Şimdi Ara

Hem tanrıya,hem de evrime inanılmazmı? (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
226
Cevap
0
Favori
4.995
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • bana göre burada evrim için yaptığımız tanım önemli rol oynar. yani biz evrimi değişim olarak tanımlıyorsak o zaman hem yaradan vardır hem de evrim. Yok evrimi bilinen şu önce bir hücre sorna kurbağ sonra sürüngen sonra maymun sonra insan olarak algılıyorsak o zaman orada durmamız gerekir. Çünkü eğer Allah a innıyorsak ve Bu Allah biz müslümanların inandığı bir ve tek olan, aynı zamanda Kur'an-ı Kerim'i göndermiş olan Rab ise. O zaman onun kitabında ilettiği gibi inanmamız icab eder. Zaten okuduğumuzda inanılabilecek tek seneryo olduğunu da görürüz. Evrim teorisi ne yazık ki, teistlerin inançlarında bozukluk oluşturup ateizm diye bir yanlışa insanları düşürmek için ortaya atılmıştır. Ve inanın bunu ortaya atanlar bile buna inanmamaktadır. Biraz düşünürsek etrafımızı kuşatan herşeyin bize Yüce Rabbimizi haber ettiğini anlarız. Bunun aslında örnekleri çok ama ben İmam-ı Azam'ın bir olayını burada aktarmak istiyorum. Biraz uzun ama sabrederde okursanız, aydınlatıcı olacağı kanısındayım.

İmam-ı Azam henüz 9 yaşındadır. Babası da zamanın ünlü fakihlerindendir. İmam-ı Azam gerçek adıyla Numan bin Sabit yani Numandır. Bir gün Allah ı inkar eden bir adam onların yaşadığı yere gelir. Başkar halka Allah ın yokluğunu anlatmaya, tabi bizim alimlerimiz en çağdaş insanlar, adamı dövüp göndermezler, alır karşılarına konuşurlar. Ancak adam akıllıdır ve Numan ın babası dahil bir çok alimimizi zor durumda bırakır. Sonra Numan ın babası dur bir de seninle benim oğlum konuşsun der. Numan a gidilir. Sokakta oyun oynarken bulunur ve durum izah edilir. O siz gidin ben biraz sonra gelirim der. Herkes gider ve başlar onu beklemeye. Bu arada Numan bayağı bir geç kalmıştır. Kafir (yani Allah ı inkar eden) adam başlar böbürlenmeye. Etraftakilere siz bir çocuktan mı medet umuyorsunuz, bakın gelemeye bile cesaret edemedi der. Her ne kadar geç de olsa Numan saatler sona gelir. Tabi herkes merak ediyordur sebebini geç kalmasının. Sorarlar neden geç kaldığını. Numan da anlatır.
    "Gelirken derenin üzerindeki köprünün yıkılmış olduğunu gördüm. Karşıya nasıl geçeceğim diye düşünüyordum. Biraz bekledikten sorna şiddetli bir rüzgar esti ve bir ağacı kökünen kopardı. Ardında ağaç taşlara çarptı bölündü, sonra yine rüzgar ve suyun etkisiyle birleşmeye başladı. Baktım ki bir kayık olmuş ben de ona bindim ve karşıya geçtim. Bu nedenle de geç kaldım."
    Bunları duyan kafir adam başlar gülmeye, "siz bu deliyi mi getiriyorsunuz benim karşıma, hiç ağaç yıkılır ve sandal olur mu? Şuna korktum da gelemedim desene" der. Ve Numan da patlatır cevabı. "Ey bedbaht adam! Sen ki bir sandalın bile kendi kendine bir usta olmadan ortaya çıkabileceğine inan mıyorsun. Nasıl şu koskoca kainatın, evrenin ve bunalrın içindeki türlü nimetlerin tesadüf eseri oluştuğuna inanırsın." Adam afallar tabi ve sıkışır. Tamam der diyelim ki Allah var. Söyle o zaman nerede göster bana. Bizim Numan hazır cevaptır. Köylülerden hemen bir bardak süt ister. Adama sorar bu nedir? Adam süt der. Peki der Numan, bunun içinde yağ var mı? Peynir var mı? Adam eli mahkum var der. Yok dese herkes karşısında yalancı olacak. Numan adama der ki, göster bana içindeki yağı ve peyniri burada bir tek süt var hani nereden diğerleri. Gerekli şartlar oluşmadan göremezsin değil mi? (insan bir çok şeye görmediği halde inanır. Aklı, duyguları, ruhu bunlardan bazılarıdır.)"

Yani diyeceğim şudur ki; bizler yaratılmış varlıklarız. Böylesine ince hesaplar gerektiren bir düzeni ilmi sonsuz olan bir yaratıcıdan başkası yaratamaz. Unutmayın ki; basit bir sandalye bile var olmak için onu yapacak bir ustaya ihtiyaç duyar. Ya bu kainat! Hiç bir başına olabilir mi?

Buna inandıktan sonrası kolay, çünkü işin büyük kısmı halledilmiş. Geriye O'nun gücüne inanmak, bizi ne kadar sevdiğine inanmak, O'na güvenmek ve teslim olmak kalıyo. İnsan O'nun buyruklarına uydukça özgürleşir. Alnını secdeye koyup, ya Rabbi ben sana inanıyorum dedikçe huzur bulur. Oysa ki Allah a inanmayanlar hep bir korku içindedir. Çünkü ölüm bir sondur onlar için, ama bizim için ölüm bir başlangıçtır. İşte bu başlangıca inanıp, ona hazırlanmamak da bir çelişki ve tezat olur. Bu nedenle inandığımız gibi yaşamalıyız vesselam. Bu sözleri önce kendi nefsime sonra meraklılarına söylüyorum.

• Yukardaki yazı sorunun bence gerçek cevabı...

Tamamda deep arkadaşım, iyi güzel diyosunda bu arada bilim açısından olaya bakarken islam açısındanda yanlış olmaması lazım yazdıklarımızın. Bilimsel olarak bakmak gerekiyor derken islama ters düşen, kuranın yaratılma anlatımına ters düşen bişeyler yazmamamız gerekir. Buna dikkat etmeliyiz. İmanlı bireyler olarak dikkatli düşünüp, dikkatli yorumda bulunup, dikkatli yazı yazmalıyız. Eğer kuranın anlatılan şekilde olmayan bir anlatım yaparsak bu konuda günaha girebiliriz. Kuranı iyi incelemeli, ondan sonra bu çerçeveyede uygun biçimde bilimsel inceleme yapmalıyız. Yani diiyeceğim şu, eğer imanlı kimseler isek kurana ve sünnete dikkat etmeliyiz. Bilmiyorum,ben böyle düşünüyorum...

Saygılarımla
  • quote:

Kuranı iyi incelemeli, ondan sonra bu çerçeveyede uygun biçimde bilimsel inceleme yapmalıyız. Yani diiyeceğim şu, eğer imanlı kimseler isek kurana ve sünnete dikkat etmeliyiz.

tabii ki ben de bunun gayretini gösteriyorum ...

hem bilimsel hem de dini yönden olması imkansız olan evrim teorisi yerine hem bilime hem de dine uygun yeni bir teori geliştirilebilir ...

bu yüzden söylemiş olduğum bütün canlılar topraktan birer tohum gibi yaratılmıştır teorisi ne sünnete ne Kur an a ne de günümüz biyoloji bilgisine zıt değildir ...

bilimsel yönden açıklanması imkansızdır ancak bilim herşeyi açıklayamadığına göre sorun da yok ...

dini yönden de Allah ın cc yaratmasına havale edilmiştir ...

dolayısı ile evrim teorisi bu şekilde revize edilebilir ...

• Elbetteki hem bilime hem de dine uygun yeni bir teori geliştirilebilir ... Katılıyorum.
  • quote:

Orjinalden alıntı: kaotika

quote:

Orjinalden alıntı: _ETUSCH_

bzim dinimizde ispatda vardır insanı düşünmeye muhakemeye bizzat kendisi yönlendirir kelam ilmi vardır
    biz müslümanlkar hem bilip hem inanırız
    hiç bilenle bilmeyen bir olurrmu der dinimiz

ama sende dersinki inaç ispatlanmaz sadece inanılır
    bende derimki o zaman evrimi ispatlamaya çalışma sadece inan

Bize göre de siz dini ispatladığınıza inanıyorsunuz. Sadece bilgi olsun.

@kao
    din ispat istemez, o bir alışkanlıktır, insanlar körürüne inanırlar, yöksa 1 milyar küsür dünyada kendini müslüman sanan insan bulunmazdı.

quote:

Orjinalden alıntı: set

Elbetteki hem bilime hem de dine uygun yeni bir teori geliştirilebilir ... Katılıyorum.

hayır geliştirilemez
    burada bunu ispat edemem. ama eminim böyle bir şey yapılamaz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi NewVatoo -- 1 Aralık 2005, 14:46:19 >

• quote:

Elbetteki hem bilime hem de dine uygun yeni bir teori geliştirilebilir ... Katılıyorum.

ben geliştirdim işte ...

quote:

@kao
    din ispat istemez, o bir alışkanlıktır, insanlar körürüne inanırlar, yöksa 1 milyar küsür dünyada kendini müslüman sanan insan bulunmazdı.

dediğin gibi bazı insanlar öyle inanırlar bazıları da körükörüne inkar ederler ...

quote:

hayır geliştirilemez

ispat edemezsen neden sana inanalım ?

• quote:

Orjinalden alıntı: Deep Impact

quote:

ben geliştirdim işte ...

quote:

@kao

dediğin gibi bazı insanlar öyle inanırlar bazıları da körükörüne inkar ederler ...

quote:

hayır geliştirilemez

ispat edemezsen neden sana inanalım ?

inanmanı istemedim ki zaten
    ben fikrimi söyledim

• Müslümanlık imanla olur. Müslümanlık bir dindir... Elbette körü körüne ezberden inananlar vardır. Bunu yanlış olduğu doğru olanın bilerek inanmak olduğu bellidir. Zaten islam bunu söyler,bilerek inanın,araştırın,öğrenin der islam. İslam insanları bilime teşvik eder. Körü körüne değil bilerek inanmalıdır insan. Gerçek iman farklıdır. Gerçekten imanlı bir insan bilerek inanır. Bildikçe imanı artar çünkü... Zira bilemezse, araştırmassa, öğrenmesse imanını güçlendiremez.

''evrimi ispatlamaya çalışma sadece inan'' demiş bir arkadaş. Peki o zaman evrim bir dinmidir. Evrime dini bir gerek olarakmı inanmak gerekir. Evrim bir dinmidir. Ben bu sözden bunu anlıyorum açıkcası...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi set -- 1 Aralık 2005, 15:09:38 >
  • quote:

Müslümanlık imanla olur. Müslümanlık bir dindir... Elbette körü körüne ezberden inananlar vardır. Bunu yanlış olduğu doğru olanın bilerek inanmak olduğu bellidir. Zaten islam bunu söyler,bilerek inanın,araştırın,öğrenin der islam. İslam insanları bilime teşvik eder. Körü körüne değil bilerek inanmalıdır insan. Gerçek iman farklıdır. Gerçekten imanlı bir insan bilerek inanır. Bildikçe imanı artar çünkü... Zira bilemezse, araştırmassa, öğrenmesse imanını güçlendirenez.

peki hz. ali, ebu bekir,.... gibi tanınmış müslümanlar neleri bilmişlerki, bukadar mümin oldukları söylenir. bilim desen bugünkü orta okul mezunundan daha az bildikleri kesin. peki fazladan ne biliyorlardı ki mümin olmuşlar (yada öyle diyosunuz).

• newvatoo

lütfen konuları değiştirme ...

burada ciddi meseleler konuşuyoruz ...

senin ki başka bir konu başlığı ...
  • @new vatoo

peygamberi görmüşler, başka bi delile gerek yok ki, o devirde peygamberin sohbetine katılanların %99u müslüman olmuş zaten,
    o devirde binlerce zeki insan vardı neredeyse hepsi Hz. Muhammede inandılar

ayrıca evrendeki güzellikleri görmek için ortaokulu bitirmeye gerek yok ki,sen bitirdin de ne oldu?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vese -- 1 Aralık 2005, 15:25:39 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: vese

@new vatoo

peygamberi görmüşler, başka bi delile gerek yok ki, o devirde peygamberin sohbetine katılanların %99u müslüman olmuş zaten,

ayrıca evrendeki güzellikleri görmek için ortaokulu bitirmeye gerek yok ki,sen bitirdin de ne oldu?

arabistandamı zeki insanlar vardı, zeki veya akıllı olamk, bilgili, ve kültürlü ve eğitimli olmaktan çok farklıydı.
    peygamberin zamanında arabistanda sadece 17 kişinin okuma ve yazması vardı.
  • quote:

Sana göre dine körükörüne inanmayanlar, araştırıp, sorgulayıp "evet, en doğrusu İslam" mı demişlerdir? Yoksa büyük oranda doğdukları çavre ve sahip oldukları kültürden dolayı mı inançları şekillenmiştir?
    Birde @deep; inandığın dini bilim masasına yatırıp çeşitli tezlerle onu bilimin içindeki çeşitli olgularla revize ettiğini söyleyip, inancını bilimselliğe angaje etmeye çalışmak ne kadar doğru?
  • artık evrim gerçeğini tartışmasız kabul etmeliyiz..evrim olduğunu kabul etmeyen biri yaşadığını kabul etmiyor demektir...bu nu propaganda olarak algılayıp..çeşitli siyasetlerle fln açıklamaya çalışmayalım...bu bilimin gerçeği..dünyanın gerçeği..içtiğin su yediğin yemek gibi..
  • quote:

Orjinalden alıntı: NewVatoo

quote:

@new vatoo

arabistandamı zeki insanlar vardı, zeki veya akıllı olamk, bilgili, ve kültürlü ve eğitimli olmaktan çok farklıydı.
    peygamberin zamanında arabistanda sadece 17 kişinin okuma ve yazması vardı.

"Akıl yürütme becerisi veya mantıklıyı mantıksızdan ayırma gücü" okuma yazma bilgisinden bağımsızdır.
    peygamberin okuma yazması yoktu ama bu onun "akıl yürütme becerisinden" yoksun olduğunu göstermez ki,
    eğer öyleyse senin deyiminle -haşa- bunca insanı nasıl işletti?

bir diğer nokta da islam sayesinde arap toplumunda 100 sene içerisinde "bilgi" düzeyi çok arttı, kültürlü insansın 7-8. asırda islam coğrafyasındaki bilimsel seviyeyi sana anlatmama gerek yok,

cehaletten kaynaklanan bir dinin insanları "bilgiye" ulaştırması mantığa aykırıdır,

ayrıca senin tezine göre "akıllanan" arap toplumunun islamı terketmesi gerekirdi, aksine çok büyük ilim adamları dinlerine bağlıydı...

NewVatoo
    fanatizmin gözlerini bağlamış,
    böyle fanatiklerin genelde çocuklukları sorunludur bi problemin varsa psikologa gitmeni tavsiye ediyorum.
    darwin de 10 yaşındaki kızı ölünce sapıtmış zaten..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vese -- 1 Aralık 2005, 16:01:47 >

• quote:

Sana göre dine körükörüne inanmayanlar, araştırıp, sorgulayıp "evet, en doğrusu İslam" mı demişlerdir? Yoksa büyük oranda doğdukları çavre ve sahip oldukları kültürden dolayı mı inançları şekillenmiştir?

dinde taklidi ve tahkiki (araştırarak) man söz konusudur.
    birincisi yakın çevresinde gelenek görenekler ile dini öğrenme

ikincisi ise bilgilerini pozitif ilimler ve dini bilgiler ile takviye ederek imanını ziyadeleştirmedir ...

tabii ki tahkik esnasında önüne gelen türlü türlü sorunlara cevap bulmuşlardır ...

bazı insanlar için dinin yanlış olduğunu düşündükleri konularda tahkiki iman sahipleri hem kendini tatmin eden hem de samimi insanlara cevap olabilecek bilgiye sahiptirler ...

quote:

Birde @deep; inandığın dini bilim masasına yatırıp çeşitli tezlerle onu bilimin içindeki çeşitli olgularla revize ettiğini söyleyip, inancını bilimselliğe angaje etmeye çalışmak ne kadar doğru?

dini revize etmiyorum ki, evrim teorisini revize ediyorum ...

dini revize edecek kadar etki - yetki - bilgi sahibi değilim.

ayrıca;

din ile bilimin zıt bir tarafı olmadığını düşünüyorum. bu yüzden ilim ile dini içiçe değerlendiriyorum ...

• quote:

Orjinalden alıntı: cyberking111

artık evrim gerçeğini tartışmasız kabul etmeliyiz..evrim olduğunu kabul etmeyen biri yaşadığını kabul etmiyor demektir...bu nu propaganda olarak algılayıp..çeşitli siyasetlerle fln açıklamaya çalışmayalım...bu bilimin gerçeği..dünyanın gerçeği..içtiğin su yediğin yemek gibi..

kusura bakma da biyolojiden ne kadar haberdarsın ...

en sıkı evrimci arkadaşlarımız bile evrimin bir teori olduğunu, yüzde 100 gerçek olmadığını dile getirmmekten çekinmezken sen böyle nasıl kesin konuşabiliyorsun ...

bilim türden türe geçişi ispatlayamamışken böyle kesin konuşmak pek de doğru olmasa gerek

• quote:

quote:

dinde taklidi ve tahkiki (araştırarak) man söz konusudur.
    birincisi yakın çevresinde gelenek görenekler ile dini öğrenme

ikincisi ise bilgilerini pozitif ilimler ve dini bilgiler ile takviye ederek imanını ziyadeleştirmedir ...

tabii ki tahkik esnasında önüne gelen türlü türlü sorunlara cevap bulmuşlardır ...

bazı insanlar için dinin yanlış olduğunu düşündükleri konularda tahkiki iman sahipleri hem kendini tatmin eden hem de samimi insanlara cevap olabilecek bilgiye sahiptirler ...

quote:

dini revize etmiyorum ki, evrim teorisini revize ediyorum ...

dini revize edecek kadar etki - yetki - bilgi sahibi değilim.

ayrıca;

din ile bilimin zıt bir tarafı olmadığını düşünüyorum. bu yüzden ilim ile dini içiçe değerlendiriyorum ...

vayy be sen ne akıllı bi delikanlısın öyle evrim teorisini revize etmeden önce beyinini revize etmesini öğren

• @almancı
    saygısızca konuşman, insanlara hakaret etmen senin beyninin çok yüce olduğunu mu gösteriyor?
  • quote:

@almancı
    saygısızca konuşman, insanlara hakaret etmen senin beyninin çok yüce olduğunu mu gösteriyor?

normal şekilde algılama kapasitesi sınırlı olan insanlara böyle konuşmak gerekiyor
  • 
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.