Öncelikle grafik takıntısı olmayan birisi olarak, bilgisayarımı zamanında F/P olarak toplamıştım. Fakat günümüz oyunları maalesef artık düşük ayarlarda dahi performans vermiyor. Yeniden 1 veyahut 2 yıl daha rahat götürmesi için bir kaç değişiklik yapmayı düşünüyorum ve sizlerden yardım bekliyorum. Şu an ki sistemim şöyle;
CPU: AMD FX x4 4300 3.8 GHZ GPU: ASUS AMD R7 260X 1 GB RAM: Kingston HyperX Fury 8GB HDD: WD Black 500 GB PSU: AeroCool 500 Watt High Power MB: ASUS M5A97 LE R2.0
Çok fazla lafı uzatmadan sorularıma geliyorum.
1) Anakartım desteklemediğinden Fx 8370E üstü bir işlemciye çıkamıyorum ve onun yerine 8320 almayı düşünüyorum. Peki benim alacağım işlemci 500 Watt bir PSU ile sıkıntı yaratır mı?
Not 1:Belli bir oranda gelecekte O/C yapabilirim, yani fazla abanmadan. :)
Not 2: Belki bir kaç arkadaşımız 8350 önerecektir fakat şu an yıllardır bilgisayar parçalarını aldığım satıcı da, 8350 yok.
2) Malum AMD işlemcilerinin bir çoğu ısınma problemlerinden dolayı sorunlu. Bunun için hiç bir O/C yapmadan stock fan işlemciyle yaklaşık 2 hafta kullanmayı düşünüyorum. Stock fan sıkıntı yaratır mı?
3)Yaklaşık 2 Ay sonra RX 480 almayı düşünüyorum ve bununla beraberinde güç kaynağını 600 Watt ile değiştiricem. 600 Watt yeterli olur mu?
Şimdiden vereceğiniz her cevap için teşekkürler.
Bu arada bu ilk mesajım. Herkese merhabalar.
AMD işlemcileri sorunlu değil, anakartları sorunlu. Aldığın herhangi bir işlemciyi pekala hız aşırtabilirsin. Sorun, bunu yaparken anakartı yakmamak. Tavsiyem, işlemcini sakla; anakartını değiştir. Külfet olarak göreceğin bu hareket bile performansını çok dengeleyecektir. İşlemcilerde performans artışı artık neredeyse sınırlandı. Intel'in yeni çıkardığı Kaby Lake işlemcisi bile, 4.8GHz hız aşırttıktan sonra dahi, 200 Cinebench puanını aşamıyor. Hâl böyle olunca, eski eserler için bile geçerli yatırım olma mahiyetini taşımıyorlar. Elinizdeki işlemcinizi kullanıp doğru ayarlamalarla performansınızı arttırmanız çok daha olanaklı, ne de olsa işlemci tarafında ilerlemeler durduğu sebebiyle eninde sonunda karşınıza çıkacak sonuç bu.
Senin yerinde olsam önce amd 480 i alırdım. Ayrıca 250 li birde SSD ekledim sisteme son olarakta 2 iki el fx 8350 8370 vb kovalardım . Merak etme cok sayida var zaten iyi fiyat veren olursa alirsin zen ocak ta tanıtılacak sıfır fx almak akil karı değildir.
1- M5A97 LE çok zayıf bir anakart 95W TDP modelleri tercih edip OC *YAPMAMANI* öneririm.
2- AMD işlemcide ısınma sorunu mu? Stok fan kullanırsanız pek ala 8cm'lik cücük kadar fan haliyle soğutamıyor. 12CM kule tipi en ucuz soğutucu bile 50 derece altında tutar 8350 gibi işlemcileri.
3- 600W en az 80+ Bronz olur ise yeter. RX 480 alırken de MSI tercih etmenizi öneririm. Lakin Asus'da voltaj, Sapphire'de yüksek sesli fanlar var.
Zaten hali hazırda İki üç yıl sonra (tabi umut ediyorum) AMD zen ve yeni cikartacaklari Vega mimarisinde güzel işler çıkartırlar ise high-end bir pc toplayacağım. Sadece şu an için amacım İki yıl boyunca hiç bir sıkıntı çekmeden oyun oynayabilmek.
Direk 480 almak işlemcim ile darbogaza girmesi demek. En azından ben öyle biliyorum. Yok zaten İkinci el düşünüyorum. Sıfır almak gereksizce bir hareket olur.
Lana-Del-Rey
kullanıcısına yanıt
Internet de bir çok kişinin 8320, 8320e ve 8350 ile sorunsuzca O/C yaptigini gordum.
Peki merak ediyorum neden zayıf bir anakart?
HX5O2
kullanıcısına yanıt
Asus aura al. Çok pahalı değil, olmadı Gigabyte 970 UD3P al.
Öneriler için teşekkürler
quote:
Orijinalden alıntı: HX5O2
Internet de bir çok kişinin 8320, 8320e ve 8350 ile sorunsuzca O/C yaptigini gordum.
Peki merak ediyorum neden zayıf bir anakart?
Evet yapanlar yapıyor fakat en çok ısınan bileşeni VRM olan anakartta VRM soğutması olmadığı için hangi mevsimde hangi oda sıcaklığı koşulunda ne kadar dayanacağı bilinmez.
Ayrıca 5 Choke ve 4 Pin CPU bağlantısı olması da zayıf olduğunu kanıtlar nitelikte.
AMD tarafında adam gibi OC yapan anakartlar 8 Pin CPU besleme + 8 Choke modeller oluyor genelde.
Şu an sisteminiz rx 480 alana kadar uyumlu. İşlemcinize şuanda da overclock yapabilirsiniz. 500 watt yeterlidir.
Rx 480 e 8320 de overclock yapmazsanız darboğaz yapacaktır. FPS ler biraz düşük çıkabilir ama oyun oynatır.
600 watt rx 480 e yeterli olur fakat işlemcinize overclok yaptuğınızda limitlere gelebilirsiniz.
Bence şu anda 8320 almayın tabi ikinci eli çok ucuz ise size kalmış çünkü 2 ay sonra belki yeni amd zen işlemciler çıkacak.
Piyasalar ikinci eller karışacak. Biraz sabredin derim.
Şu anda 8320 alsanız ekran kartınız düşük olduğu için faydasını göremeyeceksiniz.
Lana-Del-Rey
kullanıcısına yanıt
Kasanın hava sirkülasyonu gayet iyi, çünkü şu an ki islemcime yazın o/c yaptığımda oyun sırasında max 53 dereceyi görmüştü. Tabi test programları bu dereceyi üst seviyeye çıkartabilir.
Kasa fanlarim şu şekilde;
Bir adet 12 cm egzoz fan, bir adet yan kapakta 14 cm fan, bir adet on tarafta 12 cm fan.
HX5O2
kullanıcısına yanıt
Ben size işlemci ısısı ile ilgili bir şey demedim ki.
Tamamen anakart ile alakalı. İnternette bolca 4pin cpu bağlantısı yanan veya sıcaktan vrmleri yanıp cortlayan kullanıcı görebilirsiniz.
rerereraraR
kullanıcısına yanıt
Maddi durumdan kaynaklı parça parça alıcam. Zaten 480 alsam bile bu işlemci ile ne kadar performans gorebilirdim muamma.
Peki anlamadığım bir kısım var, darboğaz işlemcinin performans eksikliğinden mi kaynaklanıyor? Yani demek istediğim ekran kartından gelen verileri işleme konusunda mı sıkıntı cıkıyor?
Lana-Del-Rey
kullanıcısına yanıt
Hayır demek istediğim kasa içi sıcaklık genel anlamda düşük. Bu durumun VRM'e etkisi olmaz mı?
quote:
Orijinalden alıntı: HX5O2
Hayır demek istediğim kasa içi sıcaklık genel anlamda düşük. Bu durumun VRM'e etkisi olmaz mı?
Vrm dediğim bileşen serçe tırnağınızın yarısı kadar. Üstünde soğutucu blok olmadığı sürece çıplak yüzeyinde fanlar neredeyse hiç etki yaratmaz.
ben bir de soyle anlatayim anakartlarin elektrik aksami olur kuvvetli olur zayif olur bazilarina 95w TDP islemci takabilirsin bazilarina 220w TDP takabilirsin.8+2 faz diye klasik bir tabir vardir bilmiyorum hic duydun mu iste bu anakartin oc olarak iyi oldugunu gosteriyor.anakartin cok kotu ucuz bir sey LE me diyorsa zaten o anakarttan olmaz ve 8320 takamazsin 125w onun yerine 95w 8300 takabilirsin.bende 220w destekli anakart var 8320'yi 3.5@5 ghz kullanabiliyorum senin anakartta bunu yapmaya calissak karti elimize aliriz.
Anakartın CPU destek listesinde, 8320 var. Ve bir çok insan default ayarda kullanmıyor aksine O/C yapıyor.
Bilginizde bir yanlışlık olma ihtimali var mıdır acaba?
kimdir bu bir cok insan bir ornek gosterebilir misin?technopatta gormussun bir yorum burada bize siz bu isi biliyor musunuz diyorsun.ben sana bir ornek gostereyim adam senin anakartta oc yapmaya calismis patlamis olmamis en sonunda anakarti eline almis o kadar dandik bir sey elindeki.haz mi aliyoruz biz burada olmaz o is diyince?yok ben inanmak istemiyorum diyorsan buyur al yap gel bize goster siz enayisiniz 600-700 lirayi anakarta vermissiniz ben de yaptim kullaniyorum diye.araban 50 beygir daga tirmanmaya calisiyorsun arkaya da 4 kisi atiyorsun anakartlardaki elektrik aksami boyle bir seydir 1.4 verirsin 1.32 verir aksam saglam olmadan oc filan yapamazsin ve vrm'lerinde sogutucu olmayan bir anakarttan bahsediyoruz.sen 4.5 ghz acsa gorsem ölsem de gam yemem diyorsan ben bir sey demiyorum 4.5 ghz gunluk kullanamadiktan sonra o oc senin degildir.ben 5 ghz diyorum yapmadigin icin oc olayi anlayamadin.125w arkaya dort kisi atacagina 95w islemci tak arkaya daha az adam at zaten beygir yok bir de 125w ile yorma anakarti 8300 daha iyi.
Üslubun sert, kelimelerin keskin. Öncelikle bunlara dikkat edersek sevinirim.
Bilakis Technopatta da işi bilen insanlar vardır, orada yazılan çizilen veyahut tartışılan ne konu varsa okur ve bir şeyler öğrenmeye çalışırım. Fakat bu onlara laf atmanı gerektirecek bir durum değildir. Ben kimseye iş öğretmeye gelmedim. Uzun süredir takip ettiğim bu forumda hem yer edinmek hemde bilgi sahibi olmaya geldim. Orada bir yanlış anlaşılma olmuş ve benim anakartımın 8320 desteklemediğini söylediğinizi zannetmişim ki size böyle bir soru soruyorum. Fakat verdiğiniz her cevap için teşekkür ederim ve minnettarım.
O/C derken sadece anlatmak istediğim bir kaç ay sonra alacağım 480 ile darboğaza girmemesidir. Bu kadar riskli ise default kullanmayı yeğlerim.
Tabi kide böyle bir hataya bir daha düşmem. Parçaları aldığım zaman diliminde, 2 aylık bir bilgisayar açlığı çektiğimden, düşünememiş olabilirim.