< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > |
MOBİL OPERATÖRLERDE İNTERNET KOTASI KALDIRILMALI / ARTIRILMALI (BTK ve CİMER'E YAZIYORUZ) (12. sayfa)
-
-
Desteğiniz için ve haber yaptığınız için teşekkürler.
Umarım bir sonuç alabiliriz
-
Avrupa’da her ülkede sınırsız internet vs var iken bizim ülkemizde ne yazık ki sosyal medya sınırsız bir türlü aşamıyoruz.
Sonuna kadar destekliyorum
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Btk uzerinden de sikayet olusturdum. Sizde olusturun arkadaslar bir elin nesi var iki elin sesi var.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
"200Mbps 5G mi? DSS'tir o, 5G ikonu gösteriyor yani. 4G'nin yanında azıcık 5G koklatıyorlar."
4G altyapısı üstünden 5G geliştirmelerini (çok antenli ışın yönlendirme ya da iletişim kanalı genişliği yönetimi gibi) kullanabiliyor böylece servis sağlayıcıları. Bu başlı başına internet hızında bir artış. İlla NR sistemi kurmak gerekmiyor sıfırdan. Sadece bu bile 5G destekli cihazlar için bir iyileştirme ki gelecekte 5G destekli bir sürü cihaz olacak piyasada, bu sürede 5G altyapısını da kurarlar.
Ayrıca 200Mbps anca 4G'dir koklatırlar nasıl bir düşünce, Türkiye'de hangi şehrin merkezinde 200Mbps alabiliyorsunuz? Bir gece testi 400Mbps'lik (ben unuttum yapmayı yalan olmasın) o da öğle saatlerin (ki bu da benim soruma yanıt olarak) 40Mbps civarına düşmüş. Bende 70Mbps alabiliyorum mesela ama aynı sinyal üzerinden daha kaliteli yayın alabilirim zaten operatörler başlasa yayına.
"Bu sitede tam anlamadım, bu baz istasyonu sitelerini mi gösteriyor, anten sayısı mı, hücre sayısı mı, taşıyıcı mı? Hani teknik detay yok pek sitede."
Direkt anten sayısı, başka bir bilgi sağlamıyor. Anten kime ait, hangi tarihte başvurulmuş vb. bilgi sağlıyor.
"5G ile bir 4G istasyonunun tüm kullanıcılara verebildiği kapasiteyi tek başına bir telefon alabiliyor."
Bir yandan DSS 5G = 4G diyorsunuz diğer yandan 5G cihaz kapasite problemi yaratıyor, bir karar verin bu konuda. 5G cihazın 4G cihazdan daha fazla kapasite tüketebilmesi (DSS durumunda) doğru ancak bu 5G geçişi gerçekleşir gerçekleşmez cihaz bütün bandı yiyecek demek değil. DSS zaten bunun optimizasyonunu yapıyor (amacı o ya hani), idle cihazın baz istasyonuna bağlanıp bana "x miktarda yer ayır" demesi mümkün değil. Vo5G sistemi daha olmadığı için örneğin aramalar VoLTE'ye düşecektir bu sistemde aramanın hiç bir ek yükü yok. İnternet için yüklü bir şey istemezseniz (örnek verdiğim video izleme mevzusu gibi) zaten 4G hatta ve hatta 3G cihazdan bir farkı kalmıyor telefonun.
"O yüzden 5G gelmesi şart."
Ve DSS getirebiliyor ama o 5G değil diyorsunuz sürekli. SA sistem kurmayacak bizim operatörler tonla para verip zaten bu şekilde davranılırsa.
"Baz istasyonu olmadan çok şey istiyorsunuz."
Kurulmasın demiyorum ama mevzu şu anda sanal kotaların kaldırılması (aynı soruyu soruyorum sabit hat ile, madem altyapı kaldırmıyor ay başı nasıl herkes girebiliyor internete?) ve hizmet kalitesinin arttırılması.
"Tek operatörlerin değil, devletin de yapacağı şeyler var. 5G ihalesi yapılacak, bu ihaleye para kapısı gözüyle bakılmayacak."
Operatör operatör olsun o zaman devlete karşı kamu oyu oluştursun çıksın "kardeşim kuramıyoruz devlet yüzünden şikayet edin bize yardımcı olun" desin ama o da yok anca "5.5G gelecek bak göreceksiniz" diyip kenara çekiliyorlar.
-
"Devletin kendisi şuanda kaç tane 5G destekli cihaz sattığını bilmiyor ki. Tonla kaçak telefon var içeride. 4G, 3G kullanan sayılarını kullanımdan elde ediyorlar. Yine de operatörleri sıkıştırırlarsa 5G desteği açık kullanıcı sayısına ulaşabilirler muhtemelen şebekelerden. Bu şebekeye ek bir yük oluşturmayacaktır sanırım. Tabi daha Samsung bile 5G'li telefonlarının tamamının 5G desteğini açmış değil."
Operatörler ellerindeki cihazların aktiflik durumunu görebiliyor (cihaz modeli şudur budur diye). IMEI adresi değiştirilmediğini varsayıp tahminen bir pasta grafik verebilirler mesela ona göre aksiyon alınır. Devleti 5G ihalesi için sıkıştırır mesela "cihaz sayısı artıyor ama veremiyoruz hizmet" diye.
"DSS 5G değildir hocam."
DSS 5G almak için NSA yöntemdir. 5G NR kadar hızlı ya da QoS bakımından kaliteli olmaması onu -5G yapmaz. Böyle derseniz 4G sinyal kalitesine göre "4G yazıyor ama 2G bu" demek gerekir hız düşünce.
Tabi bu bakıma mmWave olmayan 5G'de 5G değildir diyip dünyanın büyük bir çoğunda da 5G yok diyebilirsiniz.
"Onun verdiği faydayı operatör telefona upperlayer ind support değerini true olarak gönderse de verir. Telefonda 5G ikonu görünür, sen 4G devam edersin, haberin olmaz."
İkon servisi değiştirmez. Hizmete 4G ile devam ederken 5G'ye kıyasla daha kötü hızlar görürsün mesela.
"DSS söz konusu olmaması gereken bir şey."
Ve sonra neden 100 metrelik alanda 25 tane baz istasyonu var sorusu. Çok yanlış bir düşünce bu.
-
dandik 10 cigolayt gibi mağara kotasına sahip bir pakete 300 400 mü vereceğim lan ben gider faturasız alırım interneti de wifiden çekerim zaten evden eve işten işeyim
-
200 Mbit'i zaten operatörlerin yoğun yük altında olmadığı yerlerde her zaman görebiliyoruz. Yoğun yerlerde de DSS de bir fayda etmiyor. DSS 3G 4G arasında biraz iyiydi. Onun sağlayacağı 10 MHz işe yaramaya yeterli bir bant değil. Bize N78'in 100 MHz bant genişlikleri lazım. Telegramda Cell Mapper NSG gibi grupları takip edebilirsiniz. DSS ile 50 Mbps bile alıyorlar. 5G kapatınca da 40 alıyor... Ki şuan yapılan paylaşımlara da ağız alışkanlığı DSS diyoruz belki ama DSS de değil hepsi. Turkcell mesela sabit 10 MHz N1800 veriyordu caddede. DSS ile dilimler otomatik yönetilebiliyor. Yüke göre 5 MHz LTE 5MHz NR ya da 10MHz NR değiştirilebiliyor vs. Aman aman bir kapasite sağlamıyor hani. DSS operatörlerin vatandaşı kandırması sadece.
Hocam Turkcell'de AMBR 1660 Mbps. Kaç kullanıcı gördü bu hızı? Hızlarımız kotalar var diye iyi. Kotasız şebeke stabilitesini bile sağlayabilecek durumda değiller. 😃
Operatörler daha depremde jeneratörlerine yakıt alacak önceliği alamıyor, ne kamuoyu oluşturacaklar. Bizim gibi kimse de sınırsız İnternet falan düşünmüyor hocam. Sabitte de mobilde de. GPON'u fiber diye kakalıyorlar sabitte bak. İsveçte falan eve kadar çift kıl fiber gelebiliyor, 10 Gbps hız alabiliyorsun. Tek kıl bütün apartmana bölüştürülmüyor. Tamam GPON işimizi görüyor ama aman aman özel bir şey değil artık hani. Twitter'da kaç hashtag olduk, onun mu?..
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Arkadaslar uye oldugunuz telegram gruplarina ve yoneticilerine konuyu paylasin ve destek isteyin. 2800 uyeli bir grup yoneticisine attim paylasacak. Daha fazla kitleye ulasmamiz sart basari icin.
İkon 5G ikonu görünür, ama 5G bağlı bile değilsindir. DSS bile değil hani.
IMEI kaydı ile sorgulama yeterli değil hocam. Kopyalanması IMEI'ler var. Ancak telefonun şebekeye gönderdiği UE capqbility mesajlarından aktif veri elde edilebilir.
Operatörler devleti sıkıştırarak da birkaç milyar euro lisans ücreti ödemek istemedikleri için neredeyse devlet onları sıkıştıracak. 🤣
DSS tuzak hocam...
3000 karakter sınırı var örnek metni cimere nasıl yolladınız?
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Al sana hocam DSS. :)
-
Hocam bu vodafone un dilinden dusurmedigi 700 mhz 5g kapasite olarak nasildir?
Arkadaslar aslinda DH yonetiminden rica etsek hem youtube kanalina hem de anasayfaya kampanyayla ilgili bir video hazirlayip koysa detayli? Bence cok faydali olur.
Başvuru yapıldı, umarım başarılı oluruz. Teşekkür ederim.
-
Uye oldugunuz gruplara ve grup yoneticileriyle paylasin hocam eger varsa
Yukarı
Sizin gibi teknoloji şirketleri hep birlikte bu şekilde ses çıkarmak daha iyi sonuçlar doğurur. Her daim kampanyaya desteğimizi sunuyoruz.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
burası avrupa değil protesto ederek veya nazikçe talep ederek bu tarz üstünden rant dönen bir şeyi kimse elletmez adama
dünyanın en berbat altyapısıyla sınırlı internet kullanmaya devam edeceğiz acı ama gerçek
seçim döneminde vaat olarak "1 gb internet hediyesi" veren adamlardan beklentiniz veya umudunuz çok fazla
-
Tek problem senin gibiler bence.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X