Şimdi Ara

İnançsızlar neden din hakkında daha bilgili?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
633
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

"Ankete göre din hakkında en bilgili kişiler ateistler.
    Tanrı hakkında bir şey bilmek istiyorsanız, bir ateist ile konuşmak isteyebilirsiniz.

Sapınç? Belki. Fakat Amerikalıların din bilgisini ölçen bir araştırma, ateistlerin ve agnostiklerin ortalama olarak en büyük inançların takipçilerinden daha fazla bildiğini buldu."

Kaynaklar:https://www.latimes.com/archives/la-xpm-2010-sep-28-la-na-religion-survey-20100928-story.htmlhttps://www.pewforum.org/2010/09/28/u-s-religious-knowledge-survey/

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HIGHER -- 2 Mart 2020; 13:21:58 >

• Cevap: Ruhbanlık.

Hristiyan düzeninde de Müslüman düzeninde de koyun olmak işleniyor Ruhbanlık tayfası tarafından küçüklükten beri. Sen sorma anlamazsın biz anlarız, senin aklın yetmez sen düşünme biz senin yerine düşündük taşındık tanrının ne olduğunu anladık ki bu cübbeleri giyme şerefine nail olduk. Gibi gibi bir sürü saçma sapan şeyler. Sen dua et, ibadet et, iyi insan ol, biraz da bize para! ver, cennet garanti. İki dinin de aslına bakarsan ruhbanlık diye birşeyin olmadığı net şekilde ortadadır ancak din tüccarlığı her daim güzel bir meslek olmuştur.

Peki ateist ve agnostik bireyler nasıl oluşuyor? Sorguladıkları için. Sorgulayan kişi doğal olarak bazı şeyleri bilmek ve onun üzerine düşünmek zorunda.

Ancak 30-40 yıl sonra bu bireyler içerisinde de din bilgisinin azlığı konuşulacaktır. Çünkü küçüklükten itibaren ateist yetişen birisi hiç bir zaman dini öğretileri sorgulama, öğrenme ihtiyacı içerisinde olmayacaktır, boş iş gelecektir.

Bununla beraber Türkiye ateistlerinin İslam hakkında bilgili olduklarını görmedim. En bilgili olan Turhan Dursun dahi çok fazla çelişkili ifade ile iddialarını savuruyordu. Benim çevremde 22-23 yaşlarında ateist olduğunu iddia edenler var diyorum ne biliyorsun İslam hakkında, hiç birşey, azcık sıkıştırınca da ben sallamıyorum abi banane var mı yok mu cevabı ile karşılaşıyorum.

Amerika için ise genel olarak aptal bir toplum olduğu çokça söylenen birşey. Yani herhangi bir konu hakkında da benzer sonuçlar çıkabilir o toplum için.

• Çünkü ateistler sorgularlar. Ötekiler ise koyun gibi inanırlar.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Din Sorgulanmayi pek sevmez ve Açıkçası Kullarına pek sorgulamamalarini, koşulsuz biat etmeyi ve diğer inanclardan uzak durmayı emreder. Haliyle inançsız ve Ateist birisinin inanmaması için inanılan şey hakkında yeteri kadar bilgisi olması gerekiyor ki inancı reddedebilsin. Hem eleştirel hem her kaynağa ulaşmakta özgür olduğu için Dindarlardan daha bilgili olurlar.

Bir Müslüman için İncilin ne dediği önemli değildir. Hak din İslamdır ve kaynağı Kuran.

Aynısı Hristiyan içinde geçerli. Ama ateist için her dini kitap okunabilir ve Tarihi araştırma konusu olabilir. Zaten imanını kaybetme korkusu yoktur.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Cosmos2999 kullanıcısına yanıt
    Din dediğin şey Kur'an ise sorgulanmayı sevmez diyemezsin. Tam aksine iddia eder sorgulayın araştırın ne yaparsanız yapın bu kitap gerçek tanrı olan Allah'ın sözleridir diye iddia eder.

İnanırsın inanmazsın ayrı ancak din ile dindar/inanan farklı şeylerdir. İlk mesajımda belirttiğim gibi sorgulanmayı sevmeyenler Ruhbanlık kesimidir. İncili de okudum ve bir ruhbanlık göremedim ama birileri nasıl olmuş ise kendilerini insan üstü sınıfa yerleştirmiş ve tanrı ile insan arasında aracılık rolüne bürünmüşler.

Muhammed sonrası Araplarda da benzer yöntemin izlenmiş olduğu Kur'an daki ayetler ile Araplardan gelenin aşırı farklı olmasından net anlaşılan bir durum olarak göze çarpıyor zaten.
  • torlofan T kullanıcısına yanıt
    Kuranda kimi ayetlerde sorgulamaya, kimi ayetlerde Koşulsuz ve sorgulamadan itaat etmeyi emreden ayetler olduğu doğru. Kuran i baz alırsak diğer dini kitaplara göre daha şüpheci ve akla önem verdiği doğru ama işin içine hadisler girdiği an İslam mezhebine göre en aklı reddeden ve sorgulamayı istemeyen din haline gelebiliyor.

Sonuc olarak Ibni Teymiyye de Müslüman
    Ömer Hayyam da.

Bkz. Mâide 101, Fatır 37

Lakin, Hristiyanlık Ruhbanlik sınıfını yıkacak açıklara sahipti. Sonuçta İncilin Tanrının Şiiri, Yaratılış Hikayesi olduğu ve insanlar tarafından yazıldığı kabul edilip Hristiyanlık reforme edilebildi.

İslamiyet 1500 yıldır henüz hadis meselesini çözmüş değil.

Fazla konu dışına çıkmamak lazım. Kısacası kendimden örnek vermek gerekirse Dinsizlerin çoğu Eskiden inançlı olduğuna inanıp Dinini ve Dinleri öğrenmek istediğinde,
    Dini kitaplar
    Din Tarihi
    İnsanlık Tarihini
    Bilim Tarihini ele alıp Dinsizlik aşamasına geçiyor. Bu nedenle Dinsiz birisinin İnanlardan daha çok din bilgisine sahip olması normaldir. Çünkü inancı reddetmek için kendince yeterli ikna edici delilleri olması gerekmektedir.

Fakat inanan için dinini ve diğer dinleri çok iyi bilme zorunluluğu yoktur. Dininin emrettiği Farzları bilmesi yeterlidir.

Fakat Hem dindar olup ve gerek bilim, gerek din Hakkında çok çok bilgili insanlar var tabiki. Kimi Felsefeci Müslümanlar var din ve Din felsefesi bilgisi o kadar İyi ki saatlerce dinleyip birşeyler öğrenmek mümkün.

• Hiç alakası yok, foruma bakarak bunu rahatlıkla anlayabilirsin.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Cosmos2999 kullanıcısına yanıt
    Sorgulamamanın ilk yüzyıllarda olmadığını özellikle Gazali sonrası bu akımın yükseldiğini okumuştum yine de derinlemesine bir araştırma yapmadığım için iddia etmeyeyim.

İtaat etmek başka birşeydir sorgulamamak başka birşeydir, Kur'an İbrahim'in bile peygamber iken kanıt istediğini bildiren bir kitap ve birçok ayette gezin tozun, burda düşünenler için deliller vardır gibi ifadeler kullanır.

İslamiyet hadis meselesini barındırmıyor öncelikle kavramları birbirine karıştırmamayı öğrenmek gerekli. İslamiyet Kur'an ayetleridir. Gerisi Arap tarihidir. Yani denmesi gereken ifade şudur:

Mezhepler hadis meselesini çözebilmiş değildir.

Bunun yanında ayet tefsirleri de şüphesiz kimi ulema! denen kişilerce evlere şenlik hale getirilmiş durumdadır.

Hal böyle olunca da sapla saman birbirine karışmış durumdadır. Daha din nedir bu çözüme kavuşmamıştır Müslümanlar tarafında.

--------

Ancak inanmayan birisinin derin araştırma sahibi olduğunu iddia etmek de akla zarar bir iddiadır. Ben bu ülkede İslam sonrası Müslümanlık tarihini de Kur'an ayetlerini de hakkıyla bilen bir inanmayana denk gelmedim. İnandığını iddia eden belki pek bilgili değil de ateist çok mu bilgili diye sormak lazım. Burda birçok zaman tartıştım o ayeti eğip bükme diye hiç bir zaman adil olup evet ben hatalı değerlendirdim diyen görmedim ateist olduğunu iddia edenlerden. Adam gök kelimesinin bile anlamını söyleyemiyor bana gelmiş ayet tefsir ediyor. Madem Muhammed yazdı bana 3 tane yaptığı iyi şeyi söyle diyorum bunu söylemekten aciz insanlar. Sorsan bilgiliyim üstünüm diye hava atıyor ancak tek amacı kavga çıkarmak.

Özetle ister inanan ister inanmayan tarafta olsun çok fazla bilgisiz ancak iddia sahibi insan var. İnanmayanlar şüphesiz eğer sonradan inanmamaya meyil ettiyse genelde birşeyleri merak edip sorguladığı için ufak bir farkla fazla bilgili sadece.

• Zaten bilgi sahibi oldukları için o haldeler

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • torlofan T kullanıcısına yanıt
    güzel bilgiler vermişsiniz ancak şu konuyu hala halledememişiz ki bu durum aslında doğal.

kaç kişi sizin önünüzde şehadet getirdi ve bunun gereğini yerine getirdi de bunlar müslüman diyorsunuz. bu bir.

diyelim ki bir kısım emareler var ilahi güç bu kimselerin müslüman olduğunu kabul mü etti ve size bu konuda beyanda mı bulundu bu iki.

size derken şahsınızı kastetmedim. siz total manada insanlık çoğul olan manasında.

.......................

namaz oruç önceki ümmetlere de farzdı.

yani müslüman diye önceki ümmetlerin devamı olanlara mesela isevilere veya yahudilere çatmanız gerekirken buradaki konular müslüman denen ve arabi kökene ve oradan sirayet eden mesela türkiye malezya hindistan gibi yerlere ithafen söyleniyor.

........................

kişinin sizin önünüzde şehadet getirmemesi hali önemli. bu kişi yahudi veya isevi olarak islam ritüelini yapmış olabilir. ben bana öğretilen islamın ve bu çerçevede kıldığım namazın açıkça isevi namazı orucun isevi orucu olduğunu söyleyebilirim ki çevremdeki herkesin öyle.

ben isevi veya yahudi anlayışının islam şeklindeki görüntüsüyüm denirse bu kere isevi ve yahudi kökenli milletler konu edilecektir. kimsenin ingilize neden namaz kılmıyorsun dediği var mı? yok. ya da amerikalıya? adı isevi ama.

konu bu kimseler olmalı zaten.

........................

insan doğum ile islam olmaz. olsa kelime-i şehadete gerek olmaz sünnete gerek olmaz vs. bu demek değildir ki o kişi babtiz olsun.

• Bir dine ya cok arastiranlar yada hic araştırmayanlar inanir

Yarida birakirsan inanç falan kalmaz

Aşk ile Hakkı arayan Yunus Emre gibi erenler ancak dinin özüne ulaşır

Arastirmayanlar taklidi iman noktasinda kalır

• Okuyup, anlayıp, 'lan böyle saçmalık mı olur!' Dedikleri için.

• Ateistler din hakkında hiçbir şey bilmiyorlar.Hiç.Hayatımda sadece bir kişi gördüm bilgisini yerinde bulduğum
  • İnançsızların çoğunun önceden inançlı olup din hakkında yeni bir şeyler öğrenip dinden çıktığını düşünürsek genel olarak inançsızlar daha bilgilidir. Eğer ateistler bilgisizdir diyorsak inananlar -1 oluyor galiba.

• dinsizler sonu izm le biten o kadar çok yalan uydurmuşlardır ki bildikleri hep kendi uydurdukları yalanlardır

en bilgili kişi en çok konuşan degildir

bilen adam az konuşur

söz gümüşse sukut altındır

bildigini dusunenlerin çoğu dunyaya daha dun gelmiş yasamamış görmemiş tıfıllardır.

evet kafirler sözde bilirler bildikleri halde yaparlar kendilerini çok akıllı sandıklarından kördürler ben bilirim dedikleri şeyler aslında anlayamadıkları o halleriyle yaptıkları boş yorumlardır.

kitap kalple okunur boş beyinlerle değil.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pspsexer -- 3 Temmuz 2023; 3:50:45 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.