Şimdi Ara

HDD Mi SSD Mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
607
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Bizim burda çok sık elektrik kesiliyor. Çok sık derken haftada 1-2 defa mutlaka kesilir. PC 24 saat açık kamera kaydı yapıyor. Elektrik kesintisinden bilgisayarlarda zarar görüyor. Özellikle HDD ve SSD'ler. Ama maşallah diyim 298GB SAMSUNG HD322HJ (320 GB) 2. el olarak aldım internet kafeden. Yakşalık 1 senedir sorunsuz çalışıyor. Daha önce 500 GB vardı format attığımda takılırdı açılmazdı sürekli bilgisayarcıda Low Level format attığım için (ondan sanırım) bir kaç ay sonra komple gitti biosta bile hiç gözükmüyor.

Elektrik kesintisine dayanıklı SSD varmış. Ama Türkiye'de satılmıyor sanırım. Şuan çok önemli arşivlerim var boş alan yok kamera kayıt yapamıyor hiç olmazsa 50-100 GB alan olsun yeter bana fakat kararsızım SSD mi HDD mi?

Wd Blue 3,5" 1Tb 64MB Desktop HDD (WD10EZEX)

yada

CORSAIR CSSD-F120GBLS 120Gb 535/440 SSD HDD

almayı düşünüyorum. SSD almayı çok istiyorum fakat elektrik kesildiğinde içindeki veriler komple gidiyormuş beni korkutan o. Kullanıp da elektriği kesilenler yorum yapabilir mi?

• Bu kadar hesap kitap yapacağınıza sadece kasayı bağlayabileceğiniz bir ups alsanız mantıklı değil mi?

Diskin elektrik kesintisine karşı dayanaklılığı diye birşey olmaz, bu şans işidir gideceği varsa gider. Bu risk tam tersi sata diskte daha yüksektir, çünkü haraketli parçalar mevcuttur, dengesiz voltaj yada ani gelen-kesilen akım kasa içindeki güç kaynağından sekerse kafa diske temas edebilir veya motor arızaları yaşanabilir. Ssd lerde haraketli parça olmadığından bu tür şeylerin olma riski azdır ama tabiki devre kartı bellek kontrolcü gibi elektronik bileşenlerde dengesiz voltajdan etkilenebilir.

Usb üzerinden bilgisayara bağlanabilien upslerden alırsanız bilgisayar bağlantısını yapıp yazılım kurarsınız, voltaj dalgalanması yada kesintide devreye girer atıyorum 20 dakika kasayı açık tutar kesintiden etkilenmessiniz, olaki kesinti 20 dakikayı geçeceksede yazılım üzerinden otomatik kapatma ayarı yapılabilir, akü seviyesi belli bir yüzde altına inince bilgisayar ups tarafından düzgün şekilde kapatılabilir.

Bu özelliğe sahip powercom upslere bakabilirsiniz.

• Bu kadar güzel bilgiler için teşekkür ederim. UPS'yi ilerde alacağım. Peki hangi marka SSD önerirsin. Samsung iyi gözüküyor fakat dayanıklıkları ve ömürleri az gibi geliyor bana.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Dilskesti

Bu kadar güzel bilgiler için teşekkür ederim. UPS'yi ilerde alacağım. Peki hangi marka SSD önerirsin. Samsung iyi gözüküyor fakat dayanıklıkları ve ömürleri az gibi geliyor bana.

Ömür konusuna takılmayın, sizin ssd ömrünü doldurmanız için 5-6 sene boyunca tb larca veri yazıp silmeniz lazım. Siz kayıt yapıyormuşsunuz belki normal kullanıcıya göre yazma işleminiz daha fazla ancak normal kullanıcı atıyorum 6-7 sene kullanacaksa siz 4 sene kullanırsınız, bir ssd disk için yoğun kullanımda 4 sene iyi bir süre, ki bu 4 sene dolunca ssd benden bu kadar diyip kasayı terk etmez, hücreler o süreden sonra yavaş yavaş ölmeye başlar, trim dediğimiz olay bu hücreleri kapatır, kapatılan hücre sayısı arttıkça performans düşüşü başlar 500 mb okuma alıyorsanız 400 e düşer, sonra 250 ye düşer, diskin tam olarak ölmesi çok daha uzun sürer.

Ssd üreticileride bu durum için sürekli yeni kontrolcü teknolojileri geliştiriyor, kendi bellek ve kontrolcülerini üreten samsung bu konuda diğer üreticilerden her zaman 1-0 öndedir, 850 evo-pro serisindeki 3d nand kontrolcü yapısıda ssd ömrü konusunda şu an ssd markaları arasında en uzun ömrü vaad eden yapıdır, zaten verdiği garanti süresindende bunu anlamak zor olmayacaktır, üretici güvenmediği bir ürününe 5-10 yıl garanti vermez :)

• eger hdd alacaksan red serisi al guvenlik kamerasi icin dayaniklilik ve yuksek depolama sunar bunun icin uretilmistir

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: yigitba

eger hdd alacaksan red serisi al guvenlik kamerasi icin dayaniklilik ve yuksek depolama sunar bunun icin uretilmistir

Kamera kayıtları için, wd purple alması lazım ama bunlarında elektrik kesintilerine karşı bir koruması yok.
  • sanırsam isiya dayanikli demislerdi ama olay guc kaynagina da bagli +80 veya 90
    psu al zaten her turlu korumasi vardir hatta elektrikler kesiliyor pc birkac sn sonra kapaniyor aniden git gel yaptiginda kapanmiyor sonucta kapaniyor keailince ama tam bir koruma saglarmi bilemem

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    SSD HDD den RAM OLUR MU ?
    14 yıl önce açıldı
    Arsiv icin Ssd mi Hdd mi?
    6 yıl önce açıldı
    ssd mi hdd mi benim icin ?
    8 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: yigitba

sanırsam isiya dayanikli demislerdi ama olay guc kaynagina da bagli +80 veya 90
    psu al zaten her turlu korumasi vardir hatta elektrikler kesiliyor pc birkac sn sonra kapaniyor aniden git gel yaptiginda kapanmiyor sonucta kapaniyor keailince ama tam bir koruma saglarmi bilemem

Çok güzel bilgi verdin teşekkür ederim. Ben HDD'yi internet cafeciden alırken Asus kasayla birlikte almıştım 250 TL'ye. Baya bir ağır kasa Kasa süper tek sorunu anakartı İntel 90 derecelerde takılıyordu. Programlar yanlış gösteriyor dedim kasaya dokundumda elimi yaktım anakartı eski kasadaki Asus anakartıyla değiştirdim PC uçuyor. E7300 2.66 GHz (OC 3.20 GHz) işlemciyle.

Kasada 400 wat PSU var Asus yazıyor üzerinde. Elektrik aniden düştüğünde bile çalışmaya devam ediyor. Demekki şimdiki HDD ondan bozulmuyor Eski PSU 650 Watt gücündeydi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dilskesti -- 25 Mart 2015; 23:36:11 >

• Samsung 850 EVO 120 GB SSD aldım. ddr2 anakart (Asus
    P5GC-MX/GBL Sata 3) ile birlikte 8-10 dakikada Windows 8.1 yükledim. Açılışı programlarla birlikte 15 saniyeyi bulmuyor. Açılış kapanış bios ekranı hariç 20 saniye sürüyor. Herkese tavsiye ederim :)

En sevdiğim yönü Samsung Magician programı. Maksimum kapasite, Maksimum performans ve maksimum güvenlik diye çesitli özellikleri var. Disk şifreleme özelliğide var. Disk sağlığı falan herşeyi gösteriyor :)

Eski anakarta göre hızı gayet iyi bence :)
     HDD Mi SSD Mi?

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.