Herkese merhaba,elektronikten anlayan bilgili arkadaşlara birşey danışmak istiyorum,yardımcı olan olursa çok sevinirim.Evimin salonunda 20 metre RGB led döşemek için uğraşıyorum,karaköy'den renkli rf kumandalı 3.2 Amper'lik bir kontrol ünitesi aldım.Aldığım ünite 10 metre'ye kadar kontrol sağlıyor fakat aldığım yerdeki kişiler müşterilerinin içinden bir parça değiştirerek 20 metreyi kontrol edebildiklerini söylediler fakat hangi parçanın değişmesi gerektiğini söylemediler.Kutunun içini açtım,devrenin resmini çektim ve ekliyorum.Bu nedenle bu işlerden anlayan ve hangi parçanın değişmesi gerektiğini söyleyen biri olursa parçayı alıp değiştirmek ve tek kumanda ile kullanmak istiyorum,aksi takdirde 2 tane devre ve 2 kumanda kullanmak zorunda kalıcam ve flash,fade gibi animasyonlarda senktronu tutturmam zor olucak.Tavsiyede bulunabilecek arkadaşlara şimdiden çok teşekkür ederim. Saygılarımla Onur
Tekrar selam;aldigim bilgiye gore 3 tane olan devre elemani IRFZ44 yada daha yuksek amperli bir transistor ile degistirilirse mesafe uzuyormus;tahminin kadikoy yada karakoyden bulabilirim...
:):)
daha güçlü kontrol üniteleri var piyasada... onlardan alın. zaten iki katlı baskı devre ve smd tip elemanlar kullanılmış.. sökmesi ve takması uğraştırabilir ve devreye zarar verebilir. ama yine siz bilirsiniz..
+1
3 adet olan transistörleri değiştirip yerine yüksek Amperli bir parça kullanıp birde transistörlere soğutucu takarsanız sorununuz büyük bir ihtimal çözülür..Evin resimlerni merak etmeye başladım bile..
ezbere malzeme değişimi yapılmasına karşıyım. piyasada istediğin performansı gösterecek kumandalar vardır onlardan bak derim. ya da aldığın yerden versinler artık
ben de LED ürün ve konvertör (sürücü devre) satışı yapan bir yerde çalışıyorum (tridonic)
her kontrol devresinin belli bir gücü ve mesafesi vardır.
örneğin sizin sürücü 12V x 3.2 A = 38W güç sağlıyor.
RGB' lerinizin toplam gücü nedir?
mesafe olarak kablo kesiti oldukça önemli. Örneğin;
12V, 25W güç sağlayan bir sürücü devresi en optimum çalışmayı: 0,5mm2' lik kablo ile 3,5metre, 1mm2'lik kablo ile 7 metre, 2.5mm2' lik kablo ile 17metreye kadar LED kontrolü sağlanabiliyor.
tabii ben bu değerleri dünya çapında marka olmuş tridonic' e göre verdim. ancak karaköy piyasası oldukça farklı, çinden garip garip ürünler geliyor :) elektriksel olarak mantık aynı olması lazım ama bilemiyorum :)
20 metrelik smd 5050 metresinde 60 led olan 3 çipli model için sese tepkili ve kumandalı kontrol modulu düşünüyorum. ama çin siteleri dahil araştırmalarda en fazla 120 watt lık modeller var. oysa 20 metrelik yani 4 tane 5 mt lik şerit 300 watt gibi bir sarfiyata çıkabilirken bu sistemi nasıl ses ile çalıştırıcam işin içinden çıkamadım.
aynı şEkilde normal kumandalı modellerde de bu watt gücünde modül yok. sesten vazgeçtik diyelim. nasıl çalışıcak bu 20 metre :D
bir kaç dükkana sordum. bana bak biz çalıştırıyoruz deyip 20 metrelik tek renk ve küçük smd ledleri olan metresinde 30 ledli modelleri gösteriyorlar. RGB diyorum adamlar buda kendi başına 3. kat daha yüksek akım deMek değilmi. ayrıca smd 5050 lerde kocaman led diyotlar var. sanırım metresinde 14.4 w biz buna 15 diyelim.
15x20 : 300 w
nasıl olcekk bu işlerrrr :)
herkese güzel günler , hayırlı kandillerr..