Şimdi Ara

HDD? CPU? GPU? Donmalar hangisinden kaynaklanır?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
988
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    DELL xps m1530 modeli notebook kullanıyorum. 3 yıldan fazladır elimde.
    Son günlerde ekran donuyor ve herhangi bir işlem yapmıyor. Ctrl+alt+del yapsam da nafile. Ya fişi çekiyorum (pilsiz) ya da power düğmesine basılı tutarak kapatıyorum. Hemen arkasında açınca sorunsuz devam ediyor. Bir süre sonra gene aynı oluyor. Geçen donmada ekrandaki renklerin bir hoş olduğunu gördüm. Maviler kırmızıya, kırmızılar mora falan dönmüştü. Başka anormal bir şeyini görmedim.

Virüsten değil zira temiz format attım sorun yok.
    Kesin donanımsal diyorum. Ama sorun nerden çözemedim.

Harddisk mi, işlemci mi, ekran kartı mı yoksa anakart mı? Niye donar kalır bu ekran? Ekran kartı kafamı kurcalıyor.
    Isınınca desem, ısı değerleri normal. İşlemci 45-50 civarı, ekran kartı 60-70 derece civarı. HDD 45-50civarı.
    Eskiden oyun oynar bu değerlerin üstünde rakamlar görürdüm bir şey olmazdı.
    Acaba termal macun ömrünü mü tamamladı.

Nasıl çözüm üretebilirim? Değerli yorumlarını bekliyorum. Şimdiden herkese teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi metin07 -- 4 Mayıs 2012; 14:18:25 >

• test ederek en mantıklı yol .. ekran kartı sorunu gıbı duruyor anladıgım kadarıyla ..

ekran kartı

http://www.chip.com.tr/konu/pc-niz-icin-zorlu-testler-ekran-karti-testleri_22374_6.html

hdd

http://www.renkliweb.com/yazilim/hd-tune-ile-harddisk-testi-yapma-resimli-anlatim.html

ram

http://www.ozmena.com/hardware/ram-ariza-testi-gt-memtest-adim-adim-resimli-anlatim-134599.html

işlemci

http://www.maxihayat.net/tag/islemci-test-programi

ısı degerlerı ...speed fan aidata 64 core temp real temp ...en az ıkısıyle (anormal yada farklı verıler olabılr )

sıstem bılgılerı everest ..

• tv veya monitöre takma şansın varmı hdmi çıkışı varsa hdmi vga ise vga kabloyla bağlayın tv ekranında da aynı sıkıntılar olursa ekran kartında sorun var demektir.en iyi böyle anlarsın.sürcüyü güncelleyecek kadar fırsat verse sana iyi olurdu kaldıki işlemci sıcaklıkların normalken ekran kartı anormal 60 küsürlerde ekran kartı işlemciyi geçemez anormal olmadığı sürece.
  • Donma sorunu büyük olasılık ısıdan bence, açıp temizliyor musunuz laptop ı?
  • quote:

Orijinalden alıntı: vercenik53

tv veya monitöre takma şansın varmı hdmi çıkışı varsa hdmi vga ise vga kabloyla bağlayın tv ekranında da aynı sıkıntılar olursa ekran kartında sorun var demektir.en iyi böyle anlarsın.sürcüyü güncelleyecek kadar fırsat verse sana iyi olurdu kaldıki işlemci sıcaklıkların normalken ekran kartı anormal 60 küsürlerde ekran kartı işlemciyi geçemez anormal olmadığı sürece.

Sürücü güncelleyecek kadar imkan veriyor. Bazen 1 saat bazen daha az ya da daha fazla kullanabiliyorum. Stabil bir süre yok.
    Hdmi çıkışım var. Bağlasam ve aynı sorun olsa, diğer parçalardan da kaynaklanıyor olabilir, çünkü işlemci aynı işlemci, hdd aynı hdd ve anakart aynı anakart. Bu yöntemle bence bunu anlayamayız gibi geldi ya da ben anlayamadım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi metin07 -- 4 Mayıs 2012; 13:44:43 >

• quote:

Orijinalden alıntı: ekaydirma

Donma sorunu büyük olasılık ısıdan bence, açıp temizliyor musunuz laptop ı?

Tozdan kaynaklı olduğunu sanmıyorum zira fan çok şiddetli çalışmıyor ve ısı değerleri eski günlerdekinden bile düşük aslında, daha yüksek değerlerde oyun oynamıştım. Kaldıki altta laptop soğutucu fan kullandığım ve laptopun altı soğuk olduğu halde gene donduğu oluyor.
    Aklıma işlemci ve GPU üzerindeki termal macun geliyor.

Hatanın nerde olduğunu bir anlasam çözüm üretmeye daha çok yaklaşacağım ama bilemiyorum.
    Taşınabilir HDD var. Onu söküp laptopa takıp önce HDD de bir sorun var mı onu denemeyi düşünüyorum.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.