Şimdi Ara

İşlemci Sıcaklığı Sürekli Olarak Artıp Azalıyor R5 3600

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
3
Favori
4.048
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar, sistemimi henüz topladım.

Anakart b450m pro m2 max. Kasa zalman n3.

İşlemci sıcaklığım şöyle boşta iken 50-51 derece civarı ve birden fanın sesi artıyor, işlemci sıcaklığı 56-57 dereceye yükseliyor ve sonra tekrar 50-51'e düşüyor. bu sürekli böyle tekrar ediyor.

BIOS'ta Core Boost Performance'ı kapattım, şu an 46-47 derecelerde ama bu kez de 54-55'e çıkıp 46-47'ye iniyor. Sürekli böyle.

Windows güç seçeneklerinden dengeliyi falan seçtim gene bir değişiklik olmadı.

Stok fan ile kullanmaktayım işlemciyi, işlemci Ryzen 5 3600.

Ne yapmalıyım?

• yeni bir güç planı yaratıyorsunuz (mevcut planınızın kopyası)

cmd'yi yönetici olarak çaliştirip bu kodu giriyoruz;

powercfg -attributes 54533251-82be-4824-96c1-47b60b740d00 be337238-0d82-4146-a960-4f3749d470c7 -ATTRIB_HIDE

bu kod güç planı işlemci güç ayarlarına "boost modu" seçeneğini getiriyor

varsayılan olarak tüm planlarda "boost modu" agresif olarak seçili

--

kopyaladığımız profilin "boost modu"nu "disabled" ya da "devre dışı" yapıyoruz

orijinal profil ve modifiye edilmiş profilin kısayollarını oluşturup (googledan bakın) taskbar'a ekliyoruz

oyundan çıktığımızda taskbar'dan tek tıkla disabled moda geçiyoruz

oyuna gireceğimiz zamansa agresif boostlu olan profili seçiyoruz

böylece hem boşta serin çalışan hem de oyunda tam boostlu çalışan bir konfigürasyonumuz oluyor

--

anlamadıgınız yapamadıgınız yer olursa sorabilirsiniz yardımcı olurum

kendinize göre kısayollarınıza güzel iconlar bulup estetik olarak da iyi bir görüünme erişebilirsiniz
  • Bu işlemciler kendi içinde çok hızlı ve fazla ısınıp soğuyor. 3600 ün stok fanı dandik olduğu için değerler normal. Boştaki sıcaklığı dert etmeyin.

Fan eğrinizi manuel 70 derecelere kadar sabit bir hıza ayarlayın gürültüden kurtulursunuz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ahmettsezis -- 18 Haziran 2020; 14:21:18 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • turbo boostu kapatırsan sorun kalmaz işlemcin hep aynı voltaj ve ghzde çalışır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: dokuzkuyruklu-_-

turbo boostu kapatırsan sorun kalmaz işlemcin hep aynı voltaj ve ghzde çalışır.
    hocam core boost performanceı kapattım zaten, kapatmadan önce 56 57lerde dolaşıyordu şu an 46 47lere düştü. Ama dediğim gibi şu an da 46 467lerden 54 55lere çıkıp iniyor sürekli, cpu fanının sesinin artmasıyla sıcaklığın arttığını anlıyorum.
  • Anakart biraz kötü.

Soğutucu alın yada voltaj ayarlayın..

https://forum.donanimhaber.com/amd-ryzen-serisi-sicaklik-dusurme-ve-overclock-rehberi--143448748

• quote:

Orijinalden alıntı: ahmettsezis

Bu işlemciler kendi içinde çok hızlı ve fazla ısınıp soğuyor. 3600 ün stok fanı dandik olduğu için değerler normal. Boştaki sıcaklığı dert etmeyin.

Fan eğrinizi manuel 70 derecelere kadar sabit bir hıza ayarlayın gürültüden kurtulursunuz.
    hocam bu fan eğrisini sabitlemek nasıl yapılıyor?

kule tipi soğutucu almalı mıyım?
  • quote:

Orijinalden alıntı: acura07

Anakart biraz kötü.

Soğutucu alın yada voltaj ayarlayın..

https://forum.donanimhaber.com/amd-ryzen-serisi-sicaklik-dusurme-ve-overclock-rehberi--143448748
    hocam esasen b450m s2h alacaktım, iki hafta önce bu anakart incehesapta indirime girince bunu aldım.

bir de şu var ben normalde 1600 af alacaktım, sonra 3600 alınca harcamam 500 lira arttı, anakarta da 200 300 daha veremediğim için bunu aldım.

soğutucu öneriniz var mı?

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: yusuf84365

hocam bu fan eğrisini sabitlemek nasıl yapılıyor?

kule tipi soğutucu almalı mıyım?

Alıntıları Göster
    Biosta hardware monitor kısmında eğriyi yapabilirsiniz. Oyunlarda 80 i geçmiyorsa aciliyet değil soğutucu almak.

• quote:

Orijinalden alıntı: ahmettsezis

Biosta hardware monitor kısmında eğriyi yapabilirsiniz. Oyunlarda 80 i geçmiyorsa aciliyet değil soğutucu almak.

Alıntıları Göster
    teşekkür ederim.
  • yusuf84365 Y kullanıcısına yanıt
    450 500 lira idi hep s2h. Sanırım o anakarttan daha iyi soğutma var..

Voltaj ayarlarsanız soğutucu almayabilirsiniz.

• acura07 kullanıcısına yanıt
    Anladım hocam sağ olun.
  • auto ayarlarda bu şekilde olması normal amd de söylüyor bunu zaten
    edit:ani yükselip düştüğünden fanın hızlanmasına gerek yok aslında fan curve ayarlayıp step up time'ı da yükseltirseniz hemen fan hızı artmaz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi VoicesOfTheDead -- 18 Haziran 2020; 14:51:57 >
  • yeni bir güç planı yaratıyorsunuz (mevcut planınızın kopyası)

cmd'yi yönetici olarak çaliştirip bu kodu giriyoruz;

powercfg -attributes 54533251-82be-4824-96c1-47b60b740d00 be337238-0d82-4146-a960-4f3749d470c7 -ATTRIB_HIDE

bu kod güç planı işlemci güç ayarlarına "boost modu" seçeneğini getiriyor

varsayılan olarak tüm planlarda "boost modu" agresif olarak seçili

--

kopyaladığımız profilin "boost modu"nu "disabled" ya da "devre dışı" yapıyoruz

orijinal profil ve modifiye edilmiş profilin kısayollarını oluşturup (googledan bakın) taskbar'a ekliyoruz

oyundan çıktığımızda taskbar'dan tek tıkla disabled moda geçiyoruz

oyuna gireceğimiz zamansa agresif boostlu olan profili seçiyoruz

böylece hem boşta serin çalışan hem de oyunda tam boostlu çalışan bir konfigürasyonumuz oluyor

--

anlamadıgınız yapamadıgınız yer olursa sorabilirsiniz yardımcı olurum

kendinize göre kısayollarınıza güzel iconlar bulup estetik olarak da iyi bir görüünme erişebilirsiniz

• yusuf84365 Y kullanıcısına yanıt
    Anakartin kotu olmasi ile alakali bir konu degil bu, sisteminizden sogumanizi gerektirecek bir durum yok oncelikle. Islemci yapisi geregi ani olarak voltaji yukseltip frekansi arttiriyor, bunu termal butce oldugu surece masaustunde en ufak bir talep olustugunda bile yapiyor. Bunun onune gecmek icin dilerseniz voltaji sabitleyebilir, dilerseniz ise fan egrisini duzenleyip daha stabillestirebilirsiniz. 50 dereceye kadar %50 hizda, 60 dereceye kadar %70 hizda, 70dereceye kadar %85 75 uzeri %100 gibi ayarlayabilirsiniz mesela.

Alternatif olarak en net cozum ise 12cm fanli kule tipi bir sogutucu takmaniz olur. Ani voltaj yukselmesi sonucu isi daha kolay yayilacagi icin fanin anlik olarak hiz arttirmasina gerek kalmiyor. 180 liradan 2.000 liraya kadar tonla alternatif var, bir butce belirlerseniz sogutucu onerebiliriz. En guzel cozum bu olur.
  • cevap veren herkese teşekkür ediyorum. Sistemi henüz kurdum, oyunları yükleyip sıcaklıklara baktıktan sonra yazılan önerilere cevap verip ona göre hareket edeceğim. Oyuna bakmadan yazmak çok doğru değil galiba.
  • işlemci stok hızda default ayarlarda yapar demişssiniz ama benim overclock'lu sabit voltajlı 3600de böyle 3600konusunda normal denmişti

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi designr -- 18 Haziran 2020; 15:18:7 >
  • Bu mesaji cerceveletip Dahili Bilesenler'in girisine asmak istiyorum hocam. Cok faydali paylasim, tesekkurler.
  • 3600x kullanıyorum. Kimse yazmamış şaşırdım. Bu konu hakkında AMD'nın yaptığı resmi bir açıklama var. Bu işlemciler bildiğiniz üzere 7nm yanı boyutlar daha da küçüldü. Dolayısıyla boşta iken çok basit işlemlerde bile işlemci çalıştığında hızlı olarak sıcaklıklar yükseliyor ve sonra geri düşüyor. Çünkü işlemci boyutu çok küçüldü. Bu durum bir sorun değil üretici tarafından da normal karşılanıyor. O yüzden extra yapmanız gereken bir durum yok. OC yapmayacaksanız stok fanda yeterli gelir yeter ki kasa hava sirkülasyonu iyi olsun. Yoksa ani sıcaklık yükselmeleri normal. Ancak boştaki sıcaklıklarınız biraz yüksek. Bunun bir çok sebebi olabilir. Termal macun, fanın tam yerleşmemesi, kasa hava sirkülasyonu, ortam sıcaklığı vs. 42-48 arası boşta sıcaklık normal bu işlemci için. Kule tipi alırsanız biraz daha düşer ama yine anı sıçramalar olur. Oyunlarda da anı sıcaklık yükselmeleri olacak ama geri eski haline iniyor ki bende kule tipi soğutucu var yine de oluyor. Madem normal diyorsun neden kule tipi aldın derseniz sadece stok fan sesli çalıştığı için aldım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi asaidb -- 18 Haziran 2020; 14:45:30 >

• quote:

Orijinalden alıntı: asaidb

3600x kullanıyorum. Kimse yazmamış şaşırdım. Bu konu hakkında AMD'nın yaptığı resmi bir açıklama var. Bu işlemciler bildiğiniz üzere 7nm yanı boyutlar daha da küçüldü. Dolayısıyla boşta iken çok basit işlemlerde bile işlemci çalıştığında hızlı olarak sıcaklıklar yükseliyor ve sonra geri düşüyor. Çünkü işlemci boyutu çok küçüldü. Bu durum bir sorun değil üretici tarafından da normal karşılanıyor. O yüzden extra yapmanız gereken bir durum yok. OC yapmayacaksanız stok fanda yeterli gelir yeter ki kasa hava sirkülasyonu iyi olsun. Yoksa ani sıcaklık yükselmeleri normal. Ancak boştaki sıcaklıklarınız biraz yüksek. Bunun bir çok sebebi olabilir. Termal macun, fanın tam yerleşmemesi, kasa hava sirkülasyonu, ortam sıcaklığı vs. 42-48 arası boşta sıcaklık normal bu işlemci için. Kule tipi alırsanız biraz daha düşer ama yine anı sıçramalar olur. Oyunlarda da anı sıcaklık yükselmeleri olacak ama geri eski haline iniyor ki bende kule tipi soğutucu var yine de oluyor. Madem normal diyorsun neden kule tipi aldın derseniz sadece stok fan sesli çalıştığı için aldım.
    Konudaki en doğru cevap bu soğutma almak bütçenizi zorlamaktan başka bir şey olmaz ben de sıvı soğutma kullanıyorum 3700x ile aynı durum bende de var. Ryzen’ların çoğu böyle sebebinin IHS ile alakalı olduğunu söyleyen de var tam düz olmayabiliyor. O yüzden soğutucuyla tam temas sağlayamıyor.

Redditte şöyle bir çözüm bulmuştu hatta bir kullanıcı.

• Kuzenime ve kendime bire bir aynı sistemi kurdum. Kasa anakart işlemci hepsi aynı iki kasayıda ben kurdum. Kendi sisteminde voltaj düşürüp kule tipi soğutucu ile boşta 35-40 derecede takılırken kuzenimin sistemi stock fan ve herhangi bir ayar olmadan 60 derecelerde geziniyor boşta. Stress testi yaptım 2 dk sürmeden 80 derece üzerine çıktı. Bence voltaj düşürme olayını araştırıp kule tipi soğutucu alın kendinize. Stock fan oyunlarda yetersiz kalıp 4.2 kendini boostlamayaz, çıksa dahi kısa sürede hızını düşürecektir.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.