Şimdi Ara

Karda en iyi TUTUNMA NASIL SAĞLANIR? (4 şeçenek, şimdilik)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
80
Cevap
1
Favori
41.952
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Bildiğiniz gibi tekerlek firmalarının yaydığı efsaneler-reklamlar ile insanlar daha çok yaz-kış lastiği ikilisini kullanmaya başladı. Buna alternatif olarak karlı-buzlu havalarda nasıl yöntemler uygulayabiliriz ?

1- Kış lastiği (winter tires)

2- Tekstil kar zinciri (textile snow socks)

3- Kar paleti

4- Kar pençesi - kar kelepçesi (snow tire cleats)

Basit zincirlerin takması zor ve tekerlek-arabaya zararı büyük olduğu için bahsetmedim.

Bu çözümler arasında beni en çok cezbeden tekstil kar zinciri ve kar pençesi.
    -Kar zincirinin gevşek zeminde faydalı olabileceğine
    -kar pençesinin de yoğun kar ve buzlu yollarda etkili olabileceğine inanıyorum.

Bunlar benim tahminlerim. Bunlardan kullanan varsa yorumlarını almak isterim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HITM@N -- 9 Mart 2011; 21:09:05 >

• Efsane mi? Yaz lastiği bile değil, kış lastiği ile dört mevsim diye satılan lastikleri soğuk zemin, ıslak zemin, buzlu zemin ve karlı zeminde karşılaştırınca arada dağlar kadar fark olduğu görülmekte.

Ayrıca lastikler yalnızca kış lastiği olarak ayrılmaz, özel olarak kar ve buz lastikleri de vardır.
    Lastikleriniz all terrain değilse, karda ilerlemek için zincir, tekere takılabilecek en iyi donanımdır. Doğru ölçüdeki zinciri doğru şekilde takarsanız araca hiçbir zararı olmaz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Paramedik 112 -- 9 Mart 2011; 19:46:36 >

• < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kartalaraz -- 9 Mart 2011; 19:50:32 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: tahrikk

Efsane mi? Yaz lastiği bile değil, kış lastiği ile dört mevsim diye satılan lastikleri soğuk zemin, ıslak zemin, buzlu zemin ve karlı zeminde karşılaştırınca arada dağlar kadar fark olduğu görülmekte.

Ayrıca lastikler yalnızca kış lastiği olarak ayrılmaz, özel olarak kar ve buz lastikleri de vardır.
    Lastikleriniz all terrain değilse, karda ilerlemek için zincir, tekere takılabilecek en iyi donanımdır. Doğru ölçüdeki zinciri doğru şekilde takarsanız araca hiçbir zararı olmaz.

ben de tam bundan bahsediyorum. Yaz lastiği ile kış lastiği arasında fark yok demedim. Ancak ankara gibi bir ilde ıslak ve kuru zeminli günlerin sayısı karlı günlerden kat kat fazla. Tüm kış boyunca kar lastiği ile gezmek yerine, kaliteli dört mevsim lastik alıp, kar olduğu günlerde de değişik çözümlere gitmek de başka bir çözüm yolu.

Her zaman olduğu gibi araba konusu açıldığında saldırılar başlıyor.

Biraz relax olun, değişik fikirlere de bakın. Tartışmak için açtık zaten.

- Zinciri takmak bir dert, tekerleğe verdiği zarar başka dert, asfalta girince mahvolduğu ayrı dert, kopması halinde başa çıkarağı sorunlar ayrı dert. Bir de ıslak olarak poşete atarsanız paslanmas var, ona hiç girmeyelim.

• quote:

Orijinalden alıntı: HITM@N

quote:

Orijinalden alıntı: tahrikk

Efsane mi? Yaz lastiği bile değil, kış lastiği ile dört mevsim diye satılan lastikleri soğuk zemin, ıslak zemin, buzlu zemin ve karlı zeminde karşılaştırınca arada dağlar kadar fark olduğu görülmekte.

ben de tam bundan bahsediyorum. Yaz lastiği ile kış lastiği arasında fark yok demedim. Ancak ankara gibi bir ilde ıslak ve kuru zeminli günlerin sayısı karlı günlerden kat kat fazla. Tüm kış boyunca kar lastiği ile gezmek yerine, kaliteli dört mevsim lastik alıp, kar olduğu günlerde de değişik çözümlere gitmek de başka bir çözüm yolu.

Her zaman olduğu gibi araba konusu açıldığında saldırılar başlıyor.

Biraz relax olun, değişik fikirlere de bakın. Tartışmak için açtık zaten.

- Zinciri takmak bir dert, tekerleğe verdiği zarar başka dert, asfalta girince mahvolduğu ayrı dert, kopması halinde başa çıkarağı sorunlar ayrı dert. Bir de ıslak olarak poşete atarsanız paslanmas var, ona hiç girmeyelim.

Kar lastiği derken vakumlu lastiklerden bahsediyorsunuz heralde

Vakumlu lastikte sadece kar için kullanılmaz soğukta dört mevsim diye tabir ettiğiniz yaz lastiklerinden çok daha iyi ve güvenlidir.

• Piyasadaki tüm kış lastikleri kar lastiği değil. Çoğu yumuşak hamurlu olduğundan dolayı soğuk zeminden en yüksek tutuşu sağlıyor, ıslak zemin performansları daha iyi, tasarımına göre de bazıları buzda kara göre, bazıları karda buza göre daha iyi tutunma sağlıyor ama bir gün bile kar yağsa, açacağı zarar ki yalnızca maddi olmasıyla kalmasını dilerim; lastiğe verilecek paradan daha azdır. Eğer arabanız dört lastik parası değerinde değilse tabi.

Ayrıca kışlık lastik ve zincir kullanmamak için bu çaba niye? Sizin gibileri yolda kalıp trafiği tıkarken çok görüyoruz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Paramedik 112 -- 9 Mart 2011; 20:22:52 >
  • benim gördüğüm bu seçeneklerin hiçbirisi zincirin yerini tutmaz zinciri takınca çatır çatır gidersin diğer seçeneklerin işe yarıyacağı bile şüpheli zaten bukadar pratik ve işeyarar olsalardı yaygın olarak kullanılırdı ...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: pulpa

benim gördüğüm bu seçeneklerin hiçbirisi zincirin yerini tutmaz zinciri takınca çatır çatır gidersin diğer seçeneklerin işe yarıyacağı bile şüpheli zaten bukadar pratik ve işeyarar olsalardı yaygın olarak kullanılırdı ...

Yaygın olarak kullanılmamasının nedeni (bence), araba konusunda kişilerin kulaktan dolma bilgilere sahip olması ve bunlara sıkı sıkı bağlanmaları.

Zincirin etkili olduğu konusunda şüphe yok. Ancak yukarıda saydığım nedenlerden dolayı pratik değil. Benzer performans sergileyen ve daha pratik bir ürün varsa neden kullanmayalım ki?

Zinciri temel görevi:
    1- Yere temas eden yüzeyi küçülterek basıncı artırmak
    2- Lastik üzerinde oluşturduğu çıkıntı ile karda ve buzda tutunmayı artırmak.

• Bu adreste biraz bahsediyor.
    http://www.roofbox.co.uk/snow-chains/
  • kış lastikleri sadece karda ve buzda değil, asfalt sıcaklığı 10 derecenin altına düştüğü durumlarda asfalta tutunmada da ciddi katkı sağlıyor. normal lastikler soğuk asfaltta kaydırırken kış lastikleri hem soğuk asfaltta hem de ıslak zeminde daha iyi tutunma sağlıyor. yanlış da biliyor olabilirim ama bildiğim kadarıyla avrupa ülkelerinin bir çoğunda kış mevsiminde kar yağmasa dahi kış lastiği kullanma zorunluluğu var. kullanmayana ceza yazılıyor. zira adı üzerinde; kıs lastiği. (kar lastiği değil)
  • Konu güzel, gerginlik yaratmadan paylaşım sağlanırsa faydalı olacagını düşünüyorum..
  • en iyi seçenek kaliteli bir markadan seçilmiş vakumlu kış (kar) lastiğidir, gövde kara oturduğu haller hariç diğer bütün şartlarda iyi tutunma sağlıyor. frenajda da zincir palet gibi şeylerden daha stabil duruş sağlıyor . aracın gövdesi kara oturduğu zaman hiç biri işe yaramıyor zaten + zincir palet tarzı şeyler konforu ve ön takımları mahvediyor bu durumda kar lastiğinin + - dengesi daha iyi

•  Karda en iyi TUTUNMA NASIL SAĞLANIR? (4 şeçenek, şimdilik)
  • benim bildiğim üç tip lastik var; dört mevsim, kar/kış lastiği, çivili lastikler.

sıcaklık düştüğünde normal lastiklerin hamuru sertleştiği için iyi yol tutamaz. durumun ciddiyetine göre düz yolda bile en ufak bir direksiyon hareketi istenmeyen sonuçlara yol açabilir veya hafif eğimde patinaja girersinizi vs...kış/kar lastikleri ise hamurunun yapısından ötürü soğuk havalarda ya da karlı veya nispeten buzlu yollarda tutunmayı sağlarlar. tam buzlu yüzeylerde işe yaramazlar. bu tip yollar için çivili lastikler vardır ancak iskandinav rallileri dışında kullanıldığını görmedim

diğer taraftan havalar ısındığında kar/kış lastiklerini takmaya devam ederseniz gevşek hamur özelliğinden ötürü sarfiyatınız artacaktır. 20 derecelik sıcaklıklarda bile araç zifte bulanmış ya da yeni dökülmüş asfalt üzerinde gidiyormuş gibi bir yapışkanlık hissi verir.

kısaca ortalama türkiye iklim şartlarında kasım aralık gibi kar/kış lastiklerine geçip nisana kadar kullanmak gereklidir diye düşünüyorum...

• kar ya da kış lastiği en uygun seçenek. ayrıca karlı buzlu yollarda normal kullanımdan daha dikkatli olmak , yüksek vites düşük devir ve pedala az basmak gerekir.
    gerekirse özellikle tatlı rampalarda 2. vitesle kalkmak daha uygun olur.lastik seçerken bütçeyle alakalı olmakla birlikte fazla para bayılmamakta fayda var
  • Daha önce ABS ile ilgili bir konu açmıştım. ABS konusunda olduğu gibi bu konuda da acayip bir önyargı var. Sanırım reklamlardan ve çevreye bazılarının yaydığı söylemlerden kaynaklı.

Konunun ilk mesajında KIŞ LASTİĞİNE ALTERNATİF olarak neleri kullanabiliriz diye soruyorum, birçok kişi kış lastiğinin reklamını yapıyor.

Ha şundan da eminim. Kış lastiği alanların büyük kısmı en ucuz markaları-lastikleri tercih ediyor. Bunların kaliteli dört mevsimlerden iyi mi kötü mü sonuç verdiği belirsiz. Ancak psikolojik olarak arabalarına güvenleri yerine geliyor buna eminim.

Biraz daha alternatif yöntemler duysak, daha verimli olacak. Özellikle tekerlek çorabı (tekstil kar zinciri) denilen ürünü merak ediyorum. Kullanan var mı ?
  • Dört mevsimlik lastik dahil ki dört mevsim lastikler tamamen satış taktiği ürünüdür; kış lastiğine yeğlenecek bir lastik yok. Ha dersen ki zincir yerine şunları kullanabiliriz, bir yere kadar onlara eyvallah.

Kış lastiği ucuz pahalı fark eder elbette ama hamuru ve üretim tarihi makradan daha önemlidir bence.
  • Kış lastiği ile yazı geçirmeyi çalışanlarda var. Arkadaşım Haziran ayında aldı , yazın sonunu göremeden kış lastikleri kullanılmaz hale geldi.
  • Ben kış lastiğiyle bir sedanın çıkacağı her yere çıktım... Aracın altı kar a oturana kadarda banamısın demedi...
  • Bir sene babam da kullandı. Lastikler Maxxis Winter'dı, hamuru çok güzeldi, kışın bana mısın diyordu ama yazın sonuna doğru lastikler sertmeye başladı ve araba hafif bir yokuşta bile patinaja düşüyordu, kışın başında gitti dört lastik daha aldı.

Hava sıcaklığı 15 derecenin üzerine çıkmaya başladı zaman lasitkleri değiştirmek şart. Kışlık lastikleri de havadar, temiz ve karanlık bir yerde, jant olmadığında belirli aralıklarla konumunu değiştirmek şartıyla dik, jantla saklanacağı zaman da yatay saklamak gerek.
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.