Ugur Umutluogluyoutube Son yıllarda döviz oldukça arttı, özellikle son 6 ay içerisindeki artış ise artık piyasadaki maaş dengelerini iyice değiştirmiş durumda. Bu videoda artan dövizin, yabancı firmalara dövizle maaş alarak uzaktan çalışmanın yazılımcı maaşlarına etkileri üzerine ne gibi gelişmeler olduğunu anlattım.
Uğur Umutluoğlu
https://twitter.com/umutluoglu
https://www.linkedin.com/in/ugurumutluoglu https://www.youtube.com/watch?v=rSD5r5CDhkoGörmeyen varsa diye paylaşıyorum. |
GERÇEKÇİ MÜHENDİS MAAŞLARI 2024 (13. sayfa)
-
-
Başlangıç aşamasında sürünme kısmı normal. Bir arkadaşım da aynı sancılı süreçleri yaşadı fakat 1-2 yıllık süreçte şuan 10 bin lira maaşlara ulaşabildi. Olay zaten orada başlıyor en iyi üniversitelerden mezun bile olsan, sektörün gerektirdiği iş yükümlülükleri, düzeni - sürecini öğrenebilmek, adapte olabilmek, verim de belli bir seviyeye gelebilmek zaman istiyor. Üniversiteler, bilim ve eğitim odaklı kuruluşlar oldukları için gerçek hayattaki ticari kaygılar, beklentiler - süreçler ile akademi dünyasının gerçekliği, doğruları biraz birbirinden farklı. ( Ki bu bir çok eğitim kuruluşunun finansal - mali destek, yeterlilik sorunu yaşadığı süreçlerde bile böyle ekstra teşvik, imkan devlet - özel çok daha fazla olsa her kurum üniversitelerin teorik uçukluğu apayrı bir noktaya varacaktır. )
Küçük, orta şirketlerde kurumsal düzen, sistem olmadığı için asgari ücretli personel gibi başlatılıyor fakat kendini geliştirme, ileriye gitme açısından kararlı insanlar için bu şirketler basamaktan öte değil.
Arkadaşlar hangi iş olursa olsun, kağıt üzerinde imza yetkisi, sorumluluk gibi ekstrem durumlar yoksa stajlarda full - yoğun tempo gerçekten kendi alanınızda bir firmada çalışmıyorsanız akademik camianın doğrularının, kazanımlarının iş hayatına convert edilebilmesi ve biraz güncellenmeler yüklemek haliyle zaman alacaktır.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bilgisayar Bağımlısı -- 4 Haziran 2022; 15:55:58 >
-
1-2 yıllık tecrübeye göre 10 bin TL çok az değil mi hocam ?
Yeni başlayan 3-4 kişi ile konuştum hepsi 6 aylık tecrübe sonrasında iş değiştirerek +10 bin tl teklif aldıklarını söylemişlerdi.
-
Maden tetkit arama da çalışıyorsunuz ?
-
Hocam kendini gerçekten gösteren, GitHub'ta onlarca repository'e sahip adamlar ilk işini kolay buluyor. Birde udemy'den saçma sapan 2 3 saatlik ders alıp sertifika diye Linkedİn'de gösteren tipler de var. Bir arkadaşımız bomboş GitHub'ı ve bomboş CV'si ile 8000 net başladı. Yaptığı bomboş .net core entity framework işleri. Ben üstune web api, rabbitmq, docker, kubernetes, redis, graphql ile profesyonel olmasa da çalışmalar yapmışım. Bana dönen yok :) . Kim yeni mezuna 10000+ verir anlam veremiyorum, şirket sahibi olsanız siz juniora gerçekten bu paraları verebilir miydiniz mantığa sığar mı bilmiyorum. Bana göre o paralar 1.5 2 senelik tecrübeli yazılımcının alacağı paralar.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Puantum -- 6 Haziran 2022; 3:4:40 > -
Yakında 2 asgari edecek o söylediğin para, bir şey değil ki. Ben 2018 de 3200 liraya başlamıştım, çevreme göre biraz azdı, ve 1600x2 den 2 asgari ediyordu. Şu an 2 asgari 8507 lira.
Kaldı ki bunun dolar karşılığı daha bile az 2018 deki 2x asgariye göre, yani yurt dışına iş yapan yazılım şirketleri daha da kârda.
İstanbul'da 10 bin liraya çalışacak, işini bilen 2 senelik yazılımcı da bulamazsın bu arada. Kiralar zaten 6000 lira oldu artık. -
Hollanda'da yerel ancak globalleşme yolunda olan bir Fintech firmasında çalışıyorum, Backend olduğu için Junior diyebiliriz (normalde Embedded) ve bonuslar dahil 90k brüt alıyorum (mesai va dahil değil). Net 4500 Eur'a tekabül ediyor aylık olarak ancak duruma göre 5-5250'ye gelebiliyor. -
Hocam embedded den backend e geçme sebebiniz neydi acaba? -
İş imkanları, çeşitlilik ve ücretler daha fazla Backend tarafında, Embedded'de baya kısıtlı. Embedded'i hobi olarak devam ettirmeyi tercih ettim açıkçası geleceğim ve hedeflerim için.
-
Önceden backend altyapınız var mıydı? Bide Embedded e okadar emek verdikten sonra backend e geçmek zor olmadı mı? -
Önceden çok az bir deneyimim vardı (NodeJs ile ufak bir mikroservis projesi) ama onun dışında yoktu. Embedded alanında yaklaşık toplam 2 senelik tecrübem vardı (okulda proje + staj + iş) o yüzden çok büyük bir kayıp yaşadığımı düşünmüyorum.
-
Bilgisayar mühendisliği için yeni mezun olucam. 11k lık bir teklif aldım başlangıç için nasıldır sizce?
-
Tam ortalarda bir maaş. Ne üzer ne de çok çok iyi denebilir.
-
nerden mezun -
nerden mezunsun hangi bçlüm -
backend developerlar gerçekten çok iyi maaş alıyorlar. ekşi'de bir senior backend developer net 38 bin TL aldığını söylemişti şehir olarak sakarya'da bir de. maaşları iş imkanlarını görünce ben de bir embeddedcı olarak fena imreniyorum. hem hayvani zorlukta olan elektrik elektronik mühendisliğini bitirdim, saçlarımın yarısı döküldü. hem maaş olarak da bir backendciyi hiçbir zaman geçeceğimi düşünmüyorum. hem embedded zor bir alan. en azından mühendislik yapıyoruz diye kendimizi avutuyoruz
mis gibi bilgisayar müh. oku, saçların yerinde kalsın. backendcı ol, b*k gibi para kazan. olay budur.. gençlere tavsiyem ee okup hayatınızı bok etmeyin.
-
Hocam VHDL yazmıyorsanız bence geçmeniz çok sorun olmaz. Spring veya ASP.NET gibi web frameworklerine bakabilirsiniz.
Burada önemli olan bence ne kadar programlamaya hakim olduğunuz. Webi zaten öğrenirsiniz, önemli olan sorunları çözebilmek.
-
Saçma sapan özel bir üniversite hocam, okulda bir şey öğrenmedim zaten ilgim çok önceden vardı sadece diploma için gittim. Bölüm bilgisayar mühendisliği, bu yüzden Embedded alanında çalışıyordum ama Computer Science daha mantıklı bu zamanda.
-
Sözlerinize sonuna kadar katılıyorum hocam, ben de üstüne Bilgisayar Mühendisliği değil Bilgisayar Bilimleri (Computer Science) okumalarını tavsiye ediyorum. Türkiye'de bu ayrım ne kadar var hatırlayamıyorum tercih yapalı epey oldu ancak şu an design patterns, algorithms falan çalışmaktan ciğerim soldu benim de. Üniversite'de bu eksiği kapatmış olsaydım çok daha iyi olurdu, meslek hayatımda kod yazmanın hiç bir manası olmadığını öğrendim, aksine design tarafı daha önemli.
C/C++ deneyiminizin üstünde Android bilginiz de biraz varsa benim şirkete referans olabilirim Hollanda'da özel mesaj atabilirsiniz ilginiz varsa daha detay verebilirim.
-
Açıkçası konuyu çok faydalı ve bilinçlendirici buldum.
Ben Makine mühendisi olarak, iş hayatıma çok avantajlı başladım. Ailemin kurmuş olduğu şirketi devraldım, avantajın yanı sıra aşırı borçlu ve sürdürülemeyecek bir yapısı vardı. O dönem riskli fakat daha sürdürülebilir bir sistem üzerinde çalıştım, günün sonunda kardeşimin de bana dahil olmasıyla güzel bir yapı kurduk sürdürüyoruz.
Bunu şu sebeple anlatıyorum; ülkemizde her dalda mühendis güzel fikirlerle kendi işini kurabilir. Sadece fikirleri doğrultusunda uygulamalı çözümler bulacağı işlerde çalışsınlar, kısa sürede kendi ayakları üzerinde durup hayal ettikleri maaşların çok üzerinde kazançlar sağlamaya başlarlar. Elbette herkes kendi işini kursun demiyorum, bazen bir firma altında çalışmak daha konforlu ve maddi anlamda daha az riskler barındırır.
Özellikle üniversite dönemlerinde yapılan stajlar bu minvalde olmalı, kesinlikle ileride bende bu işi kurabilirim diyeceğiniz sektörlere kafanızı sokmaya çalışın. İş dünyasına baktığınızda her musluk kapılmış iş imkanları/iş kurma durumları sınırlı diye düşünmeyin. Ülkemiz inanılmaz açıklar var, sadece kalifiye kadrolar sınırlı olduğu için herkes kendi güvenli bölgesinde takılıyor. Biraz risk alacak herkes bir şekilde piyasaya tutunur.
Ülkemizde mühendislerin aktif olacağı çoğu işin sektörün başında mühendis kökenli olmayan insanlar var, mühendislerin gözü kapalı yürüteceği işleri sadece tecrübesi olduğu için yapanlar ve başarılı olanlar var.
Naçizane tavsiyem, bir yerlerde çalışmak kadar bağımsız olmak, kendi işinizi kurmakta önemli getiriler sağlar.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X