Şimdi Ara

İşlemci - Ekran kartı darboğazı (Ters darboğaz)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
42
Cevap
1
Favori
1.799
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Forum içinde sıklıkla "bu işlemci, bu ekran kartına darboğaz yapar mı?" gibisinden sorular ile karşılaşıyoruz. Sanırım, bendeki sorun bunun tam tersi.

İşlemci: i7 3770K
    Ekran kartı: Sapphire 1gb 256bit 5870 Game Edition

SORUN

Sistemim test sonuçlarında yazıyor. İki adet 3d Mark test sonucu var elimde.

Test 1: link
    Burada işlemci 4.0Ghz olarak çalışıyor.

Test 2: link
    Burada işlemci 4.4Ghz olarak çalışıyor.

4.4Ghz olarak çalışırken puanların bazıları inip, bazıları çıkıyor. Özellikle Fire Strike puanlarım düşüyor.
    Kullanım olarak Render'da hiçbir sorun yok. Oyunlarda ise; bazen ufak atlamalar görüyorum. "4.0Ghz'de bu bahsettiğim atlamalar yok."

İşlemci ve Ram'ler render'da, ekran kartı ise oyunlarda önemli benim için.

1. Ekran kartım işlemcime yetersiz mi kalıyor?
    2. İkisini tam dengede; 4.2'de falan mı kullanmalıyım?
    3. Ya da ufak, ipucu tadında bir şeyler ile çözebiliyor muyuz bu durumu?

Sorunum için kafa patlatacak arkadaşlara şimdiden çok teşekkür ederim.

HAZIR CEVAPLAR

"Ekran kartını değiştir" diyecek arkadaşlar için:
    Gtx770 ya da Amd 8000 serisinden kart alacağım. Şu anki kartlar hem stoklarda yok, hem yeni serilerin çıkmasına çok uzun bir süre kalmadı.
    "O işlemciye, o ekran kartı mı olur?!" diyecek arkadaşlar için: 2008 yılında topladığım sistemimi güncellerken, Ultra takıntım olmadığı için, bir çok oyunu oynayabildiğim ve rahat render aldığım için ekran kartımı değiştirmedim.
    "Nvidia kullansaydın böyle olmazdı", "Intel işlemci alırsan böyle olur!" diyecek fanboy arkadaşlar için: Lütfen bu konuyu terkedin ve gelecekteki konularıma da 'mümkünse' girmeyin.

Not: Alıntılayarak cevap verirken, -forumun kirlenmemesi adına- kısaltarak alıntılamanızı rica ederim.

• yazsam yeterdi ama neyse.5870 6870 le 6950 arası bir performans veriyor yani ufak oc ile 7850 seviyesine çıkartabilirsiniz kartı.Kartınız güçsüz değil güçsüz olsada ekran kartının verebildiği kadar puan,fps verir yani burda asıl mesele ekran kartının tam randımanlı kullanılmasıdır.Ekran kartınıda işlemci sınırlayabilir ama işlemciyi ekran kartının sınırlaması gibi bir durum duymadım görmedim bilmiyorum

Edit : imla

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PLAYEREG -- 25 Nisan 2013; 18:16:56 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: PLAYEREG
    yazsam yeterdi ama neyse.
    Forum içindeki marka tartışmalarından bıktığım için biraz sert çıkmak zorundaydım hocam.

quote:

Orijinalden alıntı: PLAYEREG5870
    6870 le 6950 arası bir performans veriyor yani ufak oc ile 7850 seviyesine çıkartabilirsiniz kartı.Kartınız güçsüz değil güçsüz olsada ekran kartının verebildiği kadar puan,fps verir yani burda asıl mesela ekran kartının tam randımanlı kullanılmasıdır.Ekran kartınıda işlemci sınırlayabilir ama işlemciyi ekran kartının sınırlaması gibi bir durum duymadım görmedim bilmiyorum

Karta hiç oc yapmadım. Ekran kartı Oc konusundaki tecrübem de 2003 yılında A9550 ekran kartıma kadardı, bu kartta ve güncel kartlarda pek bir bilgim yok hocam. Yapabilirim yani eğer yardımcı olabilirseniz. Sistemde Afterburner yüklü.
    Oyunlarda işlemci 4.0Ghz'de iken hiçbir donma olmuyor, 4.4Ghz'de iken ufak donmalar oluyor. Bu durumda aklıma başka bir şey gelmedi maalesef. Ben de size danıştım.

• Kendi kendini cevaplamışsın dostum!!11!!
  • quote:

Orijinalden alıntı: fatihyilmaz1820
    Kendi kendini cevaplamışsın dostum!!11!!
    Hani?! Nerede?! Cevap hangisi hocam?!
  • quote:

Orijinalden alıntı: N.Aksel

Karta hiç oc yapmadım. Ekran kartı Oc konusundaki tecrübem de 2003 yılında A9550 ekran kartıma kadardı, bu kartta ve güncel kartlarda pek bir bilgim yok hocam. Yapabilirim yani eğer yardımcı olabilirseniz. Sistemde Afterburner yüklü.
    Oyunlarda işlemci 4.0Ghz'de iken hiçbir donma olmuyor, 4.4Ghz'de iken ufak donmalar oluyor. Bu durumda aklıma başka bir şey gelmedi maalesef. Ben de size danıştım.

4.0 da donma yapmazken 4.4 ghz de donma yapmasının sebebi stabil olmamasıdır başka açıklaması yok bunun.Voltaj istiyordur biraz daha muhtemelen

Ekran kartı oc içinse kartın sıcaklıkları kapasitesi falan önemli.Ufak ufak arttır çok arttırmadan bu arada testlerini yap.Zaten belli bir sınıra gelince 3dmark testlerinde ekranda yeşil noktacıklar belirir

• Hazır cevaplara bak orda ekran kartı işlemcine yetersiz kalıyor yazıyor.
  • quote:

Hazır cevaplara bak orda ekran kartı işlemcine yetersiz kalıyor yazıyor.

ekran kartının işlemciyi sınırlaması gibi bir durum yok.Cpu neyse o puanı verir.Örnek olarak superpi dünyanın en iyi skorlarına bakabilirsiniz.Adamlar mesela 3770k ile gt 430 gibi dandik kartlar kullanıyor bu gibi testlerde sonuç alırken ekran kartının işlemciyi sınırlaması gibi bir durum görmedim daha önce
  • quote:

Tamam da hocam, 4.0Ghz'de neden hiç problem yok?
  • quote:

4.0 da donma yapmazken 4.4 ghz de donma yapmasının sebebi stabil olmamasıdır başka açıklaması yok bunun.Voltaj istiyordur biraz daha muhtemelen
    Ekran kartı oc içinse kartın sıcaklıkları kapasitesi falan önemli.Ufak ufak arttır çok arttırmadan bu arada testlerini yap.Zaten belli bir sınıra gelince 3dmark testlerinde ekranda yeşil noktacıklar belirir
    Hocam normalde 4.4Ghz'de 1.170v (Hatta biraz pay bıraktım, 1.175v ile çalışmakta) ile birçok benchmark ve ağır programlarda (Adobe CS6 serisi, 3dsMax gibi) stabil. Örneğin After Effects ve Vray render'da oldukça yüksek kapasiteli işler yaptığımda bile gık yok. Sadece oyunlarda çok ufak donmalar oluyor.

Edit: İşlemci ve ekran kartı üzerinde Arctic Cooling Mx-4 2013 revize olan macun sürülü. İşlemci üzerine Pull&push olarak çift fanlı Evo212 soğutucu takılı. İşlemci Prime95 yarım saat Blend testte 63 derece üzerine çıkmıyor.
    Ekran kartım fanı auto olarak ayarlı (%40'a kadar çıkıyor) 71 derece Crysis3'te. (High/Ultra arası ayarlar ve FxAA ile). Bu durumda vereyim mi overclock'un dibine?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi N.Aksel -- 25 Nisan 2013; 18:38:17 >

• quote:

quote:

Tamam da hocam, 4.0Ghz'de neden hiç problem yok?

Yukarda bir arkadaş yazmış.İşlemci o değerlerde stabil değil voltaj arttıman gerekli.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: S. Hawking
    Yukarda bir arkadaş yazmış.İşlemci o değerlerde stabil değil voltaj arttıman gerekli.
    Hemen üstünüzde arkadaşa verdiğim cevapta bunun cevabı var hocam.
  • quote:

quote:

Hemen üstünüzde arkadaşa verdiğim cevapta bunun cevabı var hocam.

Ekran kartını ocla bakalım. Bir faydası olacak mı?

• quote:

Haftasonu ekran kartı üzerinde çalışmalara girişeceğim hocam, sonuçları buraya yazarım. İlginiz için teşekkürler.
  • İşlemcinin stabil olmamasından dolayıdır başka bir durum gelmiyor aklıma.Test sürelerini uzatabilirsiniz 1 saat prime olabilir.Çünkü çok başıma geldi 30 dk. geçtikten sonra hata veren prime lar
  • quote:

İşlemcinin stabil olmamasından dolayıdır başka bir durum gelmiyor aklıma.Test sürelerini uzatabilirsiniz 1 saat prime olabilir.Çünkü çok başıma geldi 30 dk. geçtikten sonra hata veren prime lar
    Yok hocam, bunu düşünerek iki saatlik test çektim. Tık yok. İşlemcinin ömründen yedim biraz sanırım.
    Custom test yapıyorum, 16 gb ram ve işlemcimi %100 yüke sokuyorum, tık yok. Ne varsa benim yadigar ekran kartı yiyor sistemi.
  • quote:

quote:

Haftasonu ekran kartı üzerinde çalışmalara girişeceğim hocam, sonuçları buraya yazarım. İlginiz için teşekkürler.

Rica ederim,hafta sonu konuyu uplarsın.

• quote:

quote:

İşlemcinin stabil olmamasından dolayıdır başka bir durum gelmiyor aklıma.Test sürelerini uzatabilirsiniz 1 saat prime olabilir.Çünkü çok başıma geldi 30 dk. geçtikten sonra hata veren prime lar
    Yok hocam, bunu düşünerek iki saatlik test çektim. Tık yok. İşlemcinin ömründen yedim biraz sanırım.
    Custom test yapıyorum, 16 gb ram ve işlemcimi %100 yüke sokuyorum, tık yok. Ne varsa benim yadigar ekran kartı yiyor sistemi.

Ters darboğaz durumu yok. İşlemciniz voltaj istiyor sadece. Benim de başıma gelmişti. Prime testini geçtiği halde oyunlarda takılma ve en sonunda mavi ekran alıyordum. Default hıza geri alınca problem çözülmüştü. Yani kararlılık testleri kesin ölçüt değil. Sadece tamamen çakılıp çakılmadığını anlayabilirsiniz.

• Şuan bende de aynı durum var 2500K + HD4850 :)
  • quote:

Orijinalden alıntı: _Dominic_Toretto_

Şuan bende de aynı durum var 2500K + HD4850 :)

Trump Towers Saturn'de Cosmos S kasa içerisinde 3930K + HD 4850 kombinasyonlu hazır "Gamer PC" satılıyor. Buna ne diyorsun.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.