Son Teknoseyir videosunda Levent P.'dan duydum. Kendi M2'lerimde uygulayacağım artık. HDD ve SATA SSD için çok gerek yok diyor. ChatGPT'den açıklama, Evet, M.2 SSD’lerde bir miktar biçimlendirilmemiş (unallocated) alan bırakmak, SSD’nin performansı ve uzun ömürlülüğü için faydalı olabilir. Bu uygulama genellikle over-provisioning (OP) olarak adlandırılır. Over-Provisioning Neden Faydalı? 1. Performans: SSD’ler veri yazma sırasında boş bloklar arar. Biçimlendirilmemiş bir alan bırakıldığında, SSD’nin denetleyicisi bu boş alanı daha etkin bir şekilde kullanabilir ve yazma hızları artabilir. 2. Dayanıklılık: SSD’ler belirli bir yazma döngüsünden sonra yıpranır. Over-provisioning, bu yıpranmayı azaltır çünkü daha fazla blok kullanılabilir durumda olur ve aşınma dengesi daha iyi yönetilir. 3. TRIM ve Garbage Collection: SSD’nin kendi içinde kullandığı bu mekanizmalar, serbest bloklara erişimi hızlandırır ve SSD’nin düzgün çalışmasına katkıda bulunur. Ne Kadar Alan Bırakılmalı? Genellikle toplam disk kapasitesinin %7 ila %10’u yeterli bir over-provisioning oranıdır. Ancak, bazı üst seviye SSD’ler (örneğin Samsung 970 Evo gibi) kendi donanımsal OP yapılarına sahiptir ve ek bir alan bırakmaya gerek kalmayabilir. Nasıl Yapılır? 1. SSD’yi biçimlendirirken tüm alanı kullanmak yerine, bir miktar alanı biçimlendirilmemiş olarak bırakın. 2. Bu işlem için işletim sisteminin disk yönetim aracını veya üçüncü taraf disk yönetim yazılımlarını kullanabilirsiniz. Bu Her Zaman Gerekli mi? Modern SSD’lerde, özellikle OP için ayrılmış alan zaten bulunabilir. SSD üreticinizin belgelerine bakarak bu konuda bilgi edinebilirsiniz. Eğer performans veya dayanıklılık sorunları yaşamıyorsanız, bu adımı atlamak da mümkündür. < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Bildirim