Şimdi Ara

Kazada polisi beklemek zorunda değilsiniz!!! (kasko acisindan da onemli)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
4
Cevap
0
Favori
409
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Hem kaza yapan sürücüleri hem trafik akışını hem de polisi memurlarını rahatlatan bir bilgi. Araç sürücüleri kaza yapınca sadece maddi hasar (ölüm ya da yaralanma yoksa) meydana gelmiş ise taraflar aralarında anlaşarak bir tutanak tanzim ederler ve polisin gelmesine ve tutanak tutmasına gerek kalmaz. Sigorta şirketi ise bu tutanakla tasarı ödemekle mükelleftir. İşte ayrıntılar:

Hazİne MüsteşarlIğI, SigortacIlIk Genel Müdürlüğü’ne

Tarih: 10.10.2007
    4 Ekim 2007 tarihinde, saat 18:00–18:30 sularında, E–5 Haliç Köprüsü girişine yakın bir yerde, yoğun trafikte bir başka araca arkadan çarparak 236 YTL tutarında küçük çaplı bir maddi hasara neden oldum.

Ana arterdeki bu kazanın yoğun trafik ve akşamüzeri olması dolayısıyla, trafik polisini çağırmadan kusurun tarafımda olduğunu kabul etmek suretiyle, aramızda karşılıklı bir tutanak tutabileceğimizi diğer sürücüye belirttim ve kabul etmesi üzerine, aramızda beyana dayanan bir tutanak tuttuk.

5 Ekim 2007 günü ise arkadan çarptığım araç sürücüsü aracını tamir atölyesine götürdüğünde, benim kullandığım araca ait xxxxx numaralı xxxxxx Şirketine ait trafik poliçesinden hasarını tazmin edebilmek için, Sigorta Şirketinin xxxx nolu çağrı merkezini arayarak ihbarda bulunmak istemiştir. Ancak şirket yetkilileri trafik polisince tutulan kaza tespit tutanağının olmaması dolayısıyla ne dosya açılması için ihbar almış ne de eksper görevlendirmesi yapmıştır.

Mağdur sürücü, aynı gün tarafımı telefon ile arayarak durumu belirtmiş, bunun üzerine ben de şirketi ve ilgili acenteyi tekrar arayarak, karşılıklı tutanak ile de bu hasarı kabul etmek zorunda olduklarını beyan etmeme rağmen, adı geçen sigorta şirketince her hangi bir işlem yapılmamış, aramızda tuttuğumuz bu tutanağın geçersiz olduğunu ifade etmişlerdir.

Bunun üzerine, meydana gelen hasarı trafik poliçemden değil, kendi imkânlarımla karşılamak zorunda kaldım ve karşı tarafın mağduriyetini giderdim.

Sürücüler arasında yaygın olarak pek bilinmese de diğer sigorta şirketlerinin, başvurulduğu takdirde kabul etmekte olduğu “ölüm ve yaranmalı kazalar dışındaki hasarlarda karşılıklı tutanak tutulmasını” Axa Oyak Sigorta şirketi hiçbir yasal dayanağı olmadan reddetmektedir.

Oysaki, Yargıtay 11 inci Hukuk Dairesinin, 25.01.1978 gün ve 1979/214-285 sayılı kararında bu durum açıkça aşağıdaki karar metninde açıklanmıştır:

“Her ne kadar davacı sigortalının zabıta merciine bildirerek trafik kaza raporu tanzim ettirmesi poliçe arkasındaki 10/c-g bentleri gereği ise de bu işin yapılması davacının (sigorta ettirenin) tazminat isteme hakkını düşürmez”

Bunun dışında yine, Yargıtay 11 inci Hukuk Dairesinin, 13.10.2005 gün ve 2005/9676 sayılı kararında da buna benzer bir durum dile getirilmiştir.

Yine sigortacılık sektörü ile ilgili yazılı basında çıkan haberler de, adı geçen şirketin bu kararının yasal dayanaktan yoksun olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Örneğin, Referans Gazetesi yazarlarından Noyan DOĞAN’ın aynı gazetede 14.09.2007 tarihinde köşesine taşıdığı makalede bu konuya şu şekilde değinmiştir: “Bugünkü trafik kanununa göre yaralanmalı ya da ölümlü kaza olmadığı sürece kazaya karışan iki taraf eğer aralarında anlaşırlarsa, zabıt tutması için polis beklemeye, falan hiç gerek yok. Hatta bir A4 kağıdına kazayı anlatıp, aralarında anlaştıklarını da beyan ederlerse, bunu da taraflar sigorta şirketlerine yollarlarsa, hasarlarını alabilirler. Sigorta şirketleri de kendi aralarında gerekeni yapar. Yani, bu işte beyan yeterlidir. Daha açık anlatımla, evinizin önünde duran aracınıza gece biri çarpıp, kaçtığında; sigorta şirketinden beyanla hasarınızı almıyor musunuz, işte kazada da aynı şey geçerli. Tabii, bir kere daha altını çizeyim, eğer iki taraf anlaşırsa. Yok anlaşamazlarsa o zaman mecburen zabıt tutması için polis beklenmek zorunda.” (Detaylı Bilgi için, Bkz.)

Sonuç olarak, xxx Sigorta Şirketinin, Yargıtay Kararlarını uygulamaması ya da uygulanabilirliği için ilgili personellerini ve acentelerini bilgilendirmemesi ve bunların eğitimine önem vermemesi ve yine ayrıca sigorta sektöründe genel kabul görmekte olan karşılıklı tutanak ile hasar ödenebilirliğini görmezden gelmesi ticari etik ilkeleri ile de bağdaşmamaktadır. Bu tutumu dolayısıyla xxx’ın gerek sigortalı menfaatlerine halel getirdiği, gerekse de piyasa haksız rekabete yol açtığı anlaşılmaktadır.

Adı geçen sigorta şirketinin diğer sürücüye yapmış olduğum tazmini tarafıma ödememesi durumunda da şirket aleyhine açacağım dava dolayısıyla, mahkeme ve avukat masrafı yapmak zorunda kalacağımdan ikinci bir kez daha mağdur olacağım. Bunun haricinde de zaten toplam yaklaşık 1 saat civarında süren; sigorta şirketi, acentesi, tamir servisi ve diğer sürücü ile 10’larca defa yaptığım cep telefonu görüşme maliyeti ve sigorta şirketinin ilgisizliği dolayısıyla İstanbul içinde yaptığım 100 km’nin üzerindeki yola ait yakıt masrafı da toplam talep ettiğim hasar miktarını neredeyse geçmiş durumdadır.

Küçük çaptaki bir hasarda yasal dayanaktan yoksun olarak benim bu mağduriyetimin giderilememesi, daha yüksek tutarlardaki hasarlarda diğer sigortalıların daha zor durumlarla karşılaşabileceğinin ve ülkemizde vatandaşların sigorta sektörüne güveninin sarsılacağını açıkça göstermektedir. Bu düşünce ile bu dilekçemin işleme alınmasını saygılarımla arz ederim.

kaynak
    http://www.tuketiciler.org/?com=news.read&ID=2128
    http://www.referansgazetesi.com/print.aspx?HBR_KOD=78280

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi recepivedik -- 14 Ocak 2008; 17:49:34 >

• sigorta şirketleri bu durumda hasarı ödemekle mükelleftir ama bizi uğraştırabilirler...en yisi bu işlem oturana kadar tutanak tutturmak!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hightech33 -- 14 Ocak 2008; 17:53:26 >
  • almanyada 3 yil yasadim.

kaza durumunda illa polisi beklemek durumunda degilsin..

genelde sigorta eksperleri gelip evinde hasari inceliyorlar.. yada olay yerinde..
  • EPEYDİR, TÜRKİYE'DE YAŞIYORUM, HER KAZADA POLİS BEKLENİYOR MAALESEF
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.