el ele çalışıyolar.
Can Değer bile bu ülkede iş değiştiremedi çünkü sen aynı sektördeki diğer bi şirkete başvurduğunda işe kabul edilsen bile o şirket önce senin şuanda çalıştığın şirketin müdürlerinden izin istiyo. izin çıkmazsa adam seni almıyo. bunu herkes yaşıyo.
burda ağalık sistemi var. ağalar da birbirleriyle el ele. ağalar birbirleriyle rekabet etmiyolar ki bu sayede alttaki köleler avantaj sağlamasın.
hepimiz de köleyiz. gurur murur at çöpe. yaşamak için alacağın paraya bak.
quote:
İşte insanlar böyle düşündüğü için özel sektörün hali ortada
katılmıyorum hocam.
özeldeki öğretmenleri düşün mesela. ne yapacak bu adamlar? liberalizm yalanında söylenen şeyi mi yapacaklar? yani: "işimden memnun değilim, o zaman istifa edip başka şirkete geçeyim" mi diyecekler?
öyle bi dünya yok. Türkiye'de liberalizm yok. özel okullar ve dershaneler mesela, piyasaki öğretmen iş gücünü %100 şekilde eziyolar el ele. kaçış yok.
senin bu ülkede yapabileceğin tek şey, memurluk falan kovalamak.
yoksa özeldeki durumun sorumlusu zavallı insanlar değil.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 01001101 -- 3 Aralık 2024; 13:4:31 >
bide "kendini geliştir" yalanı var.
yav arkadaş bu ülkede torpilsiz biriysen kendini geliştirdiğinde anca "daha iyi köle" olursun.
bu ülkede özel sektördeki işverenler şunu yapıyolar:
1- torpilsiz kitleden en iyi CV'ye sahip köleleri seçip, onlara tüm işi yaptırıp, en az maaşı veriyolar.
2- torpilli kişileri yüksek maaşla işe alıp, en az işi yaptırıp, el üstünde tutuyolar ve hızlıca terfileri veriyolar.
özel sektördeki durum 2+2=4 gibi budur.
her zaman diyoruz: kendini geliştirme, tanıdık kitleni geliştir.
dh yöneticilik ilanında sorulan soruları da atsana !!! file markete şükretsin insanlar
-
Bu ne hocam bunun neyine sasirdin? Herhangi bi networkun, referansin (torpilin, dayin vs) olmadan yapilan basvurularda bu ve daha agir sorularla karsilasirsiniz. Iskur sirinevler subesinde gorevli kadin memur gorusmede bana "birsey soracagim ama samimi cevap verirseniz sevinirim" dedi. Tabi buyrun dedim, ben de meslekle veya mezuniyetle ilgili bisey soracak sandim.
Sordugu soru su:
"Oruclu musunuz?"
kisa surdu gorusme bitti bi daha da ordan haber cikmadi. Devlet calisani bi memurun vatandasa sordugu soruya bakarmisin?
Simdi diyeceksinizki niye orda tepki vermedin. Ben de sunu soyluyorum, ekmek parasi kardesim. Bu sorulan soru nedeniyle olay cikarip yine de o ise girme sansim olsaydi emin olun o soruyu onun agzina tikardim ama mumkun degil. Cunku onun kendisi de, onun basindaki amiri de, o amiri kadroya alan kisi de, o kisiyi kuruma atayan yonetici de ta en tepeye kadar bu is boyle yuruyor, hepsi birbirini kolluyor. Kimi kime sikayet edeceksin?
Bunun yaninda sunu da belirteyim, bu durum sadece belli bir kesimle alakali degil. Bahsettigim olayda donem bambaska bi donem olsaydi, o soruyu soran memur tesetturlu degil de tam zit goruste olsaydi ve ben namazinda niyazinda biri olsaydim yine olumsuz sonuclanacakti. Problemin kaynagini simdi anliyormusunuz?
Kisinin is konusunda gercek niteligine ve potansiyeline degil, sadece etiketine ve muhtacligina bakiliyor.
Konuya donecek olursak, ustte bir arkadas gercegi soylemis zaten. evi kira olan 3 cocuklu, ana babada para olmayan, esi calismayan bir aday, isverenlerin arayipta bulamadigi bulunca havada kaptigi elemandir. Bu adami 3 kurusa gunun 24 saati somurebilirsin, kapidan kovsan bacadan girer, patronun onunde el pence divan durur cunku maasindan bin lira kesilse butcesi sarsilir.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
-
quote:
Simdi diyeceksinizki niye orda tepki vermedin.
bu tarz durumlar anlatıldığında: "niye cevap vermedin! ben olsam cingar çıkartırım!" tarzı cevap verenlere sinir oluyom.
ulan sanki bizim kafamız çalışmıyo tepki götermeye. ulan senin yaşadığın ülke Türkiye. kim neyin tepkisini koymuş da bişey elde etmiş.
sen kız olursun, ya da teyze olursun, cingar çıkartırsın o ayrı. 190 boyunda yapılı bi erkeksindir, at hırsızı tiplisindir, sert cevap yapıştırırsın çünkü millet korkup sana laf söylemeye çekinir. ama benim gibi sıradan güçsüz bi erkeksen neyin cevabını verecen. işkur görevlisi bilgisayardaki sistemden seni kara listeye alır görürsün tepki göstermeyi.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 01001101 -- 3 Aralık 2024; 14:5:22 >
patronun pozitif açısından bakarsan, arkadaşın da dediği gibi, köle arıyorlar.
sen de iş ihtiyacın varsa doldur gitsin salla, maaşına bak.
Hocam yaşamış olduğun deneyime çok üzüldüm. "Oruçlu musun" nasıl bir sorudur ya. Gerçekten okurken çok üzüldüm yazdıklarını.
-
Hocam ben konuyu açarken şöyle düşündüm esasen. Benim bilmediğim, insan kaynaklarının bildiği bir çalışana fayda/pozitif durum vardır dedim burada. Lakin yazılanlara bakarsak böyle bir şey yok anladığım kadarıyla. Çok pozitif baktım zannedersem mevzuya.
En Beğenilen Yanıtlar
Tüm Yanıtları Genişlet
işe ne kadar muhtaç olduğunuzu anlamak için. evliysen evin kiraysa anan babanın mesleği yoksa aranan elemansın. vurdukça vururlar kırbacı gıkını çıkaramazsın. ha yok ev seninse anan baban eğitimliyse bekarsan eyvallahın olmayacağı için işe alınmazsın. |
Benzer içerikler
- votka ne ile içilir
- dolandırıldım psikolojim bozuldu
- kramp sonrası geçmeyen ağrı
- saçı jilete vurmanın zararları
- irregular öğrenci ne demek
- kasım indirimleri ne zaman
- yeşil nasim
- prompt mühendisliği
- exxen filmleri
- elektrikli bebek arabası
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X