Şimdi Ara

IMEI klonlamanın getirebileceği riskleri bilmek ister misiniz?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
37
Cevap
1
Favori
61.871
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Imei Klonlama

IMEI klonlama kısaca bir cihaza ait elektronik kimlik bilgisinin degistirilmesi olarak tanımlanmaktadır. Çalıntı olarak raporlanmıs veya kopyalanmıs elektronik kimlik bilgisine sahip cihazlar ise klon olarak
    adlandırılmaktadır.
    IMEI klonlama aracılıgıyla kayıp kaçak, çalıntı oldugu rapor edilen ve nedenle kullanıma kapatılan cihazlar illegal olarak tekrar kullanıma açılabilmekte ve bu
    durum söz konusu cihazların ekonomik degerlerinin sıfırlanmasını engellemekte, suça tesvik unsuru tasımaktadır.

Imei Numarası

Kayıp, kaçak veya çalıntı cihazların kullanıma kapatılması islemi, cihazların elektronik kimlik bilgisi olarak adlandırılan IMEI numaraları esas alınarak
    gerçeklestirilmektedir. IMEI numarası GSM telefon cihazının kimligidir. Her bir mobil telefon cihazına, üreticisi tarafından kayıtsız sartsız olarak yerlestirilmis
    birbirinin esi bulunmayan bir sayıdır[1]. IMEI, mobil sistem ekipmanının içinde bulunan MS modülünün ayrılmaz bir paçasıdır. IMEI, mobil telefonun üretim
    asaması bittikten sonra, fiziksel, elektriksel ya da yazılım yoluyla yapılacak müdahale veya zorlamalarla degistirilememelidir. Bu uygulama her bir cihaz için
    isletmeci tarafından yürütülmelidir. sletmeci aynı zamanda her bir IMEI numarasının benzersiz (unique) olarak belirlenmesinden ve üretilip dagıtılan mobil telefon cihazlarının detaylı kayıtlarının muhafazasından da sorumludur[2]. IMEI numarasının günümüzde kullanılan yapısı 2004 yılında yapılan düzenleme ile olusturulmustur.

IMEI numarası, cihazın mensei, modeli ve seri numarasına iliskin bilgi içeren 15 haneli numaradır. Cihazın model ve mensei IMEI numarasının TAC kodu
    olarak adlandırılan ilk 8 hanesinde yer almaktadır Geri
    kalan 6 hanesi ise imalatçı tarafından belirlenmektedir. Son hanesi Luhn algoritmasına göre ilk 14 hanenin bir fonksiyonu olarak hesaplanmaktadır.
    Elektronik kimlik bilgisine haiz cihazların sahip oldukları TAC kodları, cihazın markasını, modelini ve hangi organizasyon tarafından onaylandıgını
    göstermektedir. 2002 yılından önce TAC kodu 6 haneden olusmaktaydı. Daha sonra son montaj kodu (FAC) adı verilen, imalatın nerede yapıldıgını gösteren
    iki haneli kod eklenerek 8 haneli yapı olusturulmustur. TAC kodları önceden ulusal onay alındıktan sonra GSM birliginden verilmekte olmasına ragmen su anda pazarın kendini regüle etmesine izin verilmis ve üreticilerin
    cihazları için onay almadan TAC kodlarını kullanabilmelerine imkân tanınmıstır. Dolayısı ile tüm üreticilerin TAC kodlarını barındıran genis kapsamlı bir
    veri tabanı fiiliyatta mevcut degildir. Cep telefonunda *#06# tuslanarak, cihazın IMEI numarası görülebilmektedir.

Düzenlemeler

13.07.2005 tarih ve 25874 sayılı resmi gazetede yayımlanan ve 2813 sayılı Telsiz Kanunu’nda degisiklik yapan 5392 sayılı kanunun Üçüncü Kısmında Elektronik Kimlik Bilgisine Haiz Cihazlar Baslıgı altında 25a Maddesi’nde,

“Kurum tarafından izin verilmedikçe isletmecilerce tedarik edilen abone kimlik ve iletisim bilgilerini tasıyan özel bilgiler veya cihazın teshisine yarayan elektronik kimlik bilgileri yeniden olusturulamaz, degistirilemez,
    kopyalanarak çogaltılamaz veya herhangi bir amaçla dagıtılamaz.

Elektronik kimlik bilgisi degistirilmis cihaz, kart, araç veya gereçlerle, degisiklik yapılması amacına yönelik yazılım, her türlü araç veya gereçlerin ithalâtı, üretimi, dagıtımı veya tanıtımı yapılamaz, bulundurulamaz, aracılık edilemez.

Elektronik kimlik bilgisi degistirilmis cihaz, kart, araç veya gereçlerle, degisiklik yapılması amacıyla kullanılabilen yazılım, her türlü araç veya gereçlere
    Kurumun talebiyle 4.12.2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 127 nci madde hükümlerine göre el konulur.

Kurum düzenlemelerine aykırı olarak elektronik kimlik bilgisini haiz yeni veya kullanılmıs cihazların ticareti yapılamaz.” ifadesi yer almaktadır. Cezai Müeyyidelerin belirtildigi 3 üncü Madde’nin h) bendinde
    “h) Bu Kanunun 25a maddesinin birinci ve ikinci fıkralarına aykırı hareket edenlere bir yıldan bes yıla kadar hapis ve yüz günden besbin güne kadar adlî para cezası; dördüncü fıkrasına aykırı hareket edenlere, yüz YTL'den onbin YTL'ye kadar idarî para cezası verilir.

Bu maddede tanımlanan suçların bir örgütün faaliyet çerçevesinde islenmesi hâlinde, verilecek cezalar yarı oranında artırılır. Bu faaliyette bulunan tüzel kisi ise, hakkında 26.9.2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunundaki bunlara özgü güvenlik tedbirlerine de hükmolunur.” denilmektedir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi baha40n -- 19 Haziran 2008; 21:37:02 >

• quote:

Orjinalden alıntı: baha40n

Bu maddede tanımlanan suçların bir örgütün faaliyet çerçevesinde islenmesi hâlinde, verilecek cezalar yarı oranında artırılır. Bu faaliyette bulunan tüzel kisi ise, hakkında 26.9.2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunundaki bunlara özgü güvenlik tedbirlerine de hükmolunur.” denilmektedir.

Bu madde dikkatimi çekti...
    Acaba diyorum, forumlarda bu konuyu alenen paylaşanlar bu maddeye göre mi değerlendirilecektir?
    Bildiğim kadarıyla Türkiye'de bir ilk gerçekleşmedi ama bu da olmayacak demek değildir.Her şeyin bir ilki vardır ve o ilk olacak kişi de olmak istemezsiniz sanırım.
    Çok çetrefelli bir konu değil mi? ne dersiniz?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi baha40n -- 19 Haziran 2008; 21:38:59 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: ilkereris

Bu mesaj silindi.

Alıntıları Göster
    Başta imzandaki olmak üzere çoğu faydalı konunun altından hep sen çıkıyorsun bilgi için teşekkürler baha40n
  • quote:

Orijinalden alıntı: ilkereris

Bu mesaj silindi.

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: ilkereris

simdi merak ettigim mevzu su ki bu kanunlar calinti malin tekrar piyasaya surulmesini onlemek icin ise calinti olmayan bir telefonun imei bilgisini calinti olmayan bir baska telefonuma aktarirsam suc mu sayilir ki? Anlamsiz...

IMEI klonlamanın suç olduğunu ifade ediyor anladığım kadarıyla.Mesela,benim bir OGS cihazım var. Kendi otomobilime ait olan bu ogs cihazını bir başkasının otomobilinde kullandığımda geçiş normal olarak sağlanıyor ama bu fake Ogs cihazının kullanımı tespit edildiğinde cezai işlem yapılıyor. Saçma gibi geliyor insana ama yasalardaki kanunlar uygulanmak için vardır.

• böyle konuları açtığın için saol ama adamlar dogubank,ta aylardır imei kayıtsız iphone nu satıyorlar restore edilince şikayetler başlıyo en iyisi kayıt ettirmek
  • quote:

Orijinalden alıntı: zaqa17

böyle konuları açtığın için saol ama adamlar dogubank,ta aylardır imei kayıtsız iphone nu satıyorlar restore edilince şikayetler başlıyo en iyisi kayıt ettirmek
    Bi yerlerde kanunsuzluklar yapılıyor,yasadışı uygulamalar var demek başka, bunları emsal göstererek, bu olumsuzluktan, bizler de yasadışı işler yapabiliriz anlamı çıkarmak çok yanlış şeylerdir.Doğru olmayan bir şeyi, bir başka yanlışla düzeltmek,iki kere yanlış yapmak demektir.Kötü örnek hiç bir zaman sağlıklı,iyi bir örnek değildir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: baha40n

Bu mesaj silindi.

Alıntıları Göster
    iPhone'un Sözleşme Yapılan Ülkeler Dışında Kullanılması Yasak
    Bizim TCK ne diyor bu işe o konuda da görüşlerinizi alsak
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: iRoNMaSTeR

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: iRoNMaSTeR

Sorunuz cevapsız kalmasın diye sadece kendi düşüncelerimi aktarıyorum.
    Türkiye'de o kadar çok kununen yasak olan ama buna toplumun ayakuydurması mı desek,alan veren memnun mu desek bilemiyeceğim ama böyle bir başıboşluklar,vurdumduymazlıklar var.Bunu kimse inkar edemez.Üstteki mesajımda da belirttiğim gibi,bu tür yasaları çiğneyen bizler,bunun suç olduğunu bildiğimi halde yapmakta ısrar ederken,bunu da yetkililerin gözü önünde yapar ken,elle ve gözle görülür delilleri de olduğu halde, hiç bir girişimde bulunulmaz.Ta ki bi yerden bir patlak verene kadar.İşte diyorum ki bu günah keçisi siz olmayınız,biz olmayalım. Zamanı ve yeri geldiğinde bu yasalardaki kanunların nasıl işlediğini de biliyoruz.onun içindir ki 5 ytl için riske girmeye değer mi? Ola ki siz ya da ben bu uygulamanın ilk örneği olduk.Bunu bilmiyordum,herkes yapıyordu ben de yaptım diyebilme hakkımız var ama bu yasalar önünde size hiç bir getiri sağlamaz.cezanızı alır,şikayetiniz de bir başka celsede görüşmek üzere kayıtlara geçer.Yani yapan yaptığıyla kalır.Ben hukukçu olmadığımdan bunu kanun yasalar çerçevesinde cevaplayamadım ama bu da yaşanılabilecek bir gerçek.Öyle değil mi?

• quote:

Orijinalden alıntı: baha40n

quote:

Orjinalden alıntı: iRoNMaSTeR

Sorunuz cevapsız kalmasın diye sadece kendi düşüncelerimi aktarıyorum.
    Türkiye'de o kadar çok kununen yasak olan ama buna toplumun ayakuydurması mı desek,alan veren memnun mu desek bilemiyeceğim ama böyle bir başıboşluklar,vurdumduymazlıklar var.Bunu kimse inkar edemez.Üstteki mesajımda da belirttiğim gibi,bu tür yasaları çiğneyen bizler,bunun suç olduğunu bildiğimi halde yapmakta ısrar ederken,bunu da yetkililerin gözü önünde yapar ken,elle ve gözle görülür delilleri de olduğu halde, hiç bir girişimde bulunulmaz.Ta ki bi yerden bir patlak verene kadar.İşte diyorum ki bu günah keçisi siz olmayınız,biz olmayalım. Zamanı ve yeri geldiğinde bu yasalardaki kanunların nasıl işlediğini de biliyoruz.onun içindir ki 5 ytl için riske girmeye değer mi? Ola ki siz ya da ben bu uygulamanın ilk örneği olduk.Bunu bilmiyordum,herkes yapıyordu ben de yaptım diyebilme hakkımız var ama bu yasalar önünde size hiç bir getiri sağlamaz.cezanızı alır,şikayetiniz de bir başka celsede görüşmek üzere kayıtlara geçer.Yani yapan yaptığıyla kalır.Ben hukukçu olmadığımdan bunu kanun yasalar çerçevesinde cevaplayamadım ama bu da yaşanılabilecek bir gerçek.Öyle değil mi?

Alıntıları Göster
    her zamanki gibi verdiğin bilgiler çok yararlı oldu benim için eline sağlık..

• ben biliyodum bilmeyenler için iyi oldu gerçekten sakat bir iş
  • quote:

Orijinalden alıntı: amonramses

Bu mesaj silindi.

Alıntıları Göster
    Kayıtlı olanlar kapanıyor, klonlar kol geziyor ortalıkta. Ve tahminimce piyasadaki cihazların %90 ı Klon..
  • quote:

Orijinalden alıntı: regulator

Bu mesaj silindi.

Alıntıları Göster
    en güzeli pasaport oh şükür kafam rahat
  • quote:

Orijinalden alıntı: Noxco

Kayıtlı olanlar kapanıyor, klonlar kol geziyor ortalıkta. Ve tahminimce piyasadaki cihazların %90 ı Klon..

Alıntıları Göster
    Bu konu bilgi amaçlı açılmış bir konudur.ancak bazı yorumlar tamamen yasal olmayan imeil klonlaması hakkında bilgi verici teşvik edici mesajlar içermekte olduğu için bu mesajlar silinmiştir.bu konuda sizden daha dikkatli yorumlar yapmanızı rica ediyorum.yoksa bu kadar önemli bir konu gösterimden kaldırılacaktır.kabul edilsede edilmesede yasalar bu şekilde.yasadışı yorumları savunucu mesajlar yazmayalım.lütfen yorum yaparken konunun yasal boyutlarınıda düşünelim.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

• quote:

Orijinalden alıntı: farukkk

Bu konu bilgi amaçlı açılmış bir konudur.ancak bazı yorumlar tamamen yasal olmayan imeil klonlaması hakkında bilgi verici teşvik edici mesajlar içermekte olduğu için bu mesajlar silinmiştir.bu konuda sizden daha dikkatli yorumlar yapmanızı rica ediyorum.yoksa bu kadar önemli bir konu gösterimden kaldırılacaktır.kabul edilsede edilmesede yasalar bu şekilde.yasadışı yorumları savunucu mesajlar yazmayalım.lütfen yorum yaparken konunun yasal boyutlarınıda düşünelim.

Alıntıları Göster
    ben gayet masumane bir soru sormuştum. Son mesajların gerginliğine kurban gittik herhalde. Benim mesajda silinmiş

• quote:

Orijinalden alıntı: Celica_tr

ben gayet masumane bir soru sormuştum. Son mesajların gerginliğine kurban gittik herhalde. Benim mesajda silinmiş

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: Celica_tr

Selamlar üstadlar,

Benim bir sorum olacaktı. Bilgi verebilirseniz çok ama çok makbule geçer. teşekkürler şimdiden,

geçen sene EKimde eşimle Amerikaya gitmiştim ve 2 adet iphone aldık. Ben benimkini 8-9 ay önce passaportla kayıt ettirdim TUrkcell extradan. Eşimin telefonunu ise ( o kullanmıyor - başka telefonu var- şimdi bozuldu ve iphone kullanmak istedi) ben 1 ay kadar önce açıp 2.1 e updgrade ettim. Gayet guzel çelışıyordu. Fakat bugun açıp baktığımda No service diyor. İmei kontrolu yaptıgımda da kaçak olarak gözüküyor..

Şimdi teli alalı 1 sene oldu.Eşimin passaportuda son 2007 ekim girişli. Ben nasıl ve ne yapmayılıyım bu telefonu açtırmak için ? Bir yol gösterirseniz ne kadar iyi olur,
    Tşk,

sorunuzu ekledim

• quote:

quote:

Selamlar üstadlar,

Benim bir sorum olacaktı. Bilgi verebilirseniz çok ama çok makbule geçer. teşekkürler şimdiden,

geçen sene EKimde eşimle Amerikaya gitmiştim ve 2 adet iphone aldık. Ben benimkini 8-9 ay önce passaportla kayıt ettirdim TUrkcell extradan. Eşimin telefonunu ise ( o kullanmıyor - başka telefonu var- şimdi bozuldu ve iphone kullanmak istedi) ben 1 ay kadar önce açıp 2.1 e updgrade ettim. Gayet guzel çelışıyordu. Fakat bugun açıp baktığımda No service diyor. İmei kontrolu yaptıgımda da kaçak olarak gözüküyor..

Şimdi teli alalı 1 sene oldu.Eşimin passaportuda son 2007 ekim girişli. Ben nasıl ve ne yapmayılıyım bu telefonu açtırmak için ? Bir yol gösterirseniz ne kadar iyi olur,
    Tşk,

sorunuzu ekledim

Alıntıları Göster
    Çok teşekkür ederim Faruk Bey

• quote:

Alıntıları Göster
    Devlet vergi kaybına engel olmak için bu şekilde düzenlemeye gitti ama malasef ülkemizde vergiler çok yüksek. Yurtdışından tatile vs. gelen kişiler için de özellikle gurbetçiler için çok can sıkıcı bir uygulama oldu. Umarım daha farklı bir yol bulunur.
  • quote:

Orijinalden alıntı: scan

Devlet vergi kaybına engel olmak için bu şekilde düzenlemeye gitti ama malasef ülkemizde vergiler çok yüksek. Yurtdışından tatile vs. gelen kişiler için de özellikle gurbetçiler için çok can sıkıcı bir uygulama oldu. Umarım daha farklı bir yol bulunur.

Alıntıları Göster
    bilgi için teşekkürler
  • quote:

Alıntıları Göster
    quote:

rica ederim

• quote:

quote:

rica ederim

Alıntıları Göster
    Ben yaklaşık 9 ay kullandım klonlu olarak. Ama kendi bozuk N95 imin IMEI ni copy ladım iphone uma. Daha sonra bir arkadaşın passaportuna kaydettirdim. Herangi bir vodafone türkcell veya Avea bayisinde. Malesef Başka yolu yok. Eğer böyle birşey bir arkadaşın başına gelirse Öyle ceptelefoncu dükkanlarına güvenmeyin. Kaydettiriyorum derler. İmei klonlayıpğ verirler. Bi tonda para isterler. Benden 200 ytl istemişlerdi bu iş için

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.