Şimdi Ara

Frene basınca direksiyon sağa-sola dönüyorsa?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
42
Cevap
0
Favori
25.391
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Özellikle hafif rampa inerken frene bastığımda direksiyon hafif de olsa sağa veya sola dönüyor ve bu durum son zamanlarda arttı. Rahatsız etmeye başladı. Her zaman yapmıyor ancak yaptığı zaman direksiyonu kontrol edememenin verdiği hisle sıkıntı yaşıyorum. Fren hidroliği azalmıştı, bir - iki ay kadar önce hidrolik eklendi. Sorun nerdedir, ne yapmam gerekir?

• Amortisörlerinizi kontrol ettirin. Frene basınca balatalar diske sürtünerek enerjinin emilimini sağlar, bu da amortisörlerin öne doğru çekilmesi ile gösterir kendini. Amortisörlerinizden birisinin patlak olması aracın dengesiz enerji emilimine maruz kalmasına yol açar, ve araç yolda "gezer", aniden basınca da direksiyonu çeviriyormuş gibi sağa veya sola gider.

Bu hususta fabrikada sıfır araca bozuk amortisör takıp bana ve eşime ölümün nasıl bir duygu olduğunu tattırmaya çalışan TOFAŞ şirketine teşekkürü bir borç bilirim.

Yapay Zekanın Yanıtı

Frene Basınca Direksiyon Dönüyorsa: Nedenleri ve Çözümleri

Frene bastığınızda direksiyonun sağa veya sola dönmesi ciddi bir sorundur. Bu durum, aracınızın kontrolünü kaybetmenize neden olabilir ve kazalara yol açabilir. Direksiyonunuzun frene bastığınızda dönmesinin birkaç farklı nedeni olabilir.

Fren Sistemi Sorunları

• Arızalı kaliperler: Kaliperler, fren balatalarını disk rotorlarına bastıran parçalardır. Arızalı bir kaliper, fren balatalarının tek taraflı olarak sıkışmasına neden olarak direksiyonun dönmesine neden olabilir.
    • Hava kabarcıkları: Fren sisteminde hava kabarcıkları bulunması, fren basıncının eşit şekilde dağılmamasına neden olabilir ve bunun sonucunda direksiyonun dönmesi görülebilir.
    • Yıpranmış fren balataları: Yıpranmış fren balataları, bir tarafta diğerine göre daha ince olabilir ve bu da frene bastığınızda direksiyonun dönmesine neden olabilir.

Süspansiyon Sorunları

• Arızalı rot başları: Rot başları, direksiyonu tekerleklere bağlayan parçalar. Arızalı bir rot başı, tekerlek hizasının değişmesine ve frene bastığınızda direksiyonun dönmesine neden olabilir.
    • Kırık veya gevşek direksiyon dişlisi: Direksiyon dişlisi, direksiyonu döndürmenizi sağlar. Kırık veya gevşek bir direksiyon dişlisi, direksiyonun frene bastığınızda dönmesine neden olabilir.

Diğer Nedenler

• Lastik basıncı farkları: Farklı lastik basınçları, aracın bir tarafa çekmesine neden olabilir ve bu da frene bastığınızda direksiyonun dönmesine yol açabilir.
    • Arızalı tekerlek yatakları: Arızalı tekerlek yatakları, tekerleklerin serbestçe dönmesini engelleyebilir ve bu da frene bastığınızda direksiyonun dönmesine neden olabilir.
    • Dengesiz frenler: Frenleriniz dengesizse, bir taraf diğerinden daha fazla fren yapabilir ve bu da direksiyonun dönmesine neden olabilir.

Frene bastığınızda direksiyonunuzun dönmesi sorununu çözmek için yapılabilecek birkaç şey vardır:

• Fren sisteminizi bir tamirciye kontrol ettirin.
    • Süspansiyon bileşenlerinizi kontrol ettirin ve gerekirse değiştirin.
    • Lastiklerinizi kontrol edin ve gerekirse şişirin veya değiştirin.
    • Tekerlek yataklarınızı kontrol edin ve gerekirse değiştirin.
    • Frenlerinizi kontrol edin ve gerekirse ayarlayın veya değiştirin.

Direksiyonunuzun frene bastığınızda dönmesi sorununu gidermek önemlidir. Bu sorun, aracınızın kontrolünü kaybetmenize ve kazalara yol açabilir. Bu sorunu fark ederseniz, lütfen en kısa sürede bir tamirciye başvurun.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • disklerde bi yamulma olmus olabilir tabi en iyi yorum genede forumumudaki ustalardan gelecektir.
  • diskleri ve rotları kontrol ettir.
  • Diskler tam hatırlamıyorum ama 2-3 yıl önce tornaya girmişti. Tekrar tornalık bir durum olur mu? Olursa yani sorun ordaysa düzelir mi dersiniz? Bir yerden tornanın bir defadan fazla yapılamıycağını duymuştum..
  • Aynı şey son zamanlara benim başıma gelmeye başladı,tam da sormayı düşünüyordum.Birde ani kalkışlarda özellikle yokuş yukarı, araba sağa sola çekiyor kendi kendine,resmen direksiyon bana hükmediyor. Bu nedendir acaba?
  • disklerde yamulma falan olduğunda frene dokunulduğunda direksiyonda titreme yapar normalde. tabi bu yamukluğun boyutuna göre belki dönme yapıyorda olabilir ya da arkadaşın dediği gibi rotlarda bi problem olabilir. disklerin bozulmasıda aslında anlık birşey, uzun veya sık frenler sonrasında diskler sıcakken bir su birikintisinden geçip diskleri ıslatmak bile anında yamultabiliyor.
  • 100 kilometreyi aştığınız bir düzlükte vitesi boşa aldığınızda hissedilir bir titreme yapıyorsa rotlarda sorun var demektir.
    Ancak tekerlek havalarınız normalken rampa aşağıda direksiyon hakimiyeti azalıyorsa disklerde sorun var gibi geliyor. Ön fren balata değişimini geç mi yapmıştınız? Uzun süre ses verdikten sonra mı değiştirmiştiniz?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Frene basınca titreme
    2 hafta önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Wolverine

Özellikle hafif rampa inerken frene bastığımda direksiyon hafif de olsa sağa veya sola dönüyor ve bu durum son zamanlarda arttı. Rahatsız etmeye başladı. Her zaman yapmıyor ancak yaptığı zaman direksiyonu kontrol edememenin verdiği hisle sıkıntı yaşıyorum. Fren hidroliği azalmıştı, bir - iki ay kadar önce hidrolik eklendi. Sorun nerdedir, ne yapmam gerekir?

Hocam fren hidroligi asla azalmaz ,azalirsa kaciriyor demektir,peki hidroliği dökmeden önce ,frenlerin havasi alindimi ?
    Tekerleri bir rotbalans yaptirin buyuk ihtimal sorun orda gözukuyor .,lastiklerin basincini da bir kontrol edin

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi NayirNolamaz -- 3 Eylül 2009; 2:24:05 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: ipo_aga

Aynı şey son zamanlara benim başıma gelmeye başladı,tam da sormayı düşünüyordum.Birde ani kalkışlarda özellikle yokuş yukarı, araba sağa sola çekiyor kendi kendine,resmen direksiyon bana hükmediyor. Bu nedendir acaba?

Bu bahsettiğiniz yokuş yukarı ani kalkışlardaki olay bende de oluyor ama orda lastiklerin patiye kalma durumundan da olabilir bence..
  • quote:

Orijinalden alıntı: suicide

disklerde yamulma falan olduğunda frene dokunulduğunda direksiyonda titreme yapar normalde. tabi bu yamukluğun boyutuna göre belki dönme yapıyorda olabilir ya da arkadaşın dediği gibi rotlarda bi problem olabilir. disklerin bozulmasıda aslında anlık birşey, uzun veya sık frenler sonrasında diskler sıcakken bir su birikintisinden geçip diskleri ıslatmak bile anında yamultabiliyor.

Frene dokunduğumda direksiyonda titreme yapmıyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Ömer

100 kilometreyi aştığınız bir düzlükte vitesi boşa aldığınızda hissedilir bir titreme yapıyorsa rotlarda sorun var demektir.
    Ancak tekerlek havalarınız normalken rampa aşağıda direksiyon hakimiyeti azalıyorsa disklerde sorun var gibi geliyor. Ön fren balata değişimini geç mi yapmıştınız? Uzun süre ses verdikten sonra mı değiştirmiştiniz?

Yüksek hızlarda vites boştayken herhangi bir şekilde titreme olayıyla karşılaşmadım. Tekerlek havalarını sık sık kontrol ederim. Rampa aşağı düşük hızda duracak kadar frene bastığımda oluyor bu sorun. Ön fren balata değişimi yapıldığında (3-3,5 yıl önce) ses yapmıyordu önler.. yani bir sorun yoktu..
  • quote:

quote:

100 kilometreyi aştığınız bir düzlükte vitesi boşa aldığınızda hissedilir bir titreme yapıyorsa rotlarda sorun var demektir.

Yüksek hızlarda vites boştayken herhangi bir şekilde titreme olayıyla karşılaşmadım. Tekerlek havalarını sık sık kontrol ederim. Rampa aşağı düşük hızda duracak kadar frene bastığımda oluyor bu sorun. Ön fren balata değişimi yapıldığında (3-3,5 yıl önce) ses yapmıyordu önler.. yani bir sorun yoktu..

Bu sıkıntıdan muztarip olduktan sonra denediniz mi?
    Merak ediyorum. Yarın 100 kilometre hızı aştıktan sonra vitesi boşa atıp bir bakar mısınız?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ömer -- 3 Eylül 2009; 2:26:36 >

• Balans bozukluğu jantlarınızın eğrilmesinden de kaynaklanabilir. Aklınızda bulunsun.

Direksiyon kutusu ve amortisör takozları da neden olabilmekte...

İlk çalıştırdığınızda rölantide bu sapmalar yaşanıyor mu?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ömer -- 3 Eylül 2009; 2:30:37 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: NayirNolamaz

Hocam fren hidroligi asla azalmaz ,azalirsa kaciriyor demektir,peki hidroliği dökmeden önce ,frenlerin havasi alindimi ?
    Tekerleri bir rotbalans yaptirin buyuk ihtimal sorun orda gözukuyor .,lastiklerin basincini da bir kontrol edin

Daha öncesinde aracımı sabah çalıştırdığımda ilk hareketten sonra el freni lambası yanıyordu ve bir süre sönmüyordu. Tam fren yapınca sönüyordu. Bir süre sonra fren hidroliğinde azalma olduğunu gördüm ve hidrolik eklendi, el freni lambası da inmiş olduğu haldeyken yanmayı kesti. Hidrolik bu nedenle eklenmişti. Bu olay bir-iki ay kadar önce oldu, o zaman da hafif sağa sola dönüyordu direksiyon frene dokununca ama şimdi daha arttı. Hidroliğe baktım, azalma yok.
  • quote:

Merak ediyorum. Yarın 100 kilometre hızı aştıktan sonra vitesi boşa atıp bir bakar mısınız?

Tamam, düz yolda bu dediğinizi yarın deniycem.
    Yani rotta sorun varsa 100km.den sonrasında vites boştayken mi titreme yapar, kesin böyle midir?
  • quote:

Balans bozukluğu jantlarınızın eğrilmesinden de kaynaklanabilir. Aklınızda bulunsun.

Direksiyon kutusu ve amortisör takozları da neden olabilmekte...

İlk çalıştırdığınızda rölantide bu sapmalar yaşanıyor mu?

Yaz lastiklerini jantlarla birlikte nisandan beri kullanıyorum, balans ayarları yapılmıştı. Jantlarda bir eğrilik yoktu.

Direksiyon kutusu ve amortisör takozlarını bilemiyorum.

Genelde ilk çalıştırıp yokuş aşağı ilk frenlerde daha belirgin oluyor direksiyondaki dönme..
  • quote:

quote:

Tamam, düz yolda bu dediğinizi yarın deniycem.
    Yani rotta sorun varsa 100km.den sonrasında vites boştayken mi titreme yapar, kesin böyle midir?

Aslında bunun bir kesinliği yok. Yukarıda da belirttim. Sorunun birçok nedeni olabilir...

Ancak anlattıklarınızdan hareketle öncelikli tahminim kuvvetle muhtemel tornalık işiniz var. Disklerden kaynaklanıyor. Biran önce baktırmanızda yarar var ki direksiyon kutusunda hasara neden olmasın.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: NayirNolamaz

Daha öncesinde aracımı sabah çalıştırdığımda ilk hareketten sonra el freni lambası yanıyordu ve bir süre sönmüyordu. Tam fren yapınca sönüyordu. Bir süre sonra fren hidroliğinde azalma olduğunu gördüm ve hidrolik eklendi, el freni lambası da inmiş olduğu haldeyken yanmayı kesti. Hidrolik bu nedenle eklenmişti. Bu olay bir-iki ay kadar önce oldu, o zaman da hafif sağa sola dönüyordu direksiyon frene dokununca ama şimdi daha arttı. Hidroliğe baktım, azalma yok.

Hocam arac nedir bu arada ? Siz mi eklediniz hidroliği ? peki kac DOT tu ? Bir iki ay önce döktukten sonra daha da arrtiysa ,ön frenlerin havasi alinmasi gerekiyor ,hatta 4 du birden aldirsan saglikli olur ,

• quote:

Aslında bunun bir kesinliği yok. Yukarıda da belirttim. Sorunun birçok nedeni olabilir...

Ancak anlattıklarınızdan hareketle öncelikli tahminim kuvvetle muhtemel tornalık işiniz var. Disklerden kaynaklanıyor. Biran önce baktırmanızda yarar var ki direksiyon kutusunda hasara neden olmasın.

3-3,5 yıl önce balataları değiştiği zamanlarda diskler tornaya girmişti. Tekrar yapılmasının zararı olur mu?
  • disklerde sorun olsa sürekli bunu yapması lazım. her zaman olmuyormuş anladığım kadarıyla. ayrıca frene basınca direksiyonda titreme olur disk eğri olsa. fren merkezlerinde sorun olabilir. hangi tarafa çekiyorsa o taraf çok sıkıyodur diski.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ES3NT -- 3 Eylül 2009; 3:01:58 >
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.