Şimdiden bu başlık dursun.Tercih zamanı uplatacagım.Bu baslik ogretmenlik-doktorluk arasinda kararsiz olanlarin dertlesmesi ve diger insanlarin da iki meslek hakkinda dis göz olarak yorum yapmalari icin acilmistir.Biraz uzun olacak basliyorum. Öncelikle Tyt 80-88net arası Ayt 50net bekliyorum.Tahminimce 40-55bin arası bir sıralama gelecek bu ilk senemdi.Yüzde 1.2 dilimle İstanbulun iyi liselerinden birinden mezun oldum.Lisemdeki arkadaslarımın çoğu Tıp ya da Bogaziçi-İtü mühendislikler bekliyorlar ya da buralar için mezuna kalıyorlar kalınca da 2.yılda genelde tutturuyorlar.Ben ilkögretim mat yazmayı düşündügümü söyledigimde potansiyelimi harcadıgımı,ileride pisman olacagimi ve vizyonsuz bir insan oldugumu bile söyleyenler oldu.Bugünde eşi ögretmen olan bir akrabama ögretmenlik dusundugumu,doktor olsam bile en fazla aile hek ya da lab uzmani olabilecegimi söyledigimde doktorlugun hangi bransi olursa olsun bir ogretmenden cok daha saygideger oldugunu,ogretmenligin itibarinin kalmadigini falan söyledi eşinden dogru baya moralim bozuldu.Şimdi ben bu yıl imö yazıp gitmekleseneye Tıp icin bir daha hazırlanmak konusunda çok kararsız kaldım.Mezuna kalırsam Tıp kazanmak konusunda kendime güveniyorum ama sorun buna deger mi?Kendimce iki mesleginde + ve - lerini yazacagim. ÖĞRETMENLİĞİN ARTILARI= 1)Risksiz bir meslek.Doktorluktaki gibi hasta kaybetme,bilgi eksikliginden öturu birine zarar verme,dava edilme ihtimalin yok.Kışın 1ay,yazın 2ay ve tüm haftasonları tatil.Kendine ayıracak zamanın çok. 2)Ek ders ve haftasonu kursuyla kombinlersen sadece Mebde calisarak gelirini 6000lira civarlarina cikarabilme ihtimali var.Hele ki matematikçi olarak 2-3ögrenciye saati 100liradan özel ders versek aylık geliri 7-8yapmak çokta zor degil gibi. 3)Meslegi ogrenmek icin kimseye bagimli olmamak.Sinifa girdigin an kiseye hesap vermek zorunda olmamak.Ekip isi olmamasi bireyselligin getirdigi ozgurluk ÖĞRETMENLİGİN DEZAVANTAJLARI= 1)İpini koparanın ögretmen olmasi yüzunden itibarinin yerle bir olması.2yıllik kanatli hayvan yetistiriciligi mezunlarinin bile ücretli ögretmenlik yapabilmesi dolayisiyla bu lise ve bu sıralamayla kendimi harcanmis gibi hissedebilirim gibi.Halkın gözünde itibarı sanki düsuk bir meslek gibi mi benim cevremdekilerin mi algisi öyle bu konuda görüs istiyorum. 2)Atamalarin 4-5yil sonra ne olacaginin belli olmamasi.Gecen yil 71ile atanan imö nin 2025te 85ile atanamayabilecegi ihtimali.Erdoganin ihtiyac yok fazlalik var Ziya Selcugun ihtiyac var ama butce yok aciklamalari 3)Sınıf yönetimi zor olabilir mi?Yeni nesil saygisiz çocuklar mesleki tatmini dusurur mu?Sınif ortaminda ogretmenin iplenmeme ihtimali var mi?65yasina dogru cangir cungur gurultuyu kafa kaldirmaz mi? TIPIN AVANTAJLARI 1)İs garantisi.Bitirir bitirmez 7-8binle acilde de olsa is basi yapman.İşsizlik stresi yasamamak. 2)Doktorum hatta tıp okuyorum dediginde bile insanlarin sanki atomu parcalamiscasina vay be bakisi.Sayginligi.Genel olarak karizmatik bir meslek olarak gorulmesi. 3)Hastayi kurtardiginda hissedilen mesleki tatminin eşsizligi. 4)Çogu meslege göre ortalama maaşlarn daha yüksek olması. TIPIN DEZAVANTAJLARI 1)Riskli bir meslek olması.Bilgi ya da dikkat eksikliginin yanlis dozun hasta hayatina mal olabilmesi.Hata yaptigin an milyarca liralik tazminat davasina mahkum edilebilme riski dava acilmasa bile ömur boyu olusacak vicdan azabi. 2)Ölene dek yogun bir tempoda calisma.Tus sinavinin cok zor olmasi ve rahat bolumleri kazanabilmenin imkansizligi.Mezunlarin Yüzde 80inin zor bolumlerde uzman olmasi,30yasina kadar ayda 10nobetli yogun asistanlik ve uzman olunca da ayin 15gunu icapci olup gece uykunda bile her an telefonunun calinabilme ihtimalinin yarattigi huzursuzluk.5dakika bir poliklinik yapmak zorunda kalip kafanin ambalaj olmasi gunde 100hasta bakmak. 3)Tıpı bitirene kadar stresten vakit azligibdan asla diger bolumlerdeki ogrenciler kadar gencligini yasayamamak hep ders calismaliyim komite yaklasiyor hissi.. 4)Meslek hayatinda ozellikle acillerde veya hasta kaybedildigi de şiddete ugrama riski.Hastanelerin kasvetli ve gerginlige acik ortamlar olmasi. 5)Saglik ekip isi oldugundan yardimci saglik personeli ya da konsultasyon acisindan diger brans meslektaslarina bagli olman ve bunun da cogu zaman calisma ortaminda tartisma yaratmasi.1kisinin isini duzgun yapmamasinin seni de etkilemesi. 6)Uzman olana kadar meslegi ogrenmek icin asistanlikta kidemline bagli olmak bu yuzden mobbinglere boyun egmek.Ogretmenlikteki gibi bireysel olamamak devamli birseyler ogrenmek,ameliyat teknigi vs usta cirak iliskisi icin birilerine bagli olmak bu durumun da mobbi ge davetiye cikarmasi. Evet iki meslegi de avantaj dezavantajlari bence bunlar.Siz de fikirlerinizi yazarsaniz memnun olurum.Ben isin icinden cikamadim.Bana yardimedin:( < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 2021TytAytYolcusu -- 10 Temmuz 2021; 22:20:47 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
İlköğretim Matematik Öğretmenliği mi Tıp mı?Her İki Mesleğin Avantaj Dezavantajları

-
-
Hocam 2 3 öğrenciye 100lira dersi universite ogrencileri bile beğenmez istanbulda iyi seviye bir hoca 300lira 1.5 saatlik 6 7 ogrenciden aşağı almaz.
Bu ikilemdeyseniz bence tıpı denemeniz daha mantıklı olacaktır. Iyi seviye kazanan ogretmenlerin çok fazla calistigina şahit oldum bu seviyede olamazsanız ne yazik ki surunebilirsiniz potansiyeliniz varken tıp kazanıp daha rahat olabilirsiniz. Bence tıp çok daha az risk barındırıyor
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Bence tıp konusunda epey korkutmuşlar seni.
Dezavantajları kısmında yazdığın 1,4,5,6 gerçekleşme ihtimali düşük olan ihtimaller
2) ölene dek yoğun tempoda vs çalışmıyorsun uzman olursan zaten bunun için uzman oluyorsun.
3) gün 24 saat her türlü gençliğimi yaşıyorum oyun da oynuyorum geziyorum da sadece sınavlar zor ve komite öncesi 2 hafta önceden çalışmaya başlıyorsun bu kadar yani eğer seviyorsan abartılacak bi durum değil
Ha bir de 10k dan aşağı alanların sayısı gerçekten çok azdır onu da ekleyeyim
Bir de sadece mebde çalışmayıp ekstra çalışıyorsan haftasonu ve yaz tatili imkanların kısıtlanıyor haberin olsun kendi babamdan biliyorum mesela şuan temmuz ama hala çalışıyor toplam maaşını 8,9k yapabilmek için
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi navi markelof -- 10 Temmuz 2021; 22:43:44 >
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Bir dahiliye uzmanı,pediatrist,kadın dogumcu da uzman da olsalar yine çok yorulmuyorlar mı?Kalabalık poliklinikler,ayın yarısı icapçı olmalar.10k altı alan yoktur demissin de bu dedigin uzmanlar icin dogru ancak pratisyenlerin yuzde 60-70ı 10bin altinda calisiyordur.Ayrica madem risk yok hersey gullik gulistanlik 15yil oncenin Tus 1.olan Kadin Dogum su an niye Tusta dibe dustu?
Bir de babaniz ogretmense biirsiniz.Sadece Meb de calisarak kac bin kazanilir ortalama özel derste vermesek gecinilir mi mesela?Baban mesleginden memnun mu ogrenciler saygisiz mi
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 2021TytAytYolcusu -- 10 Temmuz 2021; 23:0:12 >
Sürunebilirsiniz derken sadece Mebde calissam surunur muyum sence?Aylik 5-6bin kazanc surunmek sayilir mi?Tıp daha az risk derken Tıpın mesleki riskiyle ogretmenliginki bir mi anlamadim
Çok yorulmak ile ölene dek yoğun tempoda çalışmak farklı söylemler
Çok yorulmadan başarılı olup para kazanacağın meslek varsa söyleyebilrsin dediğim gibi Öğr olsan bile iyi kazanmak istiyosan ne hafta sonun kalır ne yaz ayın en fazla 1 ay tatil yaparsın onu doktorlarda yapıyor zaten yıllık izinlerinde
Kimse inanmıyor ama gerçekten yüzde 60-70i 10k altında çalışmıyor bununla ilgili başlık da açıldı daha nasıl anlatılır bilemiyorum ablam hemşire 8k aldı ama doğuda olduğu için batıda olsa 6k vs alır doktorda batıda 9-10 doğuda 11-15alır pratisyenden bahsediyorum. konu yine maaşa bağlandı ama napalım Türkiye şartlarında konuşulması lazım
Olur da özel derste vs sıyrılamayıp sadece Mebde calisirsam bu sefer vizyonsuz olur muyum sence Hocam?
Kendisi emekliliğe yakın o yüzden sadece devlet 6k maaş olarak. Ek ders vs gelince 7 buçuk 8 oluyor ekstra çalışırsa 10k yı buluyor ama çalışma saati doktoru geçiyordur o zamanlar belki de.
Öğrencileri yönetebilirsen sıkıntı çıkmaz babam meslek lisesinde öğretmen onların anladığı dilden konuşuyorum susuyorlat diyor kendinize ait bi tarzınız olmalı yoksa tepenize çıkarlar bence
Çok yorulur diyim o zaman.Örnegin bir kardiyolog 60yasinda da olsa 35yasinda da olsa uzman olunca yogun calisacaktir.Tıp kaçıncı sınıfsinız merak ettim maaslar hakkidaki bilgileriniz kesin mi?Mebde calisan ogretmen ne kadar kazaniyor peki?
Meslek lisesindeki ogretmenler daha fazla maas aliyor sanirim 6k iyiymis.İnternetten arattigimda yeni baslamis sozlesmeli ogretmen 4800diyorda
Peki siz istemeden bilgisizliginiz yuzunden acilde bir hastayi atlamaktan korkmuyor musunuz ogretmenlik bu acidan risksiz
valla bro iyi güzel diyorsun ama bizim devlet uzaktan eğitimin tadını aldı bir kere. Koronadan önce desen belki öğretmenlik diyebilirdim ama şimdi şans.
Korona sonrası, tam okulda eğitime geçileceği belli değil. Zaten yeni eğitim sistemi geliyor, artık ders sayısını azaltıp, dersleri daha derinden öğretecekler vsvs bir şeyler dönüyor, bunları da hesaba katmak lazım. Belki matematik ana ders olarak kalacağı için daha da derinden öğrenilmesi falan atama yaparlar bilemem...
-
Memurlukta yıl arttıkça maaş artar o yüzden 6k.
Acilde tek değilsin pratisyen olarak eğer emin değilsen acil uzmanını çağırıyorsun zaten. Ve acilde hayati müdahale vs acil uzmanı yapar kırmızı alan vs deniyodu herhalde. Yeni mezun biri acilde karın ağrısı vs bakar serum taktırır veya ayağı eli kırılanı alçıya alırsın yani korkmayı gerektirecek pek mevzu yok. Acil uzmanı yoksa de bile elinden geleni yaparsın 6 yıl okuyorsun sonuçta
Yeni egitim sistemi mi o ne bundan haberim yoktu bak ders sayilari azaltilip online mi.olacak hersey
Anladım.Babaniz yine olsa yine ogretmen olur muydu sizce memnun mu mesleginden bir de bransi neydi?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 2021TytAytYolcusu -- 10 Temmuz 2021; 23:24:27 >
Öğretmeyi sevdiği için memnun bence. 30 sene önce seçilecek 10 numara bi meslek ama şuan atamalar vs bilemiyorum çok zor döneme geldik senin hakkında da hayırlısı olsun zor günler şuan senin için
Akraban söyleyeceklerinin çok azını söylemiştir,gençsin Türkiye şartlarıyla ilgili bilgi ve deneyimin küçümsemek anlamında demiyorum çok azdır. Özetle senin durumunda bir öğrencim ya da çocuğum da olsa, şu an düşündüğün yolu tavsiye etmezdim.
Doktorluk yaz düşünme.
Sen malpraktis yapsan bile kimsenin umrunda değil tıp kitlesi birbirini çok iyi korur epey dokunulmazlar aslında. (bana göre)
İşin içindekiler daha iyi bilir tabi.
-
Ögretmensiniz sanirim.Lütfen meslek hakkinda olumsuz da olsa bilgi verir misin aci da olsa gercekleri duymak isterim
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
En Beğenilen Yanıtlar

Yıllardır yaptığın gibi konuların içine ediyorsun. Başka bir söze gerek yok.
|
Benzer içerikler
- bilkent yatay geçiş
- kitapyurdu güvenilir mi
- 2018 msü net sıralama
- 80 tyt 60 ayt kaç bin
- ayt biyoloji kaynak önerisi
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X