Şimdi Ara

Mezun Olduk Aradan 3 Ay Geçti Hala İş Yok [Bilgisayar Programcılığı] (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
119
Cevap
2
Favori
7.732
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
16 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • DGS'yi fln boşver hocam.Vakit kaybından başka bir şey değil.1 sene dgs, 5 sene de okul eder 6 sene.

En kötü 2 senede astsubay olsan 6-7 bin lira maaşın olur.İşten atılma gibi bir durumun da olmaz.Okulu bitirdim diyene kadar 4 sene olacak.Bir de üstüne iş arama stresi.Okulu bititene kadar çoktan arabanı fln almış olursun.

• quote:

Orijinalden alıntı: Rumpel Von Stiltskin

veya su satsın değil mi hocam

sen neden bu kadar takıntılısın?

• Ted Mosby kullanıcısına yanıt
    Ha işte hocam üniversitenin amacı da bu zaten öğrenmeyi öğretmek. Hiçbir işine yaramasa bile zihnini açar.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • KahveDüşkünü kullanıcısına yanıt
    Hocam ben muhalefet olmak için yazmadım. Siz argo şekilde takılmaya devam edin. Lise Öğrencilerine soru çözümü yapıyorum, herkes işini yapsın. Geri dönüş yapamayacağım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-62A47C0DB -- 22 Eylül 2020; 11:51:31 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • ozbey08 kullanıcısına yanıt

sizi görünce dayanamıyorum  

• quote:

Orijinalden alıntı: Guest-62A47C0DB

Ha işte hocam üniversitenin amacı da bu zaten öğrenmeyi öğretmek. Hiçbir işine yaramasa bile zihnini açar.

Zihnini açar açmasına da işveren senin 3. gözüne bakıp "Aaa zihni açık bu arkadaşın." diyemiyor ki. Hacettepe Teknokent'te şirketi olan bir tanıdığım "Adam yüksek ortalamayla mezun olmuş ama karşıma projesiz çıkıyor. Diploma kurtarıyor sanıyor çoğu." dedi. Başvurularının çoğu da ODTÜ'den geliyormuş, siz düşünün gerisini.  Akademide kalınacaksa ortalama kasmak, akademisyenlerle arayı iyi tutmak mantıklı ama bu akademisyenlerin "Ortalamanızı yüksek tutun, elinizi sallasanız işi kaparsınız." demelerini zerre anlamıyorum. Bizim fakültede 4.0 ortalamayla girmiş bir akademisyen var, sırf sosyal becerilerinden adamın özel sektörde iş bulamayacağını anlarsın 5 dakika konuşsan.  

Bu dediklerim belki Türkiye'nin en iyi 3-4 üniversitesini kapsamıyor olabilir ama herkes savunma sanayisinde füze geliştirmeyecek. Gerçekçi olmak lazım.  

• quote:

Orijinalden alıntı: Rumpel Von Stiltskin

sizi görünce dayanamıyorum  

kaç defa açıkladım ama anlama güçlüğünüz var sanırım.

• quote:

Orijinalden alıntı: Guest-62A47C0DB

60 binden mezuna bırakmıştım güzel bilgisayar mühendisliği yok diye. 27 bine bilgisayar mühendisliği seçtim, Yığılma olmasaydı çok daha iyisini yapacağımdan emindim fakat 1 sene daha mezuna kalmak istemedim. Bu arada Fake hesap değilim forumda yeniyim.

Git önce oku öğren meslek sahibi ol da sonra konuş. İki bölüm hakkında da en ufak tecrübesi yok, kalkmış bana akıl veriyor. Matematik, fizik, kimya önemli elbette ama yurt dışında da bilgisayar bilimleri olarak geçebilir ama yazılım ve donanım iki farklı kola ayrılıyor bu bölüm.

Bilgisayar programcılığı adı üstünde işin sadece yazılım kısmına odaklanıyor ve teknik adam yetiştirmeyi amaçlıyor. Müşterinin isteklerini yerine getiren adam oluyor kendisi, projelerin bel kemiği. Bu adamın matematik, fizik bilmesine gerek yok. İlgi alanı neyse onun üzerinden ilerler. Web, masaüstü, mobil, veri tabanı, network, yapay zekalar, gömülü sistemler, işletim sistemleri, sunucular vs. Bu sistemleri yapan, kodlayan, ihtiyaca yönelik talebe cevap veren kişiler bu adamlar olur genelde. Ülkemizde ise title farkından başka pek bir şey yok aynı işi mühendislerde yapıyor.

Mühendislerin farkı ise genel olarak teknolojiyi üreten insanlar olması gerekmekte matematik öğreniyorlar ya!! 2 tane matematik neti yapamayan adam mühendis olamaz ya..

Arkadaş yazılım ve bilgisayar, tasarım dünyasındaki insanları anlamanız lazım. Bu insanların belirli bir yetenekleri ve ilgi alanları var diğer konularla uğraşmak istemiyor-yapamıyor. Şimdi bu adam çok iyi web projeleri yapabiliyor ama matematik sorusu çözemiyorsa aç mı kalsın? Size yaranabilmesi için illa ki 1000 sıralama içinde olup size köpek mi çeksin?

Bu zamana kadar herhangi bir proje yaptın mı ondan bahset bakalım. Aynı anda 6-7 farklı teknolojiyi birden öğrenmeye başlayınca ve ne enerjin ne de vaktin yetmeyince bildiğin matematik bir işe yaramayacak. Haliyle kendini geliştirip öğrenmezsen de -kişisel gelişime bağlama aptallığına nasıl ulaştın anlamıyorum- Matematik öğrenince genetik kodlama yapamayacaksın, onu da kendin öğrenmek zorundasın. Onlarca yapay zeka çeşitini matematik öğrendin diye yapamayacaksın.

Yapay sinir ağı programla hadi nasıl yapacaksın? Mecbur kendini geliştirerek yapacaksın. Bu kişisel gelişim değil. Salak salak konuşuyor yeni yetme hayatında tek başarısı üniversite sınavında 30k içine girebilmiş tipler.

Bende yazılım mühendisliği yüzde yüz ingilizce öğretim diliyle okudum, şu anda uluslararası bir firmada çalışıyorum. Salak salak ego kasmayın bana git önce dersine çalış işi ve yapıyı öğren.

Senin okulda öğreneceğin bütün bilgisayar donanımı bilgilerini ben 15 yaşında kendi kendime öğrendim. Uyuz oluyorum sizin gibilere, daha diploma sahibi olmadan ego zehirlenmesi yaşanmış, karakter gitmiş, bir de bunun sektöre atıldıktan sonra yanındaki insanlara eziyet çektirmesi var, o insanlara acıdım şimdiden sizin gibilere maruz kalacaklar.  

• Thomas Silverstein T kullanıcısına yanıt

Tamamda bizim derslerimiz ortak zaten , mühendisliktede aynı dersler gösteriliyor , design patterns and architecture , OOP programming , mobile programming , java programming , C#.NET ASP.NET MVC 5 Web development , data structures and optimization , C programming , network 1-2 , MSSQL & MYSQL , gibi bir çok alanda derslerimiz ortak , zaten bundan dolayı DGS'den sen bir mühendislik fakültesine yerleştiğin zaman bu dersleri saydırabiliyorsun yani ben bu dersleri gördüm diyebiliyorsun fakat bazı üniversiteler bunu kabul etmeyebiliyor , sen görmüş olabilirsin fakat biz yinede sana sağlam temel oluşturmak için sıfırdan aynı dersleri göstereceğiz diyorlar.

Kısacası derslerimizin çoğu ortak yani.

Mühendislerin tek farkı doğal bilimler görmesi ve belki ingilizce hazırlık olabilir , fizik , matematik , biyoloji ve kimyayı daha ağırlıklı görüyorlar aramızda ki tek fark bu yani fakat programlama dersleri açısından içeriklerin %99'u aynıdır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-7B357775A -- 22 Eylül 2020; 12:18:1 >

• deliemre34 kullanıcısına yanıt

Matematik , fizik , biyolojide inan bana bir şey yok.

Bu arada bu kanıya nasıl vardınız ? Yani benim matematik yapamadığımı ? Sıfırdan matematik temeli oluşturdum yani ve üstüne çıkmaya devam ediyorum kaldı ki sizin bu konu hakkında gram bilginiz olduğunu sanmıyorum kusura bakmayın ama bir yerlerinizden bir şeyler uydurup saçma sapan akıl vermeye çalışmayın.

Gidin bilgisayar programcılığı ile yazılım mühendisliğinde ki ortak ders sayılarına bakın ondan sonra burada bana ahkam kesin daha design patternin ne olduğunu bilmeyen eleman burada atar yapıyor. Max yaşın 17 felandır senin seri blok.

• lapatid L kullanıcısına yanıt

Maalesef durum bu gizli gizli giriyorum artık , akşamları makine açamıyorum , şimdi ismekten sertifika almak için şu kursları bitirecem.

• Bisikletçi76 kullanıcısına yanıt

Maalesef ülkemizde acı bir gerçek var böyle  

• quote:

Orijinalden alıntı: Ted Mosby

Zihnini açar açmasına da işveren senin 3. gözüne bakıp "Aaa zihni açık bu arkadaşın." diyemiyor ki. Hacettepe Teknokent'te şirketi olan bir tanıdığım "Adam yüksek ortalamayla mezun olmuş ama karşıma projesiz çıkıyor. Diploma kurtarıyor sanıyor çoğu." dedi. Başvurularının çoğu da ODTÜ'den geliyormuş, siz düşünün gerisini.  Akademide kalınacaksa ortalama kasmak, akademisyenlerle arayı iyi tutmak mantıklı ama bu akademisyenlerin "Ortalamanızı yüksek tutun, elinizi sallasanız işi kaparsınız." demelerini zerre anlamıyorum. Bizim fakültede 4.0 ortalamayla girmiş bir akademisyen var, sırf sosyal becerilerinden adamın özel sektörde iş bulamayacağını anlarsın 5 dakika konuşsan.  

Bu dediklerim belki Türkiye'nin en iyi 3-4 üniversitesini kapsamıyor olabilir ama herkes savunma sanayisinde füze geliştirmeyecek. Gerçekçi olmak lazım.  

Alıntıları Göster

İşte bunu anlamıyor forumdaki diploması Odtü, İtü vs'den olan ve sıralaması yüksek bölüme girmiş insanlar. Adam sanıyor ki çok iyi bir üniversiteden çok iyi notlarla mezun olunca bunu Rockstar Games'den, Nvidia'dan İntel'den falan çağıracaklar sanıyor. Tamam girebilirsin belki ama akademik not ortalaması bir işe yaramıyor önemli olan teknolojiyi biliyor musun? İhtiyaca yönelik proje üretebiliyor musun? Adam daha veri tabanı olan bir proje üretememiş ama 3.90 ortalama ile mezuniyet projesini de parayla yaptırarak mezun olmuş, buralarda millete ego kasıyor, işe alınmayınca da bölümü bokluyor..

Bölüm matematikle doğrudan ilgili olsa da projelere göre ihtiyaçlar doğrultusunda matematik kullanılıyor. Yani dediğiniz gibi adam savunma sanayi de füze geliştirmeyecekse ya da bütün haberleşme ağını kontrol edecek bir yapay zeka projesi yazmayacaksa o kadar da ekstrem bir matematik ihtiyacı yok. Gerektiği yerde formülü bul, projene kat yeterli.

İş ilanlarına bakıyorum, adam neler neler istemiş. Ben yazıyorum şu şu projeleri yaptım diyorum, örnek paylaşıp cevaplamamı bekliyor, geçince görüşmeye çağırıyor, mülakatta bilerek hatalı algoritma verip düzeltmemi bekliyorlar, onu da yapınca bir şekilde geçiyorsun firmaya göre.

Bunlar sanıyor ki ortalama kasınca, matematik bilince bu algoritmaları yapabilecekler ama anlamıyorlar, gerçekçi olmak lazım. Kimse kendinden zeki adamı istemiyor. İşi yapacak yeterlikteki adamı arıyorlar, bir de ona işi öğretecek durumda değil kimse. Bi anlasalar keşke. Kendi kendine öğrenmeye de yukarıda kişisel gelişim diyen var bir tane  

• KahveDüşkünü kullanıcısına yanıt

Hocam matematik sadece algoritmayı anlayabilmek için bir araç olarak var yazılımda , fakat matematik bile tek başına yeterli değil bu konuda. Yazılım geliştiricisinin algoritma konusunda kendini geliştirmesi lazım yani algoritmasını tasarlayabilmeli optimizasyon yapabilmeli. Fakat forumda ki bazı arkadaşlar diploma notunun bir işe yaradığını sanıyor. Biz tıpçı değiliz yani alaylı hiç okumamış yazılımcılar çoğu mühendisten daha iyi kazanıyor bunun binlerce örneği var.

Diploma notunun hatta okuduğun üniversitenin gram bir olayı yok iş bulmada aslında yazılım sektöründe , ne yapabildiğine bakıyorlar Dünyada bu böyledir.

• Hocam bakın, üniversite iş odaklı bir durum değildir. Bizim ülke içerisinde bu durum çok yanlış anlaşılıyor. Özal'ın yüzünden bu durum ama yapacak bir şey yok.

Bizim ülkemizde Türkçe olarak hepsi mühendis geçer ama diplomaların hepsi "BSC" (bachelor of science), BENG (bachelor of engineering) neredeyse yok denilebilecek kadardır.

Üniversite okumak size iş garantisi sunmaz. Yüksek öğretime hazırlar, bilim insanı olmanıza yarar. Makaleler, yeni teknolojiler oluşturmak için okursunuz.

Aile durumları, ailenin maddi gelirine ve yaşanmışlıklara göre değişkenlik gösterir. Benim babamda bana Asteğmen olarak, tezkere bıraktırtmak istiyordu. :) Subay ol diye baskı yapıyordu. Senin durumun ile aynı.

İçinizden şunu söylüyor olabilirsiniz, olmuşsun mühendis işini çat diye bulmuşsun vs.

Ben de iş aradım, teknik olarak işsiz kalmadım, çünkü okurken de çalışıyordum, yarı zamanlı olarak.

Ülke de bulunan bir özel bankaya girmek istedim ama bir türlü başvurularıma geri dönmedi, Online kariyer fuarlarından buldum, konuştum, yine geri dönmedi. Son sınıf öğrencilerine özel, şirket gezisi tanımı yaptılar, kalktım istanbula geldim, mezun olamama rağmen kayıt oldum. Girmek istediğim departmanın müdürünü buldum, kendimi anlattım, öz geçmişimi verdim, hangi yetkinliklerde olduğumu söyledim. Tam olarak iş tanımına uyuyorum, pozisyon açık. Her türlü sınavlarına, mülakatlarına girip, geçersem, çalışmak istedim. (Oldu geçemedim )

Fakat o firma ile hiç ama hiç çalışmadım. Ben götümü yırttım oraya girmek için ama olmadı.  

E-ticarette çalışmaya başladım, sonra bir bankaya geçtim.

Özetle iş, şans, bilgi, tecrübe ve tanınırlık durumlarından oluşan, karma bir yapıdır.

Sen neler biliyorsun, neler yapabilirsin?

Frontend mi, backend mi? mobil mi yazabiliyorsun? Özgeçmişini gönder, konuşalım yönlendireyim, hocam.

İş aramak zordur, işsizlik daha zor. Çabalamak gerekiyor. 

• Yurt dışında bilgisayar bilimleri ayrı yazılım mühendisliği ayrı bölümlerdir , bilgisayar bilimleri hepsini kapsar ve yazılım mühendisliği bu bölümün alt dalıdır.

Bilgisayar bilimcileri sektörde yazılım mühendisi , network uzmanı , data bilimcisi , bilgisayar bilimcisi , siber güvenlik uzmanı , bilgisayar mühendisi , elektrik elektronik mühendisi gibi bir çok alanda çalışabilir fakat yazılım mühendisleri genelde sadece yazılım gibi alanlarda kendini ilerletebilir donanım bilgisi pek yoksa.

Bu konuda ne kadar bilgi seviyenizin düşük olduğu çok belli olmakta.

• quote:

Orijinalden alıntı: Guest-7B357775A

Hocam matematik sadece algoritmayı anlayabilmek için bir araç olarak var yazılımda , fakat matematik bile tek başına yeterli değil bu konuda. Yazılım geliştiricisinin algoritma konusunda kendini geliştirmesi lazım yani algoritmasını tasarlayabilmeli optimizasyon yapabilmeli. Fakat forumda ki bazı arkadaşlar diploma notunun bir işe yaradığını sanıyor. Biz tıpçı değiliz yani alaylı hiç okumamış yazılımcılar çoğu mühendisten daha iyi kazanıyor bunun binlerce örneği var.

Diploma notunun hatta okuduğun üniversitenin gram bir olayı yok iş bulmada aslında yazılım sektöründe , ne yapabildiğine bakıyorlar Dünyada bu böyledir.

E bak kendin diyorsun, şu kısıtlı vaktinde de kursla, sertifikayla zaman kaybetme bence. 3 ayda 1-2 tane proje geliştirebilirdin, önümüzdeki 3 ayı iyi değerlendir bana sorarsan.  

Edit; Aldığın derslere baktım, hangi alanda ilerlemek istiyorsun bilmiyorum ama referans gösterebileceğin proje geliştirmek için yeterince bilgin var gibi duruyor.  

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ted Mosby -- 22 Eylül 2020; 12:35:20 >

• Ted Mosby kullanıcısına yanıt

Öyle yapacağım zaten. Öğrendiklerimi pekiştirip ufak tefek projelerle başlayacağım.

• askere gidince astsubay olmanız kesin değildir.

Hangi yazılım dillerini biliyorsunuz?

LinkedIn sayfanız var mı? Detaylı özgeçmiş yazdınız mı? İlgindiğiniz üzerinde çalıştığınız bir proje var mı?

• İmam Bayıldı kullanıcısına yanıt

Linkedin açmadım fakat özgeçmişim mevcut , şu an C# ASP.NET MVC5 üzerine yöneldim fakat bilgisayar mühendisliği tutsaydı muhtemelen C ve C++'a yönelecektim , Javada , PHP , JS , C# ve C'de orta düzey bilgim var sadece pratik yapmam gerekiyor.

Linkedin açmak istememin sebebi bizim ülkede orası iyice facebookta ki saçma sapan sohbetlerin döndüğü bir yer haline dönmüş olması.

Proje olarak kendi CV sitemi yapmaya başlayacağım sonrasında yavaş yavaş matematik bilgimi yazılımla birleştirmeye başlayacağım , siber güvenlikle alakalı merak ettiğim yerlerede bakmak var kafamda.

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.