Şimdi Ara

Havya Önerisi (YARDIM!)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
85
Cevap
2
Favori
38.876
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Ben elektronik işlerinde yeniyim, hobi amaçlı. Daha çok ledlerle, bakır plakete devre elemanları lehimlemek ve ufak kabloları lehimlemek için başlangıç seviyesi bi havya arıyorum. Geçenlerde 5 tl ye tahta saplı 40W lık bi kalem havya aldım 3.günde çalışmamaya başladı.
    Şimdi yeni bi havya arıyorum iyi bişey olsun, bu dediklerimi yapabiliyim şimdilik başka bişey istemiyorum. Nette gezinirken bunları buldum sizce uygun mudur, bana yeterli olurmu? ve hangisi daha iyi ?

ERSA 0330KD 30W
    Black Decker Ci500 20W

• Hocam solomon marka 30W havyalar işini görür. Eğer seramik rezistanslı olursa çabuk ısınma açısından daha iyi olur. 10-20 tl arası satılıyor. İşini görür.
  • Biraz pahalı ama weller TCP-50W
    http://goktanelektrik.com/WellerHavyaCesitleri.htm
    1 tanede PTK8 yedek uç ile alırsanız sizi en az 10 sene götürür.
    Daha uygun fiyatlı olsun derseniz ersanın 50W lık bir havyasına bakın. Ersanıın yedek ucları biraz pahalı diye hatırlıyorum. Wellerin yedek uçlerı 4-5euro gibi seviyelerde.

www.tanielektrik.com
    TANI ELEKTRİK YALITIM İZOLASYON VE OTOMOSYON MALZEMELERİ
    http://www.tanielektrik.com/WellerErsaHavya.htm

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi merakliturk -- 29 Kasım 2010; 19:50:53 >

• quote:

Orijinalden alıntı: maytere

Hocam solomon marka 30W havyalar işini görür. Eğer seramik rezistanslı olursa çabuk ısınma açısından daha iyi olur. 10-20 tl arası satılıyor. İşini görür.

Valla üstad saolasın bilgi için..birde Proskit marka olanları var yine bu fiyatlara..ama açıkçası şu tahta saplı havya macerasından sonra çekindim bu markalardan...ama sorun olmaz diyorsanız tabiki fiyat olarakda daha uygun...kararsız kaldım.
  • quote:

Orijinalden alıntı: merakliturk

Biraz pahalı ama weller TCP-50W
    http://goktanelektrik.com/WellerHavyaCesitleri.htm
    1 tanede PTK8 yedek uç ile alırsanız sizi en az 10 sene götürür.
    Daha uygun fiyatlı olsun derseniz ersanın 50W lık bir havyasına bakın. Ersanıın yedek ucları biraz pahalı diye hatırlıyorum. Wellerin yedek uçlerı 4-5euro gibi seviyelerde.

www.tanielektrik.com
    TANI ELEKTRİK YALITIM İZOLASYON VE OTOMOSYON MALZEMELERİ
    http://www.tanielektrik.com/WellerErsaHavya.htm

Sağolun dediginize baktım ama biraz pahalı kaçıyor bana. Maksimum 70-75 tl verebilirim.. Peki Ersa 50W lık değilde benim ilk mesajımda yazdıgım 30W lık olan model için ne diyorsunuz ?

• weller'in 15wattlık modeline sahibim.büyük parçaları lehimlemek uzun sürebiliyor ama normal elemanları filan lehimlerken çok rahat.40tl civarı bi fiyatı olması lazım.öneririm
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    SMD tamir için havya önerisi
    12 yıl önce açıldı
    Mikrofon Tavsiyesi (YARDIM)
    10 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: SounD_
    Sağolun dediginize baktım ama biraz pahalı kaçıyor bana. Maksimum 70-75 tl verebilirim.. Peki Ersa 50W lık değilde benim ilk mesajımda yazdıgım 30W lık olan model için ne diyorsunuz ?

Ne alırsanız alın 50W olsun. Sonra bazı yüzeyleri ısıtmakta zorlanırsınız.
  • tahta saplı kalem havya . kaliteli havya ucu , recine emdirilmiş bulaşık teli picli ısı kontrol
  • quote:

Orijinalden alıntı: why_living

tahta saplı kalem havya . kaliteli havya ucu , recine emdirilmiş bulaşık teli picli ısı kontrol

Hocam ben bu tahta saplıyı aldım ama sadece sapı kaldı elimde! 3. günde iptal oldu ısınmamaya başladı..Öyle uzun sürede kullanmadım...Tabi sorun bende de olabilir acemiyiz sonuçta.

quote:

Orijinalden alıntı: merakliturk
    Ne alırsanız alın 50W olsun. Sonra bazı yüzeyleri ısıtmakta zorlanırsınız.

Şimdi iyice kafam karıştı..Birçok yerde 30-40W üzeri elektronik devreler,ledler vs. için fazladır gibisinden yazılar var..Tabi bende bildigimden değil, öğrenmeye çalışıyorum yanlış anlaşılmasın..

• Bir de böyle analog ısı ayarlı ama yine çin malı birşey var...
  •  Havya Önerisi (YARDIM!)

al bi tane ömür boyu kullan. fiyatı mı,

100 tl

tahtakale tomruk sokak baran elektronik..
  • Bu son 2 mesajdaki çin malları işine yaramaz.
    Weller ersa gibi bir şey al, 50W olması gerekiyor. 100-200 Pinli tqfp paketli çipleri bile bununla lehimleyebiliyorum. Önemli olan nasıl lehim yapılacağını bilmek. Lehim yapmak zor değildir ama eğitildikten sonra. Youtube da biraz video izleyin yararlı olur.
  • bunada kusur bulmassınız herhalde...

Havya Önerisi (YARDIM!)
  • Benim lafım çin malına. Evet ucuzlar, ama ucuz olmalarının kıymeti yok. Havyada önemli olan uçtur. Havyanın ucu her zaman eskir. Kullanıma baglı olarak belli periyotlarda değiştirmek gerekir. Donanım olarak belki idare edecek olsa bile doğru düzgün ucu varmıdır ben bilmiyorum . Çin malı havya satanlar yedek uç konusunda hiç bir söz etmemektedir.
    Sıcak hava ihtiyacımda çin malı bir tane satın aldım gg den . Ancak havya için 2 tane tcp50 kullanıyorum. Isı ayarlı olsa daha iyi olurdu ama çok fazla pahalıya çıkıyor. Ersada kullandım 1.5 sene kadar. Isı ayarlı bri set vardı birde lehim sökmek için havalı pompa. Havalı pompanın lehimi ısıtıp ceken parçası zırt pırt lehimden kapanıyordu ve ucu degiştirmek zorunda kalıyorduk. Havya desen keza aynı. Uçları çok çabuk yıpranıyordu. PTK8 havya ucunu her gün kullanılan bir işletmede 6ay ile 12 arasında dayanacagına ben kefilim. Tabi bilinçsiz bir kullanıcı uca nasıl davranacağını bilmez ise çok kısa zamanda harcanabilir. Stajyer ögrencilerden biri uçlardan birini geldiği gün harcadı.

• üzgünüm ama sandığınız gibi kerametim tamamı uçta değil.. ki weller'in yukarıdaki çin malı istasyona göre ucu da var.. weller ST7.. aslında bunlardan önce size şunu sorayım; daha önce hiç jbc kullandınız mı?
  • şu yukardaki JBC ye benim bütçem el vermez...ben şimdilik daha basit bişey istiyorum...hem basit string led devreleri yapabilecegim hemde lehimleme işini geliştirebilecegim orta halli ama çok dandikte olmayan bi makina bakıyorum sadece...meraklıtürk arkadasım 50W olması lazım demeseydi ERSA s30 u alcaktım ama kafam karıştı...yanlış bişeyede para vermek istemiyorum...

quote:

Orijinalden alıntı: why_living

tahta saplı kalem havya . kaliteli havya ucu , recine emdirilmiş bulaşık teli picli ısı kontrol

bu picli ısı kontrolü biraz açabilir misiniz ?
  • pic ile triyak veya mosfet sürerek yapabilirsiniz . internette de mevcut . ete arkadaşımızın paylaştıgı bi proje var. direk ısı ölçmüyor ancak havyayı belli sürelerde çalıştırarak ısı kontrolü saglıyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: uzman_as
    üzgünüm ama sandığınız gibi kerametim tamamı uçta değil.. ki weller'in yukarıdaki çin malı istasyona göre ucu da var.. weller ST7.. aslında bunlardan önce size şunu sorayım; daha önce hiç jbc kullandınız mı?

jbc kullanmadım. wellerin benim önerdigim modelinde ısı ayarı ucun tipine göre havyanın içerisindeki rezistans tarafından otomatik yapılıyor. Havyanın rezistansı çok ufak bir ses çıkarıyor ısınmaya başladığında. Wellerin uçlarının başka havyalarda verimli çalışacağı pek makul bir fikir değil.

Güç meselesine gelince ısı kontrol edilmiyorsa bazı yüzeylerde zarar verici sonuçlara yol acabilir. Özellikle lehim yapmayı bilmeyen birisi uzun süre malzeme ayaklarında havyayı kullanırsa o malzeme yanabilir. Stajyer çocukların yaptıkları bazı devrelerde ortaya çıkan sorunlardan birisi mesela 1n4148 diyotların arızalanması oluyor. Dizgiden sonra arıza tahmin ettiğim bölgede ise diyotun saglamlıgını kontrol ettirip degiştirmelerini yaptırtıyorum. Gereğinden fazla padi düzgün lehimleyeceğim diye smd malzemeyi düzgün durduracagım diye çabalarken yakıveriyorlar diyotu.
    Güç konusunda 2. sorun ise gücün yetmeyeceği yüzeylerde oluyor. Yani çok geniş bir ground alanına baglı bir padi lehimlemek istendiğinde ısı yeterince yüksekde gelmiyorsa o bölgeyi ısıtmak lehimi düzgün yapmak tam bir işkence olabiliyor. 30W havya ile ısı yüksek degerlere ayarlanarak gelirse lehim cok az süre farkederekde yapılabilir.
    Bir yatırımı yaparken ilk düşünülmesi gereken bütçe meselesi. Bozulmasın ve uzun yıllar kullanayım diyorsanız düzgün bir alet almak gerek. Yok yılda 20-30 kere lazım oldukca kullanacagım deniyorsa daha uygun fiyatlı bir şey almak lazım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi merakliturk -- 30 Kasım 2010; 9:52:12 >

• Arkadaşım eğer havya istiyorsan Weller almanı öneririm. Özellikle wellerin TCP 24 denilen havyası çok uzun yıllar seni götürür. Benim çalıştığım yer Weller'in distribütörü benimle temasa geçersen seni bu konuda aydınlatır yardımcı olurum. Benden alıp almaman önemli değil önemli olan ciddi bir ürün sahibi olman. Benim Msn adresim : er_ipekci@hotmail.com
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.