Şimdi Ara

lojik devreler yardım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
2.304
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • selam arkadaşlar ben bilgisayar bölümüyüm ama elektronikten bir türlü kurtulamadım. Sevenler için güzel dersde ben anlayamıyorum. Tek ders sınavına kaldım temel elektronikden ve 40 puanlık bir lojik devre sorusu var.

Soru şöyle : A ve B 2'şer biti temsil etmektedir. Y=2A-B işlemini yapan lojik devreyi tasarlayın diyor.

Temel lojik kapıları biliyorum. Burada karno haritası falan oluşturmak gerekiyormuş ilk önce. Biraz internetten araştırdım ama hep (+) lı işlemler var burada bunu nasıl yapacağımı çözemedim. Harita oluşturduktan sonra devreyi haritaya göre çizmek kolay sanırım. ben bunları bilmiyorum. daha dogrusu elektronik bilgim yok.

Ama bu lojik işlemi nasıl yapılır harita nasıl çıkarılır kısaca yorumlayarak harita hakkında ve devreyi tasarlama hakkında yardımcı olursanız çok sevinirim arkadaşlar. Acil yardım gerekiyor. inşşalah cevap verebilirsiniz.

karno haritası cıkarıp devre tasarımını yaparsanız çok sevinirim arkadaşlar cok makbule gecer bu yaz gününde. Tek dersde tek şansım bu. Lojik devre tasarımını burada forumda göstermek zor ama nasıl tasarlanacağını anlatırsanız sevinirim arkadaşlar yardımlarınızı bekliyorum.

Tabloda Sadeleştirmeleri falan nasıl oluyorsa anlatırmısnız.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi felipemassa -- 23 Haziran 2011; 13:32:32 >

• basit soru da 2A dediğin binary çarpım falan mı? 2 şer bit derken 2 bitlik iki sayı mı? +lı işlem derken or kapısı mı ? vs. vs. sorunu anlamadım ben:D
  • aynen kardeş 2 bitlik sayılar. (+)'lı işlem dedğim 2A-B işlemi varya genelde lojik işlemlere baktım hep toplama işlemi yani(+)lı işlemler var. Sana zahmet buna göre karno haritası yapıp lojik devreyi nasıl yapacaz anlatırmısın. 2A bende bilmiyorum çarpımmı ama büyük ihtimal öyledir. Carpım olarak düşün sen.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi felipemassa -- 23 Haziran 2011; 19:32:27 >
  • o zaman şöyle yap;

önce doğruluk tablosu yap.girişlerin(a ve b) olası değerlerine karşılık çıkış şeklinde .yani;

giriş çıkış
    A B | Y
    00 00 | ...
    00 01 | .....
    00 10 ....
    ...
    ..
    11 11 | ....

şekline tablo hazırla.2a-b ifadesi derken sayılar signed mı bilmediğim için cevabını söyleyemiyorum. eğer signed 2 bit ise 1 bit işaret,bir bit sayı galiba.2 de binary 10 yapar yani çarpım sonucu 4bit olur.burası bana mantıklı gelmedi. lisede olduğunu tahmin ediyorum,normalde adder ve multipiler kullanarak yaparım ama karnaugh falan hiç düşünmedim:) ya ben soruyu anlayamıyorum,ya da soruyu yanlış anlatıyorsun.

bu arada insaf,biraz çalışsaydın.karnaugh tablosunu bile bilmiyorsun,dersten geçsen ne olacak?
  • saol kardeş Tek derse kaldım. Çalışıorum işte. Lojik devreleri kitaptan ama hiç böyle örnek yok ondan sordum. Vir arkadaş şöyle dedi seninde yorumunu alayım sen ne düşünüyorusn :

Y=A-B işlemini yapabiliyorsan Y=2A-B işlemi aslında çok basit bir işlem.

Bir sayıyı 2 ile çarpmak, bu sayısı bir bit sola kaydırmak demektir.

Bu durumda A ikili sayısının en sağına 0 biti ekleyeceksin. Sayımızın 1 bit sola kaymış haline C dersek

Y=2A-B=C-B işlemine dönüşür ve bunu da çözersin.

Eğer elindeki örnekler toplama üzerine ise ve çıkartma örneği bulamıyorsan işin gene zor değil.

A - B = A + Not (B) +1 olduğundan

Y=2A-B işlemi

Y= (2A + 1) + Not B ye dönüşür.

Bu durumda A ikili sayısını 2 ile çarpmak için sayının en sağına 0 biti ekler buna da 1 ilave edersek

Sayımızın en sağına 1 yazmış oluruz.

Artık Y=C+D gibi toplama işlemini yapman gerekir.

**************son
    şimdi karnaugh haritası neye göre nasıl oluşturacaz. Giriş ve çıkışlara ne yazacaz ve 1 ve 0 ları neye göre koyuyoruz onları anlamaya çalışıyorum. yardımcı olabilirsen sevinirim.

• quote:

Orijinalden alıntı: felipemassa

saol kardeş Tek derse kaldım. Çalışıorum işte. Lojik devreleri kitaptan ama hiç böyle örnek yok ondan sordum. Vir arkadaş şöyle dedi seninde yorumunu alayım sen ne düşünüyorusn :

Y=A-B işlemini yapabiliyorsan Y=2A-B işlemi aslında çok basit bir işlem.

Bir sayıyı 2 ile çarpmak, bu sayısı bir bit sola kaydırmak demektir.

Bu durumda A ikili sayısının en sağına 0 biti ekleyeceksin. Sayımızın 1 bit sola kaymış haline C dersek

Y=2A-B=C-B işlemine dönüşür ve bunu da çözersin.

Eğer elindeki örnekler toplama üzerine ise ve çıkartma örneği bulamıyorsan işin gene zor değil.

A - B = A + Not (B) +1 olduğundan

Y=2A-B işlemi

Y= (2A + 1) + Not B ye dönüşür.

Bu durumda A ikili sayısını 2 ile çarpmak için sayının en sağına 0 biti ekler buna da 1 ilave edersek

Sayımızın en sağına 1 yazmış oluruz.

Artık Y=C+D gibi toplama işlemini yapman gerekir.

**************son
    şimdi karnaugh haritası neye göre nasıl oluşturacaz. Giriş ve çıkışlara ne yazacaz ve 1 ve 0 ları neye göre koyuyoruz onları anlamaya çalışıyorum. yardımcı olabilirsen sevinirim.

saçmalamışsın.

Yapacağın tek şey superposition ın dediği gibi "truth table" doldurmak. (matematiğini el ile yap) (sayıları "2's complement signed binary number" olarak kabul ediyorum)
    Sonra Y'nin her biti için bir karnaugh map çizeceksin.
    Y=4 bitli bir sayı çıkacak. Yani 4 tane 4x4 luk karnaugh map çizeceksin.

A B | Y
    00 00 | 0000
    00 01 | 1111
    00 10 ....
    ...
    ..
    11 11 | ....

Kitapta-internette vs. her yerde var. Nasıl çözüleceğini söyledik. Yapacağın tek şey Y leri el ile bulmak(normal 4 işlem matematik). Sonra karnaugh map oluşturmak.
    Bu kadar.
    Bunu yapamıyorsan yapacağımız çok birşey olmaz. O nasıl bir sınav evde mi yapıyorsun ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HITM@N -- 26 Haziran 2011; 13:44:27 >

• kardeş tek ders sınavı olduğu için soruları aldımda cevapları yok :) bu lojik sorusu 40 puan. Haritayı oluştururken mesela orda 2A-B işlemi var. Oradaki çıkarma işlemi bir anlam ifade ediyormu. Benim gördüğüm bütün örnekler toplama işlemli o yüzden yapamıyorum. Haritayı oluşturdukdan sonra devreyi nasıl çizecez. A , B ve Y için birer hat çıkarıp 1 ve 0 lara göre lojik kapılarımı yerleştirecez.

Mesela kardeş matematiğini el ile yap demişsin orasını açarmısın mesela bu işlemin sonucunu matematik ile yapıp sonramı karnough haritası oluşturacaz. Yaparmısın bu işlemi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi felipemassa -- 23 Haziran 2011; 22:02:40 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    BSM devresi hakkında yardım.
    7 yıl önce açıldı
    trafo doğrultma devresi yardım
    19 yıl önce açıldı
    lojik devreler
    2 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • tek tek elle yapma işlemi şu oluyor,0 ile 3 arasında tüm alternatiflerle ki 16 tanedir 2a-b işlemini yapacaksın.sonucun y ler olacak.integer yapıp binary çevireceksin .bu sonuçlar üzerinden karnaugh tablolarını yapacaksın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi superposition -- 23 Haziran 2011; 22:26:15 >
  • he yani superposition kardeş. diosunki 2a-b işleminin sonucu a ve b sadece 1 ve 0 değerleri alabildikleri için. a ve b'ye 1 ve 0 lar vererek işlemi yapıp tablo cıkaracaksın. Bende şimdi tablo nasıl oluşturuluyor onlara calısıyordum.

demişsin işlemleri integer yap binary çevir.

Benim anladığım doğru mu. Örneğin: A=1 B=1 olsun 2.1-1=1(binnary değeri=0001) , A=1 B=0 olsun 2.1-0=2(binnary değeri=0010)
    yada A=0 B=1 2.0-1=-1 (binnary değer = 1001) -1'in binary değeri nasıl oluyor bilmiyorum sanırım negatif sayıların ilkbaşı 1 oluyordu ondan onu salladım sonuç eksi(-)'li cıkınca problem olmuyor mu? Örneğin bir iki işlem yapabilir misin benim anladığım doğru mu?
  • Hocanın soruları değiştirmeyeceğini nasıl kesin olarak biliyorsun
    Hadi bu soruyu çözdürdün diyelim. Başka bir soru çıksa direk patlayacak.

Senin için en hayırlısı logic konusunun en başından başlayıp çalışmak.

Gördüğüm durum şu:
    10 luk tabandaki bir sayının 2 lik tabanda ne şekilde ifade edildiğini dahi bilmiyorsun. Bu durumda dersi geçmemen en hayırlısı olur.
    Yada zamanın varsa tüm konuları baştan sona oturup öğrenip öyle sınava gireceksin.
    Hoca soruları değiştirmeyip sorarsa, sen de çalışmadan sınavı geçersen de, helal olsun derim başka birşey demem
  • elektronik mühendisliğinin en kolay ve en zevkli dersidir, 300 sayfalık kitap 1-2 günde öğrenilebilir. birazcık çaba diyorum felipemassa
  • resimde biraz açıklamaya çalıştım. yol gösterecektir sana

lojik devreler yardım
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.