1 hafta sonra evimi satacagım.alan kişi ev kredisiyle alacagı için benden tapu fotokopisini alıp krediye başvurdu.90.000 tl kredisi onaylanmış.evi benden 125.000 tl ye alacagı için geriye kalan 35.000 tl yi elden verecek.şimdi benim sorum şu.ben tapuda ne gibi bi yol izlemeliyim.herhangi bi dalavere olmaması için.bankayı arayıp ilgili memurdan şöle bi bilgi aldım.90 bin onaylanmış ama bana 85 bin ödeyeceklerini söylediler.masrafı düşüyorlarmış.böyle bişi dogru mu.bide tapuda imzayı verirken bankanın avukatı 85 binin bana ait oldugunu bildiren ve çekebilmem için bana bi belge verecek mi. krediyle ilk defa satış yaptıgımdan hiç tecrubem yok.dolandırılmaktan korktugum için garantili iş yapmak istiyorum bunun için sizden izlemem gereken yol hakkında bilgi vermenizi istiyorum yorumlarınız için saolun.
Bloke çek oluyor diye biliyorum. Ama sistem değişmişte olabilir..
5 bin lira nerden kesiyorlarmış?Bi dakka bi dakka orda bi duralım..Memur 90 bin yerine neden 85 veriyor.
quote:
Orijinalden alıntı: M e t i n
5 bin lira nerden kesiyorlarmış?Bi dakka bi dakka orda bi duralım..Memur 90 bin yerine neden 85 veriyor.
kredi alınan bankayı aradım kredi uzmanıyla görüştüm.masrafları içinden düşmemiz gerekiyor dedi.banada saçma geldi.bana net 90 bin ödemesi lazım eger ne kadar masraf varsa onu kredi miktarının üzerine koyup krediyi çekenden tahsil etmesi gerekir diye düşünüyorum.yanlış mı acaba.bankacı arkadaşlar yardımcı olabilir ler mi. acaba aradaki 5 bini alabilmek için tapuda imzayı geciktirsem mi.
hocam bankacılıkla ne alakası var bu işin.
Sen evini satmışsın ve alıcıya 125 bin getir evi al demişsin.
Sana ne kredinin masrafından onun prosedüründen sen 125 canlıyı veya karsılığı görünce satacaksın.bitti.Ara alıcıyı konuş.
Ayrıca alım satımlarda alım satım masrafı alıcıya aittir.
5 milyarı kredi çekenden masraf diye alıyorlardır.Sen 125 bin'e anlaştıysan 125 alacaksın ordaki masraf seni ilgilendirmez.Benim anlamadığım elden sana 35 verecek sen de geri kalanı onun çektiği krediye istinaden bankadan mı alacaksın?Tapuda eline 125 vermeyecek mi?
quote:
hocam bankacılıkla ne alakası var bu işin.
Sen evini satmışsın ve alıcıya 125 bin getir evi al demişsin.
Sana ne kredinin masrafından onun prosedüründen sen 125 canlıyı veya karsılığı görünce satacaksın.bitti.Ara alıcıyı konuş.
Ayrıca alım satımlarda alım satım masrafı alıcıya aittir.
üstad aradaki farkı almadan zaten tapu ayak atmam.ama benim asıl sorum şu.banka tapu işlemlerinden sonra bana 85 bin ödeyeceğini söylüyor.yani bana bu parayı bankadan alabilmem için kim ne belgesi verecek.yani imzaları attıktan sonra alıcıyla işim kalmayacak.ben elimde hiç bi evrak olmadan gidip paramı mı isteyeceğim ilgili bankadan.biraz garip bi durum sanki..
bide bankanın 90 bin tl onaylanmış krediden 5 bin tl masraf düşmesi ne demek.bu uygulama genel bi durum mu.
quote:
Orijinalden alıntı: portakal
5 milyarı kredi çekenden masraf diye alıyorlardır.Sen 125 bin'e anlaştıysan 125 alacaksın ordaki masraf seni ilgilendirmez.Benim anlamadığım elden sana 35 verecek sen de geri kalanı onun çektiği krediye istinaden bankadan mı alacaksın?Tapuda eline 125 vermeyecek mi?
bu tabloya göre aynen öyle olacak heralde.yani banka tapuda imzalar atıldıktan sonra parayı benim çekeceğime dair bloke koyuyormuş.alıcıya vermiyor yani.bende bunu soruyorum.şuan da tüm alım satım yapanlar böyle mi oluyor bu işlem.onu merak ediyorum.
O 5 bin krediyi çekenin Dask Sigorta ve kendi sağlık sigortası ve dosya masrafları.Ama bu seni ilgilendirmez.125 bini görmeden birşey yapma.
dostum sımdı arkadasımla konustum.
diyorki banka 85 veririm diyorsa nakit olarak olay söyle işliyor.vatandaş 90 milyara basvurmuştur ama alıcının masrafarı ve ekspertiz değerine göre ödenecek miktarı size 85 dedilerse diyor banka sadece o dediği rakamı verir.
Onda da işlem tapuda alım satım yapılıp karsı tarafın üstüne geçince ev bankaya gidersin ya da talimat verirsin 85 milyar benım su hesabıma havale yapılsın ya da nakit olarak ödensin diye.yani tapu devredilmesi ertesi banka sana ödeme yapar.
korkmasın ama kesinlikle imzaladıgı evrakları iyice incelesin diyor.bu işlerde kafa karısıklıgı nedeniyle ve güvensizlikten cok satış olmuyor dedi.
sen bankadan 85 teyidini kesin aldıysan alıcıya 85 in üstü olan 40 ı tapu devri esnasında ya da öncesinde hesabına yada sana ödemesini söyleyeceksin.tapu devredilip ipotek konulunca da geri kalan paranı bankadan alacaksın.
bu arada evi alalı 5 yılı geçmesiyse ve rayiç bedel mesela 40.000 gösterdiysen satışta 90.000 tl alıcı gösterecekse bu durumda sana vergi cıkacaktır.
quote:
diyorki banka 85 veririm diyorsa nakit olarak olay söyle işliyor.vatandaş 90 milyara basvurmuştur ama alıcının masrafarı ve ekspertiz değerine göre ödenecek miktarı size 85 dedilerse diyor banka sadece o dediği rakamı verir.
Onda da işlem tapuda alım satım yapılıp karsı tarafın üstüne geçince ev bankaya gidersin ya da talimat verirsin 85 milyar benım su hesabıma havale yapılsın ya da nakit olarak ödensin diye.yani tapu devredilmesi ertesi banka sana ödeme yapar.
korkmasın ama kesinlikle imzaladıgı evrakları iyice incelesin diyor.bu işlerde kafa karısıklıgı nedeniyle ve güvensizlikten cok satış olmuyor dedi.
sen bankadan 85 teyidini kesin aldıysan alıcıya 85 in üstü olan 40 ı tapu devri esnasında ya da öncesinde hesabına yada sana ödemesini söyleyeceksin.tapu devredilip ipotek konulunca da geri kalan paranı bankadan alacaksın.
bu arada evi alalı 5 yılı geçmesiyse ve rayiç bedel mesela 40.000 gösterdiysen satışta 90.000 tl alıcı gösterecekse bu durumda sana vergi cıkacaktır.
Hersey ok.tapudan Sondra Ben bankadaki Parayi kimligimle mi gidip cekecem.yoksa tapuda bana bi kagit verecekler mi parayig cekebilmem icin
quote:
Hersey ok.tapudan Sondra Ben bankadaki Parayi kimligimle mi gidip cekecem.yoksa tapuda bana bi kagit verecekler mi parayig cekebilmem icin
tapu fotokopisi olması lazım.onu pazartesi falan bir daha soralım arkadaşıma.bana tapu fotokopisi demişti.sonuçta yeni alan kişinin tapusunda eski satan yani senin adında geçiyor.
quote:
tapu fotokopisi olması lazım.onu pazartesi falan bir daha soralım arkadaşıma.bana tapu fotokopisi demişti.sonuçta yeni alan kişinin tapusunda eski satan yani senin adında geçiyor.
usta saolasın evabın için. geçenlerde bi forumda yazılmış.tapuda imzalar atıldıktan sonra avukat bana ipotek ve resmi senet verecekmiş 5-6 sayfa kadar.herhalde bunlarla tapudan sonra gidip alacam parayı.hocam sen o arkadaşa sorarmısın bu yazdıgım dogru mu.
arkadaşlar evin satışını yaptım.işlemler şöle gerçekleşti. alıcı benden tapu fotokopisini isteyip krediye başvurdu.1 hafta sonra kredisi 90.000 tl olarak onaylanmış olmasına ragmen bankanın net verecegi 85 bin tl olarak kesinleşti.bankadan bunun teyidini mutlaka alın.tapuya gitmeden önce geriye kalan 35 bin tl yi nakit olarak alıcıdan istedim ve alıp bankama yatırdım.tapuda bankanın avukatı nezaretinde imzalar atıldı.ev alıcıya geçti.ardından tapuda imzalardan sonra alıcıya verilen ipotek belgesi bankaya faxlandı.banka bu faxı alıp genel müdürlükten 85 binin üzerindeki blokenin kaldırılmasını istedi.onay geldi.buraya dikkat.banka ödemeyi yapmak için alıcı ve satıcı yı beraber hazır olarak görmek istedi.ne sadece alıcı ne de satıcı tek başına parayı çekemezlermiş.ikisininde imzası gerekiyormuş.bundan sonra parayı çekip alıcıya hayırlı olsun dedikten sonra bankadan ayrıldım.işlemler böyle... böyle satış işlemi daha fazla dikkat istiyor arkadaşlar.toplam süreyi şöle izah edebilirim.
çarşamba günü.evi alacak kişi beni aradı pazarlık yapıldı.125 bin olarak anlaşıldı.
alıcı perşembe günü krediye başvurdu.haftaya salı günü kredi ön başvurusu onaylandı.
bir gün sonra yani çarşamba günü banka eve expertiz yolladı.ve aynı gün kredi tam onaylandı.bankanın avukatıyla görüşülüp tapu için gün kararlaştırıldı.
perşembe günü sabahtan akşama kadar tapuda geçti
bir gün sonra yani cuma günü ipotek belgesi bankaya faxlanıp bloke kaldırıldı ve sonunda parayı alabildim.başımızdan geçen olaylar böyle.yani toplamda çarşambadan bir hafta sonraki cumaya kadar.7 iş günü.
Siz alıcıdan 40.000 TL almadınız mı?Banka dan 85.000 TL geldi 35.000 TL vatandaş verince 120.000 TL ediyor.Burayı anlayamadım.5.000 TL nereye gitti.Uyarmıştım sizi hatırlarsanız.Benimde kredili ev alma durumum varda o nedenle soruyorum.
quote:
Siz alıcıdan 40.000 TL almadınız mı?Banka dan 85.000 TL geldi 35.000 TL vatandaş verince 120.000 TL ediyor.Burayı anlayamadım.5.000 TL nereye gitti.Uyarmıştım sizi hatırlarsanız.Benimde kredili ev alma durumum varda o nedenle soruyorum.
usta o dediğin 5 bini zaten ilk başka kapora olarak almıştım.pazarlık edince.sorun yok yani. sorun olursa cevaplarım.çünli bir hafta bankayla ugraştık.biraz tecrübem oldu.
çekilen kredi 90 bin ken bankanın bana 85 bin verecegini söylemesi garibime gitmişti.ama sanırım yeni bi uygulamaymış.kredi masraflarını kredinin içinden düşüyorlarmış.belki sadece yapı-kredi ye özgü bi olaydır.diger bankaları bilmiyorum.
İşin o kısmı sizi ilgilendirmiyor.5 Bin TL Ekspertiz sigorta ve kredi masrafları oluyor.Masraf kredinin içinden alın dediyse vatandaş bu durumda böyle olur.
Sende yazsana 5bini kapora aldım diye gerçi bende görmemiş olabilirim.
Hayırlısı olsun.Parayı boş bırakma hemen yapıştır bir yere.