Şimdi Ara

Hard Diskimdeki Sinir Bozucu Kasılma

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
427
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

AMD Fx-4100
    Gigabyte 990FXA-UD3
    G.Skill 4 GB 1600
    MSI 560 TI Twin Frozr II
    Thermaltake TR2 RX 750 W
    Thermaltake Element G

Arkadaşlar bu sisteme taktığım Western Digital 500 GB Sata II diskimde performans sorunu yaşıyorum. Anakartımın versiyonu 1.0 ve F5 bios yükledim. Bios update öncesi de aynı problem vardı zaten. Neyse, sürekli olarak olmasa da herhangi bir programı açmaya kalktığımda veya bir işlem yaptırırken hard diskten inanılmaz sesler gelmeye başlıyor ve kasılmalar yaşıyorum. Bu hard diski Türkiye'deki pc'mde sorunsuz kullanıyordum. Bu yüzden anakarttan da şüphelenmiyor değilim. Kontrolcüsü marvell ve bu kontrolcü hakkında iyi şeyler duymadığımı hatırlıyorum. AHCI modda windows 7 x64 kurulu bu arada. Ayrıca sistemi yeni kurduğum için virüs ihtimalini hesaba katmıyorum. Sizce bu problemin kaynağı ne olabilir? Biostan herhangi bir ayar mı yapmam gerekiyor ya da yakın zamanda hard diski elime mi alacağım?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Icore -- 25 Aralık 2011; 4:40:51 >

• Fikri olan yok mu?
  • kopyalama hızın felan nasıl mesela 1gb lık bi dosya felan kopyalayıp bi ayrıntılardan bak 50-60 mb ın altında ise sıkıntı vardır. gerçi çok parçalı bazı şeylerde yavaş kopyalanıyor 30 40 a düşüyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: multeci

kopyalama hızın felan nasıl mesela 1gb lık bi dosya felan kopyalayıp bi ayrıntılardan bak 50-60 mb ın altında ise sıkıntı vardır. gerçi çok parçalı bazı şeylerde yavaş kopyalanıyor 30 40 a düşüyor.

Kopyalama denediğimde hız zaten 50'nin altında ve yavaş yavaş düşüyor ve resmen hard diskin içinde ne oluyor ne bitiyor duyuyorum. Diyelim ki speccy'i açıyorum bilgileri okurken neredeyse 10 dakika takılıyor ve makina bir daha da toparlayamıyor, programı kapatabilmeme rağmen aralıksız ses geliyor diskten. Sanırım bu hard disk sizlere ömür. Diğer pc'mde böyle bir problemi yoktu acaba uçakla gelirken darbe falan mı aldı anlamıyorum ki. Hard disk fiyatları yüksek diye kendi diskimizi getirttik şimdi elimizdekinden de olduk...
  • hemen diskten ümidi kesme. bi pc de benzer bi sorunla karşılaşmıştım fazla bişey denemedim zaten format atacağım için. 2-3mb ile kopyalama yapıyordu ve ses+ısı oluyordu. formattan sonra normale dönmüştü. kontrolcü driver ında sorun olabilir ahci modu yanlış olabilir biraz kurcala ve anakartında ahci modlarını araştır bence belli olmaz belki bi yerde bi yanlış vardır.
  • Ben de kontrolcüden şüpheleniyorum fakat problem kontrolcüdeyse ortada daha mühim bir problem var demektir. Çünkü hard diskimi arkadaşım sağolsun baya güzel paketlemiş ve göndermişti bu kadar kasılma anormal ki s.m.a.r.t'tan falan da ses seda yok. Bios'u kurcaladığımda her şeyin olması gerektiği gibi olduğunu gördüm. Aklıma başka bir şey gelmiyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Icore
    Diğer pc'mde böyle bir problemi yoktu acaba uçakla gelirken darbe falan mı aldı anlamıyorum ki.

HD Tune ile Health bölümünden tam ekran SMART değerlerini koyabilirseniz görünen bir sorunu varsa belki anlayabiliriz.

Ek: Önce bir ekran görüntüsünü kaydedin, sonra Quick seçili olmadan tam hata taraması yapın ve tekrar Health'den SMART görüntüsü alın.
    Tarama sırasında diskin her sektörünü kontrol edeceğinden sorunu bulabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mselcuks -- 26 Aralık 2011; 15:13:42 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Oyun oynarken hdd kapanma problemi
    12 yıl önce açıldı
    PC Kasma ve Yavaşlama Sorunu
    2 hafta önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Diskte sorun var evet :( 4 senedir çatır çatır çalışan disk hdd fiyatları uçunca bozuluyor. Böyle zamanlamanın...

• Sarı olan yer kablo hatasından kaynaklanır, ciddi bir şey sayılmaz.
    Ama en yukarıda Raw Read Error Rate'de Data'da 1 var, sorun olduğunda binli onbinli sayılara ulaşır, ama sağlam diskde de (WD ve Samsung'larda) sıfırdır.
    Şu an başka bir hata değeri yok.

Dediğim gibi tam bir disk taraması yapın, o diskin her sektörünü denetleyeceğinden ortaya çıkmamış bir hata varsa çıkmasını sağlar. Taramadan sonra tekrar Health değerlerine göz atın.
    Data hanelerine bakılır, sorun işaret eden değerler Raw Read Error Rate, Reallocated Sectors Count, Spin Retry Count ve Current Pending Sector. Bunlarda değerler sıfırdan yükselirse ve kullandıkça çoğalırsa disk arızalıdır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Icore

Diskte sorun var evet :( 4 senedir çatır çatır çalışan disk hdd fiyatları uçunca bozuluyor. Böyle zamanlamanın...

Biraz araştırdım ve gördüğüm kadarıyla sorun diskten kaynaklanmıyor. Az önce IDE modda açtım windows'u ve şu an rahat. Bu hard diskten ziyade kontrolcüden kaynaklanıyor sanırım, ne yapmam gerekiyor bilmiyorum şu an. Anakart konusunda pişmanlık hakim olmaya başladı. 127 dolarlık Asus M5A99X EVO yerine 150 dolar bayılıp Gigabyte 990FXA-UD3 satın aldım. Asus'un kontrolcüsü JMicron görünüyor. Benim anakartın revizyon 1.2'sinde de Marvell yerine Jmicron kullanılmış.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.