Şimdi Ara

Manifold a basınçlı hava..

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
55
Cevap
1
Favori
2.273
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar bagajda 5 LT hacminde,, 3mm et kalınlığı olan bir tank olsa içine 10 bar hava bassak.. Bunu manifold a, regülatör yardımıyla, sadece üst devirlerde versek.. Nasıl bir sonuç çıkar sizce.. Kaç saniye hava tedarik edebilir??

(İlk aklıma gelen bu, buna bagaj tankını besleme problemini çözmek, regülatörü devre göre artırıp azaltmak vs. çok düşünülecek şey var daha)

Sadece sorduğum fikir işe yarar mı sizce?? Güç elde edilebilir mi, kaç saniye elde edilir??

• yaklaşık 2 saniye atmosferik motora 1,7 kat güç elde edilir.
    aşağıdaki düzeneği bağlayıp ön geliştirme için başlanabilir. ama piston segmanları işlem öncesi kontrol edin ki güç artışını destekleyebilsin. kaputtan dışarı çıkabilirler. elektronik bir dengeleyici fena olmaz. başarılar.

Manifold a basınçlı hava..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _mp_ -- 24 Aralık 2014; 13:30:07 >
  • Yapılırı yapılmazı geçtim, Arkasından sürekli besleme olmazsa o 5lt tanktaki havayı anında bitirir motor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rst78 -- 24 Aralık 2014; 13:49:02 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • aha harika valla yapan birileri var :) hem de tam düşündüğüm şey, lastik kompresörü sanırım o(ben de bunu düşünüyordum)
    resim bir siteden mi(eğer öyleyse link verebilir misiniz?), yoksa siz mi geliştirdiniz sayın mavipasa ??

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi elektrofuniv -- 24 Aralık 2014; 13:52:15 >
  • rst78 kullanıcısına yanıt
    10 bar basınca çıkartmam bu yüzden zaten çabuk bitmesin diye,, tabii ki işin matematik kısmını hiç düşünmedim daha, 10 bar da 5LT hava kaç mt^3 tür? Bunu 0,5 bara düşürdüğümüzde kaç mt^3 olur, ne kadar lık bir akış ihtiyacı var vs. çok fazla da matemetik le çözülebileceğini düşünmüyorum açıkçası :) Tamamen deneysel ve ucuz bir proje.. O kopmresörlerin dandikleri bile 250 psi(16 bar) basabiliyor..

Beklentim de 10 sn fln.. Daha sonra tankı yeniden doldurunca bir 10 sn daha beklentideydim.. ECU mapleri bozulacak vs. birçok problem çıkacak bunu da biliyorum..

Amaç olup olamayacağını tartışmak, sonuçta lastik kompresörü 50 tl, tank 50 tl, regülatör 10-20 tl birşey.. 150 tl lik proje, çöpe giden para olsa da heyecanına kesinlikle değer :)
    Harici bir basınç sensörüyle manifold basıncını ölçüp ayarlı bir valfle giden havayı da kontrol edebilirim,, o sensör 400 euro :)) Bular çok sonraki işler.. İşim gereği plc programlama, endüstriyel-otomotiv sensörler, mikrokontrolör vs. bilgim var, sonradan yapabilirim...

Ne dersiniz olur mu?? Kaç sn bu hava motoru besleyebilir ??

• Aslında hesaplamak çok da zor değil, 5lt tankın 10 bar basınçta alacağı hava aşağı yukarı 50 litredir ideal şartlarda.

Motorun tam yükte 50 litre havayı tüketmesi de çok kısa sürer, biraz kafa yorulsa bu da yaklaşık hesaplanabilir.

1600cc 4 silindir motor, her silindir hacmini 0.4 lt desek, 3000 devir/dakikada 3000*0.4=1200 litre hava demektir 1 dakikada. Bu da saniyede 20 litre demek, tabi bu rakamlar volumetrik verim %100 olursa geçerli ki o da imkansız. Hadi saniyede 10 litre hava olsun (volumetrik verimi tamamen salladım %50 gibi, belki daha da düşüktür) sizin 50 litre havanızı 3000 devirde aşağı yukarı 4-5 saniyede bitirir. Daha yüksek devirlerde çok daha kısa sürer. Bir de bu durum motor atmosferik basınçta emiş yaptığında geçerli, eğer ki siz 1 barg (2 bara) ile emiş yaptıracaksanız bu süre yarı yarıya kısalır.

Motordaki modifikasyonlar dışında Çok daha büyük bir tanka ve o Tankı sürekli besleyebilecek bir sisteme ihtiyacınız var.

Peugeot benzer bir sistem geliştiriyor, air hybrid adında, bir araştırın isterseniz. KERS gibi, frenleme esnasında ya da motor kompresyon yaparken tanka yüksek basınçta hava depoluyor, daha sonra ihtiyaç oldukça tanktaki havayı kullanıyor hareket için.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rst78 -- 25 Aralık 2014; 11:15:47 >

• elektrofuniv E kullanıcısına yanıt
    yukarıdaki proje farklı bir sistem için geliştirilmiş internetten buldum. ama araştırma geliştirme faaliyetlerini her zaman desteklerim. hem aşamaları gerçeklerken bir çok şey öğreneceksiniz. iş ve günlük yaşamda hayatın her alanında faydalı tecrübeler kazanmanın altın anahtarıdır ar-ge. kompresör miline normal turbo türbinlerine benzer bir kanal bağlayıp egzos çıkış basıncından da yararlanılabilir. böyle böyle gider, muvaffakiyetler dilerim.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Karbon kanister valfi ve lpg
    7 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Pejonun sistemi, pnomatik motor için. Yürürken depolayacak, trafikte hava ile gidecek. Elektrikli hybridlere alternatif.

Fikir enteresan olsada, yürümez. Atmosferik motor zaten alabileceğini alıyor. Siz ona bu şekilde bindirme yaparsanız, eh en iyisinden ram air olabilir. Ki o dahi ferraride +20bg veriyor.

Bu tesisatın getireceği ağırlık zaten o 20 bg hiç edeceğinden, aşağısı sakal yukarısı bıyık...
  • Önemli olan basınç değil flow dur. Örneğin aynı basınçta daha büyük turbo daha çok güç üretir. Çünkü daha iyi flow sağlar. Sizin projenizde motorun içine uzun süre akışkan hafa gönderebilmeniz pek mümkün değil.
  • O degilde combalac epeydir gorunmuyor. Nerlerde acaba

• aynen tam onun ilgi alanı @Combalac abi çağralım hemen konuya
  • quote:

Orijinalden alıntı: eren15935

O degilde combalac epeydir gorunmuyor. Nerlerde acaba

Kaput altında kuzu haşlamaya çalışırken havaya uçmuş olabilir.

Bahsettiğiniz şey yerine Turbo'ya geçseniz hocam?
  • quote:

Orijinalden alıntı: elektrofuniv

10 bar basınca çıkartmam bu yüzden zaten çabuk bitmesin diye,, tabii ki işin matematik kısmını hiç düşünmedim daha, 10 bar da 5LT hava kaç mt^3 tür? Bunu 0,5 bara düşürdüğümüzde kaç mt^3 olur, ne kadar lık bir akış ihtiyacı var vs. çok fazla da matemetik le çözülebileceğini düşünmüyorum açıkçası :) Tamamen deneysel ve ucuz bir proje.. O kopmresörlerin dandikleri bile 250 psi(16 bar) basabiliyor..

Beklentim de 10 sn fln.. Daha sonra tankı yeniden doldurunca bir 10 sn daha beklentideydim.. ECU mapleri bozulacak vs. birçok problem çıkacak bunu da biliyorum..

Amaç olup olamayacağını tartışmak, sonuçta lastik kompresörü 50 tl, tank 50 tl, regülatör 10-20 tl birşey.. 150 tl lik proje, çöpe giden para olsa da heyecanına kesinlikle değer :)
    Harici bir basınç sensörüyle manifold basıncını ölçüp ayarlı bir valfle giden havayı da kontrol edebilirim,, o sensör 400 euro :)) Bular çok sonraki işler.. İşim gereği plc programlama, endüstriyel-otomotiv sensörler, mikrokontrolör vs. bilgim var, sonradan yapabilirim...

Ne dersiniz olur mu?? Kaç sn bu hava motoru besleyebilir ??

olur olurda basit olmaz...ekonomik hiç olmaz..a dan z ye her yerine el atılıp restore edeceksiniz..

• quote:

Orijinalden alıntı: goodorevil

quote:

Yeni bi icat uzerinde calisiyor olabilir. Veya digerlerinin birinden koseyi donmuste olabilir

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: goodorevil

quote:

Yeni bi icat uzerinde calisiyor olabilir. Veya digerlerinin birinden koseyi donmuste olabilir

Teknik olarak yapılacak şey bir Turbo ya da Üfürücü kadar verimli olmayacaktır.

• quote:

Orijinalden alıntı: *President*

Önemli olan basınç değil flow dur. Örneğin aynı basınçta daha büyük turbo daha çok güç üretir. Çünkü daha iyi flow sağlar. Sizin projenizde motorun içine uzun süre akışkan hafa gönderebilmeniz pek mümkün değil.

hocam hava yerine gaz pedalına entegre edilmiş saf oksijen basılsa daha verimli olur..tüp bitene kadar en az %30 artış sağlar.
    adanada lpg tankına nitro+oksijen basan deliler var....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi falken34 -- 25 Aralık 2014; 9:17:22 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: falken34

quote:

Önemli olan basınç değil flow dur. Örneğin aynı basınçta daha büyük turbo daha çok güç üretir. Çünkü daha iyi flow sağlar. Sizin projenizde motorun içine uzun süre akışkan hafa gönderebilmeniz pek mümkün değil.

hocam hava yerine gaz pedalına entegre edilmiş saf oksijen basılsa daha verimli olur..tüp bitene kadar en az %30 artış sağlar.

Saf oksijen yanıcı değil yakıcı bir gaz olduğundan silindir içinde oksijen kaynağı çalıştırıyormuş gibi pistonları eritir

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: falken34

quote:

Saf oksijen yanıcı değil yakıcı bir gaz olduğundan silindir içinde oksijen kaynağı çalıştırıyormuş gibi pistonları eritir

hocam havadaki oksijenin %8 oldugunu hesaplarsak %20 oranına kadar yanma gücünü olumlu etkiler.
    fazlası zaten dedğin gibi pistonları korozyona uğratır.
    %20 performansı arttırır fakat motorunda ırzına gecer

• Bir ara Jeremy dizel arabayı dinamit ile çalışacak şekilde modifiye etmeye çalışmıştı... Nedense aklıma bir anda o geldi...

Top gear 3-4 Stig eskitti valla... Bence böyle deneylere girmek için fazla genciz...

Şaka bir yana, 2 saniyelik performans için girilecek dert değil. Gidip motoru atıp, turbolu bir motor takmak ve onunla oynamak daha makul olacaktır.

• Yüksek basınçta sıkışan havayı soğutmak için ara soğutucu şart. Yapmak istediğin şey ilkel turbo bence. Adamlar bundan yola çıkmışlar sonra düşünmüşler biz bu tüpü nasıl dolduracağız, bunla uğraşacağımıza artık eksoz gazlarının kinetik enerjisini kullanıp devamlı basınçlı hava üretelim demişler ve turbo olmuş.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.