Şimdi Ara

MEZUNA KALACAKLAR GELSİN (SS'LER,TECRÜBELER...)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
116
Cevap
82
Favori
6.239
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
58 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    http://i.hizliresim.com/VVmkXV.jpg

LYS-2013
    http://i.hizliresim.com/7k5lXm.jpg

YGS-2014
    http://i.hizliresim.com/n7ZXmg.jpg

LYS-2014
    http://i.hizliresim.com/ogob82.jpg

YGS-2015
    http://i.hizliresim.com/LamBEJ.jpg

LYS-2015
    http://i.hizliresim.com/n7ZX21.jpg

---------------------------------------------------------------------------------------------
    Arkadaşlar hepinize geçmiş olsun sınavlar bitti. Öncelikle DH de çok fazla kişi tanıdım. Son 2 yılda PM'den 1000'e yakın kişiyle konuşmuşumdur. Ve çoğu da benden tavsiye konusu açmamı istedi. Ama 1. veya 2. senesinde çok sağlam yapıp 100. 200. olanlar var. Benim netlerim 3.seneye bakılırsa oldukça yetersiz gibi. Dolayısıyla tavsiye vermesi gereken kişiler onlar. Umarım size yardımcı olurlar.

Ben bu konuda daha farklı birşeye değineceğim--> 'MEZUNA NEDEN KALINMALI, NASIL KARAR VERİLMELİ?!

(Mezuna kalmak tabiri bana çok itici geliyor. Onun için 'Seneye kalmak' olarak yazacağım yazının devamında.)

Konuyu açmamdaki asıl amaç dershanenin gerekli olmadığını ve 3.sene de kazanılabileceğini göstermek. Evet yukarıda tüm sonuçlarımı koydum. Dikkat etmeniz gereken her senenin diğer seneye göre biraz daha iyi gelmesi. İşte diğer seneye kalmamızdaki amaç budur!

PEKİ BUNU NASIL YAPACAĞIZ? işte onlara değineceğim.

--> Sonraki sene sizi diğer seneye göre daha iyi yapacak şey ÖNCEKİ SENE YAPTIĞINIZ HATALARI BULMAKTIR!. İşte bu hataları bulup telafi etmek yolunda adım atmışsanız seneye kalmakta doğru bir karar vermişsiniz demektir. Şimdi benim yaptığım hataları ve telafi etme sürecimi görelim==>

2013

1- Ben düz lise çıkışlıyım. Liseden de hep nefret etmişimdir. 4 yıl zaman kaybettirmekten başka bana bi getirisi olmadı. Bu sebeple de sınava da çalışmakta bana büyük bi zararı oldu. Sınıftaki saçma sapan adamların bağrışması,eve geldiğindeki yorgunluk vs.... Zamanında SBS'ye çalışıp iyi bi lise tercih ettiyseniz bu sizin için büyük bi avantaj olmuştur.

2- Dershane'ye gidiyordum ve gittiğime de nefret ettim.. Zaten parayı da boşa ödemiştik. Çoğu zaman da gitmedim dershaneye bana zaman kaybettirmekten başka yaptığı yoktu. (Dershane konusuna yazının devamında ayrı değineceğim.) Dolayısıyla da sınava çalışırken performansımı oldukça düşürdü.

3- Aslında yukarıda yazdıklarım işin biraz da bahane kısmına kaçabilir. Çünkü çalışan adam yapar! Ben açıkçası ilk sene hiç takmadım hatta dershanenin haftalık denemeleri dışında da deneme çözmedim. Sıfır bilgiyle sabah kalktım ve sınava girdim. Tüm olay bundan ibaret. Ta ki ygs ye girdikten sonra işin ciddiyetini kavradım ve emek verilmeden bu sınavın kazanılamayacağını işte o zaman anlamış oldum

4- Ciddiyeti anladık ama kalmış LYS'ye 3 ay. Konuları bilmiyorum,deneme çözmemişim. Organik var-integral var-fizik var. Var da var anam.... LYS'den sonra da işin ciddiyetini tam haliyle kavradım ve 2014 yolunda tekrar denemeye karar verdim.

2014

Bu sene de ortalama bi çalışma yapıp 16 bininci oldum. Geçen senenin ciddiyetini bilerekten Ocak başlarına kadar YGS'yi ve Mart'a kadar da LYS nin tamamını bitirip 2 sınava da 3 ay kala sadece deneme çözdüm. Bu seneki hatalarımı söyleyeyim-->

1- 'Bu konu çıkmaz demek' Forumda da çok açılır böyle konu: 'Şu konu yıllardır sorulmamış,çalışmasak olmaz mı?'' Abi adamlar bize müfredatı vermiş çıkar da çıkmaz da. Bizim çalışmadık konu bırakmamız lazım. Özellikle fizikte fena gümledim. Yıldızlar,kuarklar,çözme gücü vs.... onları gördükten sonra fizik sınavı benim için bitmişti. Yani çalışılmadık konu bırakmayın

2- Sürekli aynı yayını çözmek. Evet sadece FEM'in denemelerini çözüp girdim ve babayı gördüm. Mat-geo denemesi fena değildi ama fizik denemesinde baktım yıldızlar falan pek yoktu dedim çıkmaz o zaman. Nah çıkmaz! Sınavda da bi güzel girdi o sorular bana. Ne kadar farklı yayın varsa hepsini çözün. Deneme denemedir

3- Şu dersi sevmiyorum demek Geometriden nefret ederdim ama şimdi en sevdiğim ders oldu. Konulara bi bakış atıp çıkmış sorular kitabını çözüp girdim. O çalışmayla nasıl 20 yapmışım hatırlamıyorum.Denemelerde hep 10-15 yapardım.Ama dersi sevmiyorum diye çalışmamak büyük hata. O dersi sevmek için kendinizce yollar bulmaya çalışın. Fiziği falan da gözünüzde büyütmeyin. Sadece emek vermeniz gerekiyor. Bol soru çözmek,farklı kaynaklardaki bilgileri öğrenmek, farklı yayının denemelerini çözmek....

4- Konuları erkenden bitirdim son 3 ay deneme çözdüm ama bu 3 ay süre içerisinde soru bankası çözmemek gibi bi hata yaptım. Bu da pratiğimin azalmasına sebep oldu. Soru bankası çözmek de deneme çözmek kadar önemli ve geliştiricidir.

5- Meb in kitabından çalışmanın ne kadar önemli olduğunu bu sınav sonrasında öğrendim

16 bin yaptık. Çoğu kişi yaz dedi seneye farklı yapamazsın dedi. Ama ben kimseyi dinlemedim kendime inancım tamdı. Ailemin desteğini de alaraktan 3.seneye kaldım.(Aile kısmına da ayrı değineceğim)

2015

Evet geldik zurnanın zart dediği yere(Bu söz ne için kullanılıyo tam da emin değilim) Artık bu sene sondu benim için. Ne gelirse gelsin yazacaktım. Bu sene de geçen seneki hataları telafi ederek başladım-->

1- Analitiğim çok iyi diyerek girdiğim 2014 lys nin analitik sorularında gümledikten sonra ilk işim Karekök MPS Analitik almak oldu. (Tavsiye ederim herkeste bulunması gereken bir kaynak) Analitiği büyük ölçüde bu kitap sayesinde güzelce öğrendim.

2- 3 ay tatil yapıyım da öyle başlıyım demedim. Hiç zaman kaybetmedim bütün zamanımı evde geçirerek çalıştım.

3- Çalışılmadık konu bırakmadım. Yıldızları 3-4 farklı kaynaktan çalıştım. Her konuya çalışırken hakkını verdim.

4- Aynı yayını çözme hatasını YGS de yine yaptım ama LYS de piyasada bulabildiğim tüm denemeleri çözdüm.

5- Bu sene yaptığım birçok hata vardır mutlaka. Eğer hatam olmasaydı o gördüğünüz sonuçtan daha iyi gelmiş olacaktı. Sağlık olsun diyelim...

6- Bir de yapamadığınız soruların olacağı bi defterinizin olması süper olur. Ben yapmak istedim fakat çok geç olduğunda aklıma geldi. Bence çok yararlı olur. Yapamayıp çözümünü öğrendiğiniz soruları o deftere yazıp belirli aralıklarla tekrar edebilirsiniz.
    ------------------------------------------------------------------------------------
    Yukarıda yaptığım bütün hataları yazdım. Seneye kalacaklar çok dikkatli okusun hatta bi kere daha okusun. Orası tamamsa şimdi mezuna kalmanın(bu tabiri kullanmayacaktım) psikolojik boyutu hakkında 1-2 şey söyleyeyim -->

1- Kendine güvenmeyenlere ve 'Keşke önceki sene yazsaydım' diyenlere göre değil bu iş. Yıl içerisinde çalışmaktan bıkıp geçen sene yazsaymışım diye düşünebilirsiniz ama bu düşünce gelip geçicidir. Asıl olay en başta doğru karar vermekte başlıyor. Onun için seneye kaldığınızda önceki aldığınız sonucu tamamen unutmanız gerek.

2- Başkalarının lafını çok önemsemeyin. Komşular ne der,arkadaşlarım ne düşünür vs.. Bunları kafaya takacak olanlar da bu işte sıkıntı çekeceklerdir.

3- Seneye kalma amacınızın ne olacağını belirleyin. Yani hataları düzelterek çalışabilir misiniz? Yoksa dışarıda gezmeye meraklıysanız evde 1 yıl oturup nasıl çalışacaksınız? Bilinçsizce seneye kalanlar öteki sene daha düşük yapıyor. (Kaydırma yapmak ve rahatsızlık durumları olduysa o zaman farklı) İşte bunun sebebi de kendinizi tanımamaktan geçiyor. Yıl içerisinde ne yapacağınızı iyi düşünün. Çalışmaktan bıkacaksınız, sınavda ne yapacağım diye strese gireceksiniz. 6 saat belki hiç kalkmadan sandalyede oturup çalışacaksınız. Bunlar sizi yıpratacak ki 3. 4. seneye kalanları da epeyce yıpratacaktır.

4- Ve tabii ki de ailesinin de yanında olması mezun durumunda olan kişinin en büyük destekçisi olur.

5- Forumda gördüğünüz yazılar,kişiler sizin kararınızda etkili olmasın. Forumda anket açarak seneye kalıp kalmamaya karar verenler vardı geçen sene. Onlara şu gifle cevap vereyim-->

6- Küçük bi heyecan patlamasıyla karar vermeyin. Seneye kalma fikri dediğim gibi iyi düşünülerek karar verilmeli. 1 sene içerisinde ne yapacağınızı kestirip öyle hareket etmeniz gerekiyor. İyi düşünüp karar vemezseniz 1 yılınız boşa gider.

-----------------------------------------------------------------------------

En can alıcı kısma geldik ---> ''''DERSHANE''''

2. ve 3.senemde ne dershaneye gittim ne de özel ders aldım. İnternet en büyük yardımcım oldu. Her ay da ortalama 100 lira kitap masrafım oluyordu. Şimdiden dershaneler kapanacak diye kara kara düşünenler var. Arkadaşlar dershane , kazanmak için mecburi değil. Ha buradan şunu anlamayın dershaneye gidenler enayi falan demiyorum. Sadece, kazanmak için zorunlu olmadığını söylüyorum. . Dershaneyi iyi kullananlar da var çünkü. Seven de var sevmeyen de var. Zaten dershanenin konu anlatmada bi avantajı yok. İnternetteki videolar hem zaman açısından verimli hem de daha iyi. Sadece soruları çözdürmekte hocalar yardım ediyor o kısmı iyi ama onun da gerekli olmadığını göstereceğim--->

Peki Yapamadığımız Sorular Ne Olacak

1- WHATSAPP

Bu sene yapamadığım sorular için %90 ölçüde whatsapp ı kullandım. Ama bunu kullanırken de dikkat etmeniz gereken şeyler var. Mesela 20-50 kişilik gruplar var. Bunlardan birindeyseniz derhal çıkmanızı öneririm
    Sene içerisinde girmediğim grup kalmadı ve gözlemlerim bu yönde. 10 kişiden fazla olan grupların size yararından çok zararı olur. Hele ki kızlara yalakalık yapmak için gelen abazaları saymıyorum bile. Kendi kafa denginizde 5-10 kişi bulup , gereksiz sohbetlerin yapılmadığı ve herkesin birbirine yardımcı olduğu grup kurmaya çalışın. Aksi takdirde 30 kişilik gruplar ders çalışma veriminizi azaltır ve zamanınızı harcar
    Maçta gol atılınca 'GOOOOLL' diye yazanlara maruz kalmak istemezsiniz.

2- FACEBOOK GRUPLARI

Çok aktif gruplar var. size 2 tane link vereceğim. Burada hocalar da var üni öğrencileri de var. Dolayısıyla yapamadığınız sorulara çok rahat çözüm bulabilirsiniz.

https://www.facebook.com/groups/matematikyardim/?fref=ts
    2020 TYT YKS AYT FİZİK KİMYA BİYOLOJİ MATEMATİK SORU CEVAPfacebook
    2020 TYT YKS AYT FİZİK KİMYA BİYOLOJİ MATEMATİK SORU CEVAP
    https://www.facebook.com/groups/YGSLYSFizikKimyaBiyolojiSoruCevap/?fref=ts

3- ÇALIŞMA ARKADAŞI BULMAK

Whatsapp tan gerekse tanıdığınız arkadaşlarınızla veya internetten tanıştığınız biriyle beraber çalışabilirsiniz. En yararlısı da bu olur. Mesela sayısalcısınız karşınıza bi sözelci bulun. O size mat sorsun siz de ona coğrafya vs sorun. Veya 2 sayısalcı karşılıklı çözüm yapabilirsiniz. İki taraf da birbirine yardım etmeye istekliyse hiç bir sorun yaşamazsınız. ''Benim sorum çözülsün de gerisi önemli değil'' diye düşünen çıkarcılar da var.....

-----------------------------------------------------------------------------------

AİLE

Arkadaşlar, seneye kalacaklar (özellikle 3 veya 4 e kalanlar) aileleriyle fikir birliği içinde olmalılar. Yoksa sene içerisinde bir sürü tatsız durumla karşılaşırlar. Benim aile yönünden sıkıntı çıkmadı. Bana güvendiler ve ben de elimden geldiği kadarıyla onların güvenini sarsmadım. Bu sonucu almamda da ailemin yardımı oldukça büyük. Ailenizin size güvenmesi lazım ,onların da desteğini almanız lazım.

SÖZELİ VE SÖZELCİLERİ KÜÇÜMSEMEK

Her zaman sözelcilere saygı duymuşumdur. Ve forumda sayısalcıların daha zeki olduğu yönünde konuşanlar var. Halbuki alakası yok. Sayısalcılar,sayısal zekasını kullanırken sözelciler de sözel zekasını kullanarak başarılı olur.Atıyorum bi fizik sorusunu 5 kişi yorumlasa herkesten çok farklı yorum gelmez. Bazı kurallar vardır o kurallar çerçevesinde yorum yapılır. Ama sözel soruları yorumlamakta o kesin kurallar yok. 5 kişiye,15 kişiye de sorsanız kesin bi sonuca ulaşmak daha zor. Onun için 'Sözele son 1 ay bakarım' gibisinden düşünen sayısalcılar varsa hiç öyle düşünmesinler. Ben baya önceden çalışmaya başladım ama gerekli emeği vermedim. Hiç soru bankası çözmedim. Bu nedenle sözelle ilgili inançlarınızı değiştirmekte fayda var
    ----------------------------------------------------------------------------------
    Bı forumda tanıdığım çok iyi kişiler oldu ve forumdaki her bir üyeyle mutlaka bilgi alışverişi yapmışımdır. Buradan bir kaç üyeye selam yollayım-->

@bahira34
    @Revv.0
    @oksygen
    @Vahn
    @The DarKnight
    @gövde gösterisi
    @sessizsimetri
    @ygs-2015
    @FonksiyonOlmayanBağıntı
    @waleur5
    @Asilzade101
    @ J R R
    ..............

Bunlar son zamanlarda konuştuklarım olduğu için ilk aklıma gelenler. Çok güzel muhabbetler yaptık. Özellikle bahira ve Revv le yaptığımız konuşmalar efsaneydi. Ve tabii ki oksygen. Gececi olduğumuz için geceleri iyi muhabbet ettik. Bu sene başaracağına inanıyorum.

En fazla 5 kişi eklenebiliyormuş o nedenle herkesi yazamadım alta. Whatsapp'takilerle hala konuşuyoruz. Onun için onları da yazmıyorum. (Taylan ve İso'ya ayrı selamlar).....

Ha bu arada: Sınavdan sonra 'LYS DENEMELERİ' adlı konum üzerine baya bi teşekkür mesajı aldım. Çoğu kişinin işine yaramış. Böyle yardımcı olduğumu görmek beni mutlu etti.

Bu seneki forum adminlerden de dolayı eski kalitesini kaybetti . Umarım eski kalitesine tekrar kavuşur. Hepinizin yolu açık olsun

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ozank_95 -- 12 Temmuz 2015; 17:38:22 >

• rez

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Rez

• rez 38Kdan kalmak istiyorum ilk 10k için
  • 200k yım ve ailem bana hiç güvenmiyor. sizce yurda gideyimmi?
  • Helal olsun. Bende bu puanla ortalama bir üniversiteye girebiliyorum. Aslında kalıp çalışmak isterim ama benim ailem o kadar da destekçi değil maalesef.

• quote:

Orijinalden alıntı: KartPostal7

200k yım ve ailem bana hiç güvenmiyor. sizce yurda gideyimmi?

Hocam yurda gideyim mi derken? Tam anlamadım biraz açar mısınız?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Çok teşekkürler konu için ayrıca sadece seneye kalmak hakkında değilde diğer konularda da yazarsanız çok iyi olur. ilk 8 bine girenlere tavsiye vermezseniz de geride yüzbinlerce kişi var sizden daha kötü yapan

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hadi123 -- 2 Temmuz 2015; 0:05:12 >
  • Faydalı konu kardeşim başarını ve azmini tebrik ediyorum.Büyüksün

nereyi yazacaksın??

Bide lys deneme önerisi konun var bide ygs için hangi denemeleri önerirsin??

• < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • 55k dayım sence gebze teknim yazmalı mıyım? 12'yi bitirdim sınava ilk kez girdim. seneye kalırsam 5k yapma ihtimalim nedir sence?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bilmim valla -- 2 Temmuz 2015; 0:08:20 >
  • Selamlar dilinize emeğinize sağlık benim tamda sizin gibi tavsiye verecek birine ihtiyacım var ben sağlık Meslek lisesi mezunu oldum bu sene direkt geçiş hakkım var ama kullanmak istemiyorum hedefim mf-3 te ilk 40k temelim yok fizik kimya biyo mat görmedim lisede bir rehbere ve hocaya ihtiyacım var sistemden çok uzak olduğum için nasıl çalışacağımı Dahi bilmiyorum sizce elimden geleni yaparak onumuzdeki sinavda mf3 te 40 k girme sansim varmidir teşekkürler

• quote:

Orijinalden alıntı: ozank_95

quote:

Orijinalden alıntı: KartPostal7

200k yım ve ailem bana hiç güvenmiyor. sizce yurda gideyimmi?

Hocam yurda gideyim mi derken? Tam anlamadım biraz açar mısınız?

ders çaloışmak için yurt ortamı iyimidir? mesela süleymancılar, cemaat, menzilciler falan
  • quote:

Orijinalden alıntı: hadi123

Çok teşekkürler konu için ayrıca sadece seneye kalmak hakkında değilde diğer konularda da yazarsanız çok iyi olur. ilk 8 bine girenlere tavsiye vermezseniz de geride yüzbinlerce kişi var sizden daha kötü yapan

Hocam aslına bakarsan ilk bine giren kişilerden bekliyorum konu açar mutlaka biri. Eğer açılmazsa bu hafta onu da hallederim. Onun dışında soracağın varsa kaynak tavsiyesi,çalışma vs... yardımcı olurum
  • valla hocamın her dediğini yapın gençler.... özellikle kimya ve matematikte ayrı bi saygı duyarım kendisine çok benzer şeyler yaşadık bu kıdemli mezun işini iyi bilirim tavsiyeleri göz ardı etmeyin özellikle 12. sınıfa geçen arkadaşlar sizlerinde bu yazıyı iyi benimsemenizde fayda var......

eline sağlık bu arada dostum süper yazı olmuş......
  • quote:

Orijinalden alıntı: theGodDelusion

Faydalı konu kardeşim başarını ve azmini tebrik ediyorum.Büyüksün

nereyi yazacaksın??

Bide lys deneme önerisi konun var bide ygs için hangi denemeleri önerirsin??

Teşekkür ederim öncelikle.

Şimdilik tercihim ODTÜ İnşaat yönünde.

LYS önerileri konumda yazdığım mat denemelerinin hepsini çözmelisin. Zaten konuyu okuduysan orada hepsinin özelliklerini açıkladım.

YGS için ben çoğunlukla FEM serilerini çözdüm 6-9-10-11 liler.... Ama sen sen ol diğer yayınları da çöz

Onun dışında YGS için palmenin fen denemesi+kapsül veya dengeler+apotemi çözmelisin.

• kardeşim cidden çok güzel yazmışsın eline sağlık.ayrıca pes etmediğin için de kutluyorum seni çok güzel bi sonuç çıkarmışsın 2 sene falan gitmiş ama bence önemli değil o tüm hayatın söz konusu sonuçta 2 senenin lafı olmaz.

Bu yazıyı benim mezuna kalmamamı isteyen anneme ve babama okutacam inşallah ikna olurlar tekrar teşekkürler dostum
  • Bende hic brklemedigim sekilde 59k dayim matematik fizik geometri sikinti degil cok saglam bunlar biyoloji calismadigim halde lysde 14 ygsdede 7net yapmistim mezuna kalmak agir basiyor bir sene daha denemek istiyorum aileme naail soyleyecegim sen nasil soyledin?

• quote:

Orijinalden alıntı: ozank_95

quote:

Orijinalden alıntı: hadi123

Çok teşekkürler konu için ayrıca sadece seneye kalmak hakkında değilde diğer konularda da yazarsanız çok iyi olur. ilk 8 bine girenlere tavsiye vermezseniz de geride yüzbinlerce kişi var sizden daha kötü yapan

Hocam aslına bakarsan ilk bine giren kişilerden bekliyorum konu açar mutlaka biri. Eğer açılmazsa bu hafta onu da hallederim. Onun dışında soracağın varsa kaynak tavsiyesi,çalışma vs... yardımcı olurum

Bana ilk bine girenlerin tavsiyelerini dinleyip onların yolunu izlemek pek mantıklı gelmiyor çünkü onlar genelde ilkokuldan itibaren her gün belirli bir ciddiyetle çalışan en iyi liselere yerleşen ve lisede 4 sene boyunca her gün çalışan olimpiyatlara hazırlanan kişiler oluyor, mesela onlar ygs pek çalışmayın derler ama onu okuyan kişi ygs denemelerinde elli net yapıyor ise ve onların tavsiyesi dinlerse büyük ihtimal patlar ygsde. Siz 80binde ki birisinin çalışmasıyla 8bindeki birisinin çalışmasını tecrübeyle öğrenmiş oldunuz düşük bir seviyeden yüksek bir seviyeye nasıl çıkılacağını biliyorsunuz bu yüzden sizin tavsiyeleriniz bence bizlerin işine daha çok yarar

• Evet arkadaşlar bende tecrübelerimi paylaşım. Ben eşit ağırlık mezunuyum. Üni yı bıraktım. Bilgisayar mühendisliği tutsun yeter ki dedim. Annemden başka kimse destek çıkmadı. Hatta başlarda annemde karşı çıktı. Ama şuan gram fen bilmeden bilgisayar mühendisliği tutturdum. Mezuna kalacaklara tavsiye bırakın tatili hemen ders planı yapıp ders çalışmaya başlayın. Sonra pişman olursunuz 1 seneniz daha gider

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.