Şimdi Ara

muhasebeci var mi fikir almam lazım

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
399
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Tecrubeli muhasebe işi yapan varsa yazabilir mi

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Bende ilerde hiç bişey yapamazsam muhasebecilik yapmayı düşünüyorum malum özel sektör seni 35 40 tan sonra çalıştırmıyo o vakte kadarda üç beş bişey biriktirirsem ki 23 yaşındayım. Kendi işimi yapmak zorunda kalıcam muhasebecilik burda iyi bi fikir gibi geliyo ancak muhasebeci dükkanı açmak için 2 yıllık muhasebe okumak şartmıki. Kurstan felan alınabilirmiki sertifika ve o sertifika ile açılsa ofis. Karlı bir işmi merak ediyorum
  • Kardeş muhasebeciliği çok kolay birşey sanıyorsun galiba. Hiçbir şey yapamazsam muhasebeci olurum ne demek Allah'ını seversen? Ben sana süreci anlatayım da kolay mı zor mu, iyi mi kötü mü sen değerlendirmesini yaparsın artık :

Büro açıp defter tutmak, yani gerçek manada muhasebeci olmak için en az 8-9 yıllık bir eğitim ve staj sürecinden geçmen gerekiyor, işletme, maliye, iktisat, hukuk vb lisans bölümlerinden mezun olup, staja başlama sınavını kazanman ve 3 yıl bir muhasebecinin denetimi ve gözetiminde staj yapman gerekiyor ve sonunda mesleki yeterlilik sınavına girerek ruhsat almaya hak kazanman gerekiyor. Tabi bu sınavlara ruhsatlara vs. tonla para gidiyor bu arada...

Hiç deneyimi olmayan insanları muhasebeciler karın tokluğuna çalıştırırlar genellikle, iş öğretiyorum daha ne istiyorsun ayağına yatarak. Şansın yaver giderse tanıdık bildik bir şirkette falan iş bulursun da makul bir maaş ile çalışır stajını da yaparsın. Ama deneyimin yoksa, şansın da yaver gitmiyorsa sigortanı bile kendin yatırmak zorunda kalabilirsin, bu şekilde staj yapan insanlar var çevremde.

Ruhsat olmadan bu iş yapılır mı? Başkasının ruhsatını kiralayarak kendi müşteri portföyünü yürüten muhasebeciler var. Ama bunun için de en azından bir 8-10 yıl bir yerlerde deneyim kazanarak çevre edinmiş olman ve sana çok güvenen bir mali müşavirin ruhsatını kullanabilmen gerekir.

Ben sana makul olan bir yol göstereyim, gerçekten bu işi yapmak istiyorsan 4 yıllık işletmeni iktisadını oku, ya da 2 yıllık muhasebe oku, üzerini açıköğretimden 4'e tamamla, bir şirkette ya da mali müşavirin yanında -bir süre düşük ücretle çalışmaya razı olarak- bir iş bul ve yükselmeye, çevre edinmeye bak. Sosyal bir insansan, çevren varsa zamanla bu işte deneyim kazanır, stajını yapar ve mali müşavir olursun inşallah.

Para mevzusuna geleyim, mali müşavirlerin gelirleri, portföylerindeki kurumsal müşterilerin sayısıyla doğru orantılı olarak artar. Kurumsal dediğim öyle 100-200 çalışanlı şirketler değil, onlar zaten kendi bünyelerinde mali müşavir çalıştırırlar, büro muhasebecileri ile işleri olmaz. Genelde 10-20 çalışanlı, yıllık 3-5 milyon cirosu olan kobilerin her birisinden aylık 1200-2500 TL arası gelir elde edebilirsin, bu şirketin cirosuna, personel sayısına, yaptığı için nev'ine, sözleşmendeki işlerin genişliğine göre değişir, ben ortalama bir rakam söylüyorum.

Bunun dışında bağımsız denetim alanında kariyerini oluşturabilirsin, ileride yeminli mali müşavirlik hedefleyebilirsin ki bunun kazancı çok daha yüksek olabilir. Yılda trilyonlar kırıp havuzlu villalarda yaşayan, audi A6 longlara binen yeminli mali müşavirler az değil :) Bunun için de bir yeminli mali müşavirin, bağımsız denetim şirketinde staj yapman gerekiyor. Bugünkü aklım olsaydı ne şirketlere ne de muhasebecilere bulaşırdım, denetim şirketlerine girmeye bakardım...

• hocam pm attım
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.