Şimdi Ara

KASKO PERT ARAÇ ÖDEMESİ

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
16
Cevap
2
Favori
934
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Aracım pert oldu, karşı taraf yüzde yüz suçlu (ve alkollü) olduğundan onların sigortasından benim kaskom parayı alacak.

Araç şu an bir haftadır yetkili serviste yatıyor. Servis değişmesi gereken parçalara dair listeyi bugünlerde çıkardıktan sonra eksper perte ayırıp fiyat teklifinde bulunacak.

Aracımın bilgileri:

Araç Citroen C2, 1.4 benzin/LPG’li, km 232 bin. Tavan ve sol kapı orijinal gerisi boyalı. Motor rektifiyeli şanzıman da revizyonlu, belgeleri mevcut. Klima aktif, araç sorunsuz. Şase podye direkler işlemsiz. Airbagler kaza öncesinde açılmamış orijinaldi.

Buna sigorta pert ücreti olarak ne verir sizce? Ne verirse “tamam” diyeyim?

Aracın piyasası allak bullak 250’ye koyan da var 430’a koyan da var, bakıyorum bu araçların aralarında pek fark da yok.

https://www.sahibinden.com/s/BdA5KkIa

Bu linkte aracın ilanları da mevcut.

Sigorta şirketi (Anadolu) benim aracıma kaç lira verirse hakkaniyetli olur bu piyasada?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi H4- -- 22 Eylül 2024; 18:55:36 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

• Başta sigorta şirketlerinin ilk verdikleri tekliflerin aracın ederinden düşük olduğunu, bir nevi sigorta şirketlerinin müşteriye “olta attığını” hep okuyor, duyuyorum.

Malum enflasyon çok yüksek, acentem ile bu konuyu görüştüğümde verdikleri fiyata her itirazın 15 gün gibi bir sürede sonuçlandığını belirtti. Zaman kaybetmek bir nevi TL’de para kaybetmek anlamına geliyor. Ben ilk verdikleri teklifi “fazlaya dair alacaklarım saklı kalmak üzere imza etmek” suretiyle, ihtirazi kayıt ile imza edip parayı alıp sonrasında tahkime götürmeli miyim? Yoksa baştan itiraz edip tekliflerini güncellemelerini mi beklemeliyim?

Ben bir süre para biriktirip ondan sonra tekrar ikinci el araç alacağım. O sebeple parayı alır almaz değerlendirmek istiyorum, zaman kaybetmek istemiyorum.

Konuyla ilgili bilgilendirici bir başlık için bkz.

https://forum.donanimhaber.com/pert-rayic-bedeli-dusuk-geldi--156538760

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi H4- -- 22 Eylül 2024; 19:1:41 >

• Araç piyasası ve kredi faizlerine dair öngörüler ile ilgili açmış olduğum konu:

https://forum.donanimhaber.com/arac-piyasasi-ve-kredi-faizlerine-dair-ongoruleriniz--159614298#159614298

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Olayın üzerine hastaneye gidip adli rapor da aldım. Ciddi bir sıkıntı söz konusu değil, kolumda bir ezik ve elimde ağrı olmuştu. Hem bununla ilintili olarak hem de araca verilen maddi zararla (ve sigortanın yapacağı ödemenin o zararı tam karşılamayabileceği ile ilintili olarak) çarpan kişiye tazminat davası açma hakkım var. Henüz şikayetçi olmadım. Bunlarla ilgili de öneriniz, görüşünüz varsa ve paylaşırsanız müteşekkir olurum. Biraz sigortadan ne teklif gelecek onu bekliyorum. Davacı olursak karşı tarafın masraflardan kaçınmak için uzlaşmak isteyebileceğini öğrendim ama tutar pek de yüksek değil, eğer uzlaşmaya gitmezse dava 1.5-2 yıl sürebiliyor, o zaman da bana ödeyeceği ve zaten pek de yüksek olmayan para enflasyon karşısında bir nevi pula dönüyor. Karşı taraf onu da seçebilir.

Sigortanın bana vereceği teklif ile aracın piyasadaki ederi arasındaki farkı tazminat davasıyla alma konusunu avukata sordum, biraz karışık bir konu. Bilirkişi atanıyor, onların masrafını davayı açan ödüyor başta. O en az on bin tl. Dava masrafı da var bunda. Dava uzun sürebiliyor, sonuç bizim istediğimiz gibi çıkmazsa karşının vekalet ücreti vs. de var. Benim anladığım, sigortanın ödediğiyle aracın gerçek ederi arasında ciddi fark yoksa dava açmaya hiç değmeyeceği yönünde oldu.

Bir de pert araçlarda sigorta şirketleri ikame araç vermeyi birkaç yıl önce kaldırmış. İkame araç alamadım. Ancak en azından belli bir süreliğine, örneğin pert ücretini alana kadar, araç kiralayıp bunun ücretini karşı taraftan alma hakkım var mıdır? Aracım şahsi aracımdı, iş için (ticari veya taksi vs.) kullandığım bir araç değildi ama kronik bir rahatsızlığımın tedavisi için aracı sıklıkla hastane, eczane, doktorlar vs için kullanmam gerekiyordu. Avukatıma sordum, araç pert değil de tamir görüyor olsaydı istenebiliyor ama pertte aracı kullanamamanın ticari bir kayıp yaratmaması sebebiyle araç kiralamanın ücretini almanın zor olduğunu söyledi, kendisi de daha önce pertte bunu deneyimlemediği için araştırıp bana dönecek.

Benim aracımın gerçekten de her şeyini sıfırlamıştım, piyasanın en temiz en sorunsuz arabasıydı bu anlamda. Araca son dört yılda bugünün parasıyla rahat 350.000₺ masraf yapmışımdır. Şimdi sigorta bana araç pert bedeli için dahi o parayı vermeyebilir… Büyük kayıp oldu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi H4- -- 22 Eylül 2024; 20:10:49 >

• Gördüğüm kadarıyla alabileceğiniz 1 lira bile varsa almak istiyorsunuz sonuna kadar. Normalde ayıpsarım biraz sonuçta kazadır derim ama alkollü ise sonuna kadar gidin. Araç pert olduysa kiralma ücretini aracın perti onaylandıktan sonra alamazsınız o süreye kadar alabilirsiniz diye biliyorum

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • road35 R kullanıcısına yanıt
    Sağolun yanıtınız için. Vuran şahıs aşırı derecede alkollü, sarhoştu. Çok da hızlı kullanıyordu. Başkasının aracına da çarptı. İnsanların hayatına kast etti. Kazayı görenler o araçtan sağ çıktığıma çok şaşırdılar.

Aslında alabileceğim her şeyi almak değil niyetim, haklarımı bilmek istiyorum. Konuyu da bu sebeple açtım. Zaten alacağım küçük miktarda ise onu kesin alabileceksem dahi uğraşıp davacı olmam ben. Ama bana maddi manevi büyük zararı oldu. Aracıma ihtiyacım var ve şimdi aylarca araçsız kalacağım. Ve benim aracımda ben her şeyi büyük masraf ve zaman harcayarak sıfırlamıştım.

Bu konuyla birlikte en önce öğrenmek istediğim, ilk yazıda kalın ve altı çizili olarak sorduğum, aracıma sigortadan kaç lira değer talep etmeliyim? Kaç liradır benim aracımın değeri? Sigorta ne teklif verirse hakkaniyetli kabul etmeliyim? Aracın piyasası pek iyi ve belirgin olmadığından, fazla ilan da olmadığından bunu belirleyemedim. Bu sebeple en başta aracın değeri ile ilintili olarak forumdaki bilgili üyelerin fikirlerini paylaşmalarını rica ediyorum. İlk yazıda aracın sahibinden arama linkini de koydum, ve aracımın genel özelliklerini yazdım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi H4- -- 23 Eylül 2024; 5:30:42 >

• H4- H kullanıcısına yanıt

Öncelikle gecmijs olsun, Orada aracınıza en yakın durumdaki galeri fiyatından 15 20 k düşük miktarı belirler sigorta tahkim genelde, hakkaniyetli fiyat odur.

Zira galeriler bu değeri belirlemiştir ve profesyonel kabul edilirler. Kasko firması ikinci üçüncü teklifte buna yakın bir şey ile gelirse kabul edin yoksa uzayabilir, 10k için falan uzatmayın tavsiyem bu olur,.

210 alırsanız iyi zira 0 fiyata satılık 190 bin kilometrede sizinkine yakin araç var, kasko sizi yaptığınız masraflarla ilgilenmez.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi amadeus99 -- 23 Eylül 2024; 9:28:3 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Kasko İkame Araç Farkı
    13 yıl önce açıldı
    muayenesiz araç kasko
    15 yıl önce açıldı
    ARABA KASKO
    6 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • ülkede faizler yüksek. yani dava ile süreci uzatıp cebinize girecek parayı ertelemeyin. yani 40 bin tl az alacaksanız bile davaya ihtiyaç yok koy faize 1-2 ayda amorti eder veya zaten alacağınız araca 40 bin eksik teklif edin bir kişinin ihtiyacı varsa satıışa satar zaten.

• amadeus99 A kullanıcısına yanıt
    Geçmiş olsun dilekleriniz için teşekkür ederim.

• sigortanın takdiri-ile rayiç arasındaki farkı karşı taraftan almanız zor. çünkü çok iyi belgelendirilmiş- akredite ve bağımsız uzmanlarca belirlenmiş bir tutar + olarak da tahkime gitme hakkınız olan bir sürecin sonunda hala daha eksiklik olduğunu hele ki sizinki gibi bir otomobilde ispat etmenize imkan yok.

trafik sigortasının bedeni kayıp limitleri oldukça yüksektir. çalışma kayıplarını da karşılar.

öncelikli olarak sigorta şirketinden kayıplarınızı telafi etme yoluna gitmenizde fayda var. karşı taraf zaten alkollü olduğu için zaten sigorta şirketleri yeterince pişman edecektir.

• quote:

Orijinalden alıntı: 19can84

sigortanın takdiri-ile rayiç arasındaki farkı karşı taraftan almanız zor. çünkü çok iyi belgelendirilmiş- akredite ve bağımsız uzmanlarca belirlenmiş bir tutar + olarak da tahkime gitme hakkınız olan bir sürecin sonunda hala daha eksiklik olduğunu hele ki sizinki gibi bir otomobilde ispat etmenize imkan yok.

trafik sigortasının bedeni kayıp limitleri oldukça yüksektir. çalışma kayıplarını da karşılar.

öncelikli olarak sigorta şirketinden kayıplarınızı telafi etme yoluna gitmenizde fayda var. karşı taraf zaten alkollü olduğu için zaten sigorta şirketleri yeterince pişman edecektir.

İyi düşünülmüş yazınız için teşekkür ederim. Not ettim. Sigortanın bana teklif edeceği tutarın ise temelde eksper tarafından belirlendiğini öğrendim.

Kaygerya’nın da yazdığı üzere, bu yüksek enflasyon ve faiz ortamında bekleyen paranın da bir maliyeti var. Parayı almak geciktikçe alınacak olan tutar gecikiyor. Atıyorum tekliflerini 10 bin tl yükseltmeleri için 1 ay bekleyeceksem zaten çok da bir anlamı yok çünkü altın veya mevduat gibi temel yatırım araçlarının aylık getirecekleri artış da o civarda olacak.

Yetkili servis parça listesini salı günü ekspere iletti, hala bir yanıt gelmiş değil. Gelişme olduğunda burada yazacağım.

Bunun haricinde, konuyla ilgili bilgi, görüş ve deneyimlerini paylaşmak isteyen üyeler olursa paylaşımları için müteşekkir olurum.

İyi akşamlar.

• Dava süreci karışık. Ve evet, ilk masrafları siz ödüyorsunuz. Hatta sizin talep ettiğiniz rakam bilirkişinin belirlediği rakamdan yüksek olur ise mahkeme masraflarının bir kısmının size kalma ihtimali bile var. Mevcut devam eden bir tazminat davamızda avukatımız bize bu öneriyi vermişti. Biz o yüzden talep ettiğimiz rakamları düşük tuttuk, bilirkişinin tespit ettiği tutarlar üzerinden devam ediyor. Karşı taraf uzlaşmaya yanaşmadığı için 1,5 yıldır devam ediyor ve muhtemelen yılbaşında sonuçlanacak.

Kaskonun ne kadar vereceği hiç belli olmuyor. Yakın çevremde 2 kişinin aracı pert oldu. Birinde piyasası 1100 iken kasko 1050 teklif etti ve 10 günde parayı ödedi. Diğer arkadaşa da piyasanın 100 üzerini verdiler. Hatta düşük teklif ederler diye itiraza hazırlanırken teklifi görünce anında kabul ettiler.

Kaskoda 15 günlük ikame araç maddesi vardı. Kaza ile birlikte ikame araç verildi ve pert kararı çıktığı günün ertesinde ikame aracı geri istediler.

Şahsi fikrim piyasasına yakın bir fiyat gelirse ve yerine araç alabiliyorsanız devam edin. Mahkeme süreci çok sıkıntılı. Sağlık konusunda tazminat hakkınız ayrıca saklı ve biraz daha hızlı ilerliyor.

• Beyler dosyama bakan eksper pert olan aracım için 320 bin ₺ değer uygun görmüşken, araca temmuzda yaptırdığım kaskoda araç bedeli de 281.500₺ görünüyorken sigorta şirketi bana 260 bin ₺ önerdi. Halbuki daha fazla ettiğini gösteren emsal ilanlar ve aracın temiz, bakımlı, motor şanzıman rekrifiyeli ve pek çok parçası sıfırlanmış olduğunu dilekçe ile önceden belirtmiş olmamıza rağmen. Sigorta şirketi Anadolu sigorta.

İtiraz etmeyi düşünüyorum ben.

Yarın sigortacıma

1)itiraz edersek anlamlı bir artış olma ihtimali nedir?
    (En azından 20 bin ₺)

2)itiraza genelde ne kadar sürede cevap veriyorlar, yasal olarak cevap verme süreci kaç gün?

Bunları soracağım.

Ben bu paranın tamamıyla altın alacaktım. Şimdi bir de Ortadoğu’da yeni savaş kapıda görünüyor. Savaş olursa altın uçacak, şirketten itirazla alacağım az miktar artış da anlamsızlaşacak boşa beklemiş olacağım. Ama bu riski alıp bir kez en azından itiraz etmeyi düşünüyorum. Altın ve savaş meselesi olmasa sonuna kadar defalarca itiraz ederdim de şimdi o dönem değil.

Neden bu kadar düşük verdiklerini sordu sigortacım. Şirkette ilgili birimin çalışanı aracın en düşük fiyata satılan ölü, bitik örneklerinin ilanlarını göndermiş. “Bunlarda 250 bine ilanlar var” demiş. “Bir de bunların pazarlık payı da vardır” demiş. Bu nasıl bir şey… istedikten sonra her aracın en ölü, bitik, en ucuza koyulmuş ilanlarını bulursunuz… Bunlar benim tertemiz sorunsuz sıkıntısız aracıma emsal oluşturmuyor, biz bunu da öncesinde detaylı biçimde ifade etmiştik sigortaya. Dilekçelerle.

Ne önerirsiniz?

• yillar gecmis anadolu sigortanin pert kararlari degismemis.

2009da pert araclari sattiklari kendilerine ait sayfada tesadufen ayni arabadan vardi. kanit olarak onu sunmustuk yoksa isimiz zordu. o zamanlar (teminatta) rayic bedel yoktu kasko degeri kadar odemislerdi.

• Sompo bu konuda cok iyi ve hakkaniyetli

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.