özelden yazdım |
GERÇEKÇİ MÜHENDİS MAAŞLARI 2024 (14. sayfa)
-
-
Hocam tonla mezun tonla yazılımcı var millet startup'ta deneyim olsun diye bedavaya çalışıyor farklı ülkelerde mi yaşıyoruz
-
O isim farkı tamamen ülkeyle ilgili. Bazı ülkelerde CE bazılarında CS, ama tamamen aynı müfredat, hatta bizimkiler kaynağına kadar MIT CS ile aynıydı.
Hatta mezun olduğumuzda Bachelor of Science diploması alıyoruz, Bachelor of Engineering değil, çünkü aslında mühendislik değil, ülkemizde Türkçe ismi öyle geçiyor yalnızca. -
Farklı ülkelerde yaşıyor olabiliriz. Türkiye'de şu an yazılımcı bulmak çok zor, sadece yazılımcı bulma üzerine çalışan recruiter firmalar var, o derece. Bizim şirketten giden son 4-5 kişinin tamamı Avrupa'ya gitti, tüm şirketlerde eleman sıkıntısı var. Linkedin profili devamlı HR'lar tarafından spamlenen tek meslek bizimkisi. Kimsenin kariyer.net hesabı aktif bile değil telefon numarası zorunlu ve arıyorlar diye.
İlk iş belki zor olabilir, bende okul avantajı olduğu için sıkıntı olmamıştı, ama deneyimli yazılımcının iş bulamaması gibi bir durum pek yok. Sektörün içinden herhangi birine sorarsan da alacağım cevap bu olur.
Tonla mezun olmasının da bir değeri yok, belli bir seviyenin altındaki üniversiteler tamamen birilerine para kazandırmak, genç işsizliğini ertelemek ve mitinglerde halkın gözünü boyamak için kuruldu. -
Neyle yazıyorsunuz backendi hocam? Kuzey avrupa ülkelerinde fırsat var gibi görüyorum bende, ilanlarda vs.
Bir de dili nasıl hallettiniz, açıkçası günlük dilde sorun yaşamam ama ağır business yada domain, artik kim ne diyorsa, bilgisi gerektiren işlerde nasıl olur bilmiyorum.
-
Hocam Türkiye'de ikisinin olduğuna eminim, benim diplomam BSE hatta (Bachelor of Science in Engineering) ve BE/BEng ile aynı. Hangi üniversitelerde hangi müfredat veriliyor bilmiyorum ama benim müfredatın yarını elektronik ve fizik üzerineydi. Tercih yapmadan önce müfredata bakmakta fayda var bence yinede.
-
Dil olarak saf Java, Spring falan da yok. Banka/Payment sistemi olduğu için tüm yapıyı baştan kendileri yazmış yıllar önce (ne kadar mantıklı tartışmaya açık). Hollanda'da sadece İngilizce kullanıyorum yıllardır herkes biliyor kasiyerden 5 yaşındaki çocuğa kadar o yüzden sorun olmuyor bana. İngilizceyi zaten yıllardır tecrübe ederek öğrendim (oyunlarda konuşmalar falan olsun, üniversite dersleri olsun, iş olsun) o yüzden dil konusunda bir tavsiye veremiyorum maalesef çünkü ben de bilmiyorum neler yaparak öğrendiğimi açıkçası.
-
Yıl ortasında zam alan arkadaşlar var mı acaba? Varsa da yüzde kaç civarında aldınız acaba?
-
Hayır özel sektör. Devlet memuru olunca bahsettiğim yan haklar olmuyor.
-
Bu ay bilgilendirilip Temmuz sonunda da zamlı maaş alcakmışız, ne olacak meraklıyım ben de, dolar uçuşta. -
Yeni mezun bilgisayar mühendisi olarak, olası bir iş görüşmesinde minimum ne kadar istemeliyim?
-
Hangi üni hocam ?
Birde hangi alan ?
-
Hocam İstanbul'da ortalama bir vakıf üniversitesi isim vermiyim, ortalamam 3.7 üstü, web üzerine gitmeyi düşünüyorum.
-
Hocam bende çok tecrübeli değilim ama bildiğim kadarı ile ortalamaya kimse bakmıyor.
Bir alan seçip front end,back end ya da full stack seçip üzerine proje geliştirip github ve linkedın hesaplarında paylaşmak öne çıkarıyor.
-
10
-
Temmuz zammı ile, İstanbul'da en azından 10-11 arası maaşınızın olması lazım.
Ortalamaya bakan SS ve TÜBİTAK gibi şirketler var. Onun dışında yapacağınız/yaptığınız işlere bakarlar yani.
-
universite ve ortalamanın bir önemi yok gençler takılmayın bunlara siz girdiğiniz üniversitede öğrenerek araştırarak mezun olun ingilizcenizi iyi seviyeye getirin her türlü sosyal ortama girin kendinize bakıp kişisel gelişim ve karizma geliştirmeye çalışın özel sektörde çalışacaksınız odtü mezunusun diye sana 10k vermez ki zaten odtü itü dediğin üniversiteninde absürt bir eğitimi yok hatta kolay mezun olunan üniversiteleri seçin
-
Hocam remote işlerde ortalama kaç olmalı yine aynı mı ?
-
Hocam bilmiyorum ama Ankara'da ev kiraları 4 bin civarıydı arkadaş İstanbul demiş bence 10-11 bin aşağı olmamalı. Remote için bir şey diyemem ama yine aşağı yukarı aynı olur herhalde.
-
Front end konusunda tecrübeli olupta Github profilime göz gezdirip tavsiye verebilecek bir yazılım geliştirici var mı ?
React ile projeler geliştirip Github + LınkedIn platformlarında paylaşıyorum. Tecrübeli birinden yol gösterici tavsiyeler almak isterim
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi reodentreomantik -- 11 Haziran 2022; 21:33:1 >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X