Şimdi Ara

Köy evi elektrik tesisatını yenileme

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
10
Cevap
0
Favori
1.141
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Köydeki 3 oda bir salon evimizin elektrik tesisatını yenilemek istiyoruz. Tahmini ne kadar masraf olur? Önerileriniz neler. Şu anda eski sistem çalışıyor 30 yıllık floresanlar buna dahil.Anladığım kadarıyla şofben ve elektrik süpürgesi, çamaşır makinesi aynı anda çalıştığında şalter atması gibi bir sorun da var.

• Evet arkadaşım eskilerde evlerde elektrik sadece aydınlatma olarak kullanıldığından,Buna göre sigorta kullanılıyordu ancak günümüzde evlerde elektrikle kullanma olayı ihtiyaçlara göre çok,çok değişti.Buz dolabı ver ayrıca dondurucu var,klima var,bulaşık ve çamaşır makinaları var,elektrikli ısıtıcılar var, su ısıtıcıları var bunlar şebekeden akım çeken gereçler olduğundan biri çalışırken diğerinin devreye girmesi ile sigorta atmaması bakımından kullanılacak kablo ve sigortanın seçimi buna göre yapılmalıdır.Bunlar için afaki bir para konuşmak atmaca olur siz bir piyasa elektrikçisi ile yerinde açıklamalı görüşerek bunun maliyetini çıkarabilirsiniz.Kolay gelsin kalınız sağlıcakla.
  • Standart kullanımda 16amper sigorta yeterlidir. Isıtıcı ya da elektrikli ocak aynı anda çalıştırma düşünülüyorsa en az 20 amper gereklidir. Termosifon için daha yüksek sigortaya ihtiyaç olabilir. watt değeri hesaplanarak sigorta seçilmesi doğru olacaktır.

Sigorta değerlerinin teorik olduğunu hatırlatırım. Elektirikli cihazların toplam çektiği elektrik kapasitesinden %10 %15 daha eklenerek sigorta gücü hesaplanır. Işıklar için ayrı prizler için de ayrı yani iki farklı sigorta kullanılması tavsiye edilir. Arızalı bir cihaz sigortayı attırdığı zaman ışıklar ayrı sigortaya bağlı olduğu için sönmeyecek ve sorunlu ürünü kolaylıkla tespit etmeni sağlayacaktır.

Sigortaya uygun kablo kullanılması gerekmekte. Toprak hattı için en az 1 metre bakır çubuk alınarak toprağa saplamalısın. Voltaj dalgalanması özellikle yüksek akım geldiğinde cihazların bozulmaması ayrıca insanı çarpmaması yani toprağa iletmesi son derece önemli.

Elektrik yönetmeliğine göre ev tipi elektrik tesisatına 30ma kaçak akım rölesi takılması zorunlu tutulmuştur. Elektrikçilerin eve 300ma kaçak akım rölesi takmaya çalıştığına şahit oldum. Bu yanlıştır. 300ma ev tipi için uygun değildir. 25amper olanları var mümkünse 40amper 30ma olan kaçak akım rölesi kullanmalı buna uygun kablolama yaptırmalısın. Not: Toprak hattı olmayan elektrik tesisatında kaçak akım rölesi çalışmaz. Ev tipi topraklama için tesisat içerisinde 1,5mm² tek telli bakır iletken yeterlidir. Sigortanın sık sık attığını belirttiğin için faz kablosu için en az 2.5mm² tek telli bakır kablo tercih etmelisin.

Evimde ve yazlıkta kullandığım 40amper 30ma kaçak akım rölesini ben hepsiburada üzerinden almıştım.
    www.hepsiburada.com
    Siemens 5Sv4314-0 40A 30Ma 230V (Faz+Nötr) Kaçak Akım Koruma Fiyatı
    https://www.hepsiburada.com/siemens-5sv4314-0-40a-30ma-230v-faz-notr-kacak-akim-koruma-rolesi-p-HBV00000DXB0G

Fiyat performans ve güvenilirlik orantısı sebebiyle Siemens markasından başkasını kullanmıyorum.

Not: Elektrikçi değilim 3-4 evin elektrik tesisatı yeniletme tecrübeme dayanarak bilgi vermek adına paylaşımda bulunuyorum.

• experiment67 kullanıcısına yanıt
    Cevabınız için teşekkürler. Evde sobamız mevcut o nedenle elektrikli ısıtıcı kullanılmayacak. Elektrikli ocak yerine de tüple çalışan ocak kullanılacak. En fazla elektrik çekecek şey elektrikli şofben ve davul fırın olacaktır.
  • 2.5mm² NYA(Tek telli) HES kablo toprakta 20amper
    2.5mm² NYA(tek Telli) Öznur kablo toprakta 19amper toprakta akım taşıyor.
    Toprak altında değil duvarda kullanılacağı için bir miktar boşuk olacak dolayısıyla %5-%7 gibi fazladan akım taşıyacaktır. 20ampere sigortaya rahatlıkla 2.5mm² NYA(tek telli) kablo kullanabilirsin. Işıklar için 10amper sigorta ve 1.5mmm²(15amper taşımaktadır) kablolama yeterlidir.

3. kademede 7000w çeken bir şofben kullanıldığını varsayarak hesaplama yapıyorum. Watt(güç) / Volt(gerilim) = Amper(akım) 7000watt / 220v= 31,8amper eder yani en az 32amper sigortaya ihtiyaç vardır.
    Şofben için mutlaka en az 6mm²(bakır çapı 4.3mm²) kablolama yapılmalıdır. Sebebine gelince

Önemli ve dikkat etmen gereken bir bilgi!

6mm² NYA(tek telli)kablodan:
    HES kablo verisine göre toprakta 33amper havada 54amper akım taşımakta.
    Öznur kablo kablo toprakta 34amper havada 54amper akım taşımakta.
    Kablonun kalınlığına aynı olsa da markaların kataloğunda belirtilen test verilerine göre hareket etmek gereklidir. HES ile Öznur kablo arasındaki toprakta(duvar içerisinde) taşıdığı 1 amper fark önemsiz gibi görünse de dikkatsiz bir elektrikçi nedeniyle yangın çıkma ihtimali dahi oluşturmaktadır Şofbenden 32amper akım geçeceği için 33 ya da 34 amper olması şuan senin için önemsiz olabilir fakat bu bilgi aklında bulunsun.

• Ben olsam o 30 yıllık florasanları sökmezdim. Sebebini değiştirirsen anlarsın. Daha geçen gün konusu geçti arkadaşlarla sohbet ederken.

Eski köy evlerinde sıvaüstü tesisat döşenirmiş. Rahmetli anneannem ile dedemin köy evinde çamur sıvalı duvarlar üzerinde çok ince alüminyum-galvanizli borularla elektrik tesisatı sağlanmış. Eski elektrik kitaplarında bu tip borulardan bahsediliyor. Paşel boru ve ştalpanzer boru şeklinde birkaç boru tipi yaygın kullanılıyormuş. En son kontrol ettiğimde bu boruların içinden geçen kabloların yer yer yarıldığını ve tellerin açığa çıktığını görmüştüm. Teee annemin çocukluğunda takılmışlar. 60'lı yılların sonları belki. Ben yanılayım 70ler olsun.

Sizin köy evinde de durum bu ise evin yapısını hiç bozmadan tüm tesisatın güzelce değişmesi gerek... Keşke o eski borulardan bulunabilse. Eskiye daha uygun olurdu. Niyeyse nostaljiye çok düşkünüm. Ağlatmayın beni hadi gidin işinize çocuklar

• Sanki huzur buluyor o fotolara bakınca insan dimi hocam
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Yetersiz ev elektrik tesisatı
    15 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: AMC

Sanki huzur buluyor o fotolara bakınca insan dimi hocam
    Aynen.
    Tesisatı mutlaka işi iyi yapan bir elektrikçiye yaptırın. Ev çok eski ise yangın riski yüksek olur.
  • quote:

Orijinalden alıntı: KendiİsteğiyleAyrıldı

Ben olsam o 30 yıllık florasanları sökmezdim. Sebebini değiştirirsen anlarsın. Daha geçen gün konusu geçti arkadaşlarla sohbet ederken.

Eski köy evlerinde sıvaüstü tesisat döşenirmiş. Rahmetli anneannem ile dedemin köy evinde çamur sıvalı duvarlar üzerinde çok ince alüminyum-galvanizli borularla elektrik tesisatı sağlanmış. Eski elektrik kitaplarında bu tip borulardan bahsediliyor. Paşel boru ve ştalpanzer boru şeklinde birkaç boru tipi yaygın kullanılıyormuş. En son kontrol ettiğimde bu boruların içinden geçen kabloların yer yer yarıldığını ve tellerin açığa çıktığını görmüştüm. Teee annemin çocukluğunda takılmışlar. 60'lı yılların sonları belki. Ben yanılayım 70ler olsun.

Sizin köy evinde de durum bu ise evin yapısını hiç bozmadan tüm tesisatın güzelce değişmesi gerek... Keşke o eski borulardan bulunabilse. Eskiye daha uygun olurdu. Niyeyse nostaljiye çok düşkünüm. Ağlatmayın beni hadi gidin işinize çocuklar
    O floresanlarla evin ici cok renksiz. İnsan kendini hastanede gibi hissediyor hocam. Elektrik tesisatı sıva üstü degilmis. Ev 1978 yılında yapılmış.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.