Sakarya Üniversitesi. Üniversite önemli değil, bana daha diplomamı soran olmadı. 10 senedir 13-14 firmada çalıştım. Ayrıca aöf işletme de bitirdim ama diploma nerde onu bile unuttum. İki üniversite mezunuyum demek dışında bir faydasını görmedim. Makina mühendisliğinin en iyi tarafı rahat iş bulmak. Ben mezun olmadan işe başladım mesela. Tek dersim vardı. Genelde iş bulma süreci maksimum 2 ay sürer. 1 ay sağa sola başvurursunuz. Kalan 1 ay da biri oldu biri beğenmedi birini sen beğenmedin o muhabbetle geçer birini kabul edersin başlarsın. Ben şu an işten çıksam aynı gün başka işe başlayacak kıvamdayım. Nitekim son 3-4 işim bu şekilde oldu. Benim maaşım 16500 ama aynı ofiste aynı işi yapan 8500 alan da var. 10bin kusur alan da. Şu an ortalama giriş maaşı 7bin falandır. Hadi bilemedin 8 olsun. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Odysseus348 -- 10 Ağustos 2022; 6:50:23 > |
MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ YAZANLARA TAVSİYE KONUSU (7. sayfa)
-
-
baslangic maasi 15-20k hangi sirket veriyormus biz de gidelim.
Arkadas heralde 1000 euro ile yurtdisinda basladi ondan bu rakami soyluyor -
Tüm savunma sanayi, ismi bilindik kurumsal şirketlerin hemen hemen hepsi. 14K altı duymuyorum yeni mezun için.
Yukarıda da inanmamakta ısrar edenler var, çevrenizde dahi duymamış olmanıza inanamıyorum. -
Beni mi kastediyorsunuz anlamadım ama neyse. Ben inanmıyor değilim bu arada. Doğrudur, savunma sanayi ve büyük firmalarda bu olabilir. Bunlara şak diye girebilecek mühendis oranı %5 bile değildir. Geri kalanı sanayilere dağılacak. %95 in alacağı maaşları yazdım zaten. Genç arkadaşlar aman 14k alıcam falan diye düşünmeyin. Çok fena hayal kırıklığına uğrarsınız. Benim çalıştığım 300-400kişi çalışan piyasada alanında en iyi firmada bile bu maaşı alamazsınız. Başlangıç maaşı olarak 8bin alırsanız öpün tepenize koyun.
-
Doğrudan size değildi, birkaç kişi yazmış, hatta forum genelinde çok sayıda bu şekilde düşünen var. Şu an çevremde bir şirkete imza atanların %90 civarı bahsettiğim rakamları konuşuyor. İyi bir okuldan çıkarsanız rahatlıkla bu maaş seviyesine erişebilirsiniz. -
Bir CNC operatörü 15k ya yakın alırken Mühendis neden o kadar az alıyor. -
Makine mühendisliğinde maaşını kendin belirlersin hocam odtüden mezup olum 7-8k da alabilirsin 200k lık bölümden mezun olup 15-17civarı da olabilirsin. Okul önemli bi etken ama okulun yanında bildiğim programlara, projelere, stajlara yabancı dil seviyene kadar bir sürü etken var. -
Makine mühendisliğinde maaşını kendin belirlersin hocam odtüden mezup olum 7-8k da alabilirsin 200k lık bölümden mezun olup 15-17civarı da olabilirsin. Okul önemli bi etken ama okulun yanında bildiğim programlara, projelere, stajlara yabancı dil seviyene kadar bir sürü etken var. -
üniversite nasıl önemli değil aselsanın işe alım kriterlerinde bile üniversite sınav sıralamana göre gano istiyor. 50 bin üstüne 3.40 istiyor kim yapabilir 3.40 da girebilir aselsana ama itü mezunu 2.70 yapabilir
-
üstad kim bu 15k alan cnc operatörü? CAM yapan 10-20 CNC ye bakan adam desen o bile zor alır. ben size CNC işi yapılan 20-30 CNC olan firmada üretim müdürü maaşını söyleyeyim, sene başında 12bindi, şu an 18bin oldu. 15k alacak cnc operatörü çok niş bir işte belli firmalarda o parayı alır anca. he alır ama 1 firma denk gelir öyle ya da dediğim gibi tek adamdır. 5-6 CNC ye bakan 300kişilik firmanın CAM ustası şu an 10 civarı anca alıyor. O firmanın üretim müdürü zamdan önce 10k alıyordu şu an kaç bilmiyorum. Bana bunlar çok uç örnekler geliyor. Bu bir tek benim fikrim de değil bu arada. Benimle yaklaşık aynı ayarda mühendis arkadaş var, 12,5k alıyordu benimle aynı yerde. başka daha kurumsal bir firmaya geçti 14k alıyor. geçtiği firma da 3-4 ülkede yerleri olan güzel bir firma.
-
kesinlikle katılıyorum. girdiğim bir firmada itü mezunu 40 yaşında mühendisten daha çok alıyordum.
-
10 senedir çalışıp 16500 çok az değil mi? ben 8 aylık mühendisim 16 alıyorum
-
10 yıl önce dediğin gibiydi bak öyle diyorsun bizim zamanımızda bize son sınıfta geliyordu mesela kurumsal ne varsa odtü mezunuyum ben.Daha bitirmeden adamlar geliyordu.
Şuan ise öyle bir mezun enflasyonu ve ayrıca inşaat sektörününde çökmesi ile işler bitti ekonomide çökük malumunuz alım gücü o zamanlar iyiydi ayrıca sen iş yapmasan sadece diploman iş yapardı üniversite mezuniyetinin bir değeri vardı.
Şuan sen 10 yıllık artık işi bilen bir eleman olarak konuşuyorsun istesen iş bulursun şuan çünkü piyasa yetiştirici değil tecrübeli adam arıyor sektör gelişti üretim odaklı yarın kaçıp giden adamın peşinde kim uğraşacak.Zaten eleman bol mesela 16500 düşük benim görüşüm 25 bin olmalı ben tecrübe ekseriyeti ile diyorum ilk maaşın neydi şuan ne mesela .Sen belirlemiyorsun fiyatı piyasa belirliyor.Ekonomi büyürse para değer kazanır seninde aldığın paranın değeri olur.Şuan 1000 $ etmiyor ki komedi birşey bu.Ben ilk işe başladığımda 2500 $ alıyordum sonra 2019'da bu 6 ayda ikramiye bile olsa ortalamada 1600-1800 arasına düştü.Bende çıktım ülkeden.Çünkü herşey daha kötüye gidecek iş bulunur bulunur ama o kadar uğraşın külfetine göre aldığın para değeri günden güne değişiyor yarın 30 bin TL olsa ne olacak ki karşılığı 700 $ olunca.Şuan mesela senin dediğim gibi en az 25 bin alman lazım ama ekonomi küçüldü.Özel sektörün anasını ağlattılar.
İlerde şuan için gireceklere söylüyorum hali çok daha harap olacak evet 2010'da 2013'de makine mühendisliği güzel meslekti.Bilgisayar tırttı mesela.Şuan ise sırf yazılım odaklı bir yükselim yarattı.Ha okullar buna gereken desteği verir mi sanmıyorum çoğu çağdışı dinazor eğitimi veriyor.İş size yine kalıyor formaliteden diploma alıyorsunuz işte.
-
GTÜ makine yazdıktan sonra gelen pişmanlık hissi @doldurirfoiçek
-
ne pişmanlığı hocam -
firma nedir? ne işi yapıyorsunuz firmada? nereden mezunsunuz?
-
yazının altına imzamı atarım. evet dediğiniz gibi piyasa 20-25 olması lazım. şu an iş başvurularında istenen maaşa 20-25 işaretliyorum ben de ama henüz kobiler psikolojik olarak hala yüksek görüyor bu rakamı. zaten sene sonunda 20k gayet ortalama bir maaş olarak görülmeye başlanacak.
benim 5 sene önce aldığım 4000tl fazla geliyordu, bağış falan yapıyordum hatta. şu an zor geçiniyorum. bir de üzerinde onca deneyim var, artması gerekirken ekonomi yüzünden geriye düştük.
yurtdışına çıkmaya çalışıyorum kaç senedir ama gidemedim. o konuda nasıl nereden buldunuz yazarsanız sevinirim. şu an türkiyede 30bin de alsan mantıklı değil.
-
Ne bileyim piyasa bu kadar mı kötü anlayamadım.
-
ülkede ne iyi ki -
başka meslek yapsan çok mu iyi olacak
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X