|
Kaset satışları artmaya başladı: Sebepleri neler?
-
-
Köşeli kalem aradığımız günler. Neyse ki o günleri yaşayan biri olarak kaseti hiç özlemeyeceğim. -
Eskiden müzik dinlemek bile bir kültürdü. İşte kaset çektirirdik, amcamızdan dayımızdan müzik setlerinden kaset kopyalardık falan, güzel günlerdi. Walkmanimiz vardı takardık kaseti dinlerdik müziğimizi sıkınca da radyoya geçerdik. Radyoda belirli saatlerde sevdiğimiz müzikte çıakrsa onu istersek kasete kaydederdik falan. Şimdilerde tabi mantık aslında aynı tws kulaklıkla gene telefondan spotify veya youtube'dan dinliyoruz. Tabi tüketim de arttığı için eskisi gibi erişim zor değil çok basit, eskiden işte falanca grup veya müzisyen albüm yapmış beklerdik o albümün radyoda çalmasını veya kasetçilere düşmesini falan erişmek hem zordu hem de ona eriştikten sonra bir kıymet vardı. Şimdi bunlar bitti açıkçası müzik dinlemenin de eskisi gibi keyfi kalmadı. Ya da bizler yaşlanıyoruz bilemiyorum. :) -
walkman ın pili biterken yavaşça çalan şarkılar bile çok kıymetliydi :) ,erişim zorluğundan bir başka değerliydi o zamanlar
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi usb2.0 -- 19 Haziran 2024; 17:40:27 > -
Retro modası. Adamlar aksesuar olarak kullanıyor. -
Eskiden parasını verdiğiniz ürüne sahip oluyordunuz. Satın aldıktan 10 ay sonra kullanıcı sözleşmesinde sizin mahremiyetinizi ihlal eden saçma sapan değişikliklere mecbur edilemiyordunuz.
Dilerseniz kasetinizi arkadaşınıza, kardeşinize armağan edebiliyordunuz. Dilerseniz 30 yıl boyunca kullanabiliyordunuz. Bugün ise steamden bir Sony oyunu alıyorsunuz, platform size şuraya da kaydolmazsan bundan sonra satın aldığın oyunu oynayamazsın diyor. Adobe'a kayıt oluyorsunuz, birakç ay sonra yeni bir sözleşme güncellemesiyle tüm bilgisayarındaki resim, video kütüphaneni bana açmazsan ve yapay zeka ile senin bütün kişilik profilini çıkartmama izin vermezsen ürünümü kullanamazsın diyor. Aylık ücreti almaya devam ediyor ancak şartları kabul etmediğin sürece iptal veya kararı erteleme fırsatı vermiyor. Ya kabul edersin, ya çekip gidersin! Artık o kadar büyüdüm ki, sana hesap vermek, etik bir karar almak zorunda hissetmiyorum diyor!
Temel motivasyonlardan birisi bu. Bazı insanlar birkaç tane global devin her hareketimizi izlemesine ve hayatımıza yeni alışkanlıklar empoze etmesine karşı bir duruş sergiliyorlar. Bazılarına bu komik gelebilir, kazanılması güç anlamsız bir mücadele gibi görünebilir. Benim gibilere ise hiç bir duruş sergileyemeyen, her fırsatta koyun yerine konan tüketici topluluğu zavallı geliyor. Farkındalıkları çok düşük, yaklaşmakta olan dijital distopyayı anlama kapasiteleri malesef hiç yok.
Sanırım kafayı tırlatmatan, ama aciz koyunlara da benzemeden arasını bulmak, yeri geldiğinde trendleri toplum olarak bizim belirlememizi lazım.:) Bu işi sürekli küreselci şirketlere ve onların ideolojik saplantılarına bırakırsak medeniyetin gidebileceği bir gelecek yok.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kseo -- 19 Haziran 2024; 13:36:50 >
-
Bazı şeyler geçmişte kalmalıdır. -
Analog ses dinamikleri yüzünden. Moda ile alakalı değil. Plaklar içinde keza böyle derler, Çok yüksek seviyede Analog bir sistemden dinlenen Plak, Master teyp vs gibi. Sunduğu sadakat ve doğruluk dijital ile kıyas kabul etmez maalesef. Şunu unutmamak lazım fiziki alana sığdırılan sesin digital ortamda ki karşılığı her daim sıkıştırma ile sonuçlanır ve kayıplar mevcuttur. Bu iki taraftada keza böyle fakat digitalciler dinledikleri Spoty gibi MP3'den hallice sesi bile iyi sanıyorlar ne yazık ki. Küçük kasetlerin ses kalitesi fiziki durumlardan ötürü kendini uzun yıllar koruyamaz fakat bizim sesin oluşturma hızı diye söylediğimiz durum analog kurulumlarda her daim digitale göre süratlidir.
Basit örnek söyle söylenebilir.
Cdp'den gelen veri "kod"lar DAC tarafından işlenir ve ses sinyaline dönüştürülür oradan amfi ya da pre amfi, amfi, hoparlöre ulaşır.
Analog setupta Pikap örneği yaptığımızda;
İğne temas ettiği andan itibaren prensti tarafından sinyal alınır be büyütülür amfiye gider ve arkasından hoparlöre vs gibi.
Çok çok daha detaylı faktörler var aralarda ancak konu uzun.. analog alt yapılı sistemlerin sesi her daim daha canlı, gerçekçi ve akıcıdır. Oradaymislar gibi dinlersiniz.
Son çıkış noktanız hoparlör konusuna değinmek istemiyorum ki en önemli kısım budur ve aradınız nitelikleri belirleyen durum..
-
Hoşlandığın kız arkadaşına karışık kaset hazırlardık vay be ne güzel günlerdi. -
Yahu gençler merak salıyor alıyor bunları; egzotik geliyor, mazi için de alan vardır, aksesuar dekoratif obje olarak da. O yazdığın şeylerin hepsi teorik alanda işlenen bu işin felsefe tarafı, pratikte hiçbir geçerliliği yok iki setup kursak gözlerin kapalı fark edemezsin. Plağın kendine ait bir sesi yok diyemem çünkü sesi kendine göre bükmüş oluyor ama plaktan çıkan sesi uygun ortamda kaydedip sanallaştırsak, sonra gözün bağlı dinletsek an-la-ya-maz-sın. Bu hi-fi sektörü büyük vurgun alanıdır, gerçek dünyada algılanamadığı için gözardı edilen şeyleri sanki matematikteki 4-5. boyutu işlermiş gibi işleyip bu tartışmalara vardırıyorlar işi. Hepsini geçtim zaten bütün process dijital, dijitalden çıkan şeyi plağa aktardığında öyle isteyenler için zaten bütün büyü bozulmuş oluyor, ama analog "doğal" kafasında dinleyen yine hazzını alarak dinliyor çünkü psikolojik faktör epey etkili oluyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi .V. -- 19 Haziran 2024; 14:42:30 >
-
Benim hayatıma girmeyeceği kesin. -
Bazı arkadaşlar eskiden aldığımız ürünler ömürboyu bizim oluyordu kutusuyla alıyorduk diyorlar ama eskiden aldığın kaset bozulduğunda çöp oluyor gidip yenisini alman gerekiyordu. Yada oyun CD leri çizilip çalışmıyordu. bence günümüzdeki dijital kopya daha çok kullanışlı ve uzun ömürlü aksini iddia eden hayal dünyasında yaşıyor -
Analog sesin kalitesi ve dijital format seslerin yapaylığı ve zararlarını da bilseler sayı bu sefer bir milyon kat artardı ... Pratik çözümler önemlidir ama .
-
Aynen öyleydi. Hatta kaset çalmıyordu radyo çalıyordu gene bir süre sonra tamamen pert tabi pil ölüyor. Dandik pillerden çokça alıp idare ettirirdik ama hesap kitap edince duracell'in pili gene daha fazla gidiyordu. Evde takılıyorken benim walkman de harici adaptör girişi vardı öyle takıp kullanıyordum ki pili bitmesin diye atabanın birtane adaptörü vardı. Valla o günleri özlüyorum ya hani tamam erişim zordu imkanlar kısıtlıydı ama değeri vardı. :(
-
Dostum beni tanımıyorsun fazl iddia ile yazmışsın. Kayıt stüdyom mevcut. Büyük bir senfoni orkestrasının miks/master'larını yapıyorum ve dünyanın en saygın firmalarından birisine ait çok üst segment hoparlörlerim var. Bu bahsettiğin anlaşılmaz dediğin yollardan geçtik gittik. 25 yıldır bu işin içindeyim. Berklee Jazz 'dan eğitim almaktayım, yanlış anlama. Bilgin kısıtlı olabilir bu konularda, affına sığınarak söylüyorum.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SonatTürkoğlu QUHSD -- 19 Haziran 2024; 16:38:27 > -
Digitalden plağa aktarılanlar başka ucuz kafalar bu arada, Master olarak direk Master teyp'lere kayıt yapan ciddi stüdyolar var. Hatta bir örnek sana Youtube "Little big Studio"'ya bakabilirsin. Master banttan sonra Master bir plak ve sonrasında üretim yapılır yüksek kalitede. Bunları maalesef atlamışsın. Sandığından ve bildiğinden çok daha derin bu işler. Sadece şuna katılırım bir hoparlörler kablosuna 10.000'lerce dolar verilmez mesela... Hı-Fı tarafında inanan çok insan var fakat ses değişir her kablo yapısında. Ben ölçülebilen ürünleri tercih ediyorum. Her pahalı olan kabloda kötü değil tabii.. fiyatları sisirmek başka meziyet.
Gerçek analog kayıtları araştırmanı tavsiye ediyorum 👍🏼 -
Söylediğim gerçekler kişilerden bağımsızıdır, şahsınızı hedef almıyorum, sizi konuşmuyoruz burada dolayısıyla kim olduğunuz önemli değil. Bu anlattıklarınızın yüz bin mislini yıllarca okudum, tartıştım, elimden geldiğimce uyguladım ama bunların hiçbiri önemli değil, fakat neleri biliyoruz; Plaklarda kusursuz değildir üstündeki desenlerin bir çözünürlüğü vardır, dolayısıyla pi'nin 3.14 olduğunu göz önünde bulundurursak analog ortamda yakındığınız dijital ortam gibi kusurları vardır, üstelik aşınan bir ortamdır. Günümüzde bu sinyal işleme öyle bir boyuta geldi ki çağ dışı yöntemleri parlatmanın hiçbir mantıklı tarafı yok maalesef. Dediğim gibi o güzel hoparlörlerinizle bilimsel bir şekilde test yapıp sonucu paylaşabilirsiniz, plağınızdan çalan ses aynı odada kaydedilecek ve dijitalleştilecek, farkı anlayamacaksınız bunun inkar etmek forumdaki biriyle değil, gerçeklerle boğuşmaktır. Teşekkürler.
-
Farkı anlamayacağımı iddia ediyorsunuz hala :) Dostum sana bir soru 🙋 4mm2 hoparlör kablosu ile 2mm2 arasında topolojiye bağlı farklar neler desem okuduğun içerikler ile tarif dahi edemezsin. Ben ve benim gibi iyi kulağa sahip olan arkadaşlarım yıllardır kör testleri dahil her alanda denemeler yapmaktayız. Sıradan bir kullanıcı imajı yok karşında. Aksine farkları anlayabildiğimiz için sizin için durum bir karamsar olabilir. 🤔 Soylediklerijize Yaşım tecrübem, mesleğim 28" yıldır Viyolacalmaktayim. Kayıt teknolojileri vs. Onbinlerce saat dinletiler teknik analiz artı oda akustiği çalışmaları, oda tepkisini düzeltme, dsp, vs vs. Üzgünüm farkları duyacak kadar ekipman vs test ettiğinizi düşünmüyor ve size katılamıyorum. -
Retrocular seviyor böyle şeyleri, kaset plak vs. Zamanında CD ilk çıktığında kasetler çöpe gitmişti düşük ses kalitesi yüzünden.
-
İddia etmiyorum biliyorum. Sizin testler kör topal testler olmasın? Sizinle derdim yok ama araya kendiniz atınca böyle oluyor. Kablo topolojisiyle, yaptığınız kurulumlar ile ilgili meslekten basit bilgi attım bunu bile bilemezsin şeklinde üste çıkmaya çalışmanız, klasik kafalar. İki saklama ortamı arasında milyonda birlik fark olabilir mi bunun tartışıldığı günde(boş tartışmaların) artık sinyalin fiziksel elektro akustik parçayı yönlendiren ve bariz etkisi olan bir bileşen üzerinde tartışma cephesini genişletmeniz bana bilginiz konusunda daha fazla bilgi veriyor. Müzisyenlikle, kayıt stüdyosu yönetmerkle, aranje işleriyle bu işin bilimini doğasını algılamış olmuyorsunuz, neyse ki bu işleri ilerleten dehalar var ki böyle ortada böbürlenip dolaşmıyor bir de o insanlar. Sizin elinizde hiçbir kanıt yok sadece ben algılıyorum, arkadaşım da algılamıştı düzeyinde böbürlenerek ortada dolaşabilirsiniz. İyi günler.
walkman ın pili biterken yavaşça çalan şarkılar bile çok kıymetliydi :) ,erişim zorluğundan bir başka değerliydi o zamanlar
|
Eskiden parasını verdiğiniz ürüne sahip oluyordunuz. Satın aldıktan 10 ay sonra kullanıcı sözleşmesinde sizin mahremiyetinizi ihlal eden saçma sapan değişikliklere mecbur edilemiyordunuz.
Dilerseniz kasetinizi arkadaşınıza, kardeşinize armağan edebiliyordunuz. Dilerseniz 30 yıl boyunca kullanabiliyordunuz. Bugün ise steamden bir Sony oyunu alıyorsunuz, platform size şuraya da kaydolmazsan bundan sonra satın aldığın oyunu oynayamazsın diyor. Adobe'a kayıt oluyorsunuz, birakç ay sonra yeni bir sözleşme güncellemesiyle tüm bilgisayarındaki resim, video kütüphaneni bana açmazsan ve yapay zeka ile senin bütün kişilik profilini çıkartmama izin vermezsen ürünümü kullanamazsın diyor. Aylık ücreti almaya devam ediyor ancak şartları kabul etmediğin sürece iptal veya kararı erteleme fırsatı vermiyor. Ya kabul edersin, ya çekip gidersin! Artık o kadar büyüdüm ki, sana hesap vermek, etik bir karar almak zorunda hissetmiyorum diyor! Temel motivasyonlardan birisi bu. Bazı insanlar birkaç tane global devin her hareketimizi izlemesine ve hayatımıza yeni alışkanlıklar empoze etmesine karşı bir duruş sergiliyorlar. Bazılarına bu komik gelebilir, kazanılması güç anlamsız bir mücadele gibi görünebilir. Benim gibilere ise hiç bir duruş sergileyemeyen, her fırsatta koyun yerine konan tüketici topluluğu zavallı geliyor. Farkındalıkları çok düşük, yaklaşmakta olan dijital distopyayı anlama kapasiteleri malesef hiç yok. Sanırım kafayı tırlatmatan, ama aciz koyunlara da benzemeden arasını bulmak, yeri geldiğinde trendleri toplum olarak bizim belirlememizi lazım.:) Bu işi sürekli küreselci şirketlere ve onların ideolojik saplantılarına bırakırsak medeniyetin gidebileceği bir gelecek yok. |
Hoşlandığın kız arkadaşına karışık kaset hazırlardık vay be ne güzel günlerdi.
|
Eskiden müzik dinlemek bile bir kültürdü. İşte kaset çektirirdik, amcamızdan dayımızdan müzik setlerinden kaset kopyalardık falan, güzel günlerdi. Walkmanimiz vardı takardık kaseti dinlerdik müziğimizi sıkınca da radyoya geçerdik. Radyoda belirli saatlerde sevdiğimiz müzikte çıakrsa onu istersek kasete kaydederdik falan. Şimdilerde tabi mantık aslında aynı tws kulaklıkla gene telefondan spotify veya youtube'dan dinliyoruz. Tabi tüketim de arttığı için eskisi gibi erişim zor değil çok basit, eskiden işte falanca grup veya müzisyen albüm yapmış beklerdik o albümün radyoda çalmasını veya kasetçilere düşmesini falan erişmek hem zordu hem de ona eriştikten sonra bir kıymet vardı. Şimdi bunlar bitti açıkçası müzik dinlemenin de eskisi gibi keyfi kalmadı. Ya da bizler yaşlanıyoruz bilemiyorum. :)
|
Benzer içerikler
- spotify mod apk
- netflix şifre paylaşma
- whatsapp yedeklenen mesajları geri getirme
- twitter takipçi hilesi
- whatsapp kullanıcı adı
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X