|
Bildirim
|
1- Düşük DPI - Yüksek Sensitivity => örnek: |__________|_______x____|__________|
2- Yüksek DPI - Düşük Sensitivity => örnek: |___|___|___|___|___|___|___|___|___| Eğer mouse hızınızı bir standarta oturttuysanız, yukarıdaki iki durumda da mouse'un hareket hızı aynı şekilde ayarlanabilir. Ama tercih edilmesi gereken her zaman 2. seçenektir çünkü düşük DPI kullanırken (1. seçenekte) aradaki X noktasına mouse imlecini götüremezsiniz. Ancak yüksek DPI kullanırken (2. seçenekte) çizgi aralıkları daha kısa olduğu için aradaki hedeflere ulaşabilirsiniz. Biraz karışık oldu sanırım, ama özetle: Yüksek DPI her zaman iyidir. Eğer yüksek DPI'da mouse'unuz çok hızlı hareket ediyorsa (ki etmesi normal) oynadığınız oyunun ya da Windows'un mouse hassasiyetini (sensitivity) düşürmeniz yeterli olacaktır. |
Aslında yukarıda açıklamıştım. Düşük DPI'da basamak aralıkları fazla olur, bu yüzden tam istediğin noktaya getirmen zorlaşacaktır.
Farzedelim ki; düşük DPI'da 10'ar 10'ar pixel atlarken yüksek DPI'da 2'şer 2'şer atlayabilir. Bu da ne demektir? Mesela 74. pixele imleçi getirmek istiyorsun ancak düşük DPI'da 10,20,30,40,50,60,70,80... diye gidiyor, aradaki 74'ü atlıyor. Fakat yüksek DPI'da 2,4,6,8,10.........70,72,74,76,78.... diye gidiyor ve böylece 74. pixele ulaşabiliyorsun. Örneğin şu resim de güzel açıklar: Buradaki karelerin her bir köşesi senin mouse'unu getirebileceğin yer diye düşün. Yüksek DPI'da (higher DPI) mesela sağ üst köşedeği TAKC yazısında T harfini seçebiliyorsun ancak düşük DPI'da (lower DPI) imleci oraya getiremiyorsun. Anlık sapmalar genellikle kalitesiz mousepad'ler yüzünden olur. Giriş seviyesi oyuncu mousepad'leri bile en azından sapma derdinden seni kurtaracaktır diye tahmin ediyorum. |
E E.Cullen demiş ki; Mesajı Yerinde Gör
Merhabalar, DPI açıklaması doğrudur; yani bir inç'lik mouse hareketinde sensörün tanıdığı nokta (piksel) sayısıdır. Ancak ayar konusunda önemli bir kısım atlanmış. Eğer sizin mouse'u kullandığınız ortam 2D bir ortamsa (mesela masaüstünde kullanmak ya da strateji oyunu gibi sabit ekranda imleci hareket ettirmek gibi..) dediğiniz mantıklı. Ancak söz konusu mouse kullanımı 3D bir ortamda hareketi direkt etkiliyorsa (ör: herhangi bir FPS oyununda) durum biraz farklılaşıyor. Bunu ayrıntılı anlatabilirim ama biraz uzun sürecek ve an itibariyle griple savaştığım için bunu sonraya aktaralım. Zaten buna karşın bahsettiğiniz hesaplama olması gereken ideal DPI değerini değil, minimum DPI ayarını gösterir. DPI'yı daha yukarı çekmek (mesela 8000 DPI'ya ayarlamak) eğer kullandığınız mouse'un algılayıcı kalitesi düşük değilse size hiçbir negatif durum oluşturmaz. Sadece ucuz mouselarda adam reklam yapmak için kutusuna örneğin 5000 DPI yazar ama siz 5000'e ayarlarsınız, bu sefer mouse'ta saçma sapan atlamalar vs. oluşur). Onun haricinde düzgün bir mouse'ta yüksek DPI'da tarama ve algılama kalitesi yükseldiği için haliyle imleç hızı da artacaktır, bunu da sensitivity ayarını düşürerek dengelersiniz. Son zamanlarda Counter Strike'a ağırlık verdim ve hem evimde hem de iş yerimde fırsat buldukça oynuyorum. Evimde 3500 DPI'lık DeathAdder v2 var ve hiçbir sorun olmadan oynuyorum. Ancak iş yerimde ise 1000 DPI'lık A4Tech X7 mouse var ve özellikle nişan alırken çok zorlanıyorum çünkü crosshair'ı istediğim noktaya getiremiyorum. Mesela çok uzakta bir adam var ve kafasına ateş etmem lazım. Adamın kafasına hizalarken imleç ya sağda ya da solda kalıyor, adamın kafasının tam ortasına getiremiyorum. Mecburen klavyede yön tuşları ile hafifçe hareket ederek istediğim noktaya getirebiliyorum. Biliyorum, Counter Strike zaten yavaşça hedef alınıp ateş edilen bir oyun değil ve oyuncular hem klavye hem de mouse kullanarak nişan alıyorlar fakat bu her halükarda eksiklik. Özellikle diğer oyuncuları gözden takip ettiğimde aynı durumda olduklarını rahatlıkla görebiliyorum. Mesela eleman Dust_2 haritasında bombayı kurmuş ve köşeye saklanarak elinde AWP ile bir noktayı kesmek istiyor. Ama düşük DPI'da oynadığı için imleci tam istediği noktaya bir türlü getiremiyor, bu sefer klavye ile sağa sola kayarak ince ayar yapmak zorunda kalıyor. İşte yüksek DPI'da böyle bir derdiniz asla olmaz. Klavye ile sağa sola kaymadan sadece mouse'u kullanarak 1 piksellik kapı aralığına bile hedef alabilirsiniz. Saygılar. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|