Selam, elimde 1 TB'a yakın boyutta hatıra değeri olan video ve fotoğraflar var. Bunları harici bir harddisk alıp saklamak istiyorum. Sürekli kullanmayacağım, ayda yılda bir kez çıkartır bakar geri kaldırırım. Sizce bu tarz bir kullanım senaryosuyla 2 TB boyutundaki bir harici HDD kaç yıl dayanır? Ve güvenilirlik açısından önerdiğiniz bir ürün var mı? |
Harici Disk Ne Kadar Dayanır?
-
-
Elektronik şans işi sadece arşiv için kullandığım bir disk vardı. Smart verileri vs düzgündü ilk aldığımda testlerini yapmıştım. Az kullanıldı darbeye, sarsıntıya maruz kalmadı ama bir gün küt diye gitti kafa vuruyor ve hiç açılmıyordu. Mekanikten ziyade ssd ye saklayın derim. Ama dediğim gibi şans işi başka diskler senelerce çalışıp hiç hata vermeyebilir.
-
3 ila 5 yıl ömür biçilir ama teoride 10 yila kadar dayanabilir.
Onemli olan verilerin Birden fazla yedek tutulması lazim ve bulut depolama sart. Bütün yumurta tek sepette taşınmaz.
Mekanik disklerde plakaya zarar gelmediği sürece verilerin kurtarılması mümkün iken ssd de bu şans cok cok az önemli hic bir veri ssd ye emanet edilmez.
Ssdler elektriksel bozulmalara daha dayanıksız. 1 aylık ssdler bile marka farketmeksizin bozulabilir.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nerd Miner -- 11 Temmuz 2021; 15:7:43 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
HDD mekanik anlamda ne kadar az kullanılırsa o kadar dayanır. Sizin senaryonuzda o disk'in kafa, motor veya benzeri sorunları yaşama ihtimali çok düşüktür ancak HDD'ler verileri manyetiklenme mantığıyla saklarlar ve disk plakalarında zamanla manyetik alan bozulmaları oluşur bu da HDD'lerin verileri 60-70 yıla kadar koruyabileceği anlamına gelir. HDD bozulsa bile veriler disk plakalarında yıllarca dayanabilir ve veri kurtarmak mümkün olabilir. SSD'lerde böyle birşey mümkün değildir çok daha kısa sürede veri kayıpları yaşarlar.
-
dostum hdd'lerin mtbf süreleri yoktur üretici sitesinde hiç denk gelmedim ama ssd'ler de var misal
hdd tamamen şans işi bir alırsın uzun uzun yıllar kullanırsın hiç sıkıntı çıkarmaz, başka bir şey alırsın bir ay sonra belki bir yıl sonra ya okuyucu kafası atar, ya board'u bozulur vs. vs.
çok önemli verileriniz varsa bunları yedekleyerek ilerlemeniz lazım
-
HDD'lerde MTBF vardır AFR olarak da adlandırılır.
-
ssd yandı birdaha ger dönüşü olmadı. yanlışlıkla hdd sildim program la yüzde 90 geri geldi. benim bir hdd var 10 yıldır nadiren kullanırım içinde fograflar var sağlam duruyor. ama şu bir gerçek biraz şans işi. ama hdd bozulması biraz daha zor gibi bu arada ben her zaman en kaliteli diski seçerim yanan ssd toshiba pro idi misal. samsung hdd al ama 2 yedek olsun verilerin çok önemliyse. segate harici disk aldım içinden samsun hdd çıktı. wd blue ssd aldım her yerinde sundisk yazıyor. marka seçsek de gerçi ne olduğu belli değil. usb lexar aldım ilk o yandı. kingston da çabuk yandı. toshiba vardı oda yandı. sundisk yanmadı misal onu daha bozamadım. ben o yuzden 3tane kopya taşırım. 2kere önemliveri kaybettim açıtıyor.
-
Fotoğraf arşivi için google drive kullanıyorum, hdd elbet bozulacak riske atmaya değmez. Elinizdeki veri çok değilse google drive daha doğru olur. Aylık 5 küsür TL'ye 100 gb alan kiraladım, fotoğraflarımı ve benim içim önemli olan belgeleri driveda kayıtlı, ayrıca şifrelerimi de orada tutuyorum. 2 tb yılda 290 TL arızalanma riski olmadan kafan rahat olur.
-
Google Drive'da saklamaya karar verdim arkadaşlar. HDD bozuldu, bozulacak veya kaybolacak diye strese girmem en azından. Verdiğiniz kıymetli bilgiler için teşekkürler.
-
2012 de aldığım hdd hala çalışıyor.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
quote:
Orijinalden alıntı: subzer042Google Drive'da saklamaya karar verdim arkadaşlar. HDD bozuldu, bozulacak veya kaybolacak diye strese girmem en azından. Verdiğiniz kıymetli bilgiler için teşekkürler.
En iyisi diyebilirim ama 3 saklama yöntemi kullanmanın tavsiye ederim.
HDD > CD > bulut
Bunlardan en dayanıklısı CD desem yeridir.
-
Bence viyana kapılarına kadar gider.
-
İki tane harici 1 tb harddiskim var. Bende yenilemek istiyorum veri kaybindan kacinmak için. Nerden baksan 8 yıldır kullaniyorum ve sorun yok şükür. Diğerini hirpalamaya basladim ama oyun oynuyorum harici diskten o da yoruyor. Ssd vardi. Guvendik ettik allahtan 120 gblikti. İçine oyun atarken tak dedi gitti 3 sene dayanmadi yani şuan ssd plastik parçası olarak duruyor.hdd candır ama güzel kullanırsan
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
CD'ler normal ısı koşullarında 100 yıla kadar, Bluray disk'ler 200 yıla kadar dayanabilirler. En güvenilir veri saklama biçimi cloud storage tabir edilen bulut depolamadır çünkü aynı veri 3 farklı merkezdeki 3 farklı disk'e yazılır ve depolamada kullanılan disk'ler sürekli hatalara karşı kontrol edilerek zamanla yenilenir. Backblaze gibi bazı siteler tek HDD disk'de veri tutarlar o yüzden cloud storage hizmeti alacak olanlar bunu araştırmalı. Uzun süreli yedekleme için cold storage tabir edilen ve dosyalara anlık erişim olmayan depolama hizmetleri kullanılırsa daha ucuza gelir.
-
WD My Passport Ultra 2Tb usb 3.0 diskini uzun yıllardır kullanıyorum 5 yıl+ olmuştur sorunsuz hala.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X