Hedefi Bilgisayar Mühendisliği olan tercihi o yönde olacak olan arkadaşlara bazı tavsiyeler vermek istiyorum. Ben Bilgisayar Mühendisliği okudum, derslerimi yeni tamamladım. Bu bölümü tercih edecekseniz, mezun olduğunuzda diplomanızın 'Mühendisim' diyebilmekten başka hiçbir faydası olmayacağınızı bilmenizi isterim. Peki, bu noktada üniversitenin bize katacağı ne olacak derseniz, mesleki açıdan hiçbir şey katmayacak. Sadece bölümden aldığınızla yetinirseniz, herhangi bir konuda "iyiyim" diyemeyeceksiniz. Eğer kendinizi geliştirecekseniz, bölümde gördüğünüz derslerin sektörde bir karşılığı yok. Çoğu mezun, backend, frontend, mobil, veri bilimi, yapay zeka, siber güvenlik, gömülü sistemler gibi alanlara yöneliyor. Bölümde bu alanları içeren dersler elbette var, ama oldukça temel seviyede ve sadece teoride işleniyor. Aynı şeyleri 1 ay içinde uygun kaynaklardan öğrenebiliyorsunuz. Zaten bildiğiniz üzere günümüzde internetten öğrenilemeyecek bir şey yok. Bölüm dersleri de oldukça yoğun geçiyor, dersleri geçmesi ve mezun olması zor bir bölüm. Kendinizi geliştirmeye ayıracağınız vaktin çoğunu bölüm derslerine ayırmak zorunda kalacaksınız. Eğer hedefiniz bölümü kazanmak ve bunu yapamadıysanız, tavsiyem kendinize zaman ayırmak istiyorsanız büyük şehirlerde kolayca bitebileceğiniz bir bölüme gidin, kendinizi kültürel anlamda geliştirin. Ama ben sosyal becerilerime güveniyorum derseniz, açıktan yönetim bilişim sistemlerine kaydolun ve önce 5-6 ay, en fazla 1 yıl oturup yazılım çalıştıktan sonra firmaları kapı kapı gezip ücretsiz staj yapmayı deneyin. Bu yoldan daha geçmemiş arkadaşlar, 17-18-19 yaşlarında olacağını tahmin ederek, 24 yaşında bir abiniz olarak bunları bilmenizi ve şartlara bağlı olarak tavsiyelerime uymaızı şiddetle öneririm. |
Hedefi Bilgisayar Mühendisliği olanlara tavsiyelerim var
-
-
adam gibi kurumsal bi şirkete diplomasız nasıl gireceğiz acaba?
diploma önemli değil diyen kimi gördüysem de hepsi diplomalı oluyor ironik bi şekilde
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-737C13933 -- 2 Şubat 2024; 19:22:5 > -
Nerde okudun bilgisayar mühendisliğini
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Bilgisayar mühendisliği öğrencisi olarak, üniversite eğitiminden nefret etsem de diploma nedeniyle bölüme devam ediyorum. Yurt dışına gitmek, yurt dışında iş bulmak, kurumsal firmalara girebilmek, ileride kendinizi garantiye almak, kısaca sadece bir kağıtla rakiplerin %80'inin anında önüne geçmek için o diploma gerekiyor. Ne yazık ki toplum o diploma olayını aşamadı henüz. Başka ülkeye gitmek isteseniz yıllarca deneyim göstermenizi isteyecekler, yine kurumsal firmalar deneyim ve geçmiş pozisyonlarınızı görmek isteyecek. Diplomanız olmadığı için iyi pozisyonlarda çalıştırılmayacaksınız, deneyim kazanacağınız işlere alınmayacaksınız.
Frontend veya backend web işlerinde kullanacağınız en yüksek matematik bir sayının modunu almak olacakken size diferansiyel denklemler öğretecekler
Neyse ben matematikten şikayet etmiyorum da, daha beteri ilk 2 senede tüm matematik ve temel bölüm derslerini aldıktan sonra 2 sene daha seçmelilerle, türkçe, tarihle tamamen zaman kaybı şeklinde seneleri ve emeği harcamak çok üzücü aslında...
Bu arada evet, siber güvenlik, mobil, yapay zeka gibi konularda ya hiç ders yok ya da giriş düzeyinde bir ders falan oluyor üniversitede. Sadece matematik ve bazı temel bölüm dersleri işe yarayabilir belki, o da AI gibi matematik ağırlıklı alana kayacaksanız. Bu matematiği de tüm mühendislik bölümlerinde alıyorsunuz.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikigai -- 3 Şubat 2024; 19:5:22 >
-
Anadoluda bir üniversitede şuan sıralama olarak 60k bandında öğrenci alıyor
-
İlk işe girişte veya ilk 2-3 sene dediğin gibi diploma çok önemli fakat çevren varsa yeterince veya girişken ve kendini geliştirmiş biriysen mühendislik okumadan sektöre girebilirsin daha sonraki mülkalatlarında başvurularında dipolamana değil geçmişte ne yaptığına bakacaklar çünkü sen artık mid seviye bir yazılım geliştirici oluyorsun ama diploma isteyen yerler elbette var o konuda dipolaman yoksa %20-30 civarı işten kafadan eleniyorsun
-
Boş laflar. Okulda size framework öğretecek halleri yok, onu kendiniz öğreneceksiniz. Okuldan bir şey öğrenemeyerek çıktıysanız o da sizin suçunuz. Temel eğitimi almanız, yapıları tasarlayabilen birisi olarak çıkmanız yeterli. Size ne öğretmelerini istiyordunuz anlamadım yani.
Ayrıca üstteki arkadaşların dediği gibi diplomasız sizi kurumsal yerlerin çoğu kabul etmez.
Ben bölümü sevmedim diyorsanız başka ama her seferinde mok atıp alaylılar var diye boş yere üzülüyorsunuz.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
okulun framework öğretmesine gerek yok sektör bilgisayar mühendislerinden backend geliştirici istiyorsa bunu bilerek hareket edilmeli mesela saçma sapan teknik dersler yerine java veya .net de kullanıcı yönetimini anlatan bir ders olabilir bu sakarya yazılım mühendisli 4. döneminde mevcut bana göre ilgili alanda Türkiyenin en iyi müfredatına sahip programı sakarya yazılım mühendisliğidir sektörün isteğine göre hazırlanmış
eğer bilgisayar mühendisi yetiştirilmek hedefleniyorsa kontenjanı 30 yapıp sadece akademisyen bilim adamı yetiştirmeye odaklanacaksın eğer devlet 100 kontenjanda diretiyorsa sektöre göre bir müfredat hazırlamak gerekir yoksa eğitim sistemi gençlerin kariyerine kötü şekilde yansır eğer birileri hem mantık devreleri hem görüntü işleme hem de bilgisayar organizasyonu öğrenmesi gerekiyorsa bunu her sene mezun 15-20 bin kişiye değil 2-3 bin kişiye öğretsen yeterli olur hem kısıtlı iş alanı için liyakat artar hem de geri kalan binlerce kişinin vaktini boşa öldürmemiş olursun gider kendileri yolunu bulur bir şekilde veya başka mesleğe yönelir
ortada bir saçmalık kesinlikle var ve bunun hakkında yorum yapan kimse yok herkes kendi işine çıkarına bakıyor
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X