Şimdi Ara

İTÜ Matematik Mühendisliği

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
33
Cevap
3
Favori
3.844
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Öncelikle herkese selamlar kendimi tanıtmakla başlayayım. Ben de geçen sene sizler gibi yoğun bir sınav sürecinden geçtim,sınavdan sonra tercih dönemini geçirdim ve bu sürecin sonunda İTÜ Matematik Mühendisliğine yerleştim. Tercih dönemimde fark ettim ki internet ortamında Matematik Mühendisliği diğer bölümlere nazaran daha az yer almış. Hem bilgi eksikliği hem de bilgi kirliliği var. Ben de sizlere yardımcı olmak amacıyla bu yazıyı yazmaya karar verdim +olarak kendi bölümüm hakkında biraz daha bilgi sahibi olmuş olacağım :) Sorularınız,eklemek istedikleriniz veya yanlış olan bir kısım görürseniz aşağıda belirtebilirsiniz başarılar :)

1-Matematik Mühendisliği nedir?

Matematik mühendisliği, en eski ve en temel bilim olarak kabul edilen matematiğin, derin ve geniş teorik alt yapısının mühendislik formasyonu ile harmanlanması neticesinde, analiz yapabilme, algoritmik düşünebilme, modelleme geliştirebilme becerilerine sahip, güncel bilişim teknolojilerine akredite öğrenciler yetiştirmeyi hedefleyen disiplinler arası bir lisans programıdır. 

Öğrencilerine teorik ve uygulamalı matematik alanlarında akademik kariyerlerine devam edebilecekleri iyi bir matematik temeli ile mezun olma imkanı sunmasının yanında; farklı mühendislik bilimleri, bilişim teknolojileri, yazılım, ekonomi, finans, işletme, yapay zeka, makine öğrenmesi, veri bilimi gibi çok geniş bir yelpazede bulunan farklı alanlarda da profesyonel hayatlarına rahatlıkla devam edebilecekleri güçlü bir alt yapı kazandırır. 

(Direkt tanımı koydum.) (matmuh.itu.edu.tr)
    Tanım bu şekilde fakat çoğu kişi Bilgisayar Mühendisliği ve Matematik bölümünün kesişim noktası olarak değerlendiriyor bunlara ek olarak Endüstri Mühendisliğini ekleyenler de var.

2-Matematik Mühendisliği iş olanakları nelerdir?

Matematik mühendisleri aldıkları çok yönlü lisans eğitimi sonrasında, kendi kariyerlerini kendileri şekillendirme esnekliğine sahiptirler. Bir matematik mühendisi bilgisayar alt yapısına sahip ve yazılım sistemlerinin var olduğu herhangi bir alanda veya sektörde rahatlıkla çalışabilir. Başlıca iş olanaklarını saymak gerekirse, matematik mühendisleri; akademisyen, veri bilimci, iş analisti, yazılım geliştirme uzmanı, yazılım mühendisi, sistem analisti, siber güvenlik analisti, ağ ve bilgisayar sistemleri yöneticisi, veri tabanı yöneticisi, işletim sistemi yöneticisi, şifre uzmanı (kriptolog), web ara yüz geliştiricisi, proje yöneticisi, yapay zeka uzmanı, makine öğrenmesi uzmanı, arama motorları optimizasyonu uzmanı (SEO), planlama ve optimizasyon uzmanı, kurumsal mimari uzmanı, risk analisti, finansal analist, bulut teknolojileri uzmanı, mobil uygulama geliştiricisi, SAP danışmanı olarak çalışabilirler. (matmuh.itu.edu.tr)

Ayrıca İTÜ bazında Matematik Mühendisliği %87,18 ile istihdamı en yüksek bölüm konumunda.
    %80,82 Bilgisayar Mühendisliği
    %79,34 Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği
    (Rektör yardımcısının 2020 yılına ait açıklaması)

3-Matematik Mühendisi Ne Yapar?

Matematik mühendisleri farklı sektörlerde ortaya çıkan problemleri, hem matematiksel altyapılarını kullanarak hem de modern çağın teknolojik araçlarından yararlanarak analiz ederler ve en iyi çözüme ulaşmaya çalışırlar. Teorik çalışmaların pratiğe dönüştürülmesi noktasında ihtiyaç duyulan entegrasyon işlemlerini hayata geçirirler. Oluşturdukları modeller vesilesiyle, yapılan işlerin bilimsel ve evrensel bir temele oturtulmasını sağlarlar. Tasarladıkları algoritmalar sayesinde, sistem verilerinin analizlerini yaparlar, hataları tespit etmeye yönelik test modülleri geliştirirler ve kendilerinden beklenen çözümleri üretirken tüm paydaşlara yönelik doğru çözümü üretmek adına optimizasyon ilkelerini kullanırlar. (matmuh.itu.edu.tr)

Kısacası çok geniş çalışma ağına sahip bir bölüm, mezunların çoğu yazılım veya veri bilimiyle ilgilenmekte.

Bazı mezunlar ve ortalamaları ile bölüm 1.leri:
    matematik mühendisliği
    Mezunlar
    https://matmuh.itu.edu.tr/mezunlar

4-Dünyada Matematik Mühendisliği
    İstanbul Teknik Üniversitesi'nde 1973-1974 akademik yılında kurulan ve öğrenci almaya başlayan Matematik Mühendisliği lisans programı dünyada ve Türkiyede ilk kurulan matematik mühendisliği lisans programı olması açısından marka değeri taşımaktadır. Son yıllarda matematik mühendisliği programının içerdiği uygulamalı matematik ve hesaplama bilimler alanı, mühendislik, temel bilim, endüstri ve teknolojik ilerlemerde çok  önemli rol oynamaya başlamıştır. Öyle ki, içinde bulunduğumuz simülasyon çağında hemen hemen her alandaki yeni buluşlar ve teoriler test edilirken programımızın ana temalarından matematiksel modelleme-bilimsel hesaplamalar-bilgisayar simülasyonu daha etkili alternatif bir yöntem haline gelmiştir.  Bu bağlamda  ABD ve diğer gelişmiş ülkelerde, matematik mühendisliği programı ya aynı yada benzer isimlerle oluşturulmaya başlanmış ve popülaritesi gün geçtikçe artmaktadır. 

Aşağıdaki programlar dünyadan birkaç güncel örnek olarak verilebilir.

Stanford Universityhttps://icme.stanford.edu/about-icme

The Florida State Universityhttps://www.sc.fsu.edu

Inholland University  of Applied Scienceshttps://www.inholland.nl/inhollandcom/bachelors-degrees/mathematical-engineering-en-fulltime/

University of Politecnico di Milano

(matmuh.itu.edu.tr)

5- İTÜ Matematik Mühendisliği Lisans Programı ve Tercih Edilme İstatistikleri
    Programda toplam 129 kredilik (240 AKTS) ders, sekiz yarıyılda okutulmaktadır. Bu derslerden 108 kredilik ders zorunlu, 21 kredilik ders seçmelidir. Ders planı, matematik ağırlıklı olup %43 temel bilim, %26 temel mühendislik, %19 meslek tasarımı ve %12 insan ve toplum bilimleri derslerinden oluşmaktadır. Başarılması gereken toplam kredinin en az %30'u İngilizce işlenen derslerden sağlanmalıdır. Bölüm mezunları, Matematik Mühendisi unvanını alırlar.

Bölümümüz, kazandırdığı disiplinlerarası mühendislik formasyonu ile mezunlarına çok geniş çeşitlilikte ve katma değeri yüksek iş olanakları sunmaktadır. Bu sayede bölümümüz en çok tercih edilen programlar arasında olma başarısını sürdürmektedir. Matematik Mühendisliği programının yıllara göre ÖSYM verileri aşağıdaki tablo ve grafiklerde verilmiştir.

Matematik Müh. Lisans Programı: Yerleşen Öğrenci Verileri
    Giriş Yılı Taban Puan Tavan Puan Son Yerleşen İlk Yerleşen
    2022 511,66215 530,47637 10646 2996
    2021 436,66205 457,35910 18238 9250
    2020 490.9719 505.42383 21751 12475
    2019 457.61793 483.48147 25797 12841
    2018 442.29293 478.12516 28082 12522
    (matmuh.itu.edu.tr)
    2022 yılında bölüm taban sıralaması %41,6 yükselerek İTÜ’de en yükselen bölüm oldu.

Yatay Geçiş ile Gelen Öğrenci
    Geçiş Türü 2021 2022
    Aynı Üniversitedeki Başka Bir Programdan Gelen-Üniversite İçi 1 1
    Türkiye deki Başka Bir Üniversiteden Gelen-Ek Madde 1 29 37
    Türkiye deki Başka Bir Üniversiteden Gelen-Üniversite Dışı 2 2

6- İTÜ Matematik Mühendisliği Erasmus programları
    Matematik Mühendisliği Programı

Almanya
    Technische Universitat Darmstadt 2L, YL (20 ay)
    Technische Universitat Berlin 1 L (10 ay)
    Universität Stuttgart 2 L, YL (20 ay)
    Hochschule für Technik Stuttgart 2 L, YL (10 ay)

Danimarka
    Aarhus Universitet 2L (yalnızca 7. ve 8. yy öğrencileri), YL (10 ay)

Fransa
    Université de Nantes 2 L (20 ay)

Polonya
    Lodz University of Technology

(matmuh.itu.edu.tr)
    Sanırım bölümün dezavantajlarından biri. Almanya için Almanca, Fransa için Fransızca dil isteniyormuş. Danimarka ve Polonya için bilgi sağlayamadım, öğrenirsem editlerim.
    Polonya için İngilizce
    İtalya da eklenmiş sanırım B1 level İngilizce ve A2 level İtalyanca (İtalyanca konusunda sıkı değilmiş)
    Portekiz de eklenmiş İngilizce
    İtü fen-edebiyat fakültesi sitesinde gözükmüyor ama aşağıdaki sitede gösteriyor.
    https://erasmusapp.itu.edu.tr/KION.UI.Web.ExchangeProgram/Public/AgreementList.aspx?pId=7317

7-Bölüm zor mu? Matematiği sevmem gerekiyor mu?
    Evet zor fakat İTÜ’de kolay diyebileceğimiz bir bölüm yok. Her bölüm ne kadar zorsa bu bölüm de o kadar zorlukta.
    Bence sevmelisiniz programda teorik matematik dersleri de bulunmakta, bunları sevmeden uğraşmak sizin için çile olabilir sevdiğiniz takdirde eğlenceli bir oyun haline de gelebilir.

8-Maaşlar ve Yurt dışı imkanı
    Maaşlara net bir cevap vermek mümkün değil tabiki bu kişinin becerilerine ve deneyimine göre değişse de ortalama-yüksek denebilecek seviyede. Mezunlar arasında yurt dışına giden birçok kişi var gördüğüm kadarı önce Türkiye’de çalışıp deneyim kazandıktan sonra gitmek isterse gidiyor.

9-Ders Planı

10-Unvanlar ve Sayıları (İTÜ)
    Profesör 17
    Doçent Dr. 15
    Dr. Öğretim Üyesi 8
    Öğr. Görevlisi Dr. 4
    Araş. Gör. Dr. 3
    Öğr. Gör. 1
    Matematikçi 1
    Araş. Gör. 15

11-Çap ve Yandal (İTÜ)
    Bilgisayar Mühendisliği
    Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği
    Makina Mühendisliği
    Endüstri Mühendisliği
    İşletme Mühendisliği
    Ekonomi
    Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği
    Elektrik Mühendisliği
    Fizik Mühendisliği
    Uçak Mühendisliği
    Petrol ve Doğal gaz Mühendisliği
    Cevher Hazırlama Mühendisliği
    Maden Mühendisliği
    Geomatik Mühendisliği
    Tekstil Mühendisliği çap yapabileceğiniz bölümler.

Yandal planları:

12-Bazı sorulara cevaplar:
    x (formerly twitter)
    x.com
    https://x.com/itumatematikmuh?s=21

Matematik Mühendisliği dışında İTÜ,hazırlık hakkında da sorularınız olursa cevaplayabilirim şimdiden vakit ayırdığınız için teşekkürler :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sqlacker2 -- 15 Temmuz 2024; 12:21:41 >

• Yapay Zekanın Yanıtı

Matematik Mühendisliği, matematiksel modelleme, sayısal simülasyon ve optimizasyon tekniklerini kullanarak gerçek dünya problemlerini çözmeyi amaçlayan disiplinler arası bir mühendislik alanıdır. İTÜ Matematik Mühendisliği programı, bu alanda son derece yetkin mühendisler yetiştirmek üzere tasarlanmıştır.

İTÜ Matematik Mühendisliği Ders Programı

İTÜ Matematik Mühendisliği ders programı, temel matematik, fizik, bilgisayar bilimi ve mühendislik derslerini içerir. Öğrenciler, cebir, analiz, diferansiyel denklemler, olasılık ve istatistik gibi konularda sağlam bir temel alırlar. Ayrıca, sayısal yöntemler, optimizasyon, modelleme ve simülasyon gibi matematiksel mühendislik alanlarında da uzmanlaşırlar.

Matematik Mühendisliği Nedir?

Matematik mühendisleri, çeşitli sektörlerde çalışır ve aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli görevlerden sorumludur:

• Matematiksel modeller geliştirmek ve uygulamak
    • Sayısal simülasyonlar gerçekleştirmek
    • Optimizasyon algoritmaları tasarlamak ve uygulamak
    • Veri analizi yapmak ve sonuçları yorumlamak
    • Karmaşık sistemleri modellemek ve tahmin etmek

İTÜ Matematik Mühendisliği programı, Türkiye'nin en saygın üniversitelerinden biri olan İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından sunulmaktadır. Program, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) tarafından akredite edilmiştir ve mezunlar Matematik Mühendisi unvanını almaya hak kazanırlar.

İTÜ Matematik Mühendisliği programı, araştırma odaklıdır ve öğrencilere son teknoloji tesislerde pratik deneyim kazanma fırsatı sunar. Mezunlar, finans, enerji, telekomünikasyon, sağlık hizmetleri ve daha birçok sektörde yüksek talep görmektedir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Faydalı
  • tertemiz konu up. benim 19 senesinde forumda tanıştığım hala arkadaşım olan biri var baya araştırarak yazmıştı(ytü mat müh) uzun süredir iyi yerde staj yapıyor yolunu buldu çocuk harbi klas bölüm

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _MarioGomez33 -- 1 Temmuz 2023; 20:26:31 >
  • cok tesekkürler
  • Hocam okuyayım dedim full itüden alıntı yapmışsın onu internetten okuruz zaten
  • matematiğin mühendislik olması bana garip geliyor.

• FeynmanSverdlov F kullanıcısına yanıt
    farkındayım hocam hepsini bir araya topladım araştıranlar için daha kolay olacaktır
  • Senin yorumuna gelemeden bırakmak zorunda kaldım. Çok daha zor oldu hocam.
  • güzel bölüm güzel konu
  • UPamecano
  • edit: okuldaki çoğu bölümün kontenjanı düştüğü gibi mat müh’ün de düşmüş. 60 olan kontenjan 50’ye düşürülmüş.
  • acaba 5700 sıralama ile gelir mi bu bölüm?
  • tuebche kullanıcısına yanıt
    büyük ihtimalle gelir
  • teşekkür ederim
  • YKS 2023 Yerleştirme sonuçlarına göre İTÜ Matematik Mühendisliği'ne yerleşim sonuçları şu şekildedir:

En Yüksek Puan: 534,14694
    En Yüksek Sıralama: 2886

En Düşük Puan: 522,96778
    En Düşük Sıralama: 6663

tebrikler herkese gördügüm kadarıyla ytü’de çok yükselmiş

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sqlacker2 -- 26 Ağustos 2023; 20:39:47 >
  • Bölüm zaten epey kaliteli bir bölüm. Benim zamanımda 25-30 bin arasında sürünüyor olmasına çok şaşırırdım. Şimdi orayı tercih etmediğime de pişmanım. Hak ettiği yerlere geldiğini görmek de sevindirici. Azalan kontenjan + bölümün değerini görmeye başlamasıyla 7.5 k gibi bir noktaya geleceğini düşünürken sanıyorum ilk 7 k'nın içerisinde kapatmış ki bu daha da sevindirici.

• ilk seneyi bir sekilde bitirdik cok sükür bazı bölüm dersleri zorlasa da gecmesini bildik 💪🏻
  • güzel konu fakat yurt dışı programları diye koyulan programların lisans seviyesinde matheng. veya benzeri bir programı yok. çoğu enstitü (departman), daha genel ada sahip olması için computational science adı kullanılıyor. mit'de böyle bir adım izlemişti. bu türkiye'deki matheng'in karşılığı değil, stanford'da mesela math-eng yazmasına rağmen enstitünün bir lisans programı yok hatta doktora dışında bir programları yok.

FSU'daki program yine Computational Science, adından ve derslerinden bilim odaklı olduğu gözüküyor. Yani bir programa benzeyecek olsaysı itü'de yeni açılacak olan veri bilimi ve analitiği + yapay zeka (mühendisliği takısı yok) birleşimi bir programa denk geliyor çünkü en basitinden gördüğüm CSE bölümlerinde "genelde" algo + data structures'ı verirler ama bu must course olarak koyulmamış bence öyle bir seçmeliniz varsa atla üstüne direkt.

belki farklı yurt dışı lisans programlarıyla güncellemek istersin diye yazdım. teşekkürler konu için

bir de itü'de bölümden bölüme çap yapılan bölümler değişiyor mu? benim bildiğim kadarıyla değişmiyordu en son, çevre gıda falan okuyan da herkesle yapabiliyordu diye hatırlıyorum.

mesela attığın 3. link bozuk, bu adamların applied math + ds diye bir bölümü varmış istersen şu link ile güncelleyebilirsin bozuk olan linki: The programme - International bachelor's degrees - Inholland University of Applied Sciences (bu adamların program acayip iyi ama term mantığını anlamadım 1 senede 4 term gözüküyor, ds için gerekli her şeyi veriyorlar onu da geçtim sofeng için de başlangıç güzel bir program, mesela bizde oop 1 derse burada 2 ders olarak koymuşlar. çoğu cs departmanında bile böyle bir şey yok. 3. sınıfta direkt 5 aylık staj yapıyormuşsun sadece. garip bir program ama beğendim. kriptografi falan dışarıdan bakınca güzel gözüküyor baya)

adamlar lisans bölümünü değiştirmişler o yüzden link bozuk gibi duruyormuş onu da şimdi fark ettim.

milano linkini de şununla güncelleyebilirsin: Programme detail - polimi --> ders programı ise burada (aşağıdaki 1st 2nd 3rd in altında yeşil yuvarlaklara basmanız lazım)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi EistroY661 -- 15 Temmuz 2024; 12:19:53 >

• EistroY661 E kullanıcısına yanıt
    katkıların icin tesekkürler, düzenledim
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.