Şimdi Ara

İşlemci tarafından gelen cızırtı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
934
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar işlemci tarafından yük altında değilken bir cızırtı sesi geliyor ve sanırım yük altındayken geçiyor. Ses artık beynimde yankılanıyor bir türlü çözemedim.

Sizce sorun nedir ?

İşlemci tarafından gelen cızırtıStreamable Videostreamable
    Streamable Video
    https://streamable.com/7o93gu

Sitem 3 aylık

İ3 12100F

RTX 3060

ASUS PRIME H610M-D D4

ASUS TUF GAMING 550B 550W 80+ Bronze

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ShabbarosBaşkan -- 1 Ocak 2023; 14:21:24 >

• Anakartın markası modeli nedir?
  • Melih Albayrak kullanıcısına yanıt

asus prıme h610m d d4

• bir türlü anlayamadım

• coil whine...

• shruikan kullanıcısına yanıt

Hocam ekran kartında mı oluyor sadece bu sorun. Çünkü ekran kartını çıkarıp denedim halen geliyordu.

• ShabbarosBaşkan S kullanıcısına yanıt

üzerinden elektrik geçen her bobinde olabilir. ekran kartında da olur, anakartta da olur, psu'da da olur...

• Teşekkür ederim. Ses anakarttan olduğu için sizce servise sadece anakartımı göndereyim yoksa tüm kasayı mı göndereyim?

• ShabbarosBaşkan S kullanıcısına yanıt

ses cpu dan geliyor ve normal değil, cpu soğutucun oturmamış yada soğutucu gevşemiş tam temas etmiyor çıkarıp düzgünce tak işlemci soğutucusunu

• bobin zırıltısını bir "arıza" olarak kabul eden servis daha duymadım Türkiye'de.

• Anakartın CPU Choke'larında coinwhine geliyor, anakartı değiştirmek dışında yapabileceğin birşey yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi No Way Out -- 1 Ocak 2023; 19:23:41 >
  • Peki bu bobin sorununun bir zararı var mı ? daha kısa sürede arıza yapar mı mesela bilgisayarım. Eğer bir risk teşkil etmiyorsa hiç göndermeyeyim.

• mavikıs M kullanıcısına yanıt

Hocam dediğim gibi ses cpu dan gelse sürekli gelmesi lazım. Bios da veya yük altında ses kesiliyor ve fanlar aynı hızda.

• Stress test olarak tabir ettiğiniz test nedir ve gaming senaryoları esnasında benzer ses duyuluyor mu?

LinpackXtreme var mesela çoğu user bilmez bu testi ama indirip başlattıkları zaman belli dakikalar sonrası çoğunun mobo'sundan benzer sesler gelecektir hatta blue screen durumu vuku bulacaktır.

Velhasıl kelam, şayet gaming senaryoları esnasında ve daily usage itibariyle herhangi bir ses duymuyorsanız çok da kafaya takılacak bi' durum değildir. Ha gidip de en basit gaming senaryosu esnasında dahi bu durum oluşuyorsa o zaman üst model mobo vb. şeklinde değişim düşünülebilir fakat tercih yine de sizindir.

• REDSTONE kullanıcısına yanıt

Hocam öncelikle ses yük yokken geliyor yani internette gezerken veya video izlerken hatta bilgisayar açıkken koltuğumda otururken bu sesi duyduğumdan çok rahatsız ediyor. Onun haricinde oyunlarda yük altında ses kesiliyor cızırtı sesi gelmiyor. Halen kurcalıyorum sağı solu ama çözmüş değilim.

• İşlemci tarafından gelen cızırtı

Ses "boğucu bobin/indüktör"lerden gelmekte. Öncelikle, çok rahatsızlık veriyorsa kesinlikle iade/değişim ile halletmeye çalışın!

Buna değmez riskli işlere bulaşalım, sonuç menfi dahi olsa derseniz;

Titreşimin/sesin önce bobinlerin hangisinden/birkaçından/hepsinden gelip gelmediğini test edin. Dikkatli bir şekilde parmağınızla bobinlere sırayla bastırarak seste azalma olup olmadığını kontrol edin.

Kısmen geçici veya duruma göre kalıcı olabilecek yöntem olarak, belirlediğiniz bobin/bobinler var ise termal pad ile üzerlerini örtün, mümkünse baskı uygulayacak/kıskaca alacak şekilde uygulamaya çalışın.

Bu yöntemle anlamlı çözüme ulaşamazsanız, elektronik devreler için kullanılan yüksek ısıya dayanıklı, silikon/epoksi vs türü ısı iletkenliği olan, elektrik iletkenliği(olmayan) bu tip devreler için uygun yapıştırıcılar ile bu bobinleri önce kısmen, yetmez ise tamamen örtün. x

Sıcak silikon kullanmayın, zira erime ısısı düşük olduğu için cpu, mosfet gibi sıcak parçaların hemen yanında işe yaramaz. Ayrıca unutmayın ki bu tip devreler için en iyi(verimli, ucuz, kullanışlı) izolatör havadır, hava ısıyıda sirküle eder. Bobinlerin ve mosfetlerin ve diğer zımbırtıların, özellikle cpu çevresindeki bu parçaların yüksek frekanslarla çalıştığını ve en küçük elektriksel atlamanın cihazınıza zarar verebileceğini, uzun süre yüksek ısıya maruz kalmanın, ısıyı transfer edemeyişin cihazınızı bozabileceğini unutmayın. Bu ve bunun gibi sebeplerle üreticiler bu elektronik bileşenleri çıplak bırakır. Bilginize.

• Benim anakarttan da geliyor. Hatta sıvı soğutucu pompasından geliyor sanıyordum tık tık ettiği için, meğer bobinler yapıyormuş. Dikkatli dinleyince arka planda cızırtı da varmış. Bios'tan bir sürü ayar denedim ama kesemedim sesi. Çareyi güç yönetiminden işlemci kullanımını limitlemekte buldum ama performans düşürüyor tabi. Bobinlere falan elimle bastırdım ama yok sesi kesmiyor namussuz. Aslında bobinlerin kapağını kaldırabiliyorsak kaldırıp içine silikon falan sıksak olmaz mı?

• hocam 12400f rtx 3070 sisteme sahibim aynı sıkıntı bendede var kafayı yedirtti en sonunda satıcam sistemi bilgisayardan soguttu beni. öncelikle bendeki sıkıntı güç yönetiminden dengeli mod veya yüksek performansa alınca bilgisayarı boşta çalısırken sürekli cızırtı sesi tizz bir ses cıkıyor fakat yük altında ve oyunlarda böyle bir ses yok gayet sessiz calısıyor ama bostayken kulak tırmalayıcı bir sesi var güç tasarruf moduna aldıgım zaman ses tamamen kesiliyor bu seferde oyunlarda fps düşüklüğü yaşıyorum öncelikle ben sistemimdeki anakartı satıp farklı bi markanın dolu model anakartını aldım b660 serisinden sorunum gine devam etti sorun anakarttan değil anakart demişler yorumlarda kesınlıkle alakası bile yok güç kaynagı ve akran kartı servise gonderdım arıza testi için cızırdamaya rastlanılmamıştır diye rapor kağıdı geldi elime şuan sorunum halen devam etmekte ve dedıgım gibi sistemi satıp kurtulucam. çözümünü hiç biyerden bulamadım

• Hocam durum nedir garantiye gönderdiniz mi ? Kullanmaya devam mı ediyorsunuz.Ediyorsanız bir sıkıntı çıkardı mı.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.