doğrudur kral, argümanlarını vb. çok beğendim haklısın aynı şekilde devam |
MOBİL OPERATÖRLERDE İNTERNET KOTASI KALDIRILMALI / ARTIRILMALI (BTK ve CİMER'E YAZIYORUZ) (13. sayfa)
-
-
Yukarida gerekenleri soyledim/soylendi. Fazla aciklamaya gerek yok. Sabitte kota kaldirilsin denildiginde de sizin gibiler coktu ama basariya ulasti.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Boylesine herkesin yararina olacak bir kapmanyaya kostek olmanin hicbir mantikli gerekcesi yok
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gsmtr -- 27 Ağustos 2024; 21:45:54 >
doğru diyorsun hocam özür dilerim köstek olma destek ol
-
tüm operatörlerin en azından Vodafone gibi 5 yada 10mb hızla sınırsız vermesi gerekir.
Teknoloji zamanındayız cart curt diyip 3 GB kotalı tarifeleri hala insanlara sunuyorlar. Telefonunda sadece hava durumu olsa biter o kota zaten.
Ciddi bi ayıp bu. Ülkeye yakışmıyor. Acilen değişmeli
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Bir de şu var hocam, yurtdışında sadece DL kotadan düşerken bizdeyse DL+UL kotadan düşüyor. Bu yüzden de kota bizde daha çabuk bitiyor. Salla kazan, sil süpür gibi yerlerden çıkan hediyelere ve ek paket fiyatlarına değinmedim bile.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
10 MHz olacak herhalde. Kapsama sağlamak için iyi. 4G hızlarından farklı bir hız alınmaz.
Vodafone un rekabette iyi durumda olmasi lazim. Yoksa diger ikisinden bir halt olmaz. Bir ara vodafone ceo su engin aksoy yatirim yapamiyoruz diye isyan etmisti. Acaba yapmak istiyorlarda onleri mi kesiliyor anlamadim.
SINR değeri 2.2dB, enterferans mevzusunda zirveyi görmüş buna rağmen (ilk resimdeki NR eğer SA değil ise) 50Mbps bulabilmiş arkadaş.
1.2dB ile yine yerlere oynuyor, burda DSS olmasa sinyal kalitesi artmayacak çünkü zaten aynı band aynı çekim gücü. Beam forming olmadığı için ilk resimde 50 değil 12 görecekti. 2. resimde zaten NR etkisi çok düşük yok sayılabilir.
-
"İkon 5G ikonu görünür, ama 5G bağlı bile değilsindir. DSS bile değil hani."
Elimde hangi bantlara bağlı olduğuma dair bir kanıt yok ama sizin de tam tersini kanıtlama belgeniz yok malesef.
"IMEI adresi değiştirilmediğini varsayıp tahminen bir pasta grafik verebilirler mesela ona göre aksiyon alınır."
"IMEI kaydı ile sorgulama yeterli değil hocam. Kopyalanması IMEI'ler var."
Ama ayıp bu kadarı hocam, daha alıntıladığınız mesajı okumamışsınız.
"Operatörler devleti sıkıştırarak da birkaç milyar euro lisans ücreti ödemek istemedikleri için neredeyse devlet onları sıkıştıracak."
Devletin bir şey yaptığı yok ki, bizde devlete sesleniyoruz sadece.
-
Burada operatörleri savunacak olan olursa şunu söylemek gerek tr de kazik fiyata 10 gb kota satan turkcellin altyapisi sinirsiz internet verdigi ukraynada nasil cokmuyor? Yada nasil oluyor da tr de kotali sattigi fiyattan daha ucuza limitsiz veriyor ukraynada? Altyapi kaldirmaz diyen bu bahaneye siginan sirket elemanidir ancak.
Hocam selamlar. Cimer taslak yazısında sıkıntı yaşayan arkadaşlar olmuş orada da 3000 karakter sınırına takılmış maalesef yazı. Aşağıdaki gibi revize yaptım. İstersen sen de haberde ilgili düzeltmeyi yapabilirsin.
CİMER İÇİN TASLAK YAZI - 3000 karaktere uygun revize edildi;
Konu: Mobil Operatörlerin Yüksek Fiyatlı ve Sınırlı İnternet Paketleri Üzerine
Sayın Yetkili,
Bizler, mobil operatörlerin sunduğu internet hizmetlerinde yaşanan sorunlara dikkat çeken vatandaşlarız. Ev internet hizmetlerindeki kotaların kaldırılmasında gösterdiğimiz toplumsal dayanışmayı, şimdi mobil internet hizmetlerindeki yüksek fiyatlar ve sınırlı paketler için de göstermeyi amaçlıyoruz.
Mobil internet hizmetlerinde sunulan kotaların, günümüz dijital dünyasında kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak olduğunu gözlemlemekteyiz. Akıllı telefonlar, dijital içerik tüketimi ve online eğitim gibi ihtiyaçlar düşünüldüğünde, sunulan kotalar oldukça yetersiz kalmakta ve bu kotaların kısa sürede tükenmesi, kullanıcıları ek paket satın almaya zorlamaktadır. Örneğin, 10 GB'lık bir veri paketi, ortalama bir kullanıcının birkaç gün içerisinde tüketebileceği bir miktardır ve bu da kullanıcıların sürekli olarak yüksek ücretler ödemesine neden olmaktadır.
Birçok ülke, daha uygun fiyatlı ve sınırsız internet hizmetleri sunarak dijital erişim hakkını genişletmektedir. Avrupa ülkeleri ve ABD'de mobil operatörler, sabit ücret karşılığında sınırsız veri paketleri sunmakta ve bu paketler, Türkiye'deki paketlerle kıyaslandığında daha uygun fiyatlıdır. Almanya’da 30-40 Euro, Amerika'da 50 Dolar civarında ve diğer bazı Avrupa ülkelerinde 20-30 Euro civarlarında sınırsız internet paketleri mevcuttur. Bu örnekler, Türkiye’deki kullanıcıların neden daha yüksek fiyatlar ödediğini sorgulamamıza neden olmaktadır.
Son yıllarda mobil tarifelere sık sık zam yapılmaktadır. Bu durum, operatörler arasında bir tür gizli anlaşma izlenimi yaratmaktadır. Aynı tarifelere her ay yeni zamlar eklenmesi, vatandaşların ekonomik yükünü artırmaktadır. Kotaların artırılmaması ve fiyatların yükseltilmesi, tüketici haklarına aykırı bir durumdur ve acil düzenleme gerekmektedir.
Geçmişte var olan ve kullanıcılar lehine bir durum yaratan kullanılmayan dakikaların ve GB'ların bir sonraki aya devretmesi gibi özellikler, operatörler tarafından kaldırılmıştır. Bu durum, kullanıcıları ek paket almaya zorlamaktadır. Bu uygulamanın geri getirilmesi, tüketici haklarının korunması adına önemlidir.
Bir ailenin temel iletişim masrafları, asgari ücretin %10’una yaklaşmakta ve bu oran, kira, gıda ve diğer harcamalarla birleştiğinde vatandaşları mali sıkıntıya sokmaktadır. Operatörler, yalnızca kârlarını artırmak amacıyla enflasyonun çok üzerinde zamlar yapmaktadır. Bu zamların, tüketiciler üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak için fiyat politikalarının yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.
Bu sebeple, mobil operatörlerin fiyat politikalarının düzenlenmesini, internet paketlerindeki sınırlı kotaların kaldırılmasını veya kotalarda iyileştirme yapılmasını ek olarak uygun fiyata sınırsız paket seçeneklerinin sunulmasını, rekabetin artırılmasını ve tüketici haklarının korunmasını talep ediyoruz.
Gereğini saygılarımızla arz ederiz.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BlackLead -- 27 Ağustos 2024; 22:42:29 >
-
Hocam selamlar evet orada da karakter sınırına takılmışız birkaç arkadaş daha yazdı
Düzelttim yazıyı böyle tekrar deneyin lütfen
-
Arkadaslar vodafone da var zaten sınırısz paket iyi cekmiyor felan ama var yine de
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Yunanistan'da öyleydi demedim ki, yapmak mümkün dedim. Yer yer de yapıldı da. :) Onu yapmak bir ULI değiştirmek.
ben de gönderdim
-
Maalesef meclis ve bakanlıklar ve elbette külliyede internet gigabit olduğu için vatandaşa altyapı yapacak bir devlet yok.
Yol kadar önemli, köprü kadar önemli olan bir şey internet. Hatta daha da önemli artık. 2024 yılında, İzmir'in göbeğinde, Bahçelievler Telekom müdürlüğüne yürüme 5 dk mesafede olan evimde fiber yok, 50 mbit Özal döneminden kalan bakır kablolarla internet alıyorum. Müdürlüğe o kadar çok gittim ki yakın diye, kadın artık direkt beni alıyor sıra almama gerek kalmadan. Konuşuyoruz, kayıt açıyor, o kadar. Yıllardır aynı teraneyi yaşıyoruz.
Fiber kutu 150 metre ileride. 150 metre ilerideki fiber kutudan bakır kablolarla geliyor internet bana. Arkadaş parası neyse vereyim 150 metre diyorum yine olmuyor. Bana özel değil, kutudan fiber alan sadece caddedekiler, ara sokağa girmiyor.
Devlet dediğin bunu para kazanılan bir şey olarak görür, fiber altyapıyı döşer, servis sağlayıcılara kiraya verir. Ama yok, o zaman millet hızlı internet sahibi olur diye korkuyorlar.
2020 yılından beri bizim sokağa yapılan yatırımlar.
Komple kazıldı sokaklar doğalgaz döşendi, komple asfalt atıldı.
2021 yılında komple kazıldı, temiz su hattı değiştirildi, asfalt sıfırdan atıldı.
2023 yılında 6 ay kazılı kaldı, pis su hattı yenilendi, asfalt atıldı.
2024 yılı başında asfalt o kadar yükseldi ki evlere su giriyor diye tüm asfalt kazındı ve asfalt yeniden atıldı.
Şunların hepsini tek seferde yapsa zaten fiberin parası 50 kere çıkardı. İsraf diz boyu ama fibere gelince para yok.
-
Change.org icin daha fazla destek lazim arkadaslar. Ben bircok grupta paylastim sizde paylasin sesimiz daha cok duyulsun.
"Hocam Turkcell'de AMBR 1660 Mbps. Kaç kullanıcı gördü bu hızı? Hızlarımız kotalar var diye iyi. Kotasız şebeke stabilitesini bile sağlayabilecek durumda değiller."
Amacımız anlık 1.6Gbps hızlara ulaşmak değil zaten, kullanıcı başı limit bu her seferinde görmen gerekmiyor. Hızlarımız iyi değil, bunun savaşını zaten veriyoruz kaç seferdir.
Burda üç ülke var; Türkiye, Fransa ve Almanya. Fiyatlara gelince en pahalısı Türkiye, hız ortalamasına gelince kısmını grafiklerden size bırakıyorum hangisi Türkiye bulun bakalım (ipucu: en sondaki).
Herkes zaten mobil veriyi kullanıyor ülkede kotası bitene kadar, kota bitince hız artmıyor ki (ayın x günleri daha hızlıymış hadi o gün daha çok kullanalım gibi bir mentalite mi var yoksa?). Hız aynı hız, kalite aynı kalite...
Sabit hatlarda da "altyapı yetersiz" deniyordu, kotalar kalktı değişen bir şey olmadı mesela hani hatırlatmak açısından.
"200 Mbit'i zaten operatörlerin yoğun yük altında olmadığı yerlerde her zaman görebiliyoruz. Yoğun yerlerde de DSS de bir fayda etmiyor. DSS 3G 4G arasında biraz iyiydi. Onun sağlayacağı 10 MHz işe yaramaya yeterli bir bant değil. Bize N78'in 100 MHz bant genişlikleri lazım. Telegramda Cell Mapper NSG gibi grupları takip edebilirsiniz. DSS ile 50 Mbps bile alıyorlar. 5G kapatınca da 40 alıyor... Ki şuan yapılan paylaşımlara da ağız alışkanlığı DSS diyoruz belki ama DSS de değil hepsi. Turkcell mesela sabit 10 MHz N1800 veriyordu caddede. DSS ile dilimler otomatik yönetilebiliyor. Yüke göre 5 MHz LTE 5MHz NR ya da 10MHz NR değiştirilebiliyor vs. Aman aman bir kapasite sağlamıyor hani. DSS operatörlerin vatandaşı kandırması sadece."
Amaç zaten mümkün olan en iyi kalitenin verilmesi, önce DSS hiç katkı yapmıyor diyordunuz (büyük ihtimalle overhead'den dolayı) şimdi %20 katkı yaptığı durumlar var diyorsunuz e yapıyormuş demek ki işte?
Ayrıca tekrar not düşüyorum 3.5GHz sinyal ile beton duvarların içinden geçmeyi planlıyorsanız çok yanlış bir plan bu, evin içinde çekecekse o sinyal 4G alanında olanlarla çakışacak (DSS DSS DSS) 900MHz/1.8GHz civarında mesela. 6GHz'e hiç girmiyorum bile.
"Operatörler daha depremde jeneratörlerine yakıt alacak önceliği alamıyor, ne kamuoyu oluşturacaklar. Bizim gibi kimse de sınırsız İnternet falan düşünmüyor hocam. Sabitte de mobilde de. GPON'u fiber diye kakalıyorlar sabitte bak. İsveçte falan eve kadar çift kıl fiber gelebiliyor, 10 Gbps hız alabiliyorsun. Tek kıl bütün apartmana bölüştürülmüyor. Tamam GPON işimizi görüyor ama aman aman özel bir şey değil artık hani. Twitter'da kaç hashtag olduk, onun mu?.."
Hala mevzuyu depreme getiriyorsunuz. Operatörlerin (özellike Turkcell denen garabetin) yaptıkları hatalardan ders çıkarması gerekli zaten. Uçarız kaçarız diyip milyonlarca insanın sinyal almadığı günler geldi, ki doğal afet normal çalışma alanı değildir amaçları sms altyapısını düzeltip sonra arama ve internet tarafına bakmak olmalıydı.
Zaten bu nedenle en başında dedim ki
"İhalesi yapılmış 4G hizmetini bile gerçekleştiremeyen operatörlerin 5G'ye yatırım yapacağını kim düşünüyor onu bilemem. Eğer ki bir operatör (Vodafone 5.5G vereceğiz demişti) 5G vermek istiyoruz ama devlet izin vermiyor diye çıkıp örnek gösterseydi (İstanbul yeni havalimanında sadece var sanırsam) o zaman katılırdım ben bu işe."
operatörler altyapı yatırımı yapmıyor, yapamıyor değiller yani. Bizim kamuoyunu oluşturup altyapıya zorlamamız gerekli onları.
-
Denemekten zarar gelmez. Kampanyaya herkesin destek olması lazım
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X