Ne demişler para isteme benden buz gibi soğurum senden. |
kimseye borç vermeyin (5. sayfa)
-
-
- KURAL: Sadece borcu dert edinen kisiye borc verilebilir.
- KURAL: Sadece istediginiz an ensesine basip cebindeki parayi elinizi sokup alabileceginiz kisiye borc verilebilir.
Bu kurallarin istisnasi yoktur.
Borcu dert edinen kisi en yakinindan da olsa kimseden borc istemez, isteyemez. Ihtiyaci acilse ve durumu varsa gider bankadan alir; yoksa, ihtiyacini erteler. Bankadan borc alamayacak durumdaysa zaten size de borcunu odeyemez, ihtiyacini erteleyemeyecek durumdaysa zaten plansiz, sorumsuz, ongorusuz bir insan olma ihtimaline istinaden borcunu yine odemez/odeyemez. Dolayisiyla 1. kural dahilinde kimseye borc verme imkaniniz olmaz zaten.
Ek olarak, insanlar sadece kendilerinden dusuk gorduklerinden borc isterler. Dolayisiyla birisi sizden borc istiyorsa (1. kural zaten cignenmis) zaten geri odememeyi kafaya koymustur bile. Bunun icin de (2. kural uyarinca) bagini rahatlikla kopartabilecegi, ya da kendi parmaginda oynatabilecegi bir kurbandan para ister.
Birisi rahatlikla borc isteyebiliyorsa zaten odememeyi goze almistir onun icin borc degil, "bedava para" istiyordur. Bunu sizden istiyorsa bilin ki sizi ya kopartip atabilecegi ya da ezebilecegi karakterde bir insan olarak gordugu icin size gelmistir.
Bu kurallara istisna olabilecegi iddia edilen kisilere (or: ozel sartlar dahilinde cok cok cok cok cok yakin aile olabilir) de para borc verilmez, hibe edilir zaten. Dolayisiyla onlar da "borc" kapsaminda istisna teskil etmezler.
Binaenaleyh; borcunu odeyecek bir insana borc vermek mumkun degildir.
-
Tokyo driftteki han ile shan in sohbeti geldi aklima... 3 kurus paraya tanımış oldunuz ders oldu. Vermeyin almayin da...
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Kuduruyorum şu an ağzımdan köpükler saçılıyor
lan fakır varoş biz borç istemiyoruz ki bir kere istemedim senın canımı alsalarda istemem sen orasını kacırıyorsun
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Valla hayretle okudum, biz 2 kardesiz. Gecenlerde yatirim amacli ev alirken abimdem 4000euro borc aldim. 11tl den bozdurdum daha 1 ay gecmistiki uzerine 21 e kadar cikti euro. Evide muteahhitin dalavereleri sonucu alamadik, Canim cok sıkılıyordu, abim aradi parayi dusunme hibe ettim ev hediyem olsun dedi. Olmaz tabi oyle sey simdi dustu biraz aldim, dustukce alacagim.
Birde 15 yil once kpeder yazligin tadilatini yaptirip satacagim kar edecegim diye benden 10bin tl aldi, 6 ay gectikten sonra cok guzel oldu satmaktan vazgectik oturacagiz demez mi. Benim borcuda 3 ayda bir 1000tl olarak maasindan odeyecekmis. Tamam dedik, 3 ay gecti 1000tl verdi, 3 ay daha gecti tik yok. Odemeleri cokmus veremeyecekmis o ay. Boyle boyle 3 seneyi gececekti. Arabamizda yoktu o paraya guveniyorduk. Isin kotusu cocuk olacak diye o parayi kendi annem emekli ikramiyesi alinca araba alin diye vermisti. En son hanim istedi artik, sonra kredi cekip verdiler ama arada kotu olduk tabi.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi social -- 28 Aralık 2021; 9:12:53 >
Bir de bunun düğün versiyonu var. 8-10 yıllık arkadaşımın düğününde hem kendisine hem eşine altın taktım. Bu arkadaş naptı biliyor musunuz, düğünüme gelmedi.
-
hocam siz akıllı birisiniz ki çok doğru bir hareket yapıp hayır demeyi bilmişsiniz. benim gibi saf ve insanları tanımakta güçlük çeken biri olsaydınız o borcu vermiş olurdunuz, emin olun bu anlattığınız senaryoda borcu verip araba alması hayal olan çok kişi var.
bak ben adama dolar 2.32 iken borç verdim, dolar 4.2 iken borcu geri alabildim. iki kişiyle yaşadım bunu. ne yaparsam yapayım adamlar parayı geri vermiyolar.
hocam bide borç isteyenlerin çoğu, paraya pek ihtiyaçları olmadığı halde borç istiyolar ve parası daha az olan kişilerden borç istiyolar.
yani şu algımız kökten yanlış:
-> parası olmayan kişi parası daha çok olan arkadaşından borç ister
hayır! işin gerçeği şu:
-> utangaç ya da düzgün insanlar paraya ihtiyaçları olsa da borç istemeye çok ama çok çekiniyolar, densiz olanlar ise paraya ihtiyaçları olmadığı halde etraflarındanki gözüne kestirdikleri herkesten borç isterler.
bi arkadaşım demişti. Türkiye'de evlendiysen anında kredi çekip ev almak zorundasın demişti. yoksa tüm akrabaların üzerine çökerler ve düğün takılarından gelen paradan borç olarak isterler ve senin "param yok" bahanen olamaz, eğer bu duruma düşersen yandın, hem kızın hem de senin akrabaların sizi yolarlar, yıllarca borcu geri toplamaya çabalarsın, herkesle aran bozulur, ev alamazsın, demişti. sonra ne oldu? bu hıyar benden borç istedi, verdim, senelece geri alamadım. sonra öğrendim ki bu eşşek herif herkesten borç almış ve geri vermemiş. bak bu benim kan kardeşim idi yani en iyi çocukluk arkadaşım idi, adam beni bile "silkeledi" çünkü adamın kişiliği bu. bu adamı düzeltemezsin. bu adam kendi babasını bile silkeledi.
bak $=2.32 iken borç verdiğim başka bir arkadaşım vardı, adam keyfi olarak aldı borcu, evine ikinci imac'i aldı. tamamen keyfi. eşşeklik bende ki bu adamla can ciğer arkadaşız diye borcu verdim. en iyi arkadaşım idi. sonra ne oldu? senelerce geri vermedi. en sonunda durumum yok dedim yalandan, inanmadı, valla durumum yok dedim, zorladım. borç içindeyim dedim, inanmadı, çünkü biliyo ki benim bi harcamam yok. en sonunda kibarca: "borçlarımın faizi var, faiz ödüyorum, borcu geri vermeyeceksen her ay faizini karşıla yoksa benden çıkıyor" dedim. bunu deyince vermek zorunda kaldı ama borcu ölmüş TL değeri üzerinden verdi tabii ki, bi teşekkür bile etmedi asla, ve, borcu geri verdikten sonra birdaha benimle görüşmeyi kabul etmedi, ve sonra sosyal medyadan 6 ay bana sövdü isim vermeden. neymiş efendim ben yalancıymışım. evet doğru, bocu geri alabilmek için yalan söyledim. ama benim yaptığım 1 ayıp ise adamın yaptığı 10 ayıp. yalan söymeiş olmamla gurur duyuyorum. ama borç vermiş olduğum için pişmanım. vicdanım yerinde. yalnış bir şey yapmadım.
sonuç: Türkiye'nin iki borç kanunu şudur:
Kanun 1: borç veren hem "silkelenir" hem de herkesle arası bozulur, parasını da ya geri alamaz, ya da ölmüş TL değerinden 5-10 sene sonra geri alır, kimse bu adamın gözünün yaşına bakmaz, kimse "bu adam hasta annesini hastahaneye götürmek için otomobil alamadı, onun parasını ben yedim yahu" DEMEZ
Kanun 2: borç vermeyip parasını kendi harcayan adamın hiçbir yakını ile arası bozulmaz, hatta o parayla araba-ev alınca kendi çevresinden gördüğü saygı bile artar.
sonuç: ülkemizdeki düzgün insanlar borç vermeye çok ama çok çekindikleri için, ülkemizdeki densizler de paraya ihtiyaçları olmadığı durumlarda bile gözlerine kestirdikleri herkesten (geri ödememek üzere) borç alıkları için, BORÇ VERMEYİN
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 01001101 -- 28 Aralık 2021; 11:51:17 >
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
-
30 bin dolar borç vermek? umarım csb'dir. gerçek dünyada kimsenin bir diğer insana 30K$ verebileceğini hayal edemiyorum.
Benim 6500 tl verdiğim paramla aldığı arabayı da satlığa çıkarmıştı 23 bin lira istiyordu. 20 bin vereyim dedim yok dedi
gitti başkasına 19.750ye mi ne sattıydı
kardeşine vermediği fiyatın daha aşağısına başkasına satıyor
neymiş aradığı arabayı bulmuş acil o fiyata satmış
o arabayı da satıp aldığı yeni araba da sonra bize miras kaldı kendinden yarısı bana düştü
filmin sonuna bakacaksın
-
hocam vaktinde düğün yaptım yemek masrafı düğün salonu falan 4750 tl ödedim
dügünde toplanan para yaklaşık 2000 tl
altınları da kendi paramla aldım milletin takacağı yoktu verdim ellerine sen bunu tak sen bunu tak
daha sonra parasını bana ödediler
-
Borc isteyenlerin buyuk cogunlugu bence *oktan sebep için borç istiyor,acıl sıkıstım olayları yalan hep.
Birine borç veriyorsanız o paraya gitti gözüyle bakın. Özellikle de akrabalarınıza geri gelecek diye borç vermeyin. Çok gerekliyse bankadan kredi çeksin.
Yıllar yıllar önce lisede bir arkadaşımın bu konuda bir mottosu vardı o aklıma geldi.
"Malımı vereyim de mi kötü olayım, vermeyim de mi kötü olayım? Vermeyeyim kötü olayım." Birini tanımak istiyorsanız ona paranızı verin :)
-
Toplumun karakteri bozuk. Herkesin akrabası aynı değil. Borç vermeyi bırak; sürekli muhabbet ettiğin, yüzünde sıcak gülümsemeleri eksik olmayan, hoş sohbetleri olan, canın diyeceğin akrabalarından öyle bir kazık yersin ki aklın şaşar. Konu içinde yazılanlar da çok doğru. Evet borç verip de kötü olacağınıza vermeyip de kötü olun daha iyi.
borç değil hibe verebilirsiniz. Değer verdiğiniz kişiye verin.
-
Benim 10 k var sağda solda. Biliyorsun 2 yıldır işsizim hiç biri demiyor paranı vereyim diye hala yüzsüz gibi işleri düşünce arıyorlar gel bilgisayarı yap diye.
-
siz siz olun, borç para vermeyin, hem kötü oluyosunuz, hemde size öyle davranıyorlar ki istemeyince pişman oluyosunuz, aman kardeşim
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Bizim milletimiz borcunu ve kirasını en son parası kalırsa öder.
Parayı gerekli gereksiz harcar harcar menfaatine olan ödemeleri yapar iş kirasına ve borcuna gelince kalsın nolcak der.
Çünkü bu ülkede kanun nezdinde alacaklının parasını alabilmesi çok zor.
Anca dolandırıldığını ıspat edip ceza davası açarsan belki hapse girmekten korkup geri verebilir. Ya da mahkemeyle senelerce uğraşamam diyenler kendi adaletini sağlar.
Borçlunun bu denli korunduğu bir ülkede ne borçlu borcunu alabilir ne ev sahipleri kirasını.
İnşallah 3 kuruş para için kiracılarını evinden çıkaran vicdansızlar o yüksek kiraları tahsil edemeyince ve kanunen de hiç bir şey yapamayınca her şeyin para olmadığını anlarlar.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi atade28 -- 28 Aralık 2021; 15:30:39 > -
Kimseye borç verilmez... Hele ki akraba ya kuruş vermeyin...
Vermeye gerince aaaa biz akrabayız olur böyle alış verişler derler çevrede. Ama iş parayı geri istemeye geldiğinde kırk dereden su getirirler şimdi ayıp olur istersek dursun biraz daha sonra isreriz vs...
Kişisel olarak hiçbir akrabama borç vermem borç istemem... Hiç bir akrabam ile ticari anlamda alışverişe girmem . Mal almam malımı satmam...
O yüzden kafam kulağım rahattır. 3 Lira fazla olsun ama akrabadan olmasın gider fazla verip o malı alırım
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X