Şimdi Ara

Haksız rekabet nedir ? Booking.com neden kapandı ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
1.650
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Haksız rekabetin ne olduğunu az çok tahmin edebiliyorum fakat booking.com neden kapatıldı anlamadım en ucuz tatil fiyatlarını buluyordu

Hala bir çok fiyat karşılaştıran siteler var onlara neden bir şey olmadı bu işin ince ayrıntısı nedir ?

Teşekkürler

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• bir otel yöneticisi olarak cevap vereyim.
    öncelikle booking.com hollanda merkezli bir firma ve türkiyede sadece temsilciliği var. dolayısı ile vergi ödemiyor. bu ülkede para kazanıyor ama otellere yapılan rezervasyonların karşılığı olan komisyonlar yurtdışına yatırılıyor ve vergisi ödenmiyor.
    ikincisi vergi yükümlülüğü olmadığı için her hangi bir mali ve hukuki sorumluluğu yok. kanunları kuralları istediği gibi esnetiyor. üçüncüsü otelleri yüksek komisyon oranları ile köşeye sıkıştırıyor. ben %20 komisyon ödüyorum. isterseniz booking.com un size özel sunduğu extranet üzerinden bu oran düşürülüyor ama bu sefer görünürlüğünüz azalıyor ve sıralamada geriye düşüyorsunuz.
    dördüncüsü otellere en düşük fiyatı bana vereceksin baskısı yapılıyor. gerçi burada tüm online siteler aynısını istiyor. bizde hepsine aynı fiyatı veriyoruz. buna sesleri çıkmıyor.
    işin siyasi boyutu ise zaten booking.com un hollanda firması olması.

• cevap basit ucuza bulma daha çok sıcak para dönsün piyasada
  • booking.com a alternatif bir site varmı Türkiyede yok,hangi ülkeden olurlarsa olsunlar adamlar işi biliyor çalışıyorlar,

bizimkiler anca boş boş konuşuyor ve şimdi kazıklayın bakalım vatandaşı kazıklayabildiginiz kadar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TRaKYaLiWeBMaSTeR -- 31 Mart 2017; 20:59:10 >
  • Arkadaşlar Booking.com'un kapatılması tamamen tüketicinin ve sektörün aleyhine bir karardır. Bu sebeple İtiraz ediyoruz. Evet BTK kapatmamıştır fakat sonuç itibariyle site ilgili mahkemenin kararına uyarak faaliyetlerini kendisi durdurmuştur. Çok talihsiz bir karardır. Eski kafalı bazı acentelerin rekabet edemiyoruz, yok aç kalıcaz vb. ağlamaları sonucunda TÜRSAB'ın da malesef kendi turizmine darbe vuracak bir eyleme girişmesi sonucu bu üzücü karar verilmiştir. Bu sebeple, bu saçmalığa karşı bir imza kampanyası başlattık change org da. İmza kampanyasına siz de destek verin.

Kampanyayı imzalamak için:

https://www.change.org/p/t%C3%BCkoder-t%C3%BCketicinin-yarar%C4%B1na-olan-booking-com-un-kapat%C4%B1lmas%C4%B1na-itiraz-ediyoruz?recruiter=194089986&utm_source=share_petition&utm_medium=copylink

• quote:

Orijinalden alıntı: cdx96

bir otel yöneticisi olarak cevap vereyim.
    öncelikle booking.com hollanda merkezli bir firma ve türkiyede sadece temsilciliği var. dolayısı ile vergi ödemiyor. bu ülkede para kazanıyor ama otellere yapılan rezervasyonların karşılığı olan komisyonlar yurtdışına yatırılıyor ve vergisi ödenmiyor.
    ikincisi vergi yükümlülüğü olmadığı için her hangi bir mali ve hukuki sorumluluğu yok. kanunları kuralları istediği gibi esnetiyor. üçüncüsü otelleri yüksek komisyon oranları ile köşeye sıkıştırıyor. ben %20 komisyon ödüyorum. isterseniz booking.com un size özel sunduğu extranet üzerinden bu oran düşürülüyor ama bu sefer görünürlüğünüz azalıyor ve sıralamada geriye düşüyorsunuz.
    dördüncüsü otellere en düşük fiyatı bana vereceksin baskısı yapılıyor. gerçi burada tüm online siteler aynısını istiyor. bizde hepsine aynı fiyatı veriyoruz. buna sesleri çıkmıyor.

Ben acentalardan fiyat aldıktan sonra oteli arıyorum genellikle. Otele açık açık söylüyorum bana şu acenta bu fiyatı verdi sen ne öneriyorsun durduk yere ona komisyon vereceğine benimle anlaş diye.

Bir fiyatta anlaşıyoruz ve odayı tutuyorum.

Size böyle gelen müşteriler oluyor mu ?

• quote:

Anlattıklarınıza bakılırsa alınan karar da doğruluk payı var. Gerçi ben olayın tamamen Hollanda kökenli olmasından kaynaklı olduğunu düşünüyorum.

Şimdi bu kararı alanların birçok dilde desteklenen benzer bir site bulup hem sizi hem de turistin işine yarayacak şekilde bir site oluşturmak. Yurtiçinde bu site geçerli olur ama yurtdışından gelen turist için kapsayıcı olur mu bilmem..

• Haksız rekabet şudur.
    booking.com otellerle anlaşır.
    anlaşma kapsamında otellere der ki;
    ''odaları benden başka hiç bir yerde benden daha ucuza satamazsın (otellerin kendi kapısına gelen müşteri de dahil)''
    yani trivago o otelin odalarını booking den daha ucuza verirse bookingle anlaşması iptal olur otelin.
    booking de bu şekilde gücünü kullanarak en ucuz fiyat garantisi verir. siz de zannedersiniz ki bookingle en ucuz fiyatı buluyorum. nah buluyorsun. bookinkg olmasa çok daha ucuza bulursun o odayı.
    rekabetin haksız kısmı burasıdır.
    tabii ki bunun yaptırımı tamamen kapatmak olmamalıydı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dgo_cr7 -- 2 Nisan 2017; 1:55:17 >
  • Üye olmak zorunda mısın ki booking.com'a,nasıl seni sıkıştırıyor anlamadım? Uymuyorsa şartları sen de üye olmazsın.Eskiden booking mi vardı?

Sonuçta bu bir internet sitesi belli bir ücret karşılığı herkes kurabilir,bu kadar kolay birşey olsa sanırım herkes girer,rakibi olurdu.Demek ki o kadar da kolay değil,size göre yüksek gelen komisyon belki de normal.

Vergi kısmı da booking'i bağlamaz ki devleti bağlar.Sen bunun ile alakalı bir vergi sistemi kurmadıktan sonra firma sana niye vergi ödesin? Bunu devlet ayarlayacak.

Ama şu da var,online firmalara genelde gelişmiş devletler vergi uygulamaz.Yani bugün bir Amerikan vatandaşı ebay üzerinden istediği ülkeden ürün alır,bu ürün Almanya'dan geliyor vergi alayım demez.Diyebilirsin ama devlet arasında mütekabiliyet denilen olay vardır,yani sen bugün alırsan yarın senin de internet şirketinden o devlet alır.Böyle hükümet devam ederse biz yurtdışına internet üzerinden asla ürün satamayız.Onlarda bize yasak koyarlar ki bizim satmaya ihtiyacımız var,onların değil esas.

• quote:

Orijinalden alıntı: dgo_cr7

Haksız rekabet şudur.
    booking.com otellerle anlaşır.
    anlaşma kapsamında otellere der ki;
    ''odaları benden başka hiç bir yerde benden daha ucuza satamazsın (otellerin kendi kapısına gelen müşteri de dahil)''
    yani trivago o otelin odalarını booking den daha ucuza verirse bookingle anlaşması iptal olur otelin.
    booking de bu şekilde gücünü kullanarak en ucuz fiyat garantisi verir. siz de zannedersiniz ki bookingle en ucuz fiyatı buluyorum. nah buluyorsun. bookinkg olmasa çok daha ucuza bulursun o odayı.
    rekabetin haksız kısmı burasıdır.
    tabii ki bunun yaptırımı tamamen kapatmak olmamalıydı.

Bunu acentalar yapıyor zaten,niye yıllardır turist 50 $ yerliye 300$ muhabbeti dolanıyor. Acenta oteli kapatıyor,diyor ki ben oda başı şu kadar ücretten şu kadar ay alıyorum kapatıyorum oteli.Müşteri gelmiş gelmemiş bu benim sorunum.Ama sen kapına gelen kişiye,sitende şu fiyattan aşağı veremezsin,verirsen ve yakalarsam yaptırım uygularım.Tabi iş bu kadar ile bitmiyor,çok daha ayrıntısı var.

Şimdi yapılmak istenen yerli turist içinde bu,yabancı kalmadı şimdi yerliyi acentalara mahkum etmeye çalışıyorlar.Booking gibi site olmasa küçük otelleri nereden bulacaksın? Bulamayacaksın tabi kapı kapı gezilmez,küçük otelleri de acentalar kabul etmez,bunlar birsüre sonra kapanacak,büyük balık küçük balık olayına dönecek olay.

• cdx96 kullanıcısına yanıt
    yav he heee .... yerli turistle yabancıya yapılan muamaleyide anlat bi fiyatlarıda anlat...

yabancı euro maaş alırken bu ulkede euro olmus 4 lira... yerlı asgarı ucret kac lıra ve yerlıden kac lıra otel ucretı ıstenıyo yabancıdan kac ıstenıyo onuda yazz ..

halk ucuza otelden felan faydalanmasında nolursa olsun
  • evet oldukça fazla ama bu bence doğru değil. siz münferit bir müşteri olduğunuz için çok sorun değil ama şirketlerde aynısını yapmaya başladı. acenteden her türlü hizmeti alıp para ödemek istemiyorlat. acenteye ben komisyonlu fiyat veriyorum. acentede aynı fiyatı şirkete veriyor. sonra şirket beni arayıp komisyonu düş bana ucuza ver diyor. buda acenteyi bitiriyor. ben bu tip durumlara direnç gösterip kabul etmiyorum ama işleri iiyi olmadığı için bu tekliflere evet demeye mecbur kalan çok otel var malesef.

tabi burada benden net fiyat alıp üzerine fahiş komisyon koyup satan ve hiç bir şey yapmadan nerdeyse benden çok kazanan yada kazanmaya çalışan acentelerde yokmu var tabiki.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • dgo_cr7 kullanıcısına yanıt
    türk halkı için demokrasilerde çare tükenmez. vpn tarzı programlar kullanarak booking.com a girip rezervasyon yapmaya başladılar bile

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

türk halkı için demokrasilerde çare tükenmez. vpn tarzı programlar kullanarak booking.com a girip rezervasyon yapmaya başladılar bile

Bu mesela vpnle yasaklı sitelere girmek gibi bir durum değil.
    Ticari bir konu. rahatlıkla engellenebilir.
  • tenekekutu kullanıcısına yanıt
    Aynen katılıyorum, tüketiciyi ilgilendirmez vergisi algısı, otelleri sıkıştırıp sıkıştırmaması. Vatandaşa ucuz hizmet lazım. Oteller işine gelmiyorsa üye olmasınlar.
  • quote:

Orijinalden alıntı: BOLDVIPER

yav he heee .... yerli turistle yabancıya yapılan muamaleyide anlat bi fiyatlarıda anlat...

yabancı euro maaş alırken bu ulkede euro olmus 4 lira... yerlı asgarı ucret kac lıra ve yerlıden kac lıra otel ucretı ıstenıyo yabancıdan kac ıstenıyo onuda yazz ..

halk ucuza otelden felan faydalanmasında nolursa olsun

buna cevap gelmez
  • Biride çıkıp Türkiye'de kursa ya böyle bir sistem.. Madem kapatmasını bliyorlar altarnetif bir şey sunsunlar halka.. Wikipidiea kapandı bu kapandı sonumuz hayırlısı....
  • quote:

Vergi vermeme gibi bir durum bu tarz büyük şirketlerde imkansız değil mi?Bu tarz kurumsal firmaların Maliye Bakanlığından ve Bankaların dikkatinden kaçabilmesi çok zor. Üstelik vergi vermemesi demek faaliyetlerini devam ettirebildiği sürece sürekli olarak vergi cezası ödemesi demek. Bu adamların kendilerine zoru mu ki var?

Fiyatları booking.com güçlü ortaklıkları sayesinde düşürebildiğinden bu sanırsam hem turizm işletmelerini hem de bu iş dinamiğinde mesleğinden olan acentaları sinir etti.

Türkiye'deki bu uygulamanın yürürlüğe girmesinde etkili olan ticari turizm acentalarının dünya çapında tarafsız mahkemelerde umarım bir gün yargılandığını görürüz.

Bunun Intel'in, Amd'nin, Microsoft'un, Facebook'un tekelci hamlelerinden bir farkı yok. Gerçi sözde liberal Birleşik Devletler bile x64 lisansında Intel ve Amd'nin tekelcilik yapmasına izin veriyorken neyin yargılanması, neyin serbest piyasası.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.