Arkadaşlar GIGABYTE M56S-S3 anakartım var.Oyun oynarken sıcaklık değerlerine bakmak için masaüstüne geldim MCP sıcaklığı 63 derece idi oyunu acmak için görev çubuğuna tıkladım o anda pc res attı kendiliğinden.Bu arada MCP anakart ın chipsetimi oluyor,chipsete pc acıkken baktım sogutucusu elimi yakıyor bi fan alsam nasıl olur fan önerilerinizi bekliyorum.
MCP anakartının güney köprüsü. Açılımı ise Media & Communications Processor. Aslında o ısı değerleri tüm MCP erin çıkabildiği değerler. Ama çıkmaması gerekir o başka. Muhtemelen anakartın bi yere fazla voltaj veriyor. Eğer oc var ise otomatik voltaj arttırımına gitmiş olabilir anakartın. Yada üzerinde bulunan soğutucunun termal pad'i tam oturmamış. Bu en kaliteli anakartlarda bile görülebilen bir sorun. Seri üretim sırasında oluşuyor. İlk açıldığında düşük ısılarda olan MCP yaklaşık 10-20 dakika sonra tam ısısına ulaşıyor. Hemen ısınmıyor yani. Benim tavsiyem soğutucusunu sök, termal pad ini iyice temizle ve kaliteli bir termal macun sür. Aldığın termal macun elektirik iletmesin, yalıtkan olsun yanlız. Bu çok önemli. Zira uygulayacağın alanın hemen 3mm kenarlarında pertenax üzerinde lehim uçları var. O nedenle yalıtkan olması lazım uygulayacağın macunun.
Eğer bu şekilde de verim alamazsan (ki ortalama 10 derece fark edecektir) güney köprüsü için bir soğutucu al. Yanlız sanırım asuslarda o kısma soğutucu mont edildiğinde 3 numaralı PCI slotu kullanılamıyor. Aşağıdaki linklerde uygun soğutucular mevcut. İncelemende fayda var. Ayak tutunma pozisyonları farklı ikisininde. Anakartına ve kullandığın slot veya ekran kartı boyutuna göre uygun olanı seçebilirsin.
Pardon ben kartını Asus zannettim. Senin kartı inceledim. Her iki soğutucu da işine yarar. Ama ilk sıradakini sağa sola çevirerek uygun boşluğu ihtiyacın olan yere bırakabilirsin. Daha uygun bir soğutucu. Ayrıca bu soğutucuya fan takma gereksiz ama fan takarak çok daha yüksek bir soğutma elde edebilirsin. Yada o kadar masrafa ve uğraşa giremem dersen, uygun çapta bir fan al ve soğutucunun üzerine monte et. 10-15 derece (tahmini atış) düşüş gözlemlenebilir.
Cevapların için teşekkürler Sorunumu hallettim galiba :) COOLER MASTER SLC-S41-U1 chipset fanı ve sogutucusu aldım 2 si aynı kutuda yani sogutucusunu cıkardım fanı ankart taki chipset sogutucusu üzerine monte ettim dediğin gibi 10 derece fark etti :),Windows da iken 52-53,oyuna girdiğimde ise 54 derece lerde seyrediyor.
Ne zamandan beri anakartlar overclock yaparken güney köprüsüne voltaj verir oldu?
Güney köprüsünün overclock ile alakası yoktur ki,güney köprüsü dediğiniz gibi medya ve bağlantı ürünleri ile alakalıdır.Yani SATA yuvaları,onboard ses kartı,onboard ethernet kartı v.s...
quote:
Orjinalden alıntı: DiabloXT
Ne zamandan beri anakartlar overclock yaparken güney köprüsüne voltaj verir oldu?
Güney köprüsünün overclock ile alakası yoktur ki,güney köprüsü dediğiniz gibi medya ve bağlantı ürünleri ile alakalıdır.Yani SATA yuvaları,onboard ses kartı,onboard ethernet kartı v.s...