Şimdi Ara

motosikletlileri sıkıştıran caniler (birinin aynasını indirdim) (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
138
Cevap
0
Favori
3.796
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
7 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Hakikatten motosikletlerin sürücüler tarafından umursanmadığını bir kez daha gördüm. Az önce ana caddeyi kontrol etmeden ara sokaktan çıkan bir araca çarpmamak için fren yapan ve duramayan pizzacının düşüp 3 metre kadar sürüklenişine şahit oldum, olaya sebep olan araç ise hiçbir şey olmamış gibi yoluna devam etti. Sevindirici olan ise motosiklet sürücüsüne bir zarar gelmemesi, motorunu kaldırıp siparişini götürmek üzere yola koyuldu.
  • quote:

Orijinalden alıntı: HondatugraL

quote:

Orijinalden alıntı: xcraz

quote:

Yanlış anlamayında motorla yolun ortasında işiniz ne ?

Haydaa yine aynı soru.
    Hocam motosikletlerin araçların tam arkasında durması TEHLİKELİDİR ve orada DURMAMALIDIR.
    Trafik ışıklarında neden motosikletliler en öne geçer sanıyorsunuz yada aralarda durur?
    Ayrıca trafik durmuşken aralardan 50-60 ile geçmiyordum 10km/h ile ayaklarım yerde dikkatli geçiyordum ama siz hala rahatsız oluyorsanız rahatsız olmaya devam edin.

Lambada motorların en onde beklemesının bı nedenı olabılır bilemem ama herkes bunu bıldıgı ıcın one gıttıgını dusunmuyorum, En öne geçeyimde yeşil yanınca gazlar gıderım dıye geçiyorlar öne. Ayrıca benım sordugum soru bu değil yanlış anlamışsınız. 90 la yolun ortasında gıdıyorum demişiniz. Bunu soruyorum yolun ortasında işiniz ney merak ettiğim bu

Yolun ortası dediğim orta şerit hocam.
    Orta şeritte önümdeki arabayla mesafemi koymuş ilerliyorken oldu olay

• Mesela şu videoda iyi bir örnek, burada sağdan aniden giren audi suçludur resmen, kaza falanda değil kaza istemeden olur, bu adam bile bile girip sıkıştırıyor motoru devirecek neredeyse, insan biraz dikkatli kullanır arabayı

https://www.facebook.com/photo.php?v=10151833951226403
  • quote:

quote:

quote:

quote:

Yanlış anlamayında motorla yolun ortasında işiniz ne ?

Haydaa yine aynı soru.
    Hocam motosikletlerin araçların tam arkasında durması TEHLİKELİDİR ve orada DURMAMALIDIR.
    Trafik ışıklarında neden motosikletliler en öne geçer sanıyorsunuz yada aralarda durur?
    Ayrıca trafik durmuşken aralardan 50-60 ile geçmiyordum 10km/h ile ayaklarım yerde dikkatli geçiyordum ama siz hala rahatsız oluyorsanız rahatsız olmaya devam edin.

Lambada motorların en onde beklemesının bı nedenı olabılır bilemem ama herkes bunu bıldıgı ıcın one gıttıgını dusunmuyorum, En öne geçeyimde yeşil yanınca gazlar gıderım dıye geçiyorlar öne. Ayrıca benım sordugum soru bu değil yanlış anlamışsınız. 90 la yolun ortasında gıdıyorum demişiniz. Bunu soruyorum yolun ortasında işiniz ney merak ettiğim bu

Yolun ortası dediğim orta şerit hocam.
    Orta şeritte önümdeki arabayla mesafemi koymuş ilerliyorken oldu olay

Anladım ustam geçmiş olsun

• Konudan bagimsiz yazmak istiyorum. Arkadasa yapilan kabul edilemez birsey o konuda sikinti yok. Fakat arkadasin yaptigida kendine yapilan kadar kiroca.

Tr de turbanlilarin kurtletin birde bu motorsiklet suruculerinin madurlugu bi turlu bitmedi hepmi madursunuz be . Almanyada hic duymadim motorcunun birinin ckipta aglasigini. Tamam avrupada trafik kulturu var kurali var ve insanlar uyuyor. Tr de arabaya yayaya essege kediye kopege trafikte saygi yokki sana olsun. Motor kullanicisisin diye neden sana ayri bir muamele olmasini bekliyorsun ki?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: sight

Mesela şu videoda iyi bir örnek, burada sağdan aniden giren audi suçludur resmen, kaza falanda değil kaza istemeden olur, bu adam bile bile girip sıkıştırıyor motoru devirecek neredeyse, insan biraz dikkatli kullanır arabayı

https://www.facebook.com/photo.php?v=10151833951226403

Heh işte bu benimkinin biraz benzeri. Sadece tek fark adam bana hafif dokundurdu sola kaydım minibüsle ilişkiye girdim

quote:

Orijinalden alıntı: Agorian

Konudan bagimsiz yazmak istiyorum. Arkadasa yapilan kabul edilemez birsey o konuda sikinti yok. Fakat arkadasin yaptigida kendine yapilan kadar kiroca.

Tr de turbanlilarin kurtletin birde bu motorsiklet suruculerinin madurlugu bi turlu bitmedi hepmi madursunuz be . Almanyada hic duymadim motorcunun birinin ckipta aglasigini. Tamam avrupada trafik kulturu var kurali var ve insanlar uyuyor. Tr de arabaya yayaya essege kediye kopege trafikte saygi yokki sana olsun. Motor kullanicisisin diye neden sana ayri bir muamele olmasini bekliyorsun ki?

Ayrı bi muamele istediğimizi nereden çıkartıyorsun?
    Üstümüze kırmasalar bizi yok saymasalar hiç sorun olmayacak ayrı bir muamelemi oluyor bunları istemek?

Çarptığım bir arabanın sürücüsüyle konuşurken adam bana şunları söyledi. Kardeş senin kullandığın alet küçük frene bassan durursun diye düşündüm ondan atladım yola.
    BAK düşünceye BAK. Halbuki tam tersi, diğer araçlara göre fren yapmamız daha zor Bu yüzden bizi görmemezlikten gelmeyin diyoruz.

• Bilmediğim den soruyorum Motorla bir sürücü hangi şeritten gitmelidir ?

Kullandığı şerit hızını göre değişmeli midir ?

Şahsen ben şeritten şerite atlayan motorlara ifrit oluyorum. Ondan sonra araba beni sıkıştırıyor oluyor bunun adıı... Sen durum durduk yere makas atma rahat dur.

Şayet motor un kanunları aynı arabalar gibi ise trafikte ki çoğu motorcu suçlu...

Geçenlerde motorcu konvoyu denk geldi.. Adamlar toplanmış bir araba gibi gidiyorlardı. Sinyal veriyorlardı. Hep sağ şeritten ilerliyorlardı.. Çok hoşuma gitti. Böylesine can feda...

Ancak bu bazı tipler oluyor araçların arasında hızla geçmeye çalışıyorlar. İşte bunlar beni deli eden.

Benim mantığıma göre motor hızlı gidecekse sol şeritten ilerlesin.. Öyle sağdan soldan sollamalarla amacı değişiyor işin.

Kanunlarda motorculara aksi bir hak verilmediyse,

Trafikte hiç bir aracı sağlamayacaksın... Araçların arasında boşluk var diyerek bu boşluğu değerlendirme amacı ile aralardan geçiş yapmayacaksın.. Araba gibi süreceksin motorunu.

• blue spirit kullanıcısına yanıt
    Sol şerit sadece sollama yapmak için kullanılır.Sol şeridi babasının tapulu malı gibi kullanan insanlar olduğu sürece motorcularında aralardan geçmesini normal karşılayacaksınız.Ne zaman ki insanımız sol şeridi sollama hariç kullanmamayı öğrenir o zaman her şey yoluna girer zaten.Ayrıca bilip bilmeden yazmayın motosiklet ile şerit ortasından gidilmez.En azından önde ki araç sizi rahat bir şekilde yan aynalardan görebilmeli.Önce bilgi sahibi olun sonra fikir belirtin.Adam 90 ile sol şeridi kapatmış gidiyor sonra onu aradan geçecem ben suçlu olacam.Yok yaaa.
  • xcraz kullanıcısına yanıt
    Kardes mesaj basinda da belirttim. Konudan bagimsiz genel anlamda yazdim. Tr de sadece trafik degil hic bir konuda kimseye saygi yok. Forumlarda sosyal aglarda motorcu arkadaslar devamli sizlaniyor bizi fark edin vs vs diye. Hepimiz denk gelmisizdir. Yahu adam kirmizida yaya gecitinde yayayi ezip karinca ezmis gibi donup bakmadan kaciyor. E-5 de makas videosu cekip herksin hayatini tehlikeye atiyor, sence bu adamlar motormu salllar. O yuzdendir ki bu magdur edebiyati devenin nerem dogru olayina cikiyor

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Gorod

Sol şerit sadece sollama yapmak için kullanılır.Sol şeridi babasının tapulu malı gibi kullanan insanlar olduğu sürece motorcularında aralardan geçmesini normal karşılayacaksınız.Ne zaman ki insanımız sol şeridi sollama hariç kullanmamayı öğrenir o zaman her şey yoluna girer zaten.Ayrıca bilip bilmeden yazmayın motosiklet ile şerit ortasından gidilmez.En azından önde ki araç sizi rahat bir şekilde yan aynalardan görebilmeli.Önce bilgi sahibi olun sonra fikir belirtin.Adam 90 ile sol şeridi kapatmış gidiyor sonra onu aradan geçecem ben suçlu olacam.Yok yaaa.

şeridin ortasından git demedim zaten öndeki aracın tekerlek hizasında gitmeniz gerekiyor kuralları bilmeden burda kural dışı hareket yaptığınız için ezilme tehlikesi geçirip ağlamanız zaten çocukca. hadi başkaları uymuyo diye herkes kırmızı ışıkta geçsin sizin aklınıza uyarak çok mantıklı di mi niye başkaları uymuyo canım biz niye uyalım.

• quote:

Orijinalden alıntı: blue spirit

quote:

Orijinalden alıntı: Gorod

şeridin ortasından git demedim zaten öndeki aracın tekerlek hizasında gitmeniz gerekiyor kuralları bilmeden burda kural dışı hareket yaptığınız için ezilme tehlikesi geçirip ağlamanız zaten çocukca. hadi başkaları uymuyo diye herkes kırmızı ışıkta geçsin sizin aklınıza uyarak çok mantıklı di mi niye başkaları uymuyo canım biz niye uyalım.

kuralları bilmeden burda kural dışı hareket yaptığınız için ezilme tehlikesi geçirip ağlamanız zaten çocukca.

Ne zaman kural dışı hareket yapıp ezilme tehlikesi geçirmişim ? Dalga mı geçiyorsun arkadaşım başkasıyla karıştırdın herhalde.Ben ne diyorum sen ne diyosun.Kırmızı ışık ile konumuzun ne alakası var.Ben sana basit bir şey söylüyorum.Motorcuyu aralardan geçirmek zorunda bırakan şey sol şerit işgalidir bu kadar basit.Adam 120 km/h sınır olan yolda 80 ile sol şerit kapatıyor sonra motorcu aradan geçiyor diye suçlu oluyor.

• alın başka örnek, bu da mı gol değil?

http://youtu.be/7b5yshvv5so
  • IslakFasulye kullanıcısına yanıt
    hocam kusura bakma ama abartmışsın %90 nasıl bir kesim o öyle? Tofaş Bmw grubu demen daha doğruydu . Bir adam o motorsikleti sıkıştırmış diye %90 la irtibat yanlış geldi bana

Edit : Tofaş ya da Bmw yi çok iyi sürenlerde var benim bahsettiğim şu egsozları bağıran tayfalar.
  • ogzdrk O kullanıcısına yanıt
    kimisi de ehliyetsizken dahi karşısındakini suçluyor. ne yazıkki bide böyle tipler var
  • Şu aksiyon kameram bi gelsin de trafikte ne kadar kendine halinde giden motorsikletiye kastı olan şoför görürsem hepsini ifşa edeceğim.

Burda duran trafikte aralardan geçiyor diye motorcuya ölsün gebersin şeklinde etmediği lafı koymayan araba delikanlılarına sesleniyorum. İki tekerin üzerinde giderken bir tane şerefsiz yüzünden asfalta yapışma anında geçen 1 saniye süren ama haftalarca unutulmayan dehşeti bir yaşasınlar da göreyim sizi. Sizler araba ile yaptığınızda "ayy arabamın 2 parçası boyanacak nası satıcam şimdi değer kaybı davası açayım mı?" diye gelip burda konu açıp ağlayacağınız bir kazada motorsiklet ile sakatlanmaya hatta ölüme gitme durumu var. bizim kaportamız giydiğimiz mont, kask, mekaniğimiz de kemiklerimiz. o yüzden gelip burda yok motorcu şöyle yok motorcu böyle diye konuşmayın.

Bir kez soluna bakmadan ana yola atlayan, bir kez da kırmızı ışıkta geçen otomobil sürücüsü yüzünden 2 kez kızaklayıp asfaltı öptüm. İlk kazada düşmeme sebep olan kadın aynasına bile bakmadan uzaklaştı. Tam koruma olduğum halde 1-2 ay süren eklem ağrıları çektim. birinde dirseğimin altından açık yara aldım bağlayan kabuk 2 ayda döküldü hala izi duruyor. İkinci kazamda kırmızı ışıkta geçen adam durdu özür diledi kırmızıda geçtiğini kabul etti hastaneye götürmeyi teklif etti sağolsun.. Kolumun üzerine düştüğüm için biraz ağrım vardı ama 3-4 gün sonra iyileşti... her ikisinde de ufak kazalar olmasına rağmen dehşeti yaşadım.

Arabanızı çarptığınızda hemen inip farınıza tamponunuza bişey oldu mu diye bakarsınız ya... Ben de ufak tefek kazalar yaptım arabamla, indim üzüldüm arabama bakıp... Heh işte, motordan düştüğünüzde işler çok farklı. Önce yaşıyorum diye sevinirsiniz, sonra şoku atlattığınızda ayağa kalkabilirseniz bir oh çekip, kolunuzu bacağınızı oynatırsınız kırığım çıkığım varmı diye yoksa sevinirsiniz. aradan 10dk geçince kolunuzda bacağınızda bir yerinizden bir yanma hissederseniz o an farkedersiniz açık yaranız olduğunu. bir çok doku hasarı da ertesi gün uyuyup uyandığınızda hissettirmeye başlar kendini... Neyse çok fazla acitasyon yaptım kusura bakmayın cani dostlarım. siz anlayamazsınız.

Durma noktasındaki
    sıkışık trafikte yazın sıcağında kaskla montla haşlanırken ya da kışın soğuğunda tirtir titrerken aralardan geçip gitmesi çok batıyor bazı rahatına düşkün arkadaşlara anlaşılan. Bir arabaya 100bin lira verip trafikte saatlerce beklemek koyar tabi insana. Sıcağı soğuğu geçtim sizin o yemeksepetinden siparişini verdiğiniz yemeği iş çıkışı trafiğinde 45dk da size ulaştırıp sipariş tesliminde fırçanızı yememek için bunu yapmak zorunda olanlar da var. Bırak bir zahmet durmuş trafikte boş bulduğu yerden kontrollü bir şekilde ilerlesin.

NOT: Kask takmayan mont giymeyen, akan trafikte şerit cambazlığı yapıp araçların arasından geçen cahiller motorcu değil, onlar da en az yukarda bahsi geçen şoförler kadar cana kastediyorlar, bir çoğu da kendi canına kastediyor ama cahillikten haberleri yok.

NOT 2: Paketçi falan değilim, sırf zevk olsun diye işe motorla gidip gelen birisiyim. Lütfen her motorcuya aynı gözle bakmayın. Yolda çarptığımız köpeğe bile içimiz cız etmesi gerekirken bir motor sürücüsünün hayatını bu derece hiçe sayanlar: insan değilsiniz!

Edit: Uslubumun biraz sert olduğunun farkındayım, yarası olmayan gocumnaz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ilteris_ -- 10 Temmuz 2014; 16:26:30 >

• iyi yapmışsın
  • quote:

Orijinalden alıntı: wehrmacht

Motorsiklet kullanıcılarının duran trafikte etrafımdan geçmeleri dar olmasına rağmen dikiz aynama çarpmaları veya aynamı katlayıp kendilerine yer açma girişimleri hoşuma gitmiyor şahsen. Motorsiklet edebiyatından evvel motorsiklet adabını bileceksin neden söylüyorum şöyle tam techizatlı motorsiklet şöförleri hiç bir olumsuzluğa sebep olmuyorlar çünkü bu aletler ile trafiğe çıkmak için gereken usül adaba hakim insanlar diğerleri ise hem kuralsız davranıp isanların malına zarar veriyor trafiği tehlikeye sokuyor hem mağdur edebiyatı yapıyor...
    Trafik duruyor ise sende duracaksın
    Olur olmaz aralara girmeyeceksin girdiğin ara sana ait değil zira diğer otomobiller ile veya diğer yol şartlarına karşı braktığımız güvenlik mesefesidir
    Sıkışınca emniyet şeridine geçip sağından geçmeyeceksin
    Senin için dar biryere girip başkasının arabasına yaslanıp beklemeyeceksin
    Ve en önemlisi içindeki insanları seyre durmayacaksın hayır motorsiklet kullanıyor olmak trafikteki diğer vasıtalardan daha değerli kılmaz

Aralardan geçmeyeceksek motorsiklet kullanmamızın bir anlamı kalmıyor. Biz trafikten kurtulmak için tehlikeli olduğunu bile bile motor kullanıyoruz. Başkalarını tehlikeye atma konusunda haklısınız, ona bende karşıyım ama duran bir trafikte ya da emniyet şeridinde gitmemize kızmamalısınız. Emniyet şeridinde aksaklığa sebebiyet verecek bir durumu olmuyor motorların, arkadan birisi gelse kolayca yer verebiliyor. Neden kullanmayalım emniyet şeridini? Motorsiklet için en emniyetli yer emniyet şeridi.

• Motorsiklet kullanıcıları da bir çok defa rahatsız ediyor sürücüleri. Bir kere başıma geldi kasis var diye yavaşladım vay efendim niye yavaşladım diye cama vurdu. Arkasından vursam ne olacak? Al başına bela. En doğru seçenek bırakın gitsinler. Bir çoğu gerçek hayatta bir şeyi becerememiş motorlarıyla hareketler yaparak kendilerini göstermeye çalışan bir topluluk. Trafikte ise bir araba gibi onların da şeridi varmış gibi davranmaya davet ediyorum kurunun yanında yaş da yanmasın.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ilteris_

Şu aksiyon kameram bi gelsin de trafikte ne kadar kendine halinde giden motorsikletiye kastı olan şoför görürsem hepsini ifşa edeceğim.

Burda duran trafikte aralardan geçiyor diye motorcuya ölsün gebersin şeklinde etmediği lafı koymayan araba delikanlılarına sesleniyorum. İki tekerin üzerinde giderken bir tane şerefsiz yüzünden asfalta yapışma anında geçen 1 saniye süren ama haftalarca unutulmayan dehşeti bir yaşasınlar da göreyim sizi. Sizler araba ile yaptığınızda "ayy arabamın 2 parçası boyanacak nası satıcam şimdi değer kaybı davası açayım mı?" diye gelip burda konu açıp ağlayacağınız bir kazada motorsiklet ile sakatlanmaya hatta ölüme gitme durumu var. bizim kaportamız giydiğimiz mont, kask, mekaniğimiz de kemiklerimiz. o yüzden gelip burda yok motorcu şöyle yok motorcu böyle diye konuşmayın.

Bir kez soluna bakmadan ana yola atlayan, bir kez da kırmızı ışıkta geçen otomobil sürücüsü yüzünden 2 kez kızaklayıp asfaltı öptüm. İlk kazada düşmeme sebep olan kadın aynasına bile bakmadan uzaklaştı. Tam koruma olduğum halde 1-2 ay süren eklem ağrıları çektim. birinde dirseğimin altından açık yara aldım bağlayan kabuk 2 ayda döküldü hala izi duruyor. İkinci kazamda kırmızı ışıkta geçen adam durdu özür diledi kırmızıda geçtiğini kabul etti hastaneye götürmeyi teklif etti sağolsun.. Kolumun üzerine düştüğüm için biraz ağrım vardı ama 3-4 gün sonra iyileşti... her ikisinde de ufak kazalar olmasına rağmen dehşeti yaşadım.

Arabanızı çarptığınızda hemen inip farınıza tamponunuza bişey oldu mu diye bakarsınız ya... Ben de ufak tefek kazalar yaptım arabamla, indim üzüldüm arabama bakıp... Heh işte, motordan düştüğünüzde işler çok farklı. Önce yaşıyorum diye sevinirsiniz, sonra şoku atlattığınızda ayağa kalkabilirseniz bir oh çekip, kolunuzu bacağınızı oynatırsınız kırığım çıkığım varmı diye yoksa sevinirsiniz. aradan 10dk geçince kolunuzda bacağınızda bir yerinizden bir yanma hissederseniz o an farkedersiniz açık yaranız olduğunu. bir çok doku hasarı da ertesi gün uyuyup uyandığınızda hissettirmeye başlar kendini... Neyse çok fazla acitasyon yaptım kusura bakmayın cani dostlarım. siz anlayamazsınız.

Durma noktasındaki
    sıkışık trafikte yazın sıcağında kaskla montla haşlanırken ya da kışın soğuğunda tirtir titrerken aralardan geçip gitmesi çok batıyor bazı rahatına düşkün arkadaşlara anlaşılan. Bir arabaya 100bin lira verip trafikte saatlerce beklemek koyar tabi insana. Sıcağı soğuğu geçtim sizin o yemeksepetinden siparişini verdiğiniz yemeği iş çıkışı trafiğinde 45dk da size ulaştırıp sipariş tesliminde fırçanızı yememek için bunu yapmak zorunda olanlar da var. Bırak bir zahmet durmuş trafikte boş bulduğu yerden kontrollü bir şekilde ilerlesin.

NOT: Kask takmayan mont giymeyen, akan trafikte şerit cambazlığı yapıp araçların arasından geçen cahiller motorcu değil, onlar da en az yukarda bahsi geçen şoförler kadar cana kastediyorlar, bir çoğu da kendi canına kastediyor ama cahillikten haberleri yok.

NOT 2: Paketçi falan değilim, sırf zevk olsun diye işe motorla gidip gelen birisiyim. Lütfen her motorcuya aynı gözle bakmayın. Yolda çarptığımız köpeğe bile içimiz cız etmesi gerekirken bir motor sürücüsünün hayatını bu derece hiçe sayanlar: insan değilsiniz!

Edit: Uslubumun biraz sert olduğunun farkındayım, yarası olmayan gocumnaz.

Şimdi sen neresindesin bilemedim ama motorsiklet bu evrende mecburi ve öncelikli bir vasıta değil öncelikle bunu öğrenmen lazım.
    Trafik durduğunda sende duracaksın bu en önemli kaide bundan sonraki ise nerede duracağın arabaların arasında değil şeridinde durup bekleyeceksin. Genel değil ama şahsen senin öğrenmen gereken çok şey var bu konuda duran trafike ilerlemek bir kazanım değil tamamen risk yanan ışıkta mı geçeceksin yani??

Yaptığın atlattığın kazalar senin dikkatsizliğinden ileri geldiği belli trafikte kendi güvenliğin için diğer sürücülerede bakman kendi emniyetin için güvenli takip mesafesi veya güvenle durabileceğin hız ile seyretmen gerekir. durma noktasındaki rafikte kask ve diğer techizatın olumsuzluklarını bana veya diğer sürücülere neden yüklüyorsun bunlar senin güvenliğin için istersen takma yada en başından tercihlerini buna göre yapman gerek hem zevk için kullanıp hemde olumsuz şartları başkalarına yüklemek nedir?

Motorsiklette trafiğe kural ve kaidelerine tabi herhangi bir üstünlüğü olmayan bir vasıtadır sen zevk alıyorsun diye kullandığın aracı diğer herkesten üstün tutmuş olman problem...

• 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.