Şimdi Ara

İstanbul'da ikinci el alım satıma belge zorunluluğu getirildi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
43
Cevap
0
Favori
4.013
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
19 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • İstanbul'da ikinci el alım satıma belge zorunluluğu getirildi
    Türkiye’de ikinci el eşya alım-satımına yönelik önemli bir karar alındı. İstanbul Valiliği tarafından alınan karara göre İstanbul’da ikinci el eşya alım satımı için "İkinci El Malzeme Alım-Satım Belgesi" düzenlenmesi zorunlu oldu.

Getirilen düzenlemeyle birlikte çalıntı eşyaların ticaretinin engellenmesi amaçlanıyor. İkinci el alım satım belgesi zorunluluğu elektronik ve beyaz eşya kategorisindeki tüm ürünleri kapsıyor. Düzenlenecek belgede alıcının ve satıcının kimlik bilgilerine yer verilecek. Ayrıca ikinci el alım satım yapan işletmelere güvenlik kamerası konulması zorunlu oldu. Böylelikle ikinci el ürün satan müşterilerin yüzü de kayıt altında tutulacak. 18 yaş altındakilerle alım satım yapılması yasaklandı. İşletmeler tarafından satılan ikinci el ürünlere fatura kesilmesi zorunlu hale getirildi.

Bireysel ikinci el alım satımlarda belge düzenlemek zorunlu mu?

Söz konusu düzenleme şu an için sadece ikinci el alım satım işletmelerden yapılan alışverişleri kapsıyor. Bireysel satıcıdan bireysel alıcılara satışları kapsamıyor.

Ayrıca Bkz.Bakanlık’tan “konum vergisi” açıklaması: İşte detaylar

İkinci el alım – satım belgesinde hangi bilgiler yer almalı?

İstanbul il sınırları içerisinde ikinci el eşya ve hurda alım satımı yapan işletmelerin alım ve satımlarında düzenleyeceği İkinci El Malzeme Alım – Satım belgesinde kimlik, adres, tarih, eşya miktarı ve özelliklerinin belirtilmesi gerekiyor.

Hangi ürünlerin alım satımında belge düzenlenmesi zorunlu?

• Elektronik Eşyalar: Cep telefonu, bilgisayar, tablet, fotoğraf makinası, televizyon, akü, bakır malzeme vb.

• Beyaz Eşyalar: Buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi vb.

İstanbul Valiliğinden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"İkinci el eşyaların ve hurdaların herhangi bir alım satım belgesi düzenlenmeden alınıp satılıyor olması, çalıntı eşyalara ve şüphelilere ulaşılmasını önemli ölçüde zorlaştırmaktadır. Bu nedenle, İstanbul il sınırları içerisinde ikinci el eşya ve hurda alım satımı yapan işletmelere, hurda alım satımı yaptıkları şahıslar hakkında kimlik, adres, eşya miktar ve özelliklerini belirtir İkinci El Malzeme Alım – Satım belgesi düzenleme zorunluluğu getirilmiştir. Düzenlemeyle;

- Elektronik eşya ve beyaz eşya olarak tabir edilen (Cep telefonu, bilgisayar, tablet, fotoğraf makinası, televizyon, buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, akü, bakır malzeme vb.) eşyaları ikinci el olarak alın – satım yapan kişilere ait kimlik – adres bilgileri, işlemin yapıldığı tarih, eşya miktar ve özelliklerini belirten İkinci El Eşya Alım – Satım Belgesi düzenlenmesi,

- Eşya ile ilgili fatura alınması ve kolluk kuvvetlerince talep edildiğinde bu faturanın ibraz edilmesi,- İkinci el eşya alım ve satımlarının kayıt altına alınması, işletmeler tarafından envanter listesinin tutulması,

- Hurda ve İkinci el eşya alım satımı yapan işletmelerin iç ve dış kısmına güvenlik kamera sistemlerinin kurulması,

- Hurda ve İkinci el alım satımı yapan işletmelerin tespit edilerek, hırsızlık suçuna konu eşya / malzeme alım satımı yapmamaları konusunda taahhütname alınması,

- 18 yaşından küçük kişilere / kişilerden yanlarında vasilerinin yanlarında bulunmadığı zamanlarda ikinci el eşya / hurda alım satımının yapılmaması,

- Tanzim edilen İkinci El Malzeme Alım Satım Belgesinin 1 yıl süre ile saklanması,

- Seyyar hurdacılık yapan şahısların Mahalli İdareler ya da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nden gerekli belgeleri alması ve istenildiği durumlarda yetkililere ibraz etmesi sağlanacaktır.

Kolluk birimlerinin konuyla ilgili yaptığı denetimler, aralıksız devam edecek olup, genelgenin getirdiği düzenlemelere aykırı hareket ettiği belirlenen işletmeler hakkında adli ve idari işlem başlatılacaktır."

Kaynak:https://www.haberturk.com/ikinci-el-alim-satimina-belge-zorunlulugu-3744346-ekonomi?page=4
    Kaynak:https://www.iha.com.tr/istanbul-haberleri/istanbulda-ikinci-el-esyaya-alim-satim-belgesi-zorunlugu-getirildi-155542346

• Vergiyi alacaksa alsın da çakal esnafın elinden kurtarsın milleti. Bir şey alıyorsun arıza yapıyor götürüyorsun sen bozmuşsun, faturan var mı, satılan mal geri alınmaz diye iteliyorlar en azından elinde belgeyle hakkını ararsın. Tabi ülkemizde hak aramak bile uzmanlık gerektiyor. Herkes uğraştırmasın diye karışık yapmışlar...
    bundan da derken ticaret yapıyorlar para kazanıyorlar gelirinin vergisini ödemek zorundaydı, görevlilerin gevşekliği yüzündne ve esnafın vergi kaçırma fantazisi yüzündne bu zamana kadar vermediler. Maaşlılar aylığı almadan vergisini ödüyor, esnaf üstün ırk mı da vergi ödemedi bunca zaman
    Vergi kaçırılmasını istemeyen yok aslında. Bizim işyeri herkesi asgari ücretli gösteriyor. Geçenlerde sskdan şikayet üzerine geldiler. Önce patronlarla oturup kahve içtiler. Sohbet muhabbet. Ondan sonra 3 tane isim verdiler, bunlar gelsin. E tabi giderken söylemesi gerekenler iletilmiş elemanlara. İletilmese ne olacak camekanın diğer tarafında patron içeridekilere bakıyor. Sonuç? Usulsüzlük yoktur, geç. Hangi akıllı çaycıyla, bekçiyle bir kaporta ustasının bir muhasebe müdürünün vs. Aynı maaşı aldığına inanır. Önce bunları düzenlesinler. Verginin amudu burada ama patronlara gıklarını çıkartmıyorlar
  • Oha bundanda vergi alacaklar, milleti bir
  • Vergiyi alacaksa alsın da çakal esnafın elinden kurtarsın milleti. Bir şey alıyorsun arıza yapıyor götürüyorsun sen bozmuşsun, faturan var mı, satılan mal geri alınmaz diye iteliyorlar en azından elinde belgeyle hakkını ararsın. Tabi ülkemizde hak aramak bile uzmanlık gerektiyor. Herkes uğraştırmasın diye karışık yapmışlar...
  • bundan da derken ticaret yapıyorlar para kazanıyorlar gelirinin vergisini ödemek zorundaydı, görevlilerin gevşekliği yüzündne ve esnafın vergi kaçırma fantazisi yüzündne bu zamana kadar vermediler. Maaşlılar aylığı almadan vergisini ödüyor, esnaf üstün ırk mı da vergi ödemedi bunca zaman
  • Hırsızların çaldığı ürünleri alan satan firmaları engellemek için alınmış bir karar gibi geldi.
  • çok yakında bireysel 2. el eşyalarımızı alım satım yaparken bizide vergiye bağlayacaklar gibi korkulan son çok yakın.

• ikinci el vergisi geliyor millet hiç birşeye ses çıkarmıyor
  • wert1903 W kullanıcısına yanıt
    konuyu hiç anlamamışsın.Zaten devlet 1. elden vergi alıyor 2. elden vergi alan dünyada tek ülke olacaz. Sonra 3. elden vergi alınacak sonra 4 5 6 7 ...
  • Özellikle çalıntı malların satışı tam engellenemez isede zorlaştırılır diye düşünüyorum.

Vergi olayına gelince yayınlanan genelgede böyle birşey yok.

Olursada ozaman yazılır çizilir vs..
  • xbatmanx X kullanıcısına yanıt

Neden yanlış anlayayım, ortada bir gelir elde etme durumu varsa gelirinin vergisi ödemelidir. Vergi gelirden alınan bir ücrettir.

• Tükkanlar neyse denetlenir de 2 kişi arasındaki alışverişe neyin belge zorunluluğu? Uygulanabilirliği zor.

Hayır cahil kesimi geçtim, en okumuşu bile uğraşmak istemez, ver para al cihaz. Bitti gitti. Oldu olacak basın açıklaması yapalım (derler yani) (ben demiyorum)
  • E_Y_B_H_P_T E kullanıcısına yanıt
    Toplum da buna hazır değil... Yani bak düşün hurdacı gelmiş, evin hanımından kimlik istiyor, olm kavga çıkar, koca satırla kovalar.
  • normal vatandaşa birşey yapamazlarda dükkanlardan mesala 2nci el bilgisayar telefon satanlardan vergi alırlar

• Hırsızlık malı telefonların 2. el satışını engellemeleri gerekiyor özellikle, bu onun için mi bilmiyorum ama telefonlarda en büyük risk o malesef.

• tundra202006 kullanıcısına yanıt

normal vatandaşa birşey yapamazlarda

Göreceğiz İstanbul'da ikinci el alım satıma belge zorunluluğu getirildi 

• wert1903 W kullanıcısına yanıt
    konuyla alakalı zır cahil olduğunuz gerceğini değiştirmiyor ve hala daha vergisi verilip alınmış bir urunden vergi alınmasını savunuyorsunuz. Bravo! Sonra bize niye boyle oluyor; mustahak ta ondan...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi camelon -- 9 Aralık 2024; 17:21:48 >
  • Utanmasalar milletin yatağına da karışacaklar o duruma geldi hükümet
  • Akp bir vatana ihanet projesidir. Bunlara destek veren ya da yarar sağlayan kim varsa...
  • Fearless_tr kullanıcısına yanıt
    Kaldı mı? Bence yıllardır gayet güzel, yüzüne güle güle hemde
  • Yakında kardeşime, eski telefonumu vermemde yasak olacak mı? Bu telefon olayına devlet niye böyle taktı anlamıyorum
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.